Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, Send1N napisał(a):

Nigdy nie rozumiemiałem jakie ludzie mają problemy z "softem amd" bo nigdy ich nie uświadczyłem :E :hmm:

Kupowałem przez lata karty AMD, mając z tyłu głowy te "problem z softem", niestety nie było mi dane ich poznać.  Wszystko przede mną. :E

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Gdyby rx90 były w sprzedaży po wtopie wizerunkowej jaka zaliczyła nvidia z rtx5080 ciezko byłoby teraz pewnie wyrwac jakąs nowa kartę AMD... dali ciała z tym przesunieciem...

Edytowane przez marioking
Opublikowano

Kurde czaiłem się na 5080 ale jak zobaczyłem co wysmażył Lipton w recce, to ja nawet nie wiem czy bez OSD bym zauważył różnice. Walić to CP2077PL przejde sobie z RT albo sobie moda wrzuce z PT pod radeona. Jeszcze, żeby to miało 24GB to bym kupił ale z 16 GB na pokładzie to średnio się chce się w to ładować :E jeszcze za tyle kwitu. To jest RTX4080S+ :rotfl:

Opublikowano
9 minut temu, Art385 napisał(a):

Kurde czaiłem się na 5080 ale jak zobaczyłem co wysmażył Lipton w recce, to ja nawet nie wiem czy bez OSD bym zauważył różnice. Walić to CP2077PL przejde sobie z RT albo sobie moda wrzuce z PT pod radeona. Jeszcze, żeby to miało 24GB to bym kupił ale z 16 GB na pokładzie to średnio się chce się w to ładować :E jeszcze za tyle kwitu. To jest RTX4080S+ :rotfl:

Spokojnie, ludzie i tak kupią, a za rok pojawią się 5080 Super i może tez Ti, bo miejsca między specyfikacją 5080, a 5090 jest nawet na 3 karty nVidii. Mają w końcu tez model Ti Super :boink:

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Art385 napisał(a):

Jeszcze, żeby to miało 24GB to bym kupił ale z 16 GB na pokładzie to średnio się chce się w to ładować :E jeszcze za tyle kwitu. To jest RTX4080S+ :rotfl:

Nvidia naprawiła 4080 poprawiając jego cenę poprzez wydanie pseudo lepszej wersji, bo Super była najczęściej całe 2% szybsza.

Z 5080 mogą to zrobić przy przesiadce na kostki 3GB (czyli 5080 24GB).

Tylko że tam gdzie się ten RAM przyda, czyli PT, to i tak 5080 jest za wolna i wyraźnie wolniejsza od 4090tki, więc na wycofaniu 4090tki Nvidia ładnie graczy zrobiła w balona. Przypomnę, że karty 4090 bywały już po 7500zł w sklepach. 5080 24GB musiałaby być dzisiaj za 4500zł, żeby to była uczciwa oferta po 2 latach. A tak nie będzie nawet za pół roku, jeśli w ogóle zdąrzy wyjść do tego czasu.
I co?

I znowu 5080 będzie tym samym dla Nvidii czym była 4080. Naganiaczem na zakup 90-tek. 

Dla Nvidii i dla bogatych to bez znaczenia, bo sobie kupią 5090. Gracze i rynek PC ucierpi. 
Ale co zrobić.

Można tylko napisać na murze:  Jensen to Huang

Opublikowano

W sumie wywalone jajca mam topowe ejemdi i mogę się na tym okopać nawet na całą obecną generację, bo ramu mi nie zabraknie ;) Trochę mnie dupa boli bo sobie chciałem pograć z PT w CP2077 na NV no ale niech się gonią. DLSS4 jest w pytę ale z drugiej strony gram na 55 cala i FSRQ nawet obecny mi styka spoko, bo gram najczęściej z jakichś 2.5-3 metrów na padzie więc większości artów już nie widać a FSR jest ostrzejszy bez pchania łap, więc nawet lepiej wygląda :rotfl:
DLSS4 sobie mocniej obadam na lapku z RTX 4060 tam to on mi zrobi różnice, bo mam panel 15.6 1080p fuck yes. Najfaniejszy highlight tej generacji to ten DLSS4 a nie hardware %-)

• Haha 2
Opublikowano

Nie zrozummy się źle gdy skalujesz do docelowej 1440p to faktycznie nie jest dobrze. Przy panelu 4k to nawet FSRB nie jest zły bo się ładnie pixele układają z 1080p do 2160p i można wyostrzyć z pod adrenaliny, bo jest trochę mydło. Na ale tak ostatnio to grałem w silent hilla 2 z RT a że gram z RT w sumie aby zobaczyć czy znajdę różnice bez tutoriala to raczej tak nie gram ;) Z FSR to jest hit or miss. W FFXVI zaimplementowali spoko i to widać, choć żurnale krzyczą DLSS unikać FSR a prawie wszyscy ciurają z FSR niezależnie czy mają nv czy amd :E No ale akurat FFXVI to bardziej anomalia niż reguła ze skalowaniem AMD. Szczerze do teraz nie wiem jak oni zrobili, że przy takiej sieczce na ekranie nie ma jednego masakrycznego smużenia i artefaktu.

Opublikowano

Jest proste rozwiązanie jak poprawić jakość FSR 3.1 na Radkach od 6xxx w górę: zamienić literki F, S i R na X, e, S, i S, a z "3.1" zrobić "1.3". Dorzucić trochę wyostrzania (tak >0.8 w takim Cyberpunku na przykład) i można porównywać z DLSS 3.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Dlatego napisałem hit or miss. Czasem implementacja jest fatalna a do tego dochodzą arty, które zawsze robi FSR. Używałbym częściej Xess ale raz daje małe przyrosty fps a dodatkowo jak lata jakaś sraka po ekranie znaczy efekty jakichś cząsteczek to xess zostawia czarne traile przynajmniej w to co grywam, co mi rozwala imersje okrutnie, choć ogólnie obraz potraktowany jeszcze RIS z adrenaliny jest obiektywnie lepszy. Ja się cieszę, że jak mi FSR ssie, a Xess zostawia czarne traile to jak mi mało fps to mogę wrzucić +/- zoptymalizowane ustawienia i olać jedno i drugie ;)   

Edytowane przez Art385
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, Art385 napisał(a):

Nie zrozummy się źle gdy skalujesz do docelowej 1440p to faktycznie nie jest dobrze. Przy panelu 4k to nawet FSRB nie jest zły bo się ładnie pixele układają z 1080p do 2160p i można wyostrzyć z pod adrenaliny, bo jest trochę mydło.

Tyle razy było tłumaczone, to nie ma żadnego znaczenia. Czy skalujesz do 1440p, czy do 4K, przy profilu (przykładowo) jakość masz obraz budowany z ~44% docelowych pikseli. A to, że 4K wydaje się dawać lepszy efekt, wynika tylko z iluzji optycznej -> zagęszczenie pikseli. Porównaj 21 cali na 1440p do 40 cali na 4K i zobaczysz, że w obu przypadkach skalowanie działa tak samo.

• Upvote 5
Opublikowano
40 minut temu, tomcug napisał(a):

Tyle razy było tłumaczone, to nie ma żadnego znaczenia. Czy skalujesz do 1440p, czy do 4K, przy profilu (przykładowo) jakość masz obraz budowany z ~44% docelowych pikseli. A to, że 4K wydaje się dawać lepszy efekt, wynika tylko z iluzji optycznej -> zagęszczenie pikseli. Porównaj 21 cali na 1440p do 40 cali na 4K i zobaczysz, że w obu przypadkach skalowanie działa tak samo.

No iluzja optyczna mi wystarcza a dlaczego bo daje lepszy efekt dla moich oczu i handluj z tym :E 

Opublikowano (edytowane)

5070Ti ma potwierdzone zaledwie 512 CUDA cores więcej (8960) niż 4070Ti Super (8448). Jeżeli AMD wyceni 9070XT nieodpowiednio... Sami będą sobie winni, kolejny raz ;D

Edytowane przez Szczupas
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, tomcug napisał(a):

Ten myk był już przez AMD próbowany wielokrotnie i nie działa. Wycena musi być bardziej agresywna, tylko pytanie, jak NVIDIA na to zareaguje.

Ogólnie chyba taki maja plan... w końcu mowi się najczęściej o cenie 649$.... a od tego przecieku od jakiegoś dzbana za 899$ sie odcieli... jak kiepsko RTX50 nie stoja to raczej nie maja szans z wycena która będzie porównywalna z 5070ti... bo jednak ludzie popłyneli w odbiorze DLSS4, również bedzie 16gb, a na pewno w RT co najwyżej będzie podobnie, optymistycznie licząc... jeśli chcą coś ugrać, to cena w okolicach tych 650 to max inaczej czarno to widzę... nawet mimo marnej poprawy w RTX50 i problemów z dostepnościa....

Niestety na reakcje nvidi nie ma co liczyć... uwzgledniajac jak sie staraja sprzedać RTX50 to obstawiam nawet kiepski odbiór nowych kart nie skłoni ich do zmian, przy tym ile ich zapewniaja, im ewidetnie nie zalezy na wynikach sprzedazy, a AMD to wogole sie nie przejmują.

Edytowane przez marioking
Opublikowano
50 minut temu, marioking napisał(a):

bo jednak ludzie popłyneli w odbiorze DLSS4

To jest słuszna uwaga, ponieważ teraz kupując Radeona trzeba liczyć się nie tylko ze słabszą wydajnością w RT, ale również ze znacznie gorszym upscalerem. 

Nawet jak FSR 4 dogodni pod względem jakości DLSS 3 to wciąż im będzie brakować do DLSS 4.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 28.01.2025 o 18:08, Art385 napisał(a):

To jak z daltonistami oni mogą pomylić kolory a niektórzy mogą pomylić bugi z prawidłowym działaniem. Z takich fajniejszych przykładów z zeszłego roku, to crashujący Space Marine 2 taka tam gierka na którą czekała masa fanów W40k, taka tam gierka z logiem AM kurde D. Bardzo się cieszyłem jak nie mogłem grać, bo driver robił timeout nie zależnie od zegarka, napięcia ot po prostu się wywalał. Myślisz, że naprawili szybko taki fuckup jak dziura po reaktorze w charnobylu? A no nie. O takiej jednej jeszcze gierce co to w moment sprzedała 10 mln kopii to nawet nie będę pisał, bo chińczyki uprzedzili AMD i dali workaround i nie trzeba było samemu rzeźbić. Nie chcę nawet wspominać ostatniej połowy zeszłego roku bo raptem jako tako kupy się trzymały 24.10.1. Mamy styczeń i dopiero mogę powiedzieć jest ok.
Jak czegoś nie widzisz z różnych przyczyn, to nie znaczy, że ktoś inny tego nie widzi.

Dodam kolejny przykład, Le Mans Ultimate, problemy na AMD ogarnęli po 6 msc od premiery, a tak to crashe i wycieki VRAM. Na NV grywalne od premiery :E 

Ale jak się gra w 1-2 gry to faktycznie problemów z softem nie ma :E 

5 minut temu, lokiju napisał(a):

Jak cena będzie zbliżona to ludzie wybiorą RTX'a właśnie dla DLSS. Ja jakbym miał wybór to bym tak zrobił. Chyba, że różnica w cenie będzie spora na korzyść RX'a.

DLSS, FG, MFG, pobór prądu, stabilność - RX musiałby być tańszy o 1000 zł żebym w ogóle rozważał branie gorszego produktu który zaraz zleci z ceną bo AMD nigdy jej nie trzyma xD