Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Zachy, czemu do ciebie nie dociera, że redakcje testowały po pierwsze na domyślnych, nieoptymalnych ustawieniach procesora a po drugie to testy były robione na starszej wersji gry a dopiero wersja 2.20 działa lepiej na Core Ultra.

To są ustawienia 285K mojego brata.

Ring: 42,

D2D: 40,

NGU: 35.

Opublikowano
Godzinę temu, SebastianFM napisał(a):

To są ustawienia 285K mojego brata.

Ring: 42,

D2D: 40,

NGU: 35.

99% procesorów tego nie uzyska. :D

Przy normalnych napieciach tym bardziej.

Ale nawet te ustawy wzgledem moich jakos duzo wyzsze nie sa, wzgledem 200s boost juz tak.

Ramy i cpu jak ustawione?

Jaka on ma mobo?

Moj proc na Taichi OCF podawal, ze mam quality:

CPU - 94

PCores - 99

ECores - 84

Gdzie ludzie czesto maja overall 88-89 i pcores quality nizej niz ecores.

Kolejna sprawa, ze ponoc krecac ecores mozna latwo dodac sporo do wydajnosci.

Ja jajek nie ruszalem, proc i tak juz mial wysokie W i w testach multibcore grzal sue mocno a czasu mialem za malo na te dodatkowe tweakowanie.

Opublikowano (edytowane)

@Zachy, a skąd wiesz, że niby tylko 1% da się tak ustawić? Mój brat nie ma selekta tylko pierwszą sztukę, którą kupił. Płyta główna to MSI Z890 Carbon WiFi. RAM ustawiony na 8800 MHz.

Poza tym specjalnie zrobił jeszcze test na podanych przez ciebie niższych mnożnikach i domyślnych częstotliwościach rdzeni P i E, czyli:

P55 E46,
Ring 41,
D2D 36,
NGU 35.

Cyberpunk2077(C)2020byCDProjektRED13_06.202512_29_00.thumb.png.c939915b5316d582fabfa76282318199.png

Cyberpunk2077(C)2020byCDProjektRED13_06.202512_29_56.thumb.png.a15e4393e3b0ec8981e38c9772b540df.png

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano (edytowane)

No tak tylko ja robilem 1080p z wylaczonym fsr zupelnie i rt :) wysokie ustaeienia +crowd na high a to cos zmienia tez

A fsr auto moze oznaczac wszystko.

Dlatego zobacze vo na 9950x3d na tych low ustawieniach wyciagne.

Ale ju-rek juz dal zajawke ze cos powyzej 330fps :)

Jesli mial bym cisnienie na intela i okazywało by sie ze 285k po oc daje lepsze wyniki niz gen 13 yo mozna myslec o wymianie, z zalozeniem ze sie dostanie w dobrej cenie tak jak ja mialem - 1699pln 285k i 1688 taichi ocf

W regularnej cenie to juz lepiej 9800x3d pewnie brac

No chyba ze ktos siedzi glownie w montazu filmow itp to 285k jest nadal fajnym wyborem, z niefajnym wattage i trmperaturami wzgledem amd :)

19 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@Zachy, a skąd wiesz, że niby tylko 1% da się tak ustawić?

Wystarczy poczytać fora i zobaczyc jakie SP rating/ quality sie trafiaja w tych cpu i co ludzie wykrecaja - stabilnie.

Dodatkowo pogadac z osobami ktore selekcjonowaly sobie 285k.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
3 godziny temu, Karro napisał(a):

u  mnie wyszło ze mobilny arrow lake jest szybszy od mobilnej 13 gen  to nie mało bo z 15 procent

I oczywiście sprawdziłeś to w Cyberze ? Tak jak Panowie w tym temacie ? przestań już się chwalić tym kalkulatorem, bo nic nie wnosi do tematu

Opublikowano
2 godziny temu, Zachy napisał(a):

No tak tylko ja robilem 1080p z wylaczonym fsr zupelnie i rt :) wysokie ustaeienia +crowd na high a to cos zmienia tez

A fsr auto moze oznaczac wszystko.

Cały czas masz jakieś ale i jeszcze walisz te głupie uśmieszki akurat tam, gdzie nie ma nic śmiesznego. Naprawdę nie zrozumiałeś mojej odpowiedzi? Twierdziłeś, że mnożniki są za wysokie to mój brat je obniżył a uzyskany przez niego wynik jest nadal wyższy niż mój na i9-13900K i ten uzyskany przez @ket_rab'a na i7-13700K. W ogóle nie chodziło o porównywanie z twoim wynikiem uzyskanym na zupełnie innych ustawieniach.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, SebastianFM napisał(a):

@ket_rab, już nie wymyślajcie. @Zachy, że to nienormalne a ty, że skalowanie niby ma znaczenie. Przecież w twoich najnowszych wynikach na niskich ustawieniach między wyłączonym i włączonym skalowaniem jest tylko 1 FPS różnicy. 🙂 J

Może to kwestia tego że mam radka, ale mi wychodzi 6-8fps rożnicy.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)

@SebastianFM to ty nie rozumiesz ze odnosze sie do wyników ludzi z sieci, ktorzy z ta platforma spędzili mnostwo czasu od premiery?

Większość z nich przerobila po kilka 285k i widziałem jakie maja stabilne ustawienia dla tego cpu

No ale widocznie nie mozna opierac wiedzy na dany temat w osniesieniu do doseiadczen innych uzytkownikow, bo tylko ty, jak zwykle, masz racje a inni nie :D

Te ustawienia, ktore podales sa po prostu ciezkie do uzuskania w pelni stabilnego konfigu, ale pewnie osoby, cp maja 285k od premiery sa w bledzie, ze zeby osiagnac takie parametry to trzeba miec albo mega farta, albo duzo losowan cpu zrobic.

Dla świetego spokoju zrobilbym testy 285k z moimi ustawami platformy w cp z twoim ustawieniem, ale nie mam juz mobo ani CPU :)

U m nie i tak przy zwrocie zawazyly:

- brak mozliwosci rozbudowy platformy

- duzy power draw cpu

- wysokie temp

- generalnie gorsza wydajnosc niz 9800/9950 :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
16 godzin temu, SebastianFM napisał(a):

@Zachy, ja o zupie, ty o dupie.

To Ty masz jakies wątpliwości i jak zwykle wycieczki prywatne ze sie pisze bzdury itp.

Nawet nie raczyles podac konfiguracji calej platformy odnosnie testow.

Takze zachowaj sobie robienie z innych glupa dla siebie 

Pisze w watku o 285k, podaje konkrety wraz z ustawieniami.

A Ty cos tam sobie wrzucisz i jest fajnie.

Dopiero jak sie zapytalem o detale raczyles cos wrzucic, choc nadal niepelne dane.

O dupie? Idz gadaj z kolegami swoimi 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Zachy, zamiast się oburzać to sobie wpisz w Google, co znaczy to powiedzenie.

Nie ucz ludzi co maja robić.

Kontekst byl jeden - wydajność 285k po pol roku na rynku.

To mnie interesowalo glownie i stad pomysl na takie testy jak sie trafila okazja.

15 minut temu, Karro napisał(a):

o cos ci tam chodzi

dx12 benchmark z gry po 300fps.To juz z samego  założenia bez sensu

Emocje jak na grzybach.Reszta do tego bezsensu sie dołączyla

Ze moze być  szybciej niz na 13 gen w grach?

moze gdzieś tak bedzie

Czasami wlasnie o to chodzi zeby porownac, tym bardziej ze ty byly podkrecone 285K porownywane do innych modeli CPU.

Takich informacji w internecie czesto brak.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
45 minut temu, Karro napisał(a):

Emocje jak na grzybach.Reszta do tego bezsensu sie dołączyla

Akurat to miało sens, bo pokazało to też wydajność w tym konkretnym benchmarku z gry na większym przekroju proców :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No wykazuje przecież różnice między poszczególnymi CPU, więc w jakiś sposób miarodajny jest ;) 

Wiemy że w cyberku nowy top 285k po grubych szlifach w biosie dogania starego dziadka 7800x3d na curvie delikatnej i ustawionych sensownie pamięciach :D 

Edytowane przez Krzysiak