Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

VBIOSy z XT i non-XT można wgrywać "naprzemiennie" przy użyciu odblokowanego flashera (v 2.1).
Wtedy karta z pudła będzie miała 220W ale nie straci atutów pełnego rdzenia (np. CU zostaną na pełnym poziomie 64, a nie magicznie wyparują do 56).

To tak nie działa. Wgrywasz BIOS od 9070, to masz 9070, a nie 9070 XT z niższym limitem ;)

• Upvote 1
Opublikowano

@tomcug Dałbym sobie rentę uciąć, że na biosie 5600 był pełny rdzeń XT i na biosie od HP 5700 miałen pełny rdzeń 5700XT. Musiałbym web archives przekopać chyba. 

Aż mnie korci na swoim 9070XT przetestować ale to jak już bot wspomniał - jest nieistotne. Wspomniałem tylko jako ciekawostkę.

Opublikowano
30 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Dałbym sobie rentę uciąć, że na biosie 5600 był pełny rdzeń XT i na biosie od HP 5700 miałen pełny rdzeń 5700XT.

To byś tę rękę stracił :) Ponownie - to tak nie działa, jednostki się blokują. Co więcej, nawet VRAM się blokuje po wgraniu BIOS-u od 5600 XT.

Opublikowano
10 minut temu, tomcug napisał(a):

To byś tę rękę stracił :) Ponownie - to tak nie działa, jednostki się blokują. Co więcej, nawet VRAM się blokuje po wgraniu BIOS-u od 5600 XT.

A pamiętasz jak testowałeś ASRocka Radeon RX 5600 Challenger D? (https://ithardware.pl/testyirecenzje/asrock_radeon_rx_5600_challenger_test_recenzja_opinia-25226.html)
Względem 5600XT ASUSa, do którego kartę porównywałeś, ASRock miał tylko obcięty power limit do 125W co widać z resztą w tabeli porównawczej Twojego autorstwa.
Zwykły 5600 powinien mieć np. mniej SU, TMU itd. (https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-rx-5600-oem.c3475)
Jestem pewny, że 5700XT OEM od HP przedstawiał mi się w BIOSie jako zwykły 5700, miał zablokowany Power Limit i niższe zegary.
Nie mogę tylko znaleźć screena z GPU-Z.

Ale może wyciągnąłem błędne wnioski i się pomyliłem, nie upieram się ;)
Tak czy siak ciekawi mnie to co napisałeś o wgraniu biosu z 9070 do 9070XT - czy na pewno "zniknie" pełny rdzeń.
JacekRTX ma Gigabyte 9070 non-XT Gaming OC i pewnie poczęstowałby swoim biosem z pierwszej ręki.
Chociaż nie mam parcia aby to sprawdzać, bo tak naprawdę to nie było meritum dyskusji.  

Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Ale może wyciągnąłem błędne wnioski i się pomyliłem, nie upieram się ;)
Tak czy siak ciekawi mnie to co napisałeś o wgraniu biosu z 9070 do 9070XT - czy na pewno "zniknie" pełny rdzeń.

Już wyżej masz wyjaśnione odnośnie ASRocka. Ja te zabawy z BIOS-ami robiłem wielokrotnie na różnych generacjach kart. Straciłbyś rękę :)

Opublikowano
13 minut temu, tomcug napisał(a):

Już wyżej masz wyjaśnione odnośnie ASRocka. Ja te zabawy z BIOS-ami robiłem wielokrotnie na różnych generacjach kart. Straciłbyś rękę :)

Kto pyta, nie błądzi ;) Dlatego co jakiś czas wywołuję Cię w dyskusji aby ostatecznie potwierdzić lub obalić daną tezę, bo jednak z nas wszystkich masz najwięcej doświadczenia.
A nie myli się ten kto nic nie robi, więc biję się w pierś.

No i nie straciłbym ręki - powiedzenie celowo przekręciłem. Dzięki za Twoje 3gr.

Opublikowano
2 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Chodzilo mi o oficjalne wsparcie, a nie o druciarstwo %-) 

Będziesz widział jak świnia niebo. Oni lachę na to kładą. 
Ile się naczekałem aby odpalić FSR 2.0 w tym tytule... bez jak to określiłeś "druciarstwa".
Dali dziadowskie 1.0 i wisiało dużo czasu.
A FSR 2.0 posiłkowałem się nawet przy GTX 1660.

8 minut temu, leven napisał(a):

Erwinka uciąć, a nie rentę :E 

Weź przetłumacz to na nasze :) 

Teraz, Lypton napisał(a):

Rów Babicze reference?

Nein. Chodziło mi wprost o świadczenie socjalne, którego nie pobieram. 
Ciężko stracić coś czego się nie ma. Kolejna odsłona "lamowego" humoru, który nie każdemu musi podejść.

Opublikowano
11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Nein. Chodziło mi wprost o świadczenie socjalne, którego nie pobieram. 
Ciężko stracić coś czego się nie ma. Kolejna odsłona "lamowego" humoru, który nie każdemu musi podejść.

Aha, w ten sposób. Rów Babicze też nawijali o tym, że za ziomków daliby sobie uciąć rentę.

Opublikowano
Teraz, Lypton napisał(a):

Aha, w ten sposób. Rów Babicze też nawijali o tym, że za ziomków daliby sobie uciąć rentę.

Nie znam tej grupy muzycznej. Jak pierwszy raz wspomniałeś, to myślałem, że to chodzi o jakiś obiekt wodny w miejscowości na B.
A tak btw. rozumiem, że nie masz nic wspólnego z youtubowym Liptonem? On chyba tutaj miał konto o innej nazwie.

1 minutę temu, leven napisał(a):

Erwinek, to taki magazynier :) 

To Pan, krtóy leży na worach -> pulok !! 

Domyślałem się ale już rozumiem. 
Z gadki jakbyś już dzisiaj coś spożył :pijaczyna:

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Lameismyname napisał(a):

A tak btw. rozumiem, że nie masz nic wspólnego z youtubowym Liptonem? On chyba tutaj miał konto o innej nazwie.

Nie mam. Przypadkowa zbieżność. Na pewno miał jeszcze na labie. Ale to on ukradł jakby co.

2026-06-1912_23_40-Lypton-ForumPCLab_pl.png.210b113afcf6282c9619957c66b9f2a0.png

Edytowane przez Lypton
  • Haha 2
Opublikowano
15 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Puloki mu w glowie, pewnie bylo cos pite juz. %-) :rotfl2:

Przecież piątek jest nie ? Wolne do niedzieli (na nocke) 

Trza korzystac, jak zdrowie dopisuje, anie pitolić komuś, że wypił piwo :dupa: