Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Po co go było wgrywać, jeśli sterownik wystarczył? ;) Strasznie męczący musisz być na żywo patrząc na twórczość forumową...masz w ogóle jakiś znajomych będąc człowiekiem przypierdolką o wszystko i zawsze? :E 

Jeśli tak, to wspólczuję im :hihot:

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
Opublikowano

Zupelnie normalnie ,nie poważam ustawień softowych. Czemu? Ledwo sam płakałes o kasujacym sie profilu,nie ja. Juz zapomniałeś ??Btw mam wrażenie ze wam kanapki zabierali.A twoja twórczośc z walcem to niby jaka jest z tym nudnym 7800x3dPrzyganial kociol garnkowj bo to u  ciebie z  rok trawa :hihot:

Opublikowano

To akurat działało softowo, nigdzie nie płączę o kasującym się profilu co tylko stwierdzam że jest lepsze rozwiązanie...o zgrozo też softowe :o  Co do twórczości,  to nie ja na forum zapodaję przykłady problemów amd z grami sprzed 10-15 lat, czy nawet starszych w które nikt obecnie nie gra i każdy ma je w dupie...czekam aż zaczniesz przytaczać coś z lat 90 :E Z wallcusiem już od dawna nie dyskutuję o 7800x3d bo obecnie ma go mój syn, a 9800x3d nawet nie porównuję do tych jego kapci niebieskich bo to nie ma najmniejszego sensu ;) 

Już pomijam fakt, że 7800 był lepszy od tych kapci ;) 

Opublikowano

Jak nikt nie gra jak w tym temacie jeden plakal ze nie moze uruchomic call of duty 1 na radeonie. Nie porównuj do siebie wszystkich

7 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Sam afterburner dla mnie lepszy, bo przynajmniej nie resetują się ustawienia UV po jakiejś "anomalii", albo same z siebie bo też się zdarzało w adrenaline :E

To juz sam nue pamiętasz od upałow xD

Opublikowano (edytowane)

Żebyś zrozumiał...dla mnie inne rozwiązanie SOFTOWE jest lepsze niż to preferowane przez innych posiadaczy AMD ;) Słowo klucz - SOFTOWE ;) 

To ty twierdzisz, że SOFTOWE - be ;) 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
5 minut temu, janek25 napisał(a):

Jak nikt nie gra jak w tym temacie jeden plakal ze nie moze uruchomic call of duty 1 na radeonie. Nie porównuj do siebie wszystkich

No to był jeden...i wszyscy którzy nie odpalali  staroci i nawet nie wiedzą czy da się uruchomić...bo to staroć w którą nikt nie gra  :hihot:

Poza tym jednym  :E 

3 minuty temu, janek25 napisał(a):

Bios toteż soft wiesz ale dla mnie byl niezawodny...

Od przynajmniej 35 lat w tym siedzę, więc nie musisz mi tłumaczyć ;) Od zawsze wybierałem prostsze rozwiązania, bo lubię sobie ułatwiać a nie utrudniać...pewnie to lenistwo ale zawsze się sprawdzało i nie zamierzam tego zmieniać ;) 

Z mojej strony eot bo dalsza dyskusja nie ma najmniejszego sensu ;) 

Opublikowano (edytowane)

Jego modyfikacje w driverach wlasnie poprawialy jakosc obrazu, a nie ja pogarszaly :D

Takze nie wiem skad Ci sie bralo obnizanie jakosci obrazu...

Sam tworca opisywal co zmienial/poprawial i przynajmniej bylo wiadome o co biega,

plus mozna bylo sobie to samemu poustawiac.

A sterowniki fakt dosc dlugo wychodzily, dopoki byl uzywany stary panel ATI.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

Tylko o to chodzi o modyfikowanych strach by byly szybsze. Inaczej nikt by tego nie instalował. A to mozna uzyskac tylko obnizajac jakosc obrazu 

Tak, dokładnie tak było na Omega ATI Drivers. Twoje wspomnienia idealnie oddają to, jak tamte modowane sterowniki funkcjonowały w praktyce. [1]

Instalator sterowników Omega (opartych na oficjalnych pakietach ATI Catalyst) pytał użytkownika, jaki profil chce wybrać. Jeśli wybrałeś profil nastawiony stricte na wydajność (Performance), sterownik robił dokładnie to, o czym piszesz: drastycznie obniżał jakość obrazu w zamian za potężny skok liczby FPS. [1]

Modyfikacje w Omega Drivers, które powodowały gorszy obraz, ale dawały więcej klatek, obejmowały kilka kluczowych elementów:

1. Agresywne obniżenie jakości Mip-Map (Tekstur)

W trybie Performance sterowniki wymuszały maksymalną kompresję tekstur oraz wymuszały najniższą jakość tzw. Mip-Mapingu. Sprawiało to, że obiekty znajdujące się dalej od gracza stawały się niezwykle rozmyte, „pikselowate” lub pozbawione szczegółów. Karta nie musiała przetwarzać tekstur wysokiej rozdzielczości, co dawało ogromny zysk FPS w grach 3D z tamtych lat.

2. Wyłączenie lub uproszczenie Filtrowania Anizotropowego

Standardowe sterowniki ATI starały się, aby tekstury oglądane pod kątem (np. podłoga, ściany w korytarzach) były ostre. Omega Drivers w wersjach wydajnościowych przełączały filtrowanie na bardzo uproszczony tryb dwuliniowy (Bilinear) lub trójliniowy (Trilinear). Obraz tracił głębię i ostrość, ale odciążało to procesor graficzny.

3. Optymalizacje pod konkretne gry (np. Counter-Strike, Quake)

Sterowniki te zawierały specjalne wpisy do rejestru systemowego Windows, które wyłączały zaawansowane efekty cieniowania czy precyzyjnego oświetlenia. Gracze masowo instalowali „Omegi”, aby wyciągnąć legendarne „stałe 100 FPS” w grach e-sportowych tamtej ery (głównie Counter-Strike 1.5 / 1.6), godząc się na to, że gra wyglądała znacznie gorzej

Opublikowano (edytowane)

Ja omeg uzywalem do r9700 i r9800 glownie

Nie pamietam czy na x800 i 1900xt/xtx jeszcze byly wydania ich kolejne

Potem to mialem 7900 gto, 285 i dopiero radka hd5870, ale to juz inna galaz sterownikow byla

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
41 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ja generalnie omegi wrzucałem po to żeby odblokować 9500 do 9700.

ja normalnie updateowalem bios na karcie.

szybko i bezbolesnie.

mialem takie 3x 9500@9700 - u siebie i u braci

super karty na tamten czas.

pozniej mialem 9800 pro Herculesa - niebieskie pcb, okragly niebieski cooler i pomalowane na niebiesko heatsinki na pamieciach.

pelna profeska :)

Opublikowano (edytowane)

Jednego radeona z edytowanym biosem to nawet sobie zostawiłem do retoro oprogramowania.

Oprócz braku wsparcia cieni dts na tamten okres nic go nie bolało

Ogólnie to uważam ze to było najlepsze moje gpu

IMG_20260629_164135.jpg

Edytowane przez janek25
Opublikowano

Ty nie potrafisz odróżnić fakszywek.... :hihot:

Godzinę temu, azgan napisał(a):

tak na te Radeony narzekacie, szkoda bo wydajnościowo i cenowo całkiem sensownie to wygląda + FSR4.1

Taka ciekawostka. Ten naparstek polaris mial 10 procent mniejszy narzut od reszty radeonow. Amd zawsze robi odwrotnie 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, azgan napisał(a):

To już wiem czemu

https://ithardware.pl/aktualnosci/amd_sterowniki_windows_10_smart_access_memory_problem-52137.html

tak na te Radeony narzekacie, szkoda bo wydajnościowo i cenowo całkiem sensownie to wygląda + FSR4.1 

Kto narzeka to narzeka :E Jak dla mnie to RTX5000 przestał mieć jakikolwiek sens z miesiąc po premierze 9070XT jak kurz opadł i ceny. Z poprzednimi genami było tak samo bo dopiero DLSS4 wyszedł na prostą i przestał być mydłem, więc tego co się działo wcześniej też nie oceniam pozytywnie.

Ja akurat mam mega farta, bo aktualizuje sterowniki najwcześniej tydzień/miesiąc po tym jak wychodzą i omijają mnie wszystkie problemy od bardzo bardzo dawna :szatanek: