Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Zachy napisał(a):

No tak rt i mfg najwazniejsze dla posiadacza NV :)

Mnie to jeszcze mozna zrozumiec, bo sie troche uziemilem sprzedajac 4090. Ty natomiast dostales cichego Astrala 5090 (kupione - wydane - zapomnianie). Przeszedles na duzo slabsza karte z goracym vramem i stoisz w opozycji jaka to nvidia zla. Nie bede juz wklejal Twojego posta gdzie pisales, ze MFG nie jest taki zly. Zaraz napiszesz, ze to testowales na 5090 i to inna bajka, ale i tak Ciebie nie rozumiem.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ja nie mowie ze NV jest zla.

Zapytalem o testy porownawcze z 5070ti przy podobnych parametrach mocy ukladow :)

9070 xt do moich zastosowan wystarczy.

MFG nie jest zly tam gdzie jest odpowiednia wydajnosc jak chcesz podbic z 90-120fps na 240 :)

Chcesz 5090 Twoja sprawa.

Ja tam nie wnikam w wybory ludzi bo sa zupelnie rozne sytuacje.

Pozyje, poczekam do wakacji i zobaczymy :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
5 minut temu, Zachy napisał(a):

Pozyje, poczekam do wakacji i zobaczymy :)

W sumie to Ciebie rozumiem. Jestes zwyklym Januszem, ktory kupil Trio, zeby sprzedac i Astrala, zeby sprzedac. Finalnie skonczyles na 9070 XT.

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Raster

5070Ti=9070XT

RT 

5070Ti szybszy ~25% (pomijac eketremalne scenariusze gdzie 9070XT dostaje niemilosierne baty)

+MFG na korzysc 5070Ti

+ lepsza temp. vram na 5070Ti

Cena tutaj jest kluczowa, wiele ludzi chce kartę w granicach 3tys zł, a nie 4tys złotych. Jeżeli dla kogoś cena nie gra roli to idzie w RTX.

• Like 5
Opublikowano (edytowane)

@DżonyBi

Januszem?

TO moja sprawa na co kase wydaje i co robie z zakuponym sprzetem.

Idz mow sasiadowi ze jest taki, sraki czy owaki jak cos kupi.

Mi 9070 XT wystarczy,

nie ogarniasz tego? Twoj problem.

Kup se nawet 3 x 5090 i rob z nimi co chcesz.

Ode mnie nie usyszysz slowa bo mnie to wali co z nimi zrobisz.

Ale widac lubisz wpycachac swoj nos w nieswoje sprawy i decydowac za kogos o jego wlasnych decyzjach i je oceniac.

Nie pasuje CI ze mi pasuje 9070 xt?  Live with it.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
4 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

W sumie to Ciebie rozumiem. Jestes zwyklym Januszem, ktory kupil Trio, zeby sprzedac i Astrala, zeby sprzedac. Finalnie skonczyles na 9070 XT.

To dlatego ma taką cieczkę jak pisze, żeby nie kupować od skalperów :D

Opublikowano (edytowane)

O przyszedl nastepny :bandyta:

Cieczke? kto tu ma cieczke odnosnie tego kto i co i od kogo kupuje?

Cieczke to moze miec suka wiec zjazd z takimi tekstami.:fuck:

jak dla mnie kup sobie 5090 za 30 000 od skalpera mnie to ni grzeje ni ziebi, nie moje pieniadze nie moja sprawa.

Najwiekszy bol tylka maja Ci ktorym cos nie wychodzi widze.

dla waszej wiadomosci przy 4090 i 7900 xtx tez mialem tyle modeli w reku, ile wy pewnie kart przez 10 lat nie mieliscie obaj. :)

Zagluje nimi tak jak mi sie podoba.

@Mar_s ten typ @Jedi88jest niereformowalny 'niby nie flamuje' ale ciagle to robi - widocznie albo nie wie co to znaczy, albo nie zna znaczenia slow i porownan ktorymi sie posluguje.

12 minut temu, DżonyBi napisał(a):

nie nie rozumiesz mnie i nie zrozumiesz.

Ty pragniesz 5090, ja nie na ta chwile.

I tu jest podstawowa roznica.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

Każdy robi jak uważa, skoro nawet mu zostanie za darmo takie 9070xt, które mu wystarczy to jego sprawa. 

A że ludzie są na tyle głupi, że odkupują karty po zawyżonych cenach to problem tylko i wyłącznie społeczeństwa. Nie potrafi usiedzieć, poczekać chwilę żeby kupić taniej i bierze z drugiej ręki. Tacy użytkownicy sami napedzają tą machinę i nie chcą, żeby było taniej. 

A skoro udało się kupić 5090, i ceny są takie a nie inne, to odsprzedaje ciut poniżej ceny rynkowej. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Zachy napisał(a):

Ty pragniesz 5090, ja nie na ta chwile

No tak, ale Ty nie pragniesz, a kupiles dwie. Napisalem prawde, ale w sumie zaczyna mi to wisiec, bo i tak nic nie zrobie z ta patologia. Twoja kasa, twoje karty, januszuj sobie dowoli. Nastepnym razem jak mi karta zniknie z koszyka to zamiast krzyknac "k.. mac" krzykne "Zachy!"

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Mnie stać kupić 10 takich tylko po co miałbym to robić? Liczyć, że trafię zdesperowanego frajera?

Dlatego nawołuję do cierpliwości i opanowania. Składy się wypełnia, Nvidia dowiezie swojego towaru i ceny się unormują.

Między czasie może wyjdą jakieś problemy z wyżyłowanym 9070 XT, kto wie.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
2 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Oboje siebie warci.

Jakby nikt nie kupował z drugiej ręki, to nikt by nie sprzedawał. Proste i logiczne. Ale jak zjeby kupują to nakręcają całą spirale. Tak to działa, tak samo jak ludzie biorą karty po +30-50% ceny msrp. Nakręcają te całe guano. By nikt nie kupował i ceny chcąc nie chcąc by leciały na pysk. 

• Upvote 1
Opublikowano

Najgorsza patologia to zagladanie drugiemu do portfela.

i decydowanie o tym czy czyjes decyzje sa dobre czy zle - za ta osobe.

Ale to natura duzej ilosci polaczkow, ze musza wtykac nosa w sprawy sasiada bo szukaja sensacji albo nie maja wlasnego zycia i problemow :placz:

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
42 minuty temu, Zachy napisał(a):

Ustaw 5070ti na 220w i 275W i porob te same testy jesli masz 9800x3d :)

jeżeli przy 220W masz takie wyniki jak wyżej to chylę czoła. Takiego poziomu perf/wat nie ma Nvidia na żadnym modelu

Opublikowano (edytowane)

@Tornado3 tak to sa wyniki doslownie z teraz.

Jakos specjalnie nie mam zoptymalizowanego systemu, jest po prostu dosc sterylny i na biezaco utrzymywany w stanie ktory uznaje za odpowiedni.

Dzisiaj tez aktualizowalem do najnowszej stabilnej wersji - 26100.3323

Pewnie mozna te wyniki jeszcze doszlifowac sporo, ale mysle ze jak na karte za 3650zl jest naprawde ok.

a co do wynikow - to ponoc w 5000 nv ma dobra wydajnosc/w wiec bylbym ciekawy rezultatow 5070ti w tej sprawie tez.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

@DżonyBi @Jedi88 Skończcie już te pierdolety, pisałem już wcześniej że co kto robi za swoje pieniądze to jest jego sprawa.

Zresztą z tematu o RTX 5000 większość osób poleciała na GPU Price Bot kiedy tylko dowiedzieli się że istnieje, niektórzy nawet wklejali screeny, więc z tym wyzywaniem od "januszy" i "skalperów" byłbym szczególnie ostrożny.

Prawda?

Opublikowano
22 minuty temu, Doamdor napisał(a):

W obecnej sytuacji dopłacili kilkaset złotych i są zadowoleni.

Byli i tacy, co zapłacili 4200zł za Gigabyte. :E

w obecnej sytuacji sa dwie szkoly

1. biore na premiere z podatkiem od nowosci

2. hoold kilka miesiecy az ceny i dostepnosc sie unormuja.

ktora szkola jest lepsza? Ile glow, tyle wizji na ten temat :thumbup:

Opublikowano (edytowane)

@Mar_s

Jestem tam, ale nie po to, zeby skalpic, ale po to zeby kupic dla siebie karte w normalnych pieniadzach. Trzeba sobie radzic jakos w tym patologicznym swiecie. Z reszta pewnie i tak kupie bez bota.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

No to żyj i daj żyć innym, a jeżeli nawet z pomocą bota nie jesteś w stanie kupić karty no to sorry, pretensje powinieneś kierować wyłącznie do siebie samego.

I naprawdę koniec już tego gadania o tym co kto kupił, i co z tym zrobił, temat to RX 9070/XT i tego się trzymamy.

Opublikowano (edytowane)

@DżonyBi

a ja tam nie siedze, bo nie jestem skalperem i boty mi do niczego nie sa potrzebne

jak widac mozna kupic karte, tylko potrzeba troche szczescia

albo wylozenia odpowiedniej gotowki

chcesz karte za 12k? jak trafiaja sie tylko drozsze modele obecnie?

to tak samo jakbys z procy chcial ustrzelic ksiezyc

zrobisz testy 5070ti na 220 i 275w w tych 4 3dmarkach - time spy, port royale, steel nomad i time spy extreme? :Up_to_s:

jestem ciekawy wynikow.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
2 minuty temu, Mar_s napisał(a):

jeżeli nawet z pomocą bota nie jesteś w stanie kupić karty no to sorry, pretensje powinieneś kierować wyłącznie do siebie samego

Zeby kupic karte za 15k to mi bot niepotrzebny.

3 minuty temu, Zachy napisał(a):

zrobisz testy 5070ti na 220 i 275w w tych 4 3dmarkach - time spy, port royale, steel nomad i time spy extreme? :Up_to_s:

jestem ciekawy wynikow

Nie mam tej karty i miec nie bede.

• Haha 1