Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Kręcenie memek na Radku to strata czasu, wgl fajnie memki reagują jak się przekręci zegar nawet twardym resetem :D 

Na 6900XT to tam ledwo co się dało ruszyć pamięć i już resety. 

Nie no w 9070XT coś tam OC pamięci daje. Zawsze trochę skompensowałem sobie czapkę na Power Limicie (212W).
U mnie tak 2710MHz niestabilność ale to raz na ileś uruchomień i w specyficznych tytułach, potem reset ustawień OC+UV. 
Zszedłem do 2700MHz i jest OK.

Opublikowano
17 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ja już wiem co to jest to coś tam 😂 Takie bardziej na zaspokojenie psychiki a nie realne fpsy dsjace wymierne korzyści a nie 3fps przy 100fps ;) 

Akurat podkręcanie pamięci na poprzednich kartach testowałem na realnych FPSach w Cyberpunku Phantom Liberty (najcięższe miejsca typu rondo Dogtown).
Jednak ostatnio CP mi się zepsuł i muszę zassać pliki na nowo co pewnie za jakiś czas uczynię i sprawdzę.

Chociaż to spada na drugi plan, bo mam świeży temat odnośnie tego GPU xD 
Zapraszam swoją drogą.

Zaraz będzie "A nie mówiłem? Nie kupuje się GPU bez PTM na rdzeniu"
Wiem wiem.

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Kręcenie memek na Radku to strata czasu, wgl fajnie memki reagują jak się przekręci zegar nawet twardym resetem :D 

Na 6900XT to tam ledwo co się dało ruszyć pamięć i już resety. 

Ahh aż mi przypomniałeś 6700XT.... Na NV wywali sterownik, na AMD całego kompa i ELO xD 

Opublikowano
24 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Sprzedajesz 5090 ? :D 

Absolutnie, no może jak cena skoczy do 25 tyś :E Szukam dla znajomej, składałem jej kompa 7 lat temu i trzeba cos zmodernizować, szukam kart RX 9070 XT labo RTX 5070 i jakiegoś ryzenka, musi zastąpić wysłużonego 3600

Jak coś Coś , to daj znać 

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Nie no w 9070XT coś tam OC pamięci daje. Zawsze trochę skompensowałem sobie czapkę na Power Limicie (212W).
U mnie tak 2710MHz niestabilność ale to raz na ileś uruchomień i w specyficznych tytułach, potem reset ustawień OC+UV. 
Zszedłem do 2700MHz i jest OK.

Właśnie pisałem jakiś czas temu do kolegi na priv, bo miałem problemy. Okazało się, że znalezienie stabilnego UV na CPU po ustawianiu ramu było nieco trudniejsze niż myślałem.

Wtedy dopiero udało się ustawić ostatecznie UV i podkręcenie VRAMu na GPU.

Teraz jadę na -75mV, 2750 MHz szybkiej synchronizacji i oczywiście -10%. Wszystko stabilnie, aczkolwiek wczoraj na prośbę kolegi zainstalowałem leciwego PUBG i wywalało, ale ciężko mi powiedzieć na ten moment, czy to DX11 poprawiony, czy Fullscreen zamiast borderless. Wymaga więcej testu.

W ostateczności zejdę na 2700 MHz na VRAM, bo jest absolutnie stabilnie.

Mogę powiedzieć, że w takim Squad na UE5 różnica między stock, a UV + podkręcony VRAM jest mocno odczuwalna nie tyle w FPS, a w płynności i szybszej reakcji.

Też miałem brać Gigabyte-a, dopiero później dowiedziałem się, że nie ma PTM-a. Po prostu nie był wtedy dostępny i skończyłem ze steel legend.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano

Ktoś ma ostatnio jakieś problemy ze sterownikami od AMD? Mój 9070XT się wykrzyczył, komputer odpalił się bez obrazu, po restarcie windows przełączył na grafikę zintegrowaną. Dopiero podmianka sterowników na nowe i włączenie sterów w menadżerze urządzeń naprawiło problem///

Opublikowano
50 minut temu, matakujce napisał(a):

Ktoś ma ostatnio jakieś problemy ze sterownikami od AMD? Mój 9070XT się wykrzyczył, komputer odpalił się bez obrazu, po restarcie windows przełączył na grafikę zintegrowaną. Dopiero podmianka sterowników na nowe i włączenie sterów w menadżerze urządzeń naprawiło problem///

Zaobserwowałem ciekawą rzecz. Jeśli z jakiegoś powodu chce przeinstalować sterowniki, czyszczę DDU i potem użyje sterowników ściągniętych na dysk, to źle instaluje się sterownik karty zintegrowanej i w managerze urządzeń pojawia się wykrzyknik, a sterownik integry jest stary.

Problem znika, jeśli użyje wersji adrenalin z automatycznym wykrywaniem, wtedy sterownik integry instaluje się poprawnie. Możesz spróbować.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, matakujce napisał(a):

Na firmowych laptopach mam u userow czasem problem ze gpu sie wylacza, wlaczenie w managerze urzadzen naprawia problem.

Jest to jakies losowe badziewie.

W domowych kompach nie stwierdzilem tego problemu.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

U mnie to wygląda inaczej, mam nowy system, nowe sterowniki wszystko z początku roku. Wczoraj odpalam komputer i brak obrazu, restart systemu i już przełączony na układ zintegrowany, karta w menadżerze wyłączona. Włączyłem ją ale sterownik nie działał poprawnie, ścinki nawet na pulpicie, gry się ładowały tylko chwilę i zawieszały się na jakimś pierwszym logo. 

Edytowane przez matakujce