Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jest, prawidłowo.

Cytat

"Czytanie w nadmiarze jest jak zeżarcie na raz pół kilo łazanów z kapustą, niby można ale potem boli"

Pentium Coelho

• Haha 6
Opublikowano
9 godzin temu, Send1N napisał(a):

@Spychcio wiem że to stare jak świat i że są testy pytałem was czy ktoś używał :E bo wygląda mi na to że to jest jakaś lipa skoro tak mało popularne ;) 

Bo to jest lipa, ma dużo ograniczeń, a efekty średnie. Dodawanie klatek na bazie obrazu bez wektorów nigdy nie będzie dobre :E 

Ludzie głównie tego używają do gier z lockiem FPS, np. 30 czy 60, wtedy masz wincyj FPS, a silnik gry nie głupieje. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

To niezły szatan z tego 9070XT, a w speed way ile wyciągasz ?

4K

Graphics score

2 856 

Graphics test 1

28.56 FPS

1440p

Graphics score

4 179 

Graphics test 1

41.79 FPS

1080p

Graphics score

5 036 

Graphics test 1

50.37 FPS

Musiałem trochę odkręcić kartę aby przeszło na wszystkich trzech rozdziałkach. Zegar max 2770 - 2780 MHz i niewykorzystany cały limit mocy, ale już mi się bawić nie chce (na razie)

3 godziny temu, Mar_s napisał(a):

@Pentium D Jeszcze cashbacku w łapie nie masz więc nie cfaniakuj.  :P 

13fd2c818369be9e5f058f9fee095af473a13cf3

2 godziny temu, Art385 napisał(a):

Jeszcze cashback zrobiłeś na tę kartę? 

Jakimś cudem się udało xD

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Ten wynik rozumie przy 330W ?

Tak

Puściłem TSE na ustawieniach ze Speed Waya i nie wiem co się odwaliło :E

Graphics score

10 832 

Graphics test 1

71.15 FPS

Graphics test 2

61.68 FPS

Z tym wynikiem wskoczyłbym do top 20 :boink:

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano (edytowane)

To jakiś babol musiał być bo po restarcie kompa jest tyle

Graphics score TSE do 330W

10 140 

Graphics test 1

65.11 FPS

Graphics test 2

58.92 FPS

Musiał sterownik zgłupieć od ciągłego zmieniania ustawień i kilku wywaleń albo sam 3dmark czegoś nie doczytał i było mniej tekstur.

Ewidentnie babol. Wczytałem profil na którym wczesniej zrobiłem 10 220 i teraz wyszło tyle

Graphics score

10 228 

Graphics test 1

65.48 FPS

Graphics test 2

59.59 FPS

Wynik TS do 330W

Graphics score

21 918 

Graphics test 1

144.43 FPS

Graphics test 2

124.46 FPS

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano

Niestety jesli karta bedzie "dobra" to wycena tez bedzie konkretna, przyklad z cpu pokazuje, ze jesli AMD ma dobry produkt to bedzie sie cenic tak samo jak nvidia bo to zwykle korpo. Napewno szykuje sie dobra walka o klienta :glodny:

Opublikowano
22 minuty temu, Mar_s napisał(a):

I tak niezły wynik, ja na 7900 XT miałem nieco ponad 11000 graficznych.

Na refie 7800 XT nie dało się przekroczyć 10000, najgorsze karty z tych co miałem.

https://www.3dmark.com/spy/45561284

A to nie pamiętam co to było, miałem tych 7800 XT kilka, TUL corporation to XFX czy Sapphire?  :E 

Walczę dalej. Dodałem trochę MHz do vramu co efektywnie dało 2537 MHz i dało taki wynik

Graphics score TSE do 330W

10 462 

Graphics test 1

67.01 FPS

Graphics test 2

60.92 FPS

Opublikowano

Zobaczymy jak z wyceną w Polsce, jak i z testami wydajnościowymi, jak z RT, czy FSR4 będzie na premierę czy kiedy to dodadzą, niech podają więcej szczegółów, będę wiedzieć na czym stoję, ale jak mam wybór RTX 5070 12gb, to wybieram RX 9070XT albo nawet w razie czego opcja bez XT, wszystko zależy od mocy i ceny. No i nie wiem czy nie wszystkie 9070XT to będę same krowy z 3x 8pin, to mnie trochu odrzuca. Poczekamy zobaczymy.

Opublikowano

You can do it Pentiak!  :E 

Ale przypominam też, ze służbowego obowiązku, że temat dotyczy RDNA4 a nie benczmarkowania RDNA3.  :P 

No to teraz jak przypomniałem można spamować dalej.  ;D 

• Upvote 2
Opublikowano

Mnie to cewki interesowac beda przy wyborze karty, niestety po Red Devilu nie mam pozytywnych doswiadczen wiec jak wsadzilem bezglosna 4080 to byl miod na uszy. Wiec bede przebierał kartami az trafie na bezglosna czy to amd czy to nvidia.

Opublikowano

No jest trochę lipa, ale w sumie RDNA4 na razie atakuje w obszarach gdzie ilościowo jest największa sprzedaż, a o to im chodzi.

Cały ich zysk z działu "Gaming" to było chyba ostatnio żałosne 100 milionów, czyli mocna w sumie karta jak XTX jednak nie znalazła wielu amatorów.  ;) 

Opublikowano
12 minut temu, galakty napisał(a):

Już pisałem wielokrotnie, u Ciebie albo AMD, albo 5070 Ti - poniżej tego nie schodź bo będzie płacz za rok/dwa ;) 

Wiem, domyślam się, że bez 16gb vram nie podchodź jeśli karta ma być na dłużej niż 2 lata, bo ten sweet spot jakim jest teraz 12gb vram wiecznie nie będzie, już teraz czasem może sprawić gdzie nigdzie problem. Dlatego sam nie chcę brać pod uwagę RTX 5070, ale po przemyśleniu dopłaty do 70Ti, jednak wracam do myśli o zakupie AMD, będzie to spore nadszarpnięcie budżetu, a o rtx 5060Ti nic nie wiemy, więc nie wiadomo co to za karta, ale będzie zapewne słabsza(może nie musi, nie znamy tej karty) od RX'a

Nie mogę się doczekać testów, a potem  dywagacje na temat testów i co lepsze w kontekście ewentualnego zakupu.