Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanowię się jeszcze. Jak 15tego się pojawią, cena będzie przystępna i w testach jako-tako to wypadnie może się skuszę.
Moim ograniczeniem jest zasilacz z sygnatury - podział na 2 linie 12V, 6+2 PIN gdzie +2 PIN są "złodziejkami".
Czyli na tej zasadzie:
H2d8763994aad432ea834ccea9ea3981ee.png_7

Więc domyślam się, że mam 75W z PCI-E + 75W z 6+2 PIN + 75W z 6+2 PIN = 225W
Teoretycznie 6+2 PIN powinno być 150W każde ale z tego co pamiętam jest tak wtedy gdy te 2 dodatkowe masy są oddzielnymi kablami, a nie takimi mostkami jak wyżej.
Pewnie trochę więcej pójdzie mimo wszystko ale bezpieczniej zakładać wartości bliżej 75W jak 150W.

W tej kalkulacji wychodzi, że powinienem celować w GPU pokroju właśnie RX 9070 (260W TDP) lub RTX 5070 (250W TDP)

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Moim ograniczeniem jest zasilacz z sygnatury - podział na 2 linie 12V, 6+2 PIN gdzie +2 PIN są "złodziejkami".

To jest całkowicie normalne złącze 8 pin (6+2) dla karty graficznej.

• Upvote 2
Opublikowano
Teraz, kalderon napisał(a):

To jest całkowicie normalne złącze 8 pin (6+2) dla karty graficznej.

Są takie co mają +2 pin jako 2 oddzielne kable do samego zasilacza, są takie co mają jak tutaj +2 mostkowane.
6PIN ma 75W wedle standardu ATX, 8PIN ma 150W. Takie mostkowane +2 nie różni się niczym od zwykłego 6PIN stąd mój domysł jako 6+2 na "złodziejce" nie powinno się wysilać bardziej jak okolice 75W.
Ktoś z wykształceniem elektrycznym/elektronicznym pewnie nadąża nad moim tokiem rozumowania.

Opublikowano

Mój obecny i tak samo jak stary zasilacz też ma 8pin pod postacią 6+2, np teraz ten RTX tak jest podłączony jako 1x 6+2(8pin), stare karty tak samo, jak np gtx 1660ti miał 6pin to podpinałem bez tej dwójki.

Mój obecny RTX to 225W, wprawdzie działa na uv, ale normalnie działał przez jakiś czas bez uv. Ma tylko jedną wtyczkę 8pin i podłączyłem 1x8(6+2), bo normalne.

Opublikowano

@Reddzik Czyli jak Twój RTX na stocku ma 225W i jest zasilany z slotu PCI-E 75W + 6+2PIN czyli 150W razem 225W i u Ciebie 6+2PIN (8PIN) realnie chodzi bliżej górnej granicy 150W to ciekawi mnie czy masz te "+2" pociągnięte jako zupełnie oddzielne kabelki czy na zasadzie złodziejki - jak na zdjęciu.

Założyłem temat w dziale zasilaczy.

Opublikowano

Pamiętaj 8pin i 6pin w rzeczywistości różnią się tylko jedną masą. Jeżeli kabel będzie miał przewody o większym przekroju to ten myk bez ciągnięcia dodatkowych przewodów nic nie zmienia w kwestii strat na przewodach.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@sideband Ale rozumiesz mój tok myślenia... Ciekawi mnie po prostu kartę z jakim TDP mogę wykarmić tą zasiłką bez strachu. Gdyby w 6+2 PIN wszystkie kable były ciągnięte bezpośrednio z zasilacza, wiedziałbym, że 375W to bezpieczna wartość, a tutaj takie bardziej domyślanie się co producent miał na myśli i czy przewidział odpowiednią grubość kabli aby 6+2 pin mimo mostków na masie mimo wszystko zniosło 150W.

@Send1N Akurat na przykładzie przelotek ze zdjęć powyżej, załóżmy, że mówimy o wtyczkach 6+2 z zasilacza. U producenta X jest jak w przykładzie nr 1, +2 to oddzielne dwa kabelki które idą do zasilacza bezpośrednio co wskazuje na uczciwe 150W obciążalności. U producenta Y jest jak w przykładzie nr 2, +2 to zwykłe mostki do tego co jest w 6 PIN i teraz domysły, czy producent uwzględnił to w grubości kabli i rzeczywiście uzyskamy 150W czy jednak nie i bardziej pasowałoby się trzymać bezpiecznej wartości sugerowanej dla 6PIN czyli 75W. Rozumiesz?

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

Istotna jest obciążalność na linii 12V w zasilaczu. Poza tym na kablach rzadko kiedy 8pin jest równo obciążone i zawsze na pierwszym płynie największy prąd także na papierze zgodnie jest ze standardem, a w praktyce nie. Przy 3x8pin potrafi być parodia w dwóch dodatkowych sumarycznie płynie niższy prąd niż na pierwszym i nie jest to wina limitów w biosie.

Edytowane przez sideband
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Można całe obejrzeć jak ktoś ma ochotę bo jest to zbiór ostatnich informacji i zinterpretowany przez Owena ale też dochodzi do tego co my w kwestii perf raster a RT.

Edytowane przez AtGod
Opublikowano
7 godzin temu, Tornado3 napisał(a):

Kolego ja mam seasonic 550w i miałem RTXa 3080 na 2 takie same wtyczki jak u Ciebie i wszystko hulało

MSi afterbutner pokazywał 370w max

2080ti + i5 12400f wywalało mi zabezpieczenia na sesonic focus gold 550w jak używałem gpu na stock.

Po UV wszystko śmigało ;)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wallec napisał(a):

2080ti + i5 12400f wywalało mi zabezpieczenia na sesonic focus gold 550w jak używałem gpu na stock.

Po UV wszystko śmigało ;)

Jak model z przed 2018r to normalne :E mi też odcinało focusa 650W zakupionego pod koniec 2017r po wpakowaniu do skrzynki 6950XT na stock dopiero po sprowadzeniu jej do znacznie niższego poboru problem znikał, przy innym zasilaczu o dokładnie tej samej mocy mogę puszczać obecną kartę na 400W + reszta sprzętu i wszystko działa, swoją drogą to zasilacz z gorszymi bebechami niż ten SS ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 2