Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Dlaczego? Na takiej 5070Ti dostajesz 30fps w Wukongu RT 1440p, to na takim 9070XT masz 15fps. 

Wlaczasz DLSS4, ktory jest lepszy niz FSR4 i mozesz grac komfortowo. Na karcie AMD juz nie pograsz.

Większość ludzi, w grach "akcji" raczej preferuje więcej niż 30 kl/s w mojej opinii. Wukong jest naprawdę wyjątkowo kiepskich przykładem(faworyzującym NV). 

Nie faworyzuje ani NV ani AMD, mam karty jednych i drugich, ale uważam, że konkurencja jest absolutnie niezbędna i mam cichą nadzieję, że jeszcze Intel w przyszłości dołączy choć w średnim segmencie, bo monopol NV nikomu nie służy.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Faflucy napisał(a):

Nie widziałem tego. Widziałem testy na TPU i PPC a tam pobór jest minimalnie większy ;)

Skoro TDP jest nizsze niz 5080 to jak moze byc na stock wiekszy ?? Zastanow sie :D Po OC to inna bajka ale 5080 tez podkrecisz ;) 

Opublikowano
23 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Dalej nie wiem gdzie widzisz wydajność RTX 5080. :smiech:

Przeglądnąłem teraz testy i też mnie to zastanawia gdzie on to widział :E nawet sam jestem trochę rozczarowany bo karta nie jest nawet na równi z 7900XTX, szkoda.

Opublikowano
1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

I teraz nasuwa sie pytanie. Po co kupowac kulawy produkt, z uposledzona obsluga RT, ktory coraz bardziej zadomawia sie w grach i wyglada coraz lepiej. Sensowna opcja to 5070Ti w cenie 3899, a nie to cos.

Tylko kup/upoluj obecnie 5070ti za 3900, dla większości zwykłych kowalskich to mission impossible.

Realia sklepowe są takie, że zwykły 5070 to cena ~3.5k, i w podobnej cenie zapowiadają się 9070XT.

Gdzie dostaniesz wydajność w rastrze bliżej 5070ti. Z RT wiadomo w niektórych grach poziom ~5070 w innych lipa.

Wiadomo nie jest idealnie, ale część ludzi się skusi przy obecnych cenach i tragicznej dostępności kart nvidii. No i względem 5070 extra 4GB vram.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Skoro TDP jest nizsze niz 5080 to jak moze byc na stock wiekszy ?? Zastanow sie :D Po OC to inna bajka ale 5080 tez podkrecisz ;) 

power-gaming.thumb.png.3cc149347d439f91197e37d61836aa44.png

Zrzut ekranu 2025-03-05 161512.png

Zrzut ekranu 2025-03-05 161753.png

Edytowane przez Faflucy
Opublikowano
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

Przeglądnąłem teraz testy i też mnie to zastanawia gdzie on to widział :E nawet sam jestem trochę rozczarowany bo karta nie jest nawet na równi z 7900XTX, szkoda.

Raz na górze, a raz na dole. xD

assassins-creed-mirage-3840-2160.png

counter-strike-2-3840-2160.png

• Sad 1
Opublikowano

@DoamdorJa pisałem ogólnie i urwałem temat wcześniej bo zauważyłem że ja o zupie a ty o dupie :E jak dla ciebie liczy się tylko karta na stock i jakakolwiek  ingerencja nie wchodzi w grę to w większości przypadków będziesz miał lipną wydajność na wat ;) jak wspomniałeś że -50W na karcie to u mnie klucz a ty nie widzisz różnicy i tylko spadek wydajności to stwierdziłem że nie ma co tego ciągnąć ;) 

Opublikowano

DLSS 4.0 - dla każdego
FSR 4.0 - dla wybranych 

Pobór energii - NV 
Wydajność RT - NV 
Wybór różnorodności modeli i producentów - NV 
Wsparcie w grach - NV 

I macie powód czemu prawie 90 % rynku kart to karty NV. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, lukadd napisał(a):

Tylko kup/upoluj obecnie 5070ti za 3900, dla większości zwykłych kowalskich to mission impossible

Tak, tu na forum siedza same Kowalskie. 5070Ti w okolicy 4k to nie jest mission impossible. Do upolowania znacznie latwiej niz 5090 czy 5080.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Jak różnica w cenie będzie 1500 zł względem 5070Ti tak jak się zapowiada to będzie można przeboleć te "braki" i kupić Radeona.

@DżonyBiLiczy się to co jest na rynku a nie przez dwie sekundy. Jak twierdzisz, że są w takich cenach to załatw kilka sztuk a nawet dorzucę coś ekstra za fatygę.

Edytowane przez lokiju
  • Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Tak, tu na forum siedza same Kowalskie. 5070Ti w okolicy 4k to nie jest misson impossible. Do upolowanie znacznie latwiej niz 5090 czy 5080.

Nasze forum to promil graczy w PL.

A nawet patrząc po forum to tylko nieliczni wyrwali karty nvidii w okolicy MSRP. Zdecydowana większość kupiła przepłacając 25-30% a nawet więcej :E bo jest tak żałosna dostępność i tak sklepy windują ceny. Takie są realia.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, lokiju napisał(a):

Jak różnica w cenie będzie 1500 zł względem 5070Ti tak jak się zapowiada to będzie można przeboleć te "braki" i kupić Radeona.

5070ti windforce jest do kupienia teraz bez problemu za 4449 w ME, a w Komputroniku byl dzis za 3899. Na amazonie.pl pojawiaja sie czasem ofety za 4k np. PNY. Na olx wisza Ventusy po ~4k. Jest ich tam pelno.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, lokiju napisał(a):

"Wyniki śledzenia promieni" a nie przypominam sobie by AMD obiecało wydajność 5070Ti w RT. Miała być poprawa w tym względzie i jest.

W testach nie ma zadnych lekkich gier z RT co na slajdach ;)  Dali 3 kox gry z PT tylko :D 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Send1N napisał(a):

@DoamdorJa pisałem ogólnie i urwałem temat wcześniej bo zauważyłem że ja o zupie a ty o dupie :E jak dla ciebie liczy się tylko karta na stock i jakakolwiek  ingerencja nie wchodzi w grę to w większości przypadków będziesz miał lipną wydajność na wat ;) jak wspomniałeś że -50W na karcie to u mnie klucz a ty nie widzisz różnicy i tylko spadek wydajności to stwierdziłem że nie ma co tego ciągnąć ;) 

Przecież odniosłem się do maks OC i UV. Tutaj nie było stock wyników. U mnie żaden sprzęt nie działa na stock. Dla karty mam zapisane 5 profili.

Patrząc na wyniki RX, dalej nie wiem jaki model wybrać, czekam na resztę testów.

Edytowane przez Doamdor
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, RTX4090 napisał(a):

DLSS 4.0 - dla każdego
FSR 4.0 - dla wybranych 

Pobór energii - NV 
Wydajność RT - NV 
Wybór różnorodności modeli i producentów - NV 
Wsparcie w grach - NV 

I macie powód czemu prawie 90 % rynku kart to karty NV. 

Tak było teraz jest inaczej

Fejkowe klatki - NV

Fejkowa wydajność - NV

Fejkowa dostępność - NV

Fejkowe ceny - NV

To tak z grubsza.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Nasze forum to promil graczy w PL.

A nawet patrząc po forum to tylko nieliczni wyrwali karty nvidii w okolicy MSRP. Zdecydowana większość kupiła przepłacając 25-30% a nawet więcej :E bo jest tak żałosna dostępność i tak sklepy windują ceny. Takie są realia.

30st roznicy miedzy hot spot i memki 90st

Oj te karty beda lezakowac juz od jutra, ja sie skutecznie wyleczylem z radka po tych testach ;)

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Stjepan napisał(a):

Tak było teraz jest inaczej

Fejkowe klatki - NV

Fejkowa wydajność - NV

Fejkowa dostępność - NV

Fejkowe ceny - NV

To tak z grubsza.

AMD też ma fejkowe klatki 
AMD też ma fejkową wydajność (w RT -- niespełnione obiecanki) 

:D