Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo dobrze wycenione karty, jeśli dostępność będzie dobra i wszelkiej maści x-cumy nie będą skalpować na swoich klientach, to te karty mogą naprawdę dobrze się sprzedać. 

2 godziny temu, wallec napisał(a):

Jak mam 4070ti super za 3200 to opłaca się ją brać czy czekać na 9070xt?

Yo, to jakiś żart? Chcesz wymieniać 4070 TS na 9070XT? W jakim celu, żeby mieć nowe pudełko od karty na półce? 

Opublikowano
11 minut temu, BaraninaNaGrubym napisał(a):

Panie i Panowie, od 19 roku używam 1080ti i chcę w tym roku wymienić kartę i postawiłem na amd, nie interesuje mnie ray czy path tracing, żadne upscallery czy upłynniacze. Następna karta ma uciągnąć wszystko w 2k przez najbliższe 5 lat i zastanawiam się nad 7900xt/xtx a 9070xt i która z nich może być lepszym wyborem?

MIHO 9070 XT .... poczekaj na   prawdziwe testy w grach na YT  , są  już pierwsze i o ile to nie sciema to całkiem fajnie to wygląda

Pozostaje  kwestia ceny za ile faktycznie te  rx 9070 będą dostępne   jak cena za jakis fajny model zakręci się w okolicach 3500 zł  to  mamy zwycięzce   o ile będzie dostępny od ręki ... także  .

Sam stoję przed takim wyborem  bo nie mam jeszcze gpu do nowego PC..

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, SmogSmok napisał(a):

FSR4 w akcji?

38980fe040f6abedd7df8efd705e9cc1121029b3

Oj tam marudzisz. Ludzie z LCD na VA nawet nie zauważą :E

31 minut temu, BaraninaNaGrubym napisał(a):

Panie i Panowie, od 19 roku używam 1080ti i chcę w tym roku wymienić kartę i postawiłem na amd, nie interesuje mnie ray czy path tracing, żadne upscallery czy upłynniacze. Następna karta ma uciągnąć wszystko w 2k przez najbliższe 5 lat i zastanawiam się nad 7900xt/xtx a 9070xt i która z nich może być lepszym wyborem?

Trudno powiedzieć, bo PS6 może conieco namieszać.  W najgorszym razie może być tak, że UDNA, na której oparte będzie APU w PS6 będzie miało jakiś mocno lepszy PT i upscaller, a Ty z 9070xt będziesz miał problem. W drugą stronę może być zupełnie odwrotnie i 9070xt wystarczy do 2030. Ale tego na dziś nikt nie wie, więc nie doradzi. Dodatkowo kwestia Vramu. Za pół do roku wyjdą pewnie karty z 50% większą ilością pamięci. Do pierwszych gier na PS6 w np. 2028 może się okazać, że 18GB będzie rozsądnym minimum i zaczną się problemy w tych "nextgenowych" grach na kartach z 16GB w przypadku portów robionych na opierdziel, z koniecznością czekania 4 miesiące aż dev łaskawie wyda patche.

Za dużo niewiadomych. Żeby mieć pewność, musiałbyś celować w 4090/5090 lub 5080 24GB jak już wyjdzie. Co do nie interesowania się upscallerami i RT/PT, to witaj w klubie, ale nikt się na nas nie będzie oglądał. Jak PS6 będzie na tym oparte to nie pograsz bez tego. Już dziś są gry, które bez DLSSu 4 wyglądają jak kupa i/lub chodzą jeszcze gorzej nawet na 5080tkach.  Np. MS FS 2024 w VR.

12 minut temu, raiders napisał(a):

są  już pierwsze i o ile to nie sciema

Tak. To ściema.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
3 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

To jest wręcz niemożliwe, że ludzie w 2025 roku nabierają się na kanały z fejkowymi testami kart graficznych. 

TO wręcz nie prawdopodobne ze w 2025 roku ludzie nie umieją czytać ze zrozumieniem

• Upvote 1
Opublikowano
38 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Bardzo dobrze wycenione karty, jeśli dostępność będzie dobra i wszelkiej maści x-cumy nie będą skalpować na swoich klientach, to te karty mogą naprawdę dobrze się sprzedać. 

Yo, to jakiś żart? Chcesz wymieniać 4070 TS na 9070XT? W jakim celu, żeby mieć nowe pudełko od karty na półce? 

Była w euro rtx 4070ti super 16gb i zastanawiałem się czy ja kupować za tyle czy nie

Opublikowano
24 minuty temu, raiders napisał(a):

TO wręcz nie prawdopodobne ze w 2025 roku ludzie nie umieją czytać ze zrozumieniem

To, że ogólnie wrzucasz to na to forum, nawet z kwestionowaniem autentyczności to mimo wszystko porażka. To tak jakbyś wrzucał na forum o ruchu drogowym filmik jak ktoś jedzie pod prąd na rondzie z podpisem "nie wiem czy gość dobrze robi, ale..."

• Upvote 11
Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Z ciekawości rozwinąłem post inżyniera RTX4090 zobaczyć czy coś się zmieniło a ten dalej usilnie szuka argumentów aby wbić szpilę w amd :E chyba kanapki były w szkole zabierane, przykra sprawa :/ 

Chyba nauczycielka była podobna do Lisy Su

• Haha 4
Opublikowano
26 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Chyba nauczycielka była podobna do Lisy Su

Hehehe. Swoją drogą na pepperze jest taki user o nicku "a12345..." który zawsze pastwi się nad AMD przy każdej wrzutce Radeonów. Pierdoły typu "7900XTX to wydajność RTX 4060" itd. Może to jego konto?

• Upvote 1
Opublikowano

Nie mam bladego pojęcia, złapałem się z starym znajomym z laba. Pisał na temat 9800x3d, na spontanie rzucił że złapał takie gpu, za 3h że złapał jeszcze xtx i XT odpuszcza, no to nie czekałem w ogóle :)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, bokiel napisał(a):

Oby nie taka.... raczej placeholder

Jak ktoś kupi tego radka za 5k to serio potrzebuje psychiatry XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Serio chyba wywalam jajca i czekam na 5070 ti super

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
5 minut temu, NoviAMG napisał(a):

5070ti super może ma sens, ale zwykle ti jest cieniutkie strasznie. Szkoda sobie w ogóle tym czymś głowę zawracać, a tym bardziej powyżej 4tys zł...

7900xt fajny zawodnik :). 

IMG20250228203540.jpg

Też wysiadłem z pociągu, jak mam dać 3000-3500 za AMD to wziąłem za 3200 tego bydlaka, odpalę generatora i będę miał jak na 7900xtx ;)

image.thumb.png.5ea057f208eb59f8d9dd2c96d3ccee09.png

• Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, wallec napisał(a):

Też wysiadłem z pociągu, jak mam dać 3000-3500 za AMD to wziąłem za 3200 tego bydlaka, odpalę generatora i będę miał jak na 7900xtx ;)

image.thumb.png.5ea057f208eb59f8d9dd2c96d3ccee09.png

Niezły grubas i dobra cena :thumbup:

Opublikowano
3 godziny temu, RTX4090 napisał(a):

Czyli podsumowanie: 

Najlepsza karta serii RDNA 4 (nic większego nie wypuszczą, bo musiało by jak u NV żreć 600+):

Przy 304 W --> wydajność mniejsza od kastrata 5070 TI 
Przy 340 W --> wydajność porównywalna do kastrata 5070 TI

Gdzie kastrat ciągnie 300 W. 

Serio traktujesz to jako jakiś argument za 5070 Ti? Co innego jak jest różnica 7800X3D który ciągnie podczas grania 50W a 14900K 200W. Wtedy 7800X3D można schłodzić byle czym a 14900K nie. A do grafiki masz cooler w zestawie i 10% to tyle co dosłownie nic.