Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na xda wrzucałem test steelki, wydaje się na prawdę spoko. Ventus mientus nie ma żadnego porównania . 

Nie mam botów i czasu, ale idę na dwojeczke i sobie odświeżam niektóre strony :). 

Opublikowano
3 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Na xda wrzucałem test steelki, wydaje się na prawdę spoko. Ventus mientus nie ma żadnego porównania . 

Nie mam botów i czasu, ale idę na dwojeczke i sobie odświeżam niektóre strony :). 

W czepku urodzony.  :E

Patrząc na to chłodzenie, to maks 250W, żeby było ok.

Opublikowano
18 minut temu, Doamdor napisał(a):

Z jakich botów korzystasz? :Up_to_s:

Co do tego modelu, coś czuję, że będzie to niewiele lepsze od Ventusa.

298 x 131 x 58 mm, 2.9-slot

1155 g :E

W ventusie/mechu to tradycja, że za wagę i rozmiar robi plasik i pakuły. Jest wiele innych czynników chociażby czy backplate aluminium czy plastik, czy przewodzi termopadami ciepło czy tylko robi za ozdobę, czy jest przewiew na wylot obok PCB i czy backplate przepuszcza powietrze, ile heatpipe zastosowali i jak grzejące komponenty są odprowadzone do radiatora. Sam rozmiar i waga może być jedynie wskazówką. Zobaczcie na istniejące już serie i jak rzadko konkurencyjnym modelom "udaje się" podobnie dziadowsko wypaść. Jedynie biostar potrafił wypaść jeszcze gorzej :boink:

Opublikowano

Miałem powercolor fighter X2 i mimo marnej wagi, i gabarytow, karta miała bardzo fajne temp i kulturę pracy.  Jako stary pcmr tylko widząc i mając ta kartę w ręku, powiedziałbym że to nie ma prawa się udać, a byłem zaskoczony niesamowicie. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Lameismyname napisał(a):

W ventusie/mechu to tradycja, że za wagę i rozmiar robi plasik i pakuły. Jest wiele innych czynników chociażby czy backplate aluminium czy plastik, czy przewodzi termopadami ciepło czy tylko robi za ozdobę, czy jest przewiew na wylot obok PCB i czy backplate przepuszcza powietrze, ile heatpipe zastosowali i jak grzejące komponenty są odprowadzone do radiatora. Sam rozmiar i waga może być jedynie wskazówką. Zobaczcie na istniejące już serie i jak rzadko konkurencyjnym modelom "udaje się" podobnie dziadowsko wypaść. Jedynie biostar potrafił wypaść jeszcze gorzej :boink:

W Ventusie jakiś dziwny rezonans był od 1100 RPM, co było nieprzyjemnie dla ucha. Może na ASRock wentylatory będą miały lepszą kulturę pracy, a cewki będą siedzieć cicho. :E Na niskie temperatury nie liczę, bo topowe modele mają je wysokie. xD

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
2 minuty temu, Doamdor napisał(a):

W Ventusie jakiś dziwny rezonans był od 1100 RPM, co było nieprzyjemnie dla ucha. Może na ASRock wentylatory będą miały lepszą kulturę pracy, a cewki będą siedzieć cicho. :E Na niskie temperatury nie liczę, bo topowe modele mają je wysokie. xD

Ten VRAM we wszystkich modelach jest niepokojący, znaczy jego temperatury. Nie patrzyłem/porównywałem taktowań ale to tak jakby czerwoni z DDR6 chcieli trochę podgonić do zielonych z DDR7 i VRAM jest bardziej wyżyłowany?
Bo obserwuję dziwną anomalię. Temperatura GPU, Temperatura Hot Spot (+20-30*C względem GPU), Temperatura Pamięci (+5-10*C względem HS) czyli rozjazd między temperaturą rdzenia, a pamięci czasem dobija różnicy 30-40*C.
Żeby się nie okazało, że z czasem VRAM będzie w tych kartach najszybciej padającym i problematycznym komponentem.

Może coś źle wróżę...

Opublikowano
20 minut temu, wkamil73 napisał(a):

Nie wiem czy zauważyłeś, ale pokazujesz 9070 a nie 9070xt 😆

haha karta, która w Niemczech była do kupienia za 2660 złotych xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Ten VRAM we wszystkich modelach jest niepokojący, znaczy jego temperatury. Nie patrzyłem/porównywałem taktowań ale to tak jakby czerwoni z DDR6 chcieli trochę podgonić do zielonych z DDR7 i VRAM jest bardziej wyżyłowany?
Bo obserwuję dziwną anomalię. Temperatura GPU, Temperatura Hot Spot (+20-30*C względem GPU), Temperatura Pamięci (+5-10*C względem HS) czyli rozjazd między temperaturą rdzenia, a pamięci czasem dobija różnicy 30-40*C.
Żeby się nie okazało, że z czasem VRAM będzie w tych kartach najszybciej padającym i problematycznym komponentem.

Może coś źle wróżę...

Zobaczymy czy  po OC będzie 100C przy niskim RPM, bo suszarki to ja nie chcę sobie robić. :D Temperatura rdzenia w RX jest bardzo dobra.

Opublikowano

Panowie poradźcie, w paczkomacie czeka RX 7800 XT biała wersja Pure od szafirka kupiona za 2180 cebulionów i teraz pytanie:

Do 1440p odbierać z paczkomatu i olać te nowe karty, czy jednak poczekać na dostępność i dołożyć do 9070/XT ?

Opublikowano

@Rusław Szczerze to zawsze polecę mimo wszystko wybrać coś z nowych generacji. Tym bardziej, że FSR 4 dogania DLSS 4 Transformer co jest wręcz kamieniem milowym, a sprzętowo będzie tylko działał na RX 9070/9070XT.
To trochę gwóźdź do trumny serii 7xxx i starszych.

Ew. upoluj na olx 4070 Super na gwarancji. Dasz z 500zł więcej i będziesz miał DLSS 4 oraz równą wydajność w RT/PT wyższą niż 9070/9070XT/5070, a w rastrze między 5070 a 9070.

GIEPEU.thumb.png.d6f3b8b3ccfb36a92531e0e365f3b762.png

GIEPEU2.thumb.png.18106ef1eaaa50447cbf2cafb91fe8a4.png

• Upvote 1