Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Gaming OC, jak to typowo u Gigabyte, ma dość agresywną krzywą obrotów, ale nawet będąc leniwym, wystarczy przestawić na drugi BIOS, a chłodzenie samo w sobie jest ok, także w tej cenie nie ma co się zastanawiać.

Ja mam 9070 XT Gaming, bios na "Silent" plus UV czyli -80mV rdzeń, 2700MHz memki z opcją Fast Timings i Power Limit -30% (212W).
Strata wydajności wedle pudełkowej to może 2-4%, a na takim ustawieniu jest cicho i przyzwoite temperatury pomimo AiO 360 na wlocie. Szkoda tylko, że Hynixy się bardziej grzeją.

Pełna zgoda, że każdy powinien zacząć od przełączenia biosu z "Performance" na "Silent", bo jak to się może błędnie wydawać - bios "Silent" nie powoduje żadnego spadku wydajności, jedynie ma bardziej łagodną krzywą wentylatorów.

Co do samych kart Gigabyte, co jakiś czas pojawia się zarzut wypływającego żelu, gdzie to był problem pierwszych partii, co firma sama przyznała było spowodowane zbyt dużym jej maszynowym nałożeniem, co rozwiązali szybko.
Stąd wszystkie zdjęcia dokumentujące wyciekający żel to 3 na krzyż fotki z początku "afery" i nie widziałem żadnych nowych ani nowych wpisów na ten temat.

Jedyny ból to zwykła pasta na rdzeniu zamiast PTM, chociaż nie obserwuję takich liniowych wzrostów temperatur jak to miało miejsce w moim 4070S od Inno3d gdzie efekt Pump-Out miał miejsce.
Może ta pasta chociaż jakaś przyzwoita jest ;) 

Opublikowano
Teraz, ShaDow_Pro napisał(a):

9060XT nie ma dual biosu :krejzol:

Lekko zboczyliśmy z Tomkiem z tematu na 9070XT xD 
W sumie mogłeś się pokusić na 9070/9070XT. Te pierwsze poniżej 2300zł da się czasem kupić, te drugie cały czas wisi Gigabulec za 2549zł (finalnie).

Z tą podpórką to bym uważał xD Gryzie się logo MSI z Gigabyte - może powstać jakiś konflikt sprzętowy.

Widzę, że masz SSD SATA od MSI czyli model Spatium S270. 
Kupiłem ostatnio do odświeżenia jednego kompa wersję 480GB za 279zł.
Co sądzisz o tym dysku? 

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Z tą podpórką to bym uważał xD Gryzie się logo MSI z Gigabyte - może powstać jakiś konflikt sprzętowy.

Jako że "z odzysku" od kumpla 5070, to muszą się dogadać :hihot:

5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Widzę, że masz SSD SATA od MSI czyli model Spatium S270. 
Kupiłem ostatnio do odświeżenia jednego kompa wersję 480GB za 279zł.
Co sądzisz o tym dysku? 

Kupiłem w listopadzie za 120zł 480GB na zapas jak ceny szły do góry, na gierki jest ok, wrzuciłem dwie i o nim zapomniałem :P

Opublikowano
Teraz, ShaDow_Pro napisał(a):

Jako że "z odzysku" od kumpla 5070, to muszą się dogadać :hihot:

Kupiłem w listopadzie za 120zł 480GB na zapas jak ceny szły do góry, na gierki jest ok, wrzuciłem dwie i o nim zapomniałem :P

Co do podpórki jak działa to działa ;) 
Niektórzy podpierają Radeony podpórką z logosem Nvidia, to już całkiem szpila w fanboyów.

A co do SSD, to i tak kupiłem taniej jak w innych sklepach, bo za te 279zł ciężko znaleźć nawet coś porównywalnego.
Niestety zakupiony egzemplarz ma kontroler S11 (czasem trafiał się S17) ale kości TLC od Kioxia i 5 lat gwary.

Opublikowano
48 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Ja bym chyba nie kupił gigabyte. Raz że nie mają PTMA, a dwa że zastosowali thermal putty. Przy samodzielnej aplikacji PTMA, zabawa będzie przednia %-) A wiadomo, prędzej czy później będzie trzeba to zrobić.

Rozdzielmy dwa konkretne i główne scenariusze odnośnie zawodności pasty na kartach graficznych - pierwszy, to pump-out który postępuje szybko i którego można łatwo zaobserwować na podstawie temperatur, czego na moim egzemplarzu 9070XT z końca stycznia 2026 nie zaobserwowałem. Drugi to normalna degradacja pasty, a ta najczęściej trwa długo i nie powoduje tak drastycznych skutków co pump-out.

Idąc tym tokiem rozumowania i patrząc na swoją częstotliwość zmian kart graficznych (najrzadziej raz na rok) kompletnie się nie obawiam aby coś negatywnego wydarzyło się w tym czasie, a nawet jeśli, to uderzyłbym do serwisu - niech oni się taplają w tym ;) 

37 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Ja prędzej kilka kart przerobię niż dojdzie u mnie do degradacji %-)

No dokładnie. Lepiej się tego nie da ująć.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Osobiście nie byłbym taki do końca pewny, nie wiem co stosuje Gigabyte ale na moim Asrocku rx7800xt pasta bardzo szybko się poddała i gdyby nie uv z ujemnym limitem mocy to do zmiany po pół roku bo już gorący punkt sporo odjechał + wysokie obroty, pamięci też bardziej się grzały chociaż temperatura rdzenia była całkiem rozsądna, karta miała lekkie życie, po kupnie pograłem w 3dmarki, a później w większości służyła do wyświetlania pulpitu.

W laptopie podobna sytuacja po roku w większości wyświetlania pulpitu, chociaż tutaj tylko na grafice - szatan 45w, na procesorze się nie zdegradowała ale może dla tego że wyłączone turbo i pobierał ~20w.

Edytowane przez Keleris
Opublikowano
45 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Keleris U mnie było dość podobnie w karcie od inno3d co na Twoim 7800xt, dlatego karty ze zwykla pasta juz nie kupie. Po co sobie robic problem? Tymbardziej że w gigusiach zasrali wszystko thermal putty %-) Mam nadzieję że u chłopaków problem nie wystąpi.

Masz minimum 3 lata gwarancji a jeśli jesteś jednym z tych, którzy wymieniają kartę raz na 8 lat to pastę na PTM wymieniasz sobie sam po upływie gwarancji za bagatela 30zł. Jeśli wybór masz pomiędzy dłuższą gwarancją producenta a zastosowaną pastą/PTM to wybór wydaje się oczywisty bo PTM nie uchroni cię przed awarią elektroniki.

3 godziny temu, Keleris napisał(a):

pasta bardzo szybko się poddała i gdyby nie uv z ujemnym limitem mocy to do zmiany po pół roku

Wyjątek nie potwierdza reguły bo gdyby to była prawda producenci nie pozwoliliby sobie na generowanie dodatkowych kosztów poprzez wracające na RMA karty. To by się im po prostu nie opłacało a jak się przydarzy to klient ma tą niedogodność, ze 2 tyg bez karty jest

2 godziny temu, JacekRTX napisał(a):

ciekawa przesiadka, z 5060Ti na 9060XT

kolejna pewnie będzie integra bo sukcesywnie degradacja zestawu trwa od jakiegoś czasu;)

Opublikowano

Osobiście nie czekałem do końca gwarancji i sam zmienilem pastę na ptm.

Co prawda sam nie wysyłałem karty na gwarancję z powodu wysokich temperatur ale często gęsto można znaleźć opinie że producent ma to w nosie że karta w gorącym punkcie dobija 90-100c bo taka temp. Mieści się w specyfikacji.

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

ASUS w formie jak zawsze. I co z tego, że PTM na rdzeniu jak temperatury memków jak w piecu.
No i oczywiście Hynixy bo jakby inaczej. 

3 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Keleris U mnie było dość podobnie w karcie od inno3d co na Twoim 7800xt, dlatego karty ze zwykla pasta juz nie kupie. Po co sobie robic problem? Tymbardziej że w gigusiach zasrali wszystko thermal putty %-) Mam nadzieję że u chłopaków problem nie wystąpi.

Jakoś mam wrażenie, że na Pump-Out ludzie masowo narzekali w okresie RX 7xxx i RTX 4xxx, chociaż to może złudzenie tylko.

Godzinę temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Bez przesady ;) kolejny raczej 9070XT jakbym miał zgadywać co przyniesie czas :hihot:

Pewnie już podświadomie masz 9070XT tylko odciągasz to w czasie ;) 

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Swoaj droga nowe karty już tylko na Samsungach leca. 

U wybranych producentów.

Nie dziwi nic. Jedyną zaletą Hynixów jest potencjał OC ale większość "szarych Kowalskich" wybrałoby Samsungi ze względu na temperatury.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To ja mam takie pytanie. Ile stabilnie da się wycisnąć na VRAM podkręcenia Hynix vs Samsung i jakie są temperatury  w 9070 XT? Ktoś ma takie porównanie? Hynixy lecą do około 2800 MHz, lub lekko poniżej.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
1 minutę temu, Jedi88 napisał(a):

To ja mam takie pytanie. Ile stabilnie da się wycisnąć na VRAM podkręcenia Hynix vs Samsung i jakie są temperatury  w 9070 XT? Ktoś ma takie porównanie? Hynixy lecą do około 2800 MHz, lub lekko poniżej.

No u mnie Hynixy tak max 2700-2710MHz idą stabilnie.
Temperatury najwyższe jakie zaobserwowałem to ok. 92*C ale to już cuda typu Furmark i OC. Na Samsungach ludzie mają bliżej dolnych 70tek ale jaki rozstrzał jest OC, to nie interesowałem się.
Ktoś zmieniał żel na termopady w Gigabyte 9070XT Gaming i spadło mu parę stopni na Hynixach w dół - niegłupie chociaż nie wiem jaką politykę ma Gigabyte odnośnie własnej wymiany... no i kto by się w żelu chciał paćkać.

Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Temperatury najwyższe jakie zaobserwowałem to ok. 92*C ale to już cuda typu Furmark i OC

Zobacz temp. w Quake 2 RTX. Może będzie jeszcze więcej.

35 minut temu, Lameismyname napisał(a):

ASUS w formie jak zawsze. I co z tego, że PTM na rdzeniu jak temperatury memków jak w piecu.
No i oczywiście Hynixy bo jakby inaczej. 

To też przez to, że wentylatory pracują w zależności od temp. rdzenia, a ta jest niska.

Opublikowano
5 minut temu, wamak napisał(a):

Zobacz temp. w Quake 2 RTX. Może będzie jeszcze więcej.

To też przez to, że wentylatory pracują w zależności od temp. rdzenia, a ta jest niska.

Robiłem ostatnio porządki i Quake wywaliłem. Wątpię aby więcej nabił jak furmanka.

A co do temperatury memek na poziomie 92*C to w różnych scenariuszach sprawdzane - nawet bios Performance, PL 110% i ocnięte co się da.
Ten typ tak ma ;)