Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 2.07.2026 o 00:54, Hard Reset napisał(a):

Będzie pokazywać wykorzystanie 99% to normalne na AMD,  pobór mocy pokazuje jak mocno pracuje karta.  Na Nvidii jest tak że wykorzystanie pokazuje np 80%.

Na AMD jest dokładnie tak samo jak na Nvidii. Jak masz lock FPS i karta ma wolne zasoby to będzie pokazywała np. 80% mam tak teraz w FF7Rebirth karta siorbie od 70W do locka na power limicie. Generalnie 26.6.4 jest taki se. Musiałem robić DDU bo przy updacie z adrenaliny ram chodzi non stop na maxa. Po reinstalu na czysto niby chodzi ale pod YT memki najczęściej 1.5GHz pobór ~45W. Nakładka nie reaguje na ustawienie wykrywaj grę i chodzi sobie non stop. No cudnie nie jest. Do stabilności się nie wypowiem, bo wczoraj raptem 1h pograłem i chodzi. 

Opublikowano
26 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Jeśli się instaluje sterownik minimalny, to nic się nie gryzie ;) UV też spokojnie a afterburnerze się zrobi ;) 

nie da się. Napięcia w ab są zablokowane

jakby ktoś chciał to z oficjalnego sklepu allegro jest steel legend za 2700zł

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-asrock-radeon-rx-9070-xt-steel-legend-16-gb-17788540249?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_b&utm_campaign=61bdf28e-5de1-466c-bfdd-fd2d0553ab3c&clickId=ppr-pl-838792181

Opublikowano

a czemu ludzie tak szukają karty z ptm?

Dużo lepsze od zwykłej pasty?

Mam aorusa. Tam jest zwykła pasta ale kusiło mnie 4 lata gwarancji.

Zotac ale do 5070 daje 5 lat. Karty kruche są. Szybko lubią padać

Opublikowano
27 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Lameismyname Oficjalna strona asrock, pisza o high quality thermal paste, 9070 tak samo. Wejdź i zobacz sam.

A widzisz. Może coś po cichu zmienili, bo z tego co pamiętam 9070 non-XT też miały PTMa.
Chociaż 9070XT Challenger ma PTM (to i wyższe modele zapewne też).

PTM powinien być ustawowo nakazany xD Nawet na RTX 3050.

Opublikowano
2 godziny temu, Dimazz napisał(a):

nie da się. Napięcia w ab są zablokowane

Oczywiście że się da UV zrobić ;) Ale wiesz że to trzeba kliknąć żeby odblokować 😂

23 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Jak się nie da jeśli u mnie to działa? :hmm:

Gość chyba nie bardzo ogarnia ten program ☺️

22 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

A widzisz. Może coś po cichu zmienili, bo z tego co pamiętam 9070 non-XT też miały PTMa.

Bo ma PTM ale on przecież pisał o 9600xt, że nie ma, a nie 9070. 

• Upvote 1
Opublikowano

Tak masz rację ma pastę, ale to nie zmienia nadal tego co pisałem że pisałeś o 9060xt ;) 

Swoją drogą radeona bez PTM bym unikał bo tam zawsze później są cyrki z hot spot po czasie. Zresztą dzis już żadnej karty bez PTM bym nie kupił :D 

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Dimazz napisał(a):

u mnie napięcia w AB były zablokowane i nie dało się w żaden sposób odblokować. 
Może jeszcze za jakis czas pokombinuje. 

9070xt aorus elite

Musisz wejść w ustawienia i dać unlock voltage control i monitoring

• Upvote 1
Opublikowano

Tylko do tej promki która się pojawiła. 

26 minut temu, Dimazz napisał(a):

u mnie napięcia w AB były zablokowane i nie dało się w żaden sposób odblokować. 
Może jeszcze za jakis czas pokombinuje. 

9070xt aorus elite

Da sie da sie bo ja ponad pol roku temu juz to robiłem , no i wgraj najnowsze MSI AB od razu najlepiej ;) 

Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

A co do 9070 to myślałem że ma z automatu bo 9070xt chalanger ma PTM

Kiedys wydaje mi sie że miał. Dzisiaj sprawdziłem na stronie to podają "pasta". Kiedyś nawet lista była w necie które karty mają, a które nie i przysiągłbym, że "czeleńdżer" 9070 miał.