Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedźcie proszę jak używać fsr ? :) Lepiej w sterowniku adrenalin czy samej grze ? Są momenty że brakuje nam dropy FPS przez kartę graficzną. Dodatkowo sama karta najczęściej ma 99% wykorzystania. Przepraszam za tak prostackie pytanie ale w necie robią to "na dwa sposoby" właśnie. Potrzebne mi to w zaledwie 2-3 grach.

Opublikowano

Jeśli nie chce Ci się kombinować i gra ma profil fsr4 w sterowniku to najprościej tak tego użyć. Bo żadna gra natywnie nie ma jeszcze fsr4. Jeśli lubisz grzebać i gra nie ma opcji fsr w sterwniku to optiscaler. Jest jeszcze programik do dodawania gry do sterownika, linkowałem wcześniej. Co do optiscaler to tam można dużo więcej np wybierać modele lm fsr4. Ale to musisz sam sobie odpowiedzieć jak chcesz się bawić ;)

Opublikowano

No ja nie mam zamiaru szukac innych gier bo jest ich wiecej ale jedna wystarczy, zeby podwazyc slowo, ze zadna nie ma natywnie ;) 

Nie mam radka i nie uzywam FSR wiec drazyc nie beda, ktora gra ma, a ktora nie bo mnie to nie interesuje.

• Confused 2
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Chociazby Cyberpunk,TLOU. Wszystko masz z poziomu gry ;) 

To wszystko jest na 3.1 w trybie bridge do 4.xx. Czystego fsr4 bez naleciałości fsr3.xx jeszcze nie ma. W tych grach tylko w menu numerki się zmieniają, wektory ruchu i inne rzeczy są z 3.1

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, danny64k napisał(a):

To wszystko jest na 3.1 w trybie bridge do 4.xx. Czystego fsr4 bez naleciałości fsr3.xx jeszcze nie ma

I nie będzie skoro nawet nie masz pojęcia jak to działa 🤣 Nawet nie masz pojęcia co to natywna implementacja. 

Chyba żyjesz w innej rzeczywiści jak kreujesz sobie takie dziwne interpretacje. To samo masz z DLSS, to tylko zmiana pliku i presetu 😉

18 minut temu, tomcug napisał(a):

No, ale w CP2077 rzeczywiście jest FSR4 w menu, bez potrzeby ustawiania w panelu sterownika.

A po co inne?

Wiele gier ma z menu, jak znajdę chwilę i to nie dziś to wrzucę. Tlou part 1 też ma z menu. 

Edytowane przez Phoenix.
  • Confused 1
Opublikowano

Akurat cp77 to chyba najgorsza implementacja jaka może być i owszem jest w menu jeśli ma się kartę z rdna4 ale to nadal działa jak inne gry z whitelisty fsr4 sterownika.  Tak o tym wyczytałem na discordzie devów optiscalera. Jakieś inne "rzeczy"  by się przydały ale ich nie ma mówiąc w dużym uproszczeniu 

Opublikowano
20 minut temu, tomcug napisał(a):

A po co inne?

On ci na to nie odpowie bo nie ma pojęcia o czym pisze, strawę i niwe DLSS też ma te same wektory. 

2 minuty temu, danny64k napisał(a):

Akurat cp77 to chyba najgorsza implementacja jaka może być i owszem jest w menu jeśli ma się kartę z rdna4 ale to nadal działa jak inne gry z whitelisty fsr4 sterownika.  Tak o tym wyczytałem na discordzie devów optiscalera. Jakieś inne "rzeczy"  by się przydały ale ich nie ma mówiąc w dużym uproszczeniu 

To dobrze że nie ma pudelku ;) Ty nawet nie wiesz że FSR ze sterownika niczym się nie różni  odwrrsji  natywnej w grze bo różnica jest tylko taka że rodzaj skalera ustawiasz w grze i nie musisz grzebać w sterowniku, żeby włączyć to samo 🤣 A to tylko podmiana plików jest.

I ew presetu.

5 minut temu, danny64k napisał(a):

Akurat cp77 to chyba najgorsza implementacja jaka może być

Natywna implementacja taka jak być powinna byc nazywasz ją najgorsza 😆 beka! 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

...

Oczywiście Ty wiesz wszystko i najlepiej. Megalomania leje się nie samwicie i arogancja. Eot z mojej strony. Btw na github opti można poczytać jeśli się chce czego potrzeba więcej dla fsr4 w porównaniu do fsr3xx

Edytowane przez danny64k
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja wiem jak to działa i nic czytać nie muszę, za to Ty po prostu uzupełnij wiedzę zanim twoim jedynym argumentem będzie że coś gdzieś wyczytałeś ale pojęcia dalej nie masz i będziesz kogoś oskarżać o megalomanię tylko dlatego że, że stwierdził niewygodne fakty nt twojego braku wiedzy 🤣

Może wyczytasz tam też czego brakuje w twojej wiedzy zanim będziesz komuś tłumaczyć czego brakuje w czymś czego nawet nie rozumiesz ;) 

6 minut temu, danny64k napisał(a):

na github opti można poczytać jeśli się chce czego potrzeba więcej dla fsr4 w porównaniu do fsr3xx

Ale podpowiem ci już, od tego jest szkolony odpowiedni model AI i to on wie co jest potrzebne i czego brakuje „więcej”  ;) Nie bez powodu FSR 4.0 działa na bazie FSR 3.1 od konkretnej wersji właśnie dlatego , żeby niczego nie brakowało. 

Opublikowano
W dniu 23.08.2025 o 19:34, Phoenix. napisał(a):

No ja nie mam zamiaru szukac innych gier bo jest ich wiecej ale jedna wystarczy, zeby podwazyc slowo, ze zadna nie ma natywnie ;) 

Nie mam radka i nie uzywam FSR wiec drazyc nie beda, ktora gra ma, a ktora nie bo mnie to nie interesuje.

Ja w ogóle nie rozumiem co ty robisz w tym temacie i dlaczego moderacja ci na to pozwala. Wyleciałeś z PPC i paru innych miejsc i przyszedłeś robić borutę tutaj. Piszesz bzdury, obrażasz ludzi i  robisz syf. Serio, gdzie jest moderacja? Na porządnym forum dawno byś stąd wyleciał. 

Cyberpunk (tylko tą grę mam z wymienianych w tym wątku więc w innych nie sprawdzę ale podejrzewam, że jest podobnie) nie ma natywnej obsługi FSR4 niezależnie od tego ile bzdur już na ten temat powiedziano.

Natywna obsługa to taka, która jest dostępna w grze w opcjach , zaraz po instalacji,  bez ingerencji ze strony sterownika czy programów trzecich.   Gdybyś miał Radeona ( ale nie masz) to zaproponowałbym ci test - wyłącz FSR4 w Adrenalinie i uruchom Cyberpunka. Opcja FSR4 w grze magicznie zniknie. To nie jest natywna obsługa choćbyś nie wiem jak zaklinał rzeczywistość.

To tak jakby funkcjonalność dodaną do gry modami nazwać natywną obsługą.

Nie zapraszam do dyskusji.

• Haha 1
Opublikowano

Gościu wyciągnij kija z tyłka bo kim Ty jesteś żeby mnie pouczać ? A po drugie z nikad nie wyleciałem bo poza pclab jak i teraz tutaj nigdzie się nigdzie nie udzielałem 🤣 Wiec grubo tam pod kopułą masz ;) No ale dobrze dobrze fajnie poczytać od rana i się pośmiać z takich no life ludków. 

No i przypomnę ci jeszcze jedno, nie można wylecieć z nie złamanie regulaminu oraz kulturalne pisanie 😎