Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

Cyk fuch, co ja nie dam rady kupić 9070xt do 3k ? Przytrzymiej mnie piwo :).

IMG_20250306_200233.jpg

Udało ci się z tą kartą :E

Zobacz co pisze na ten temat Gibbo z OC UK sklepu:

"The Steel Legend was never an MSRP card. Asrock don't offer a base card, as such they offered us support to sell 10 at MSRP at a big cost to them, we sold those 10 earlier today.
End of today they had permission to do 10 more, those were sold tonight.

I spoke to them this evening, they cannot authorise any additional support, the Steel Legend cost a lot more than a Pulse/Reaper as its a higher-end card with more expensive cooler, hence its correct price is £659 which gives OcUK 8% margin, the lucky ones who got one at £569 are very lucky as that card will never be that cheap again.

As such if you are unhappy with yours, you are welcome to cancel your order for a full refund, but we have no more funds to be able to offer any more at a loss."

Przy okazji w tym poście podał jakie mają marże, 8%.

W innym poście napisał, że najniższa półka u Asrocka to Challenger, ale dla 9070 XT asrock nie przygotował premierowo tej wersji.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, wkamil73 napisał(a):

FOMO nie dotyczy ludzi, którzy chcą zrobić apgrejd po 10 latach. Męczy mnie już ta cała sytuacja.  Jaką masz radę dla kupujących tu i teraz, a nie dotkniętych kryzysem wieku średniego forumowiczów, którzy zmieniają dobre na nowe (nie zabraniam im). Czekać w ramach protestu, ale na co?

To takie rady - czekaj 3 miesiące, żeby kupić 200 zł taniej i chwalić się przez następne 2 lata swoją przebiegłością. 

Poważna rada dla kupujących tu i teraz -

1. Pooglądajcie recenzje, testy itp. żeby wiedzieć co jak się plasuje pod względem wydajności.

2.  Zróbcie sobie listę sklepów do sprawdzenia

3. Ustalcie jaką kwotę jesteście gotowi przeznaczyć na GPU

4. Sprawdźcie, co najlepszego jest do tej kwoty w tych sklepach

5. Kupcie

6. Profit. 

7. Za pół roku wejdźcie na forum i zobaczcie te same osoby, nadal postujące o tym, że ceny zaraz spadną i tylko frajerzy teraz kupują - dodatkowy profit.

Kupuje się to co jest, a nie to "co mogłoby być gdyby" albo "co powinno być" ani "co może będzie za X czasu jeśli tylko stanie się Y i Z".

Edytowane przez kociol21
  • Like 2
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, lukadd napisał(a):

Udało ci się z tą kartą :E

Zobacz co pisze na ten temat Gibbo z OC UK sklepu:

"The Steel Legend was never an MSRP card. Asrock don't offer a base card, as such they offered us support to sell 10 at MSRP at a big cost to them, we sold those 10 earlier today.
End of today they had permission to do 10 more, those were sold tonight.

I spoke to them this evening, they cannot authorise any additional support, the Steel Legend cost a lot more than a Pulse/Reaper as its a higher-end card with more expensive cooler, hence its correct price is £659 which gives OcUK 8% margin, the lucky ones who got one at £569 are very lucky as that card will never be that cheap again.

As such if you are unhappy with yours, you are welcome to cancel your order for a full refund, but we have no more funds to be able to offer any more at a loss."

Przy okazji w tym poście podał jakie mają marże, 8%.

W innym poście napisał, że najniższa półka u Asrocka to Challenger, ale dla 9070 XT asrock nie przygotował premierowo tej wersji.

W dniu 1.03.2025 o 16:18, wallec napisał(a):

600 USD -> 2450 PLN

2450PLN + 23% = 3015 PLN

3015 PLN + 9% Marzy sklepu = 3285 PLN

3285 PLN + 15% Marzy sklepu bo można = 3775 PLN

"bo mozna" zależy od was ;)

Nie kupować, te karty nie oferują nic czego nie było na rynku od 2 lat.
Nie oferują nic względem rtx 3090 za 2000zł z olx, rtx 3080 za 1500zł z olx...

• Upvote 2
Opublikowano
40 minut temu, Zachy napisał(a):

Testy, Testy i jeszcze raz Testy.

Ja chcialem wziac Nitro+ na testy i na przeczekanie do lepszej dostepnosci i cen 5090, ale nie widzialem wczoraj do zakupu. Potem przewinela mi sie gdzies cena ponad 4k. To jest juz pole 5070 ti i rownie dobrze moge kupic na przeczekanie te karte, ktora jest lepszym wyborem. Ostatecznie stanelo na niczym w moim przypadku. Pogoda coraz ladniejsza i juz mnie ciagnie na zewnatrz.

Opublikowano
1 minutę temu, wallec napisał(a):

600 USD -> 2450 PLN

2450PLN + 23% = 3015 PLN

Cena MSRP AMD za najniższe modele jest już z wliczoną marżą dla sklepu nie dodaje się tego.

Ale sklep oczywiście może sobie dać wyższe marże.

Wyższe modele kart, z lepszymi chłodzeniami mają wyższe MSRP ustalane przez producenta dla danej wersji.

Samo MSRP AMD $599 jest w pewien sposób teoretyczne.  Nie dotyczyło wszystkich rynków i premierowo była określona pula kart w tej cenie. Aczkolwiek z tego co piszą rzuty karty w MSRP AMD tym 600USD mają jeszcze się pojawiać.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ej, no. 
Przecież jakiśtam byle producent nie będzie mówił mi jaką mam mieć marżę skoro nie zna moich procesów logistycznych i ich kosztu, obsługi klienta, rynku i 14 dni na zwrot itp itd.

Na samo msrp nie ma co patrzeć ;)

Jak jestem sklepem z fizycznymi placówkami w centrach handlowych i musze je wynająć, opłacić media, ludzi itp to na 8% nie urobię na kawasaki i rozwój i to jest zrozumiałe.

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, wkamil73 napisał(a):

FOMO nie dotyczy ludzi, którzy chcą zrobić apgrejd po 10 latach. Męczy mnie już ta cała sytuacja.  Jaką masz radę dla kupujących tu i teraz, a nie dotkniętych kryzysem wieku średniego forumowiczów, którzy zmieniają dobre na nowe (nie zabraniam im). Czekać w ramach protestu, ale na co?

Ja chcę zrobić upgrade po 10 latach i co? Polsce kupić w x-cum przewartościowaną kartę? Nie, poczekam aż przyjdą zwroty od skalperów, nowa partia i jak zrobi się nadwyżka magazynowa i większa dostępność nvidii to ceny spadną.

Narzekacie całymi dniami, że ceny zawyżone, ale jesteście gotowi je zapłacić to płacicie. Przecież wam nie zabronię.

FOMO dotyczy każdego.

18 minut temu, wallec napisał(a):

600 USD -> 2450 PLN

2450PLN + 23% = 3015 PLN

"bo mozna" zależy od was ;)

Będą płakać na forum całymi dniami, po czym polecą napełnić januszexom kabzę i dziwią się, że są nieustająco robieni w wała.

Przecież jakbym był przedstawicielem X-kom i to czytał, to do następnej partii dowalilbym jeszcze większą marże, bo frajerzy muszą mieć już dziś.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, wallec napisał(a):

Ej, no. 
Przecież jakiśtam byle producent nie będzie mówił mi jaką mam mieć marżę skoro nie zna moich procesów logistycznych i ich kosztu, obsługi klienta, rynku i 14 dni na zwrot itp itd.

Na samo msrp nie ma co patrzeć

To jako sklep nie dostaniesz kart od AMD czy dystrybutora po MSRP :E

Sklepy jak OC UK którzy dostali od AMD i producentów karty po MSRP, w tym przypadku wyszło z ich Vatem to 570funtów, otrzymały określoną pulę kart w takiej cenie i w takiej miały sprzedać tą pulę.

Inne modele od producentów poza tą pulą i marże jakie dadzą to już ich oddzielna sprawa jakie dadzą.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
6 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Będą płakać na forum całymi dniami, po czym polecą napełnić januszexom kabzę i dziwią się, że są nieustająco robieni w wała.

Jakoś póki co to płaczą Ci, co nie kupili, a nie ci co kupili :D 

Ja kupiłem i widzisz, żebym łzy ronił? Już się nie mogę doczekać aż do paczkomatu wpadnie. Samo szczęście, gdzie ten płacz?

Opublikowano (edytowane)

@Zachy

Koniecznie daj znac jak temperatury, szczegolnie hs i vram, no i rpm pod pelnym obciazeniem tego Asrocka. Chyba tylko Sapphire Nitro+ i Asrock Taichi maja te zlacza nvidii?

Ja te nitro+ moze jeszcze kupie, bo tez chce z czystej ciekawosci egzotyke. Podoba mi sie tez ta kratownica na froncie.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ty nie płaczesz, ale reszta tak. Ktoś już ci napisał, że psujesz rynek i to twoja sprawa, że jesteś frajerem, który daje się kroić i jeszcze się tym chwalisz.

Dla mnie największym szczęściem w życiu nie jest kupienie karty graficznej.;D To tylko dodatek.

Z resztą najlepszym dowodem jest to, że masz potrzebę dzielić się tym szczęściem z innymi, gdzie mało kogo to obchodzi.:hihot:

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
8 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Nie, poczekam aż przyjdą zwroty od skalperów, nowa partia i jak zrobi się nadwyżka magazynowa i większa dostępność nvidii to ceny spadną.

Tak tak, czekaj na zwroty w super cenach, to dobry ruch. I uważasz, że te zwroty jak będą w super cenie (nie będą) to na pewno z x-kom zadzwonią do mnie i powiedzą, panie, bierz pan. W super cenie w outlecie są klocki, które 7 razy wracały bo im cewki wyją albo inne kwiatki. A jak jest ze zwrotu skalperskiego to po piewsze raba nie będzie mega, a po drugie sztuka pójdzie do posiadacza bota albo innego sprytnego urządzenia. Nie mam czasu żeby siedzieć non stop przed kompem i męczyć f5 czy przypadkiem coś nie wpadnie do ouletu z łaskawości skalpera. A nawet jak ktoś złowi coś okazyjnie, no to ludzie, gratki dla niego, ale to nie oznacza, że każdemu się uda i każdy musi czekać na okazję życia w proteście przeciwko skalperskim praktykom sklepów, bo komuś tam się udało. Pozdrówki dla @NoviAMGDzięki uprzejmości @Zachy wziąłem 9070xt Red Devil w cenie jaka była, bo syn siedzi od 2016 r. na 1070. Tyle.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Z resztą najlepszym dowodem jest to, że masz potrzebę dzielić się tym szczęściem z innymi, gdzie mało kogo to obchodzi.:hihot:

Moje szczęście nikogo nie obchodzi, ale Twoje jojczenie i plucie żółcią wszystkim sprawia przyjemność. Tak trzymaj mordeczko :D

Z nas dwóch to nie ja jestem tym, co płacze na forum :D

Edytowane przez kociol21
  • Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, wallec napisał(a):

Kolejny stek bzdur w twoim wykonaniu :E niedługo ci tomcug zmieni nick na smallec jak będziesz takie memiczne wpisy dawał :hihot:

• Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, Frog67 napisał(a):

A to dziwne bo Azor mowi co innego :E 

Nie wiem, co Azor mówił, ale jak widze obecny i przyszły trend w wycenach kart, to jestem zmartwiony. Od 3 lat siedzę na 3060ti 8GB i mam uż dość zapchanego Vram. Chcę kupić coś z minimum 16GB Vram i coś mi nie idzie, bo ceny są chore ! Mamy przechlapane, My gracze :(

Opublikowano
1 minutę temu, leven napisał(a):

Nie wiem, co Azor mówił, ale jak widze obecny i przyszły trend w wycenach kart, to jestem zmartwiony. Od 3 lat siedzę na 3060ti 8GB i mam uż dość zapchanego Vram. Chcę kupić coś z minimum 16GB Vram i coś mi nie idzie, bo ceny są chore ! Mamy przechlapane, My gracze :(

może da radę wlutować większe kości do tego 3060ti ? popytaj fachowców a nóż może się uda zyskać dużą moc :D

Opublikowano
5 minut temu, leven napisał(a):

Kupiłeś już ultra5 245k? Coś mi się kojarzy, że jakoś w marcu miałeś brać :E