Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Mam challengera i jest całkiem spoko pod wzgledem kultury pracy, ale hotspot 28c wyzej niz gpu, legend powinien być troche lepszy.

Szczęściarz :kwasny:

U mnie na default różnica temperatur pomiędzy gpu a hot spot to 35-40c.

Jak ją skręce na 260-265 W to różnica wynosi 25-28c . Najwidoczniej nie mam szczęścia do kart AMD bo w poprzedniej 6750xt miałem to samo.

Ale póki co na -65mV ,2700 MHz i -12 PL gram w większość ostatnich gier AA bez problemów i kultura pracy karty jest na akceptowanym poziomie. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Ultor79 W pierwszej kolejności skontaktuj się z Asrock I przedstaw im jak to wygląda, wyślij jakiegoś screena z GPU-Z. Co do ogarnięcia tego samemu, to ja bym najpierw zdemontował kartę i dokładnie obejrzał czy nie ma żadnego uszkodzenia mechanicznego na radiatorze. Jeśli jest ok, to można rozebrać, obejrzeć rdzeń i ocenić docisk, zaaplikować nowego PTM i dobrze skręcić. Pytanie co z gwarancją przy samodzielnej wymianie PTM, pisz do Asrock I zobaczysz co oni na to.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Thanks 1
Opublikowano
15 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Tylko do tej promki która się pojawiła. 

Da sie da sie bo ja ponad pol roku temu juz to robiłem , no i wgraj najnowsze MSI AB od razu najlepiej ;) 

zgadzam sie trzeba jedną opcję przestawić i napięcia sie odblokowują

Opublikowano
11 godzin temu, wallec napisał(a):

To chyba tylko na Windows 10.

wplywa na wydajność bo nie działa resizable bar i w benchmarku cyberpunk mam 305 fps zamiast prawie 330

Biorąc pod uwagę cyfry zakładam, że ustawienia takie, żeby CPU bottleneck był w obu przypadkach. Wtedy ReBAR w niczym Ci nie pomoże w tej grze, więc to raczej nie to ;)

Opublikowano

Nie trzeba, jest to teraz automatycznie włączone. I większość gier ma obecnie FSR 4 już natywnie, więc nawet, jakby podmiana przez sterownik nie zadziałała, to i tak będzie FSR 4, co najwyżej 4.0 zamiast 4.1.

• Upvote 2
Opublikowano

nie jest tak automatycznie na AM4 a przynajmniej u mnie nie było.

Trzeba zaktualizować bios płyty do najnowszej wersji. Przestawić na sztywno w biosie na pcie 3.0 lub 4.0

wyłączyć fast boot w windowsie

• Upvote 1
Opublikowano
47 minut temu, Dimazz napisał(a):

nie jest tak automatycznie na AM4 a przynajmniej u mnie nie było.

Trzeba zaktualizować bios płyty do najnowszej wersji. Przestawić na sztywno w biosie na pcie 3.0 lub 4.0

wyłączyć fast boot w windowsie

Ale o czym piszesz? Bo to, o czym wspomniałeś, nie ma żadnego związku z FSR 4.

Opublikowano
16 minut temu, tomcug napisał(a):

Ale o czym piszesz? Bo to, o czym wspomniałeś, nie ma żadnego związku z FSR 4.

chodziło mi o ten post

Godzinę temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Będę wsadzał za chwilę czerwoną kartę do siebie, na coś zwrócić obecnie uwagę albo zrobić coś konkretnego?  :P

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Co za model kupiles??? 

Gigabyte Gaming OC.

32 minuty temu, tomcug napisał(a):

Skoro miał RTX 5060 Ti, to myślę można założyć, że ustawienia PCIe ma dobre.

Miałem ostatnio też 5060Ti 16GB i 5070, bardziej nie sprzętowe pytałem bo to sobie ogarnę, a o fsr jak śmiga i czy coś trzeba opstiscalerem się bawić czy coś.

51 minut temu, Lameismyname napisał(a):

ASRock Challenger? ;) 

Widziałem twoją wstawkę, ale Gigabyte bardziej mi siada :D

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano
2 minuty temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Gigabyte Gaming OC.

Widziałem twoją wstawkę, ale Gigabyte bardziej mi siada :D

Nie no jasne. Ostatnio jest wysyp kart Gigabyte w dobrej cenie.
9070XT Gaming OC nadal do kupienia za 2749zł gdzie jest 200zł zwrotu od Gigabyte, czyli finalnie taka impreza kosztuje 2549zł.
Moim zdaniem opcja mega przy której zakup 9070 non-XT w okolicy 2400zł traci sens.

• Upvote 1
Opublikowano

Gaming OC, jak to typowo u Gigabyte, ma dość agresywną krzywą obrotów, ale nawet będąc leniwym, wystarczy przestawić na drugi BIOS, a chłodzenie samo w sobie jest ok, także w tej cenie nie ma co się zastanawiać.

• Like 1
  • Upvote 2