Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, FerreroRoche napisał(a):

Ciekawe, czy mój Seasonic 550w gold dałby radę z 9070 non-XT. :hmm:

Ja mam 6950XT na starym enduro 650W i nawet jak zrobię max OC z power limitem max w prawo nic się złego nie dzieje a ta karta ma potężne spiki :E te rekomendowane moce psu zawsze są z zapasem podawane, producent nie ma szklanej kuli jak tutaj inżynierowie płaczki z forum co do twojej reszty sprzętu, ktoś może mieć np cpu które pod obciążeniem wżera 300W, przy twoim pc z sygnatury to markowe 550w zapewne wystarczy do zwykłej 9070, wątpie aby tam było +300w ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja miałem RX 570 8GB, i pamiętam, że na IIyamie 1080p 75hz musiałem ustawiać niestandardową rozdzielczość z 74hz, ale najbardziej pamiętam resety Wattmana, czyli regulacja wentylatorów i uv jakie zrobiłem na karcie, restart kompa- reset, albo jakieś samoczynne bez informacji, żadnych błędów sterowników itp. ale to jeszcze stare czasy 2018-2019. Radeon nadal siedzi w moim starym kompie u kuzyna, na windowsie 10 i jakieś tam starsze sterowniki, kuzyn nie gra, więc na razie to jakoś działa. 

Opublikowano (edytowane)

Od detali zależy wszystko, po prostu chinol zrobił w 1080p  z generatorem klatek i teraz ciężko o sensowny test gpu bo teraz tutaj wszyscy chcą sprawdzić te same ustawienia aby wyczarować mniej więcej jaka jest wydajność 9070xt :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, MadDog napisał(a):

@Send1N Powiem tak. Najnowszy Intel to jest totalny kaszalot, który ograniczał im chyba kartę na tym teście. No bo jak to inaczej skomentować?

image.thumb.png.4a477eeeb22013d8a7b44682ff22e3f7.png

Dla mnie ten test to lekki fejk - nie wierzę aby ta karta była szybsza od 7900xtx. Poza tym w 1080p są najmniejsze różnice.

Edytowane przez Starh
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Starh napisał(a):

Dla mnie ten test to lekki fejk - nie wierzę aby ta karta była szybsza od 7900xtx. Poza tym w 1080p są najmniejsze różnice.

Zwróciłes uwage ze test do którego sie odnosisz był na starych driverach(24') które na bank nie miały optymalizacji do najnowszego "Wilda" a kolega zrobił na najnowszych(25') które już pewnie maja?? Jakoś nikogo nie zaskakuje na intelach jak sterowniki dodaja +50% do wyników...jednak AMD rychtuje nowe sterowniki by potem jednostki nie wypominały że 10 lat temu to był problem ze sterownikami :P

Edytowane przez marioking
Opublikowano (edytowane)

@StarhTen test ma tylko "Overall score" nie ma podziału na cpu i gpu score w 1080p z generatorem klatek im lepszy cpu tym wynik rośnie... dlatego MadDog wypluł wyższy wynik z 7800x3d + 7900xt niż ten chinol z core ultra + 7900XTX ja zrobiłem lepszy na 5800x3d + 6950XT @ 2700mhz niż znajomy z forum z 5600 + 4080S.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Ja mam bardzo słaby wynik ze swoim 5600x + 4080S, procek blokuje, można zobaczyć ten bench, są miejsca mocno procesorowe gdzie grafa miała spadki do okolic 60% użycia, albo utrzymywała się przez kilka sekund na <70% co zaważyło na słabszym wyniku.
Ten intel core jest słaby w porównaniu do procka z x3d.

Opublikowano (edytowane)

No jeszcze dwa tygodnie przynajmniej gdzie każdy może pisac co tylko mu tylko przyjdzie do głowy i zadnych faktów nie uświadczymy :P A realia takie że przed wakacje nic sensowengo nie da sie pewnie kupić. Oczywiscie nie bedąc napelencem skłonnym przepłacac i napychac kabzy skalperom nie-oficjalnym czy tym sprzedającym niby w sklepach.

Opublikowano
25 minut temu, VRman napisał(a):

Chyba gry, a nie nie Ryzena? Jest cap w tych okolicach?

Nie widziałem, aby 9800X3D przebił barierę 230 FPS w tym benchmarku niezależnie od karty graficznej. 

A na tym filmie to gość z RTX 5090 ledwo ledwo osiągnął 200 FPS. 

Minuta 19:14 plansza z wynikiem. 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem ile w tym prawdy ale ktoś na Reddit'ie napisał, że w słowackim sklepie ta karta kosztowała 1100 euro czyli jakieś 4600 zł na nasze. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
2 minuty temu, lokiju napisał(a):

Nie wiem ile w tym prawdy ale ktoś na Reddit'ie napisał, że w  słowackim sklepie ta karta kosztowała 1100 euro. 

Nie ze sklepu od skalpera, bo leganie jej nie kupisz prze premierą.

Opublikowano
Cytat

The seller and another reddit user on r/radeon that quited the sellers post claim that the card was 1100€ including the 23% VAT in Slovakia

No ja z tego zrozumiałem, że w sklepie była za 1100 euro a teraz ktoś wystawił za 1600 by zarobić.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Ale na tym videocard sadza suchary... że gigabyte nie potwierdził wersji 16gb :P Jakby mieli wybór i każda karta 9070 nie była 16gb...

Smieszny jest brak konsekwencji z tymi psu, tu wersja oc 850W rekomenduje w red devil 900w... wiec w gruncie rzeczy w wiekszości opiera sie kto jakiego dupochronu myśli że potrzebuje...