Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, hopes napisał(a):

Power Consumption na podstawie jednej gry niewiele mówi. Tym bardziej że tutaj niezłe kwiatki wychodzą. Różnica między 4070 a 4070 ti powinna być znacznie większa i znowu 5070 ti czy 5080 pobiera znacznie mniej - strzelam że sama karta mniej niż 250 W. A nagle taki rx 9070 xt idzie na fulla xD. Strasznie sus te pomiary. Nawet jeśli prawdziwe to ta gra faworyzuje pewne karty. Znawcą nie jestem ale coś mi tutaj nie pasuje.

9070XT wbija 3ghz a jest tym samym co rdna 3 z dodanymi jednostkami do ai a uciętymi chipletami więc dlatego pobór wysoki.

Chłopy wzięły uciely ropy wywalając jeden chiplet l, wstawili ai/rt w miejsce tego chipleta, podbili zegary bo teraz się skalują lepiej bo nie muszą komunikować dwóch chipletow i mamy rdna 4 :-)

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kacpi278 napisał(a):

zasilacz 750 + 7800x3d uciągnie? 

Z palcem w nosie, ja mam 650W i jak odkręce limit mocy na 6950XT to ta karta bierze 100W więcej niż ma brać ten 9070XT i wszystko działa bez problemu w parze z 5800x3d, już nie wspomnę o spikach które są potężne na rdna2 :E 

57 minut temu, DR3GGO napisał(a):

Aua, ten pobór trochę wysoki. 

Jak na stock ma 300w i raportowany jest realny pobór całej karty (nie tak jak na rdna2 samego chipu gpu) to z łatwością sprowadzisz ją do 250W z może 5% stratą wydajności.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

No ale trzeba przyznac, ze po OC +15% ladnie odlatuje :D Aczkolwiek premiera bardzo nudna :D 

Jutro napewno bedzie sie tu dzialo wiecej.

Taka karta po prostu slodko gorzka :D 

Bardzo dobra baza pod 5070 Super z 16GB vram. 

Opublikowano
48 minut temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Tylko szkoda że rx 7900 XTX Pulse ma kiepskie chłodzenie,hot spot pewnie 90 parę stopni.Bo kusi mnie dużo vram ,jak wiadomo 16 to nie 24.

Wolisz kartę z wyższym poborem ze znacznie gorszą wydajnością w rt ze starszej serii o tej samej wydajności bo ma 24 zamiast 16gb vramu? a w czym ci tych 16 braknie :hmm: rozumiem gdyby to jeszcze 12 było to można marudzić :E 

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, bokiel napisał(a):

Chyba Pulsów na premierę nie zabraknie xD

Widać, że to RADEONY, zobaczcie na odbicie w podłodze - mętne, niewyraźne.
Gdyby to były NVIDIE (RT+PT itd.) to odbicie byłoby jak lustro.

A tak szczerze to jak AMD ma taki zapas to tylko dla nich na pulse... znaczy plus zadziała.
Polecam celować w modele gdzie producenci chwalą się PTM 7950 - będzie strup z głowy zdjęty.

• Haha 1