Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Dlatego musi być sporo taniej, żeby to miało ręce nogi, nawet jak RT i FSR w RDNA 4 pójdzie wyraźnie do przodu. Przy 3800 zł vs 5800 zł, jak jest obecnie dla RX 7900 XTX vs RTX 4080 (sprawdzane teraz w Ceneo), taka kompensacja jest ok. RX 9070 XT w cenie RTX 5070 Ti = DBR, jak pisałem wcześniej.

Pełna zgoda. Sceptycznie podchodzę do tego, że AMD miałoby nas jakoś drastycznie pozytywnie zaskoczyć czymś innym od posiadania niezłego stocka - może tych kart aż tak nie wymiecie jak teraz modeli od zielonych.
Niczego innego się nie spodziewam...

Tak na marginesie, sam myślałem o upgrade z 4070S na 7900XTX, rozdziałka 1440p - co myślisz?

Opublikowano
12 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Tak na marginesie, sam myślałem o upgrade z 4070S na 7900XTX, rozdziałka 1440p - co myślisz?

Nie jest to zły pomysł, wydajnościowo ~40% do przodu... chyba, że lubisz grać z RT, to wtedy gorzej ;)

Opublikowano
10 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Sam o tym wspominasz, a potem chcesz przejść na AMD? 

Bo jestem zdecydowany jak baba w sklepie z butami i rozważam różne scenariusze.
Chyba doszedłem do momentu gdzie jestem zadowolony ze swojego zestawu i nie widzę miarodajnej drogi upgrade.

1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Nie jest to zły pomysł, wydajnościowo ~40% do przodu... chyba, że lubisz grać z RT, to wtedy gorzej ;)

Wiem, całkiem rozsądnie chociaż ciągle czekam na niższe karty NV i nowe Radki bo może jednak jakaś lepsza perspektywa się pojawi.
Co do RT to jedynie w CP2077+PL. Z ficzerów NV dla mnie najważniejszym jest jednak DLSS 4.0.
Chociaż z drugiej strony na 4070S z rozmydlaczem będę miał podobny klatkarz jak na 7900XTX bez rozmydlacza.

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Chociaż z drugiej strony na 4070S z rozmydlaczem będę miał podobny klatkarz jak na 7900XTX bez rozmydlacza.

Na pewno XTX zapewni dużo lepszy klatkarz, w końcu XTX to poziom RTX 4080, czy nawet 4080S w rasteryzacji, gorzej ma się z FSR, FG i RT. FSR strasznie mnie irytuje, te wszelkie migotanie tekstur, mydło powoduje wrażenie gorszego obrazu względem DLSS, gdzie takich problemów ciężko się dopatrzeć, trzeba szukać z lupą, a DLSS 4 wskoczyło na wyższy poziom, mimo, że zabiera ze sobą trochu fps(koszt użycia). FG też półka niżej niż wersja zielonych. RT to niestety kula u nogi, ma to zmienić RDNA4, zapewne będzie trochu lepiej, ale na odpowiedź musimy poczekać do 28go lutego. 

Masz ciężki orzech do zgryzienia, z jednej strony tak, z drugiej tak, miałem podobnie, ale udało to się rozwiązać, z ewentualnym kupnem XTX to lepiej poczekać na RDNA4, na prezentację, testy by wiedzieć czy to coś zmieni- tzw game changer, czy można spokojnie kupować XTX albo coś od zielonych. 

Opublikowano

@Reddzik Dużo rozsądku jest w tym co piszesz. Upgrade'oholizm to choroba :) PS: Ciebie to pewnie aż kopie, żeby procka zmienić. Nie myślałeś aby chwilowo kupić używkę 5700X3D? Na olx od 750zł można wybierać, a po sprzedaży 5600X miałbyś dosłownie śmieszną dopłatę.
Przekoczowałbyś do AM5 :yuppie:

Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Przekoczowałbyś do AM5

Po 20tym lutego wpadnie mi kasa, bo to co mam jest tak na styk 7700+ram+ płyta i ewentualnie chłodzenie, ale chyba pójdę w 7800x3d, bo siostra dzwoniła, żeby lepiej dopłacić :wariat: więc tak do 2tyg powinienem coś kupić. X3D bo i tak ma mi starczyć na wiele, więc ten boost co daje 3d cache jest chyba wart dopłaty.

• Upvote 1
Opublikowano
14 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@Reddzik 7800X3D zależy czy używany czy nowy. Jak używka w okolicy 1500zł to spoko. Jak drożej albo nówka to nie ma co sobie dupy zawracać tylko 9800X3D. Traya można już kupić za 2299zł (jest dostępny w tej cenie na 2-3 sklepach).

To samo będzie z RTX5000 i nowymi RXami, miną 3-4 miesiące do tego dojdą wakacje i ceny spadną.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Ja bym nie zmieniał z 4070S na AMD, szkoda tracić DLSS i FG

Moi zdaniem nie szkoda , AMD ma bardzo fajny AMFM2 który działa w każdej grze z poziomu sterowników. Nie warto dopłacać za DLSS więcej niż 50 zł XD . Przereklamowany rozmydlacz. 

Edytowane przez Hard Reset
  • Haha 4
Opublikowano

To chyba nie widziałeś nowego DLSS 4 w działaniu że tak piszesz.

Miałem kilka Radeonów ostatnio i to były dobre karty, obecnie jak wyszło DLSS 4 Q które to wygląda praktycznie jak native res, dając więcej fps.

FSR nie ma czego tu szukać. Era czystej rasteryzacji się skończyła i musimy się z tym pogodzić.

Softowy generator od AMD, również nie ma podjazdu do tego od NV;)

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

To chyba nie widziałeś nowego DLSS 4 w działaniu że tak piszesz.

Miałem kilka Radeonów ostatnio i to były dobre karty, obecnie jak wyszło DLSS 4 Q które to wygląda praktycznie jak native res, dając więcej fps.

FSR nie ma czego tu szukać. Era czystej rasteryzacji się skończyła i musimy się z tym pogodzić.

Softowy generator od AMD, również nie ma podjazdu do tego od NV;)

A ty widziałeś ? Bo widzę zę nie masz RTX5xxx ;) . Ja nie używam FRS ani DLSS w 1440p, wolę zejść z ustawieniami niż oglądać mydło ;) 

Opublikowano

@Joloxx9 Ktoś już wrzucał link, nawet się do tego odniosłem w poście.

2 minuty temu, Hard Reset napisał(a):

A ty widziałeś ? Bo widzę zę nie masz RTX5xxx ;) . Ja nie używam FRS ani DLSS w 1440p, wolę zejść z ustawieniami niż oglądać mydło ;) 

Nie trzeba mieć RTX 5xxx aby używać DLSS 4.0.
Jedynie multi-generator klatek jest unikalny dla serii 5xxx i nie pójdzie na niczym innym.

nvidia-dlss-4-feature-chart-breakdown.jp

A co do pisania o "mydle" - widać, że albo wcale nie widziałeś tego o czym mówisz albo widziałeś tylko FSR.
DLSS 3.0 kładł na kolana FSR 3.0+, a co dopiero DLSS 4.0 który jest następnym skokiem w przód.

Zobacz sobie to porównanie w Stalkerze 2: https://www.techpowerup.com/review/stalker-2-dlss-vs-fsr-vs-xess-comparison/
Osoba z nienajlepszym wzrokiem wyłapie te ogromne różnice

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
8 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Nie trzeba mieć RTX 5000, CP 2077 z RT + DLSS transformer wygląda świetnie.

W reszcie gier można użyć dlss swaper i podmienić sobie biblioteki na najnowsze i też wygląda to bardzo dobrze.

Bez obrazy ale sposób w jaki piszesz sugeruje że masz ból pupy że nie możesz tego używać, ale spoko jak miałem 7800XT miałem to samo i wymieniłem na kartę od zielonych i dolegliwość ustała :P

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

@Joloxx9 Ktoś już wrzucał link, nawet się do tego odniosłem w poście.

Nie trzeba mieć RTX 5xxx aby używać DLSS 4.0.
Jedynie multi-generator klatek jest unikalny dla serii 5xxx i nie pójdzie na niczym innym.

nvidia-dlss-4-feature-chart-breakdown.jp

A co do pisania o "mydle" - widać, że albo wcale nie widziałeś tego o czym mówisz albo widziałeś tylko FSR.
DLSS 3.0 kładł na kolana FSR 3.0+, a co dopiero DLSS 4.0 który jest następnym skokiem w przód.

Zobacz sobie to porównanie w Stalkerze 2: https://www.techpowerup.com/review/stalker-2-dlss-vs-fsr-vs-xess-comparison/
Osoba z nienajlepszym wzrokiem wyłapie te ogromne różnice

Kupiłem na premierę RTX3060Ti , dałem się omamić marketingiem nvidii . Jakie było moje rozczarowanie po włączeniu dlss w 1080p. Zmieniłem monitor na 1440p z myślą że będzie lepiej , nie było XD.  Dlatego szybko zmieniłem RTX na RX bo szkoda przepłacać za nvidię. Wolę te kilka stówek zainwestować w cpu lub inne komponenty do kompa. DLSS4 , 5 nie zmieni mojego podejścia, ewentualne cena kart nvidii może zadecydować żeby kupic RTX. 

Teraz, ShaDow_Pro napisał(a):

Nie trzeba mieć RTX 5000, CP 2077 z RT + DLSS transformer wygląda świetnie.

W reszcie gier można użyć dlss swaper i podmienić sobie biblioteki na najnowsze i też wygląda to bardzo dobrze.

Bez obrazy ale sposób w jaki piszesz sugeruje że masz ból pupy że nie możesz tego używać, ale spoko jak miałem 7800XT miałem to samo i wymieniłem na kartę od zielonych i dolegliwość ustała :P

Nie mam bólu , bo mam dwa kompy , z kartą od zielonych oddałem córce , gra w robloxa . XD

Opublikowano
Teraz, Hard Reset napisał(a):

Kupiłem na premierę RTX3060Ti , dałem się omamić marketingiem nvidii . Jakie było moje rozczarowanie po włączeniu dlss w 1080p. Zmieniłem monitor na 1440p z myślą że będzie lepiej , nie było XD.  Dlatego szybko zmieniłem RTX na RX bo szkoda przepłacać za nvidię. Wolę te kilka stówek zainwestować w cpu lub inne komponenty do kompa. DLSS4 , 5 nie zmieni mojego podejścia, ewentualne cena kart nvidii może zadecydować żeby kupic RTX. 

Z ostatnich kart miałem tak:
RX 580, RX 5600(XT), RX 5700XT, RX 6600XT
GTX 1660, RTX 2060, RTX 4060 i teraz RTX 4070
Tak więc nie to, że faworyzuję czerwonych albo zielonych - kupuję to co w danej chwili się bardziej opłaca.
Niestety zieloni mają lepsze rozwiązania i tego nie da się zanegować.
Jeżeli dla Ciebie DLSS w 1440p (jak rozumiem Quality) wygląda źle to ja tego nie rozumiem, bo ogólnie każdy jest zadowolony z tego trybu - tym bardziej w DLSS 4.0.

Opublikowano (edytowane)

"60-75 Hz – wyższej liczby klatek w ciągu sekundy ludzkie oko i tak nie jest w stanie obsłużyć." dlss 4 wciąż potrzebyje wyjściowo tych jakiś 30fps+ minimum a wielu sie wypowiada że bez real-60fps dlss nie daje w pełni płynności... Tyle w temacie amoku na fake-fps...

Edytowane przez marioking