Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale wiesz, ze nie ma sie co upierac przy AMD?? Chcesz wydajnosc 5080 to kupujesz 5080 ;) AMD przeciez nie da ci wydajnosci i funkcjonlnosci 5080 za mniej.  Te karty beda znowu mniej funkcjonalne od nvidia ale w rasterze pewnie zblizone i po prostu dadza ciut nizsza cene i pewnie na plus 16gb vram.

@poszukiwaczGPU

Opublikowano

Wbrew pozorom AMD bardzo rozsądnie postępuje, zamiast tracić zasoby i siły, aby gonić NV w HE co wyraznie im nie wychopdzi skupia się tam, gdzie im wychodzi, czyli na środkowej wydajności.

Niech robią swoje i dopieszczają swoje technologie, kto wie gdzie się znajdziemy w następnej generacji albo za dwie.

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

Nie wiem po co oni pakują na siłę 3 gniazda 8 pinowe jak nawet do 400w można dać spokojnie 2... ;) 

Nie można chyba, że klepiesz kartę niezgodną ze specyfikacją pci-express. W praktyce na dwóch 8pin limit ustawiają 350-360W( przy max możliwym 375W).

Opublikowano

@Phoenix. masz absolutną rację. Po prostu życzyłbym całemu światkowi komputerowemu, żeby AMD wzięło nas znienacka i rozbiło bank (wydajnościowy, cenowy i jakikolwiek inny) :) Jest to po prostu potrzebne, dla dobra nas wszystkich :E

14 minut temu, Kadajo napisał(a):

Niech robią swoje i dopieszczają swoje technologie, kto wie gdzie się znajdziemy w następnej generacji albo za dwie.

Na 7% udziału :E Ale żeby nie było - ja naprawdę kibicuję im w dziale GPU. Raz że konkurencja jest potrzebna jak tlen, a dwa lubię AMD od dzieciaka. Mam do nich jakiś sentyment (pierwszy Athlon itd) - zawsze postrzegałem ich jako takiego Dawida w walce z Goliatem, co na szczęście się zmieniło m.in. w CPU.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, sideband napisał(a):

Można i tak ;)  Chyba nikt nie wierzy, że te karty od Asusa będą łykać 450W z pudełka :E

No coś tu nie pasuje bo celują w średni segment z lepszą efektywnością energetyczną a tu wyskakuje fota 9070XT z 3x8pin :E to co pobór prądu jak w 7900XTX z wydajnością rtx 5070:banana:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Swoja droga AMD zrezygnowalo chyba z MCM i bedzie teraz po staremu monolit w 4nm.

Słusznie, bo 7900 XT oraz 7900 XTX pokazały, że MCM w konsumenckich kartach to był ekhm niewypał.