Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, michaelius33 napisał(a):

:E Są tak uczciwi i obiektywni, że ludzie ich nazywają AMD Unboxed :E

Spoiler

Ludzie z natury są głupi.

Poczytaj komentarze pod filmami z kanałów YT prowadzonych wzorowo, spokojnie, bez kontrowersji. Nawet tam znajdziesz ludzi, którzy będą ogłaszać światu, że youtuber się sprzedał, że jest fanboyem, że jest idiotą, że blablabla. 

Jeśli kiedyś niechcący faworyzowali AMD to nie przez fanboizm, a przez mylne założenia. Nie pamiętam już czy oni, ale jak widziałem "ekspertów" mówiących, że Ryzeny 1xxx, 2xxx są spoko, że wcale daleko od Intela nie są, a 3600 to w ogóle cud na Wisłą, to też mnie to irytowało. Wiele osób nie ogarniało, że nikt intela 6700, 7700 czy 9900 nie zamierza parować z kiepskim RAMem czy nie kręcić. I potem ci fachowcy pierdzielili trzy po trzy, że AMD wcale nie jest daleko. Z tego tylko krok od posądzeń o brak obiektywności. Na szczęście w HU wyjaśniają czemu metodologię mają taką, a nie inną. Podają konfigi testowe. Można sobie brać poprawkę albo odpuścić oglądanie jak nie pasuje.

Poza tym był straszny hejt jak zmieszali z błotem DLSS 1, co zrobili wręcz wzorowo, obiektywnie i się fanbojom Nvidii (i idiotom łykającym marketingową papkę) nie spodobało. HU wykazało się rozsądkiem i obnażyło idiotyzm - zamiat 720p+DLSS do 1080 czy 1440p+DLSS do 4K, można po prostu zagrać w 900p albo 1800p i mieć to samo, bez żadnych cud technologii, które nam wciskają na siłę.

Potem była zmiana na DLSS2 i wtedy nastąpiła zmiana w podejściu HU. Tutaj ich opinia wręcz mnie irytowała, bo miałem nadzieję, że pozostaną bardziej krytyczni względem DLSSów, nawet w wersji 2 i następnych.

Jeszcze było obrzucanie błotem gdy mówili, żeby olać ten cały ray-tracing. Ja się z tym zgadzam w 100%. Ani zakup czegokolwiek z serii 2xxx ani czegokolwiek poniżej 3090 z serii 3xxx nie miał sensu, bo gry gdzie to robi różnicę, to PT, a tu jest kaplica. Podobnie jak wybieranie 4060 zamiast Radka, bo ma RT. No ma. I co z tego? FX 5200 też miał support SM 2.0 ;) I jak oni mówią, że 4060 a nawet 4070 jest bez sensu jeśli chodzi o PT, to się potem kończy obrzucaniem błotem, że są za AMD. 

Ja u nich widzę postęp w ostatnich latach.  Coraz mniej rzeczy mnie u nich denerwuje, coraz więcej rzeczy robią tak jak od lat chciałem, żeby robili. Idą w dobrym kierunku.

Opublikowano
5 minut temu, VRman napisał(a):

Wiesz ja naprawdę nie potrzebuję czytać komentarzy by widzieć, że jak AMD zaczyna robić kampanię reklamową pod hasłem mamy więcej VRAMu to HU nagle wypuszcza serie materiałów pod hasłem jezus maria ramu w kartach brakuje

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Wiesz ja naprawdę nie potrzebuję czytać komentarzy by widzieć, że jak AMD zaczyna robić kampanię reklamową pod hasłem mamy więcej VRAMu to HU nagle wypuszcza serie materiałów pod hasłem jezus maria ramu w kartach brakuje

Spoiler

Obejrzałem każdy ich filmik na ten temat. Nie zgadzam się. To jest to, o czym pisałem. Możesz mieć inną opinię, inne potrzeby i się nie

Oni nawet ze sobą się nie zgadzają. Ja np. nie zgadzam się, jak Steve mówi, że on i inni gracze grający w strzelanki online, potrzebują mieć 90fps jako minimum (nie chodzi o FG, ale o responsywność myszki bez FG). Moim zdaniem potrzebuje każdy. :)

Jeśli jeden z nich nie chce grać myszką poniżej 90fps to powie, że dla niego PT jest bez sensu, bo nie chce FG. I co? Od razu fanboy?

Z tym RAMem to przerabiany był temat na labie, nie ma co rozkopywać. Jedni mówią tak, inni inaczej. Jak opinia jest uargumentowana, to nie mam nic przeciwko. Poza tym się z nią zgadzam. Karty 8GB w 2024 nie powinny kosztować więcej niż 199$, a "patche" często są przekonfigurowaniem, a nie naprawą problemu (jak bufor tekstur, gdzie po patchu niby gra się mieści w tych 8 czy 12GB, ale jak szybciej się obrócisz to jest zonk, albo masz brak załadowanych tekstur w normalnej jakości. Pozostaje kwestia czy 1 gra na 20 to problem, i tu sprawa jest indywidualna. Jeden powie, że mu to pasi, a inny, że woli nie ryzykować, że za rok czy dwa jego karta będzie bezużytecznym złomem. 

To raczej marketing AMD podpina się pod to, jakie nastroje wyczytuje obserwując Reddita i komentarze na YT.

Steve i Tim nie są głupi. Zarabiają dużo na swojej renomie. Musieliby być kretynami, żeby się sprzedać, bo ich reputacja niezależnych i rzetelnych to ich cały skarb. Innego nie mają. Bez tego nie istnieją. Dlatego tak dyplomatycznie i na palcach przechodzą obok kontrowersji, co mnie czasem wręcz irytuje (wolałbym śmielej, z pokazywaniem palca Nvidii, AMD i Intelowi ;) ) więc kompletnie mi się to nie zgrywa w całość, żeby mieli przyjąć kasę.  I dlaczego od AMD? I jakim cudem AMD dałoby kasę komuś, kto jedzie po ich działach marketingu i sprzedaży, że aż wióry lecą.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
3 godziny temu, Brolly napisał(a):

To są jaja jak berety co amd robi 

Jaja to beda wieksze na premiere nvidia, nie amd ;)  Ludzie po AMD nie oczekuja wiele wiec rozczarowania nie bedzie, po nvidia sie oczekuje sporo ale tym razem nie pyknie jak zoabacza 15%-20% wzrosty w segmencie ponizej 5090.

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Jaja to beda wieksze na premiere nvidia, nie amd ;)  Ludzie po AMD nie oczekuja wiele wiec rozczarowania nie bedzie, po nvidia sie oczekuje sporo ale tym razem nie pyknie jak zoabacza 15%-20% wzrosty w segmencie ponizej 5090.

Na wyraźnie więcej niż w przypadku RTX3000 vs 4000, nie ma się do nastawiać, żeby właśnie się nie rozczarować. Marzyłyby się różnice jak w przypadku RTX2000 vs 3000 ale to mało prawdopodobne. 

Opublikowano

Słabe to podejście, i nie wiem czy im na dobre wyjdzie szczerze mówiąc, jak liczą na słabą dostępność 5070 to myślę że raczej się rozczarują.

Ale ładny ten referent, podoba mnie się, chociaż jak tak patrzę na FE to chyba jednak ładniejszy.  :) 

Opublikowano

A mogli przez dwa miechy sprzedawac grafiki, a po premierze 5070 obnizyc cene o 50$ :E a tak towar lezy, niby cos poprawiaja, a realnie sprzeczaja sie z dystrybucja... Premiery hardwaru 2024/2025 to niezla beka i na to wychodzi, ze jedynie Intel GPU wrzucil sensownie... no bo z CPU im nie pyklo.

• Upvote 1
Opublikowano
41 minut temu, Reddzik napisał(a):

Ja pisałem, że będzie 3-4 tydzień Marca, bo widziałem info, że 5070 ma być połowie marca, więc oni muszą to zrobić pod koniec, albo najlepiej na 1 kwietnia, też by pasowało. Jaka premiera taka data.

Lepiej czekac na AMD niz na 5070 wydajniejsze 5% od 4070 :lol2:

• Upvote 3