Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Są wyjątki, ale z reguły dla 99% przypadków trzeba ręcznie włączyć HDR. Na początku mocno irytujące i ciągle zapominałem, teraz jakoś weszło w nawyk. 

Strasznie to słabe, niestety Windows i HDR to jakaś porażka. 

Opublikowano
14 godzin temu, Pixa napisał(a):

Czy AMD zrobiło to dobrze? Oczywiście tylko, że facet nie umie w komputery. Karta często śmiga na pół gwizdka, RPMy w okolicach 3000-4000, w testach wyszło, że 4070Ti klepie 9070XT :hihot:. Facet bierze się za testowanie a widać, że z kartą jest coś ewidentnie nie tak.

• Upvote 2
Opublikowano
8 godzin temu, Send1N napisał(a):

Żadnego wszystkie te wersje obecnie są za drogie, w krsystem masz xfx swift za 3450zł lub taniej na amazonie https://www.amazon.de/-/en/Radeon-9070XT-Gaming-Triple-RX-97TSWF3BA/dp/B0DW4FRCQR/ref=sr_1_17?sr=8-17&xpid=6yNANl7uj5z88 (jeżeli nie przeszkadzają ci 2 lata gwary) @CrooV pisał że ma ten model i jest ok.

Posłuchaj nie słuchaj tego gościa bo ona Amazonie się nie kupuje kart graficznych, ponieważ różnie z kartami bywa możesz ją będziesz chciał odesłać możesz zareklamować więc pewnie i szybciej z polskich sklepach. A ja ci powiem że polecam sapphire, temperatury mam praktycznie przez cały czas 60 na rdzeniu czasami 62 i 88 na v ramię. Nic się nie dzieje z tą kartą gram sobie zajebiście w 1440p żadnych jakiś tam błędów, ścinek, nie wiem o co temu typowi chodzi. Prosta logika jeżeli xtx który wiem że ma więcej v-ramu ale jest może o 2% wydajniejszy niż 9070 XT i i o wiele słabszy w rate racingu a kosztuje ponad 4500, to ile kurwa ma kosztować rx9070xt?!

Opublikowano
6 minut temu, Mario_be napisał(a):

Posłuchaj nie słuchaj tego gościa bo ona Amazonie się nie kupuje kart graficznych, ponieważ różnie z kartami bywa możesz ją będziesz chciał odesłać możesz zareklamować więc pewnie i szybciej z polskich sklepach. A ja ci powiem że polecam sapphire, temperatury mam praktycznie przez cały czas 60 na rdzeniu czasami 62 i 88 na v ramię. Nic się nie dzieje z tą kartą gram sobie zajebiście w 1440p żadnych jakiś tam błędów, ścinek, nie wiem o co temu typowi chodzi. Prosta logika jeżeli xtx który wiem że ma więcej v-ramu ale jest może o 2% wydajniejszy niż 9070 XT i i o wiele słabszy w rate racingu a kosztuje ponad 4500, to ile kurwa ma kosztować rx9070xt?!

Tyle ile sugerowana cena, naturalnie. Wszystko co powyżej, to sztuczne podbijanie ceny na podstawie braku dostępności i innych czynników.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Mario_be napisał(a):

A jak tam cewki ucichły?... Jeszcze nie dawno chciałeś odsyłać %-) Swoją drogą ile dałeś w tych polskich sklepach za tego nitro plusa?

Edytowane przez CrooV
Opublikowano (edytowane)

image.png.008ee3d98d91c391136fc27cf1f44aab.png

KCD2 1440p FSR Native/ Ultra 

Wcześniej podsyłałem to memorki jakoś na 85 sie znajdywały możliwe że miałem fpsy zlockowane albo mierzyem w Kuttenbergu xD, w CP2077 na path tracingu 92 to był max.

Tutaj odblokowane fpsy w okolicach 100 na otwartym terenie (lasy, łąki itp.)

Karta po UV/OC -50mv, +190 VRAM, +50MHz vore, +10% PL

RPMY w okolicach 2k jak widać, dla mnie jest okej zwłaszcza po OC , mam monitor 170hz więc jak zlockuje fpsy na 85 to praktycznie jest cisza, krzywą wentylatorów sie nie bawiłem jeszcze.

Podsyłam bo polecałem wcześniej ale wiadomym że dla kogoś 2k to może być za głośno , u mnie pc pod biurkiem i jest git.

Edytowane przez CrooV
Opublikowano
2 godziny temu, Jedi88 napisał(a):

Tyle ile sugerowana cena, naturalnie. Wszystko co powyżej, to sztuczne podbijanie ceny na podstawie braku dostępności i innych czynników.

Tak oczywiście zgodzę się z tym

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, MadDog napisał(a):

Czy AMD zrobiło to dobrze? Oczywiście tylko, że facet nie umie w komputery. Karta często śmiga na pół gwizdka, RPMy w okolicach 3000-4000, w testach wyszło, że 4070Ti klepie 9070XT :hihot:. Facet bierze się za testowanie a widać, że z kartą jest coś ewidentnie nie tak.

Oczywiście że coś nie do końća działa jak należy w tym teście, widać po obciążeniu karty jak i po frametime. Normalnie sztuka, wszędzie gdzie widziałem testy frametime byl nawet lepszy na AMD stabilniejszy a tutaj to jakaś sieczka. Komentarze  pod materialem są jeszcze lepsze.

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Mario_be napisał(a):

A ja ci powiem że polecam sapphire, temperatury mam praktycznie przez cały czas 60 na rdzeniu czasami 62 i 88 na v ramię.  

Więc nic specjalnego, wartości jak na wielu tańszych modelach

Opublikowano
19 godzin temu, raiders napisał(a):

a idę o zakłada  ze  odpalam ci grę w 30 FPS    i nie zauważysz  różnicy  bez licznika klatek .  tak tak wiem ze tu każdy spec i sokole oko i   widzi  różnicę   1  fps  w grze  :) 

O ile z FPSami 9070XT vs 5070Ti masz racje, to przy probie 30FPS vs 60FPS bez sokolego oka mozna miec 100% skutecznosci zgadywania. Co innego porownywanie 60 vs 120 - tu juz ciezej, ale dalej mozliwe do wylapania.

Opublikowano
23 minuty temu, Send1N napisał(a):

Więc nic specjalnego, wartości jak na wielu tańszych modelach

Powiem tak nie każdy musi kupować te modele, kogo stać to kupuję i nie ma z tym problemu, kogo nie stać nikt nie marudzi bo nic z tym nie zrobimy, takie są ceny i to nie my to ustalamy, i trzeba się z tym pogodzić, i albo kupować droższe modele albo tańsze i koniec zagadki, po co to dalej rozkminiać

Opublikowano

Komentowane bylo porownanie FPS w rastrze bez DLSS/FSR/RT  50 do 53 oraz aspekt odczuwania 30 vs 60. Ty wyskakujesz nagle, ze DLSS sramto tamto, a FSR glupie - i kto tu sie nie wstrzelil w temat?

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Mario_be napisał(a):

Powiem tak nie każdy musi kupować te modele, kogo stać to kupuję i nie ma z tym problemu, kogo nie stać nikt nie marudzi bo nic z tym nie zrobimy, takie są ceny i to nie my to ustalamy, i trzeba się z tym pogodzić, i albo kupować droższe modele albo tańsze i koniec zagadki, po co to dalej rozkminiać

Ja niczego nie rozkminiam po prostu poradziłem gościowi który zapytał linkując modele prawie za 4K że nie opłaca się brać żadnego :E 

Opublikowano
26 minut temu, Karro napisał(a):

To odpal sobie gameplaya z tej gry.Na 5070ti masz ze 150 fps w miejsce radeona który ma 50.Tylko jak radeon beznadziejnie wyglada z FSR i jego FG.To jest niepoliczalna różnica

Wiesz a tam przypadkiem fsr4 z optiscalerem nie ma?

Opublikowano

@sideband To juz indywidualna kwestia gry i osobnika ;) Ja widze, Ty widzisz, ale sa wybitne jednostki jak wyzej, ze dla nich 30FPS to jest plynne i nieodroznialne. Napisalem tez, ze trudniej, a nie niemozliwe :D Podobnie jest z "uplynniaczami" w TV, ja to widze po sekundzie, a z otoczenia nikt nie widzi nigdy roznicy.

• Upvote 1
Opublikowano
25 minut temu, ryba napisał(a):

A pytal ktos o zdanie? Nie wtracaj sie jak dorosli rozmawiaja, bo kompletnie sie w post nie wstrzeliles.

Posłuchaj gościu jestem na pewno starszy niż ty, infantylnymi tekstami nie zabłyśniesz, mówię grzecznie, nie bądź prymitywny i bezczelny. Każdy ma prawo  do swojej opinii, oczywiście nikogo nie obrażając. Jak nie jesteś w stanie powstrzymywać swoich emocji i reagować na zwykłe posty, to musisz poćwiczyć w realnym życiu życie...

Opublikowano
Teraz, Send1N napisał(a):

Przecież on tego nie pisał do ciebie, budzimy się :P 

Jeżeli tak to przepraszam

19 minut temu, Send1N napisał(a):

Ja niczego nie rozkminiam po prostu poradziłem gościowi który zapytał linkując modele prawie za 4K że nie opłaca się brać żadnego :E 

No tak może i masz rację ale w tych pieniądzach to chyba nie jest aż tak źle, posłuchaj ja mam tą kartę i naprawdę wszystko mi działa na full detalach, mam zawsze powyżej 80 fps-ów, Indiana Jones mam od 80 do 100 na full detalach a to raczej wymagająca gra, Black ops 6 multiplayer mam około 111 bez żadnych wspomagaczy bo nie lubię. Wiem że każdy narzeka na sapphire nitro rx9070 XT i mają trochę racji bo rzeczywiście te cewki trochę bzyczą, nie piszczą jak słuchać to na YouTubie ale rzeczywiście je słychać, a nadrabiają temperaturami. No i wiadomo rzecz gustu jeżeli chodzi o design mi się akurat bardzo podoba. Pozdro

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Mario_be napisał(a):

Posłuchaj gościu jestem na pewno starszy niż ty, infantylnymi tekstami nie zabłyśniesz, mówię grzecznie, nie bądź prymitywny i bezczelny. Każdy ma prawo  do swojej opinii, oczywiście nikogo nie obrażając. Jak nie jesteś w stanie powstrzymywać swoich emocji i reagować na zwykłe posty, to musisz poćwiczyć w realnym życiu życie...

To jest forum komputerowe, a nie kacik literacki :) jak ktos pisze od czapy, to tak sie konczy. A jak juz tak bardzo chcecie sie wlaczyc do dyskusji w jakims aspekcie, to zrobcie to chociaz jak @sideband a dopiero pozniej mowcie cos o infantylnych tekstach, dwulicowosci i prawie do wlasnej opinii. Bo uwaga, full plot twist - pisanie nie na temat =/= wlasna opinia.

Opublikowano (edytowane)

U mnie na rdzeniu max jaki miałem po dłuzszym graniu na rdzeniu to 53 stopie ale przez większość grania to było 43-46, zaś na pamięciach max zanotowany  to 80 stopni, hot-spot 60.6

Edytowane przez Frog67
Opublikowano
8 minut temu, ryba napisał(a):

To jest forum komputerowe, a nie kacik literacki :) jak ktos pisze od czapy, to tak sie konczy. A jak juz tak bardzo chcecie sie wlaczyc do dyskusji w jakims aspekcie, to zrobcie to chociaz jak @sideband a dopiero pozniej mowcie cos o infantylnych tekstach, dwulicowosci i prawie do wlasnej opinii. Bo uwaga, full plot twist - pisanie nie na temat =/= wlasna opinia.

Przemilczę to...

Opublikowano
55 minut temu, ryba napisał(a):

@sideband To juz indywidualna kwestia gry i osobnika ;) Ja widze, Ty widzisz, ale sa wybitne jednostki jak wyzej, ze dla nich 30FPS to jest plynne i nieodroznialne. Napisalem tez, ze trudniej, a nie niemozliwe :D Podobnie jest z "uplynniaczami" w TV, ja to widze po sekundzie, a z otoczenia nikt nie widzi nigdy roznicy.

To chyba kogoś takie trzeba wrzucić na szybkiego multika to się szybko okaże, że nagle widzi różnicę :E Odpowiednio dobrze ustawiony upłynniacz na materiale video jest "niewidoczny" jak ktoś od czapy ustawi to od razu widać efekt "opery mydlanej" czy inne artefakty ;)

• Upvote 2