Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez Phoenix. · Opublikowano
To może oznaczać, że superek nie będzie bo więcej cuda to więcej poboru i będzie takie Ampere v2. Ale skoro 5070ti ma tylko 50W więcej przy sporo większej ilości cuda to ta zwykła 5070 musi być wyżyłowana do granic możliwości -
Przez CryptTM · Opublikowano
Ok, mały update Udało mi się ogarnąć temperatury, idąc częściowo na kompromis. Generalnie 15min pętla CB i temperatury w okolicy 75stC, zdecydowałem się zostawić / ustawić napięcie na CPU -100mV na LLC, co daje zegary podczas obciążenia all core w przedziale 4000-4025MHz. Przy pełnej pętli z jednoczesnym obciążeniem CPU i GPU, jest około 82stC. Teraz tak: zauważyłem, że przyczyną (a przynajmniej jedna z nich) była zbyt wysoko ustawiona wentylacja obudowy, tj. wentylatory tłoczyły za dużo powietrza do środka, w porównaniu do jego wyrzucania na zewnątrz. Co w efekcie powodowało, że cyrkulacja była zaburzona, a część gorącego powietrza zamiast być wyrzucana z obudowy tyłem - krążyła w środku, co tylko odnosiło temperaturę. Po testach, finalnie ustawiłem połowę tego, co było na początku (~900rpm) i w efekcie temperatury spadły jeszcze o ok 2stC na CPU (full stres). Poprawiła się akustyka całości a i na CPU wentylator pracuje nieco wolniej. Obudowa jest mała, bo to In Win 301, niby wentylacja jest ok, ale tutaj widać gabaryt swoje robi i ma duży wpływ na temperatury, mimo dobrej wentylacji (2x przód i 1x tył 120mm). Pewnie w większej obudowie byłoby nieco lepiej, ale tu obudowy zmieniać nikt nie będzie. Finalnie tak zostawiam, nic więcej tu raczej nie wykombinuje. Dla potomności - czasem zbyt dużo wentylatorów niekoniecznie oznacza lepsze warunki temperaturowe. Przypomniał mi się film od GN z taką obudowa, gdzie było chyba z 16 wentylatorów a temperatury były tragiczne. W każdym razie może komuś moja rozkmina się przyda, jak będzie walczył z podobnym tematem. -
Przez RTX5090 · Opublikowano
Niekoniecznie. Moja seryjna 4090 na powietrzu (TDP 450W) miała coś około 70 stopni. W serii40 układy chłodzenia były aż ponadwymiarowe.
-
-
Aktywni użytkownicy
Rekomendowane odpowiedzi