Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak kupując i oddając zakup 14 dni na zwrot i 14 dni do wysłania to jest 28 dni, więc co miesiąc można mieć nową kartę i przesiedzieć do następnej generacji nie tracąc na wydajności wedugo polskiego prawa :) Mnie rtx 9070 xt wyszedł 2200 zł, może dzisiaj zamontuję i przetestuję, chociaż wolałbym być pewien że jaką kartę chcę mieć bo po co potem oddawać używaną lekko kartę do sklepu, sklep tylko na tym traci, w moim przypadku morele 

Opublikowano
43 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

@wallecakurat nie widziałem tego...ale w sumie obydwaj co chwila zmieniacie :) 

A może widziałem, tylko nie pamiętam :rotfl2:

Ja nie oddaje sprzętu na 14dniowe zwroty notorycznie 😂 Do tego karta wyszła mnie 1300 gdzie później bez problemu opchnę za 2k i będzie na dalszą zabawę ;) 

Godzinę temu, wallec napisał(a):

Ja sobie cisne beke bo jak mozna kupowac w kolko ten sam model grafiki :hihot: To naprawde trzeba miec cos z glowa grubo pod sufitem :hahaha:

:-)

Tak trzeba miec cos z deklem zeby te parchy intelowskie wkładać do komputera ;) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Gratki, dobry wybór.

Po włączeniu DLSS/generatora będziesz miał wydajność jak na 9070xt lub wyższa.

Jeszcze tylko przeskoczyć na intela po premierze barlet lake/arow refresh/nova lake i witamy wśród bezkompromisowego grania!

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Jak Intel to już czekać na lga1954, a nie pchać się nieprzyszłościowy sprzęt :hihot:

37 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ja nie oddaje sprzętu na 14dniowe zwroty notorycznie 😂 Do tego karta wyszła mnie 1300 gdzie później bez problemu opchnę za 2k i będzie na dalszą zabawę ;) 

Ja to akurat rozumiem, sam kilkanaście lat temu co chwila zmieniałem sprzęt właśnie na takiej zasadzie, często też na słabszy niż miałem. Później już mi się nie chciało i po prostu sprzedawałem dalej.

Edytowane przez Krzysiak
Literówka
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, wallec napisał(a):

Po włączeniu DLSS/generatora będziesz miał wydajność jak na 9070xt lub wyższa.

Ty to lubisz nagiąć rzeczywistość aby dopiec AMD na każdym kroku xD Później wychodzi taka radosna twórczość, która ciśnie śmiech na ustach.
Na 9070XT nie odpalisz rozmydlacza i generatora klatek :hahaha:

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.11.2025 o 09:38, Phoenix. napisał(a):

5070 jest troche za slabe dla mnie do 360hz ale brac znowu rtxa, ktorych mialem juz kilka i doplacac to juz nie chcialem tym bardziej, ze wyrwalem topke za 2799zl, ktora mnie oczarowala kultura i wygladem, to juz do nowego genu na tym pociagne ;) 

@Lameismyname Przynajmniej jestem stały w poglądach i nie oszukuje sam siebie jak np takie posty ;)
Oczarowanie na AMD mija po godzinie ;)
Kupki się nie tyka wcale,  a nie kupuje, zachwala w niebiosa a później oddaje.

Bez działających ficzerów tj. dlss, frame generation, cuda, ray tracing jeżeli ich się spróbowało, to  już nie da się  funkcjonować jak ktoś je zabierze.

Nawet hardware unboxed w swoim buildzie ma 12900k i rtx ;)

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, wallec napisał(a):

Przynajmniej jestem stały w poglądach i nie oszukuje sam siebie jak np takie posty

A Ty potrafisz czytac ze zrozumieniem, chyba nie bardzo :hihot:Karta wzieta w celach zarobkowych i odpsrzedazy drozej z mysla o zabawie dalej.

Ale cie musi mocno dupa bolec jak specjalnie wyszukujesz moje stare posty zeby sie tlumaczyc;D  Przynajmniej nie jestem takim idiota, zeby brac karty na 14dniowe zwroty:boink: I nikt nie zaprzecza temu, ze 5070 jest za slaba do tego co pisalem ale nie jestem fanatykiem sprzetu i nie chwale to co mam oszukujac siebie znajac wady i zalety konkretnego sprzetu i potrafie majac dany sprzet krytykowac go za wady. A nie tak jak Ty chwalic Arrow lake bo ci sie udalo tanio dorwac i sie zachwycac jaki swietny proc bo 60fps wyciaga w 4k %-)

3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Ja to akurat rozumiem, sam kilkanaście lat temu co chwila zmieniałem sprzęt właśnie na takiej zasadzie, często też na słabszy niż miałem. Później już mi się nie chciało i po prostu sprzedawałem dalej.

Gydbym nie mial kupca na radeona drozej i tak tanio nie mogl kupic 5070 to bym sie tego nie tykal :D Ale tu jest win, win i nic do stracenia.

Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Ty to lubisz nagiąć rzeczywistość aby dopiec AMD na każdym kroku xD Później wychodzi taka radosna twórczość, która ciśnie śmiech na ustach.
Na 9070XT nie odpalisz rozmydlacza i generatora klatek :hahaha:

Boli ze nie mozna kupic nic drozszego to pozostaje brac karty i oddawac na 14dniowe zwroty czy tam dluzej :hihot: Zreszta jego fanatyzm to juz chyba kazdy odkryl i kazdy widzi :red: No ale dobrz, ze jest ktos taki z kogo mozna sie posmiac ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Rany jaki bóldupizm "wallcowany", Phoenix chciał i sobie kupił, jak będzie chciał to kupi jeszcze sześć kart, każdą w innym kolorze i na każdy dzień tygodnia, w czym problem?
Sam mam 5070Ti i właśnie kupiłem sobie 9070XT, dlaczego? Bo mogłem, chciałem, odbiła mi szajba, kolekcjonuję karty, wolę liczbę 9 od 5 (niepotrzebne skreślić), i co w związku z tym? kompletnie nic. :E

• Like 4
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Za zasilacze to szacun bo mi sie nie chce wtyczki od gpu zmieniac przy kartach dlatego radeon byl z nowa wtyczka, a co dopiero testowac i wyciagac zasilacze :D 

Ostatnio wszystkie wentylatory w budzę musiałem trzy razy przekładać, bo testowałem trzy komplety %-)

Ale mam też przedłużki do CPU i MOBO więc to szybko tylko z tyłu przepinam, i zostaje hpwr do karty. 

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 3.12.2025 o 08:48, Phoenix. napisał(a):

Ja sobie cisne beke bo jak mozna kupowac w kolko ten sam model grafiki :hihot: To naprawde trzeba miec cos z glowa grubo pod sufitem :hahaha:

W dodatku odpisywałem na twojego posta nt używki, a nie nowej karty wiec czytaj ze zrozumieniem.

W dniu 26.11.2025 o 09:38, Phoenix. napisał(a):

5070 jest troche za slabe dla mnie do 360hz ale brac znowu rtxa, ktorych mialem juz kilka i doplacac to juz nie chcialem tym bardziej, ze wyrwalem topke za 2799zl, ktora mnie oczarowala kultura i wygladem, to juz do nowego genu na tym pociagne ;) 

dlcdnwebimgs.asus(1).thumb.png.756ec07080c79728aff13c95efd4c278.png

• Haha 3
Opublikowano
W dniu 12.12.2025 o 16:03, MCH93 napisał(a):

w każdym praktycznie COD 9070XT jest daleko za 5080 xD , to samo 7900XTX xD 

Niestety nie mogę się z tym zgodzić z resztą widzę że już kilka osób ci na ten temat odpisało ;) w codzie konkretna przewaga radeonów ciągie się już kilka lat i nic się nie zmieniło do dnia dzisiejszego ;) jak przykładowo 9070xt i 5070ti to ogólnie równe karty w rasteryzacji to w codzie jest dosłownie przepaść na korzyść radeona.

Opublikowano
14 godzin temu, wallec napisał(a):

@Lameismyname Przynajmniej jestem stały w poglądach i nie oszukuje sam siebie jak np takie posty ;)
Oczarowanie na AMD mija po godzinie ;)
Kupki się nie tyka wcale,  a nie kupuje, zachwala w niebiosa a później oddaje.

Bez działających ficzerów tj. dlss, frame generation, cuda, ray tracing jeżeli ich się spróbowało, to  już nie da się  funkcjonować jak ktoś je zabierze.

Nawet hardware unboxed w swoim buildzie ma 12900k i rtx ;)

Naprawdę... Twój fanatyzm jest aż komiczny, oderwany mocno od rzeczywistości.
FSR w najnowszych wersjach jest zbliżony jakościowo do DLSS, generator klatek AMD też działa i robi robotę.
CUDA to taki selling point? Na AMD masz ZLUDA.
RT działa przyzwoicie na radeonach serii 9xxx, PT gorzej ale bez przesady.
To są fakty, a nie jakieś fanboyskie teorie bazujące na myśleniu życzeniowym.
Na dzień dzisiejszy 9070XT jest bardziej opłacalnym zakupem od RTX 5070ti i mówię to jako posiadacz 5070ti.
Dopłata ok. 800zł do karty NVIDII jest bezzasadna.

• Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

Niestety nie mogę się z tym zgodzić z resztą widzę że już kilka osób ci na ten temat odpisało ;) w codzie konkretna przewaga radeonów ciągie się już kilka lat i nic się nie zmieniło do dnia dzisiejszego ;) jak przykładowo 9070xt i 5070ti to ogólnie równe karty w rasteryzacji to w codzie jest dosłownie przepaść na korzyść radeona.

To, że „kilka osób już odpisało”, nie robi z tego niepodważalnej prawdy 😉 Na tym forum każdy jest ekspertem i nikt się nigdy nie myli 👌.

14 minut temu, wallec napisał(a):

"generator klatek AMD też działa i robi robotę"

No, elo ->
obraz.thumb.png.9ab1b2dcdfe8ee8b7f5f86546010f9a9.png

Outlet aż pęka w szwach: 
https://promocje.x-kom.pl/outlet?dostepnosc=true&filtry=5_dostepnosc[1]+815_kategoria[31626]

Z tego co piszą to jest to błahostka do szybkiego załatania, żeby robić z tego taką gównoburzę to trzeba mieć nieźle pod kopułą, jak Nvidia coś spie***** to jest ok, nie było tematu, jak AMD zalicza wtopę to trzeba to nawet w piekle nagłośnić xD , po resztą kto mądry by sobie zawracał głowę generatorem który generuje fejkowe klatki... 

Edytowane przez MCH93
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, wallec napisał(a):

"generator klatek AMD też działa i robi robotę"

No, elo ->
obraz.thumb.png.9ab1b2dcdfe8ee8b7f5f86546010f9a9.png

Outlet aż pęka w szwach: 
https://promocje.x-kom.pl/outlet?dostepnosc=true&filtry=5_dostepnosc[1]+815_kategoria[31626]

Gram w dosyć niszową grę squad na 9070 XT i z sterownikowym generatorem klatek i upscalerem fsr 4 mam bardzo dobry obraz i średnio 250 FPS w 1440 z detalami na maxa. Ludzie z NVIDIAmi płaczą.

Fakt, że generator klatek z fsr redstone to na dzień dzisiejszy gówno, ale jest to też wina biednej implementacji w grach, bo większość developerów jest leniwa.

9070 XT to bardzo dobra karta, a reszta to implementacja NVIDIA czy AMD dla danej gry.

Raczej powinieneś się cieszyć, że jest konkurencja (nawet taka udawana), czy po prostu chcesz bulić za GPU ze średniej półki 10000 zł, bo producentom się to marzy.

Edytowane przez Jedi88