Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja nie muszę nikomu nic udowadniać, mam 7200 cl34-42 140fps

mam 8600 cl38 149fps są screeny a wy tylko pierdu pierdu piszecie także ten tego ;)

jesteście tak zaaferowani, że nawet ni macie czasu się zatrzymać i zastanowić co widzicie.

jak tomcug dał screen z arrow lake to jest rewelacja i mamy topke 

IMG_5587.thumb.png.0c2341b64be4c47d8f9924f54a10c7dd.png

12 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Zreszta siedzimy w temacie intela, mowimy o kreceniu ramu na intelu, a ty sie pytasz czy intel/ryzen :boink: jprd to jest dopiero odklejka.

A jak nie dał i to screeny z ryzena to @Phoenix. kolejny raz pierwszy do obrażania bez pomyślunku 

Opublikowano
8 minut temu, wallec napisał(a):

mam 8600 cl38 149fps są screeny a wy tylko pierdu pierdu piszecie także ten tego ;)

No właśnie pokazałeś ten tego, na 8600 raz pokazujesz 149fps, wcześniej 163fps, także te twoje testy to ten tego pierdu, pierdu

• Upvote 2
Opublikowano
10 minut temu, wallec napisał(a):

Przeciez to ty caly czas dzwonisz i starasz sie udowodnic cos swoimi wrzutakami pod swoja narracje, a w momecnie kiedy cie tomcug skwitowal to ty nagle nie musisz nic udowaniac, a jeszcze chwile tak ochoczo starales sie cos udowodnic :hihot:

magia :cool:

12 minut temu, wallec napisał(a):

kolejny raz pierwszy do obrażania bez pomyślunku 

Od kiedy stwierdzanie faktow to obrazanie?? :hihot: Choroszcz to sie z powietrza wzielo ?? :red:

Opublikowano
1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a):

10% różnicy w wynikach, bo się kamerka ruszyła %-)

sam sie wallec rozwalcował tym jak robi swoje "testy" :stryczek:

Popatrz na kadr i będziesz widział.

ale i tak jestem w win-win pozycji bo albo screeny od tomcuga są z arrow/ innego intela i mamy zajebiaszczy progres albo są z ryzena (bo pasują do wyników z recenzji) i wtedy ten wasz spam jest o kant pupy rozbić.

bekowe jest to że spamują i spinają:

- ci co siedzą na amd

- ci co siedzą na arrow i mogą sami sprawdzić ale nie bo nie xD

• Haha 2
Opublikowano
41 minut temu, wallec napisał(a):

jak tomcug dał screen z arrow lake to jest rewelacja i mamy topke

To nie jest screen dokładnie z lokalizacji testowej CPU ;) Więc nie porównuj do wykresu, bo to nie ma sensu.

• Thanks 1
Opublikowano
32 minuty temu, wallec napisał(a):

bekowe jest to że spamują i spinają:

- ci co siedzą na amd

- ci co siedzą na arrow i mogą sami sprawdzić ale nie bo nie xD

Ale to ty ciągle mieszasz w to amd :D No i najwięcej cię dziś prostują posiadacze intela :hihot:

Opublikowano

@Zachy ja tak od dłuższego czasu obserwuję że generalnie niezależnie czy to reddit czy jakieś okazje są omawiane itp, jeśli ktoś zadeklaruje zainteresowanie intelem , nieważne raptor/arrow od razu jest amok lol. Zlatują się towarzystwo i wsiada na klienta momentalnie go prostując i edukując że bez sensu, martwa platforma, amd najlepsze w grach itp itd. Gość nie zdąży nawet sprecyzować do czego mu ma platforma służyć ale horda już rozgrzana i cyrk trwa :lol2:

Opublikowano
8 minut temu, Zachy napisał(a):

Gdyby nie Wallec mieli bysmy czarno-bialy swiat Ryzenow :cool:

Biało-czerwony :flaga:

:rotfl2:

@Fenrir_14 ale to intelowiec dziś zaczął do tablicy wzywać posiadaczy amd ;) 

Ja naprawdę bym chciał, żeby refresh był w końcu szybszy w grach od starego 3 letniego 7800x3d, natomiast nova od 9850x3d ;) 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Fenrir_14

Nie do końca, są użytkownicy którym zależy na wydajności. Jeśli na daną chwilę  Intel ma procesory top to wybiera procesory Intela, natomiast jeśli są to procesory AMD wybiera AMD, a nie na siłę broni jedną stronę mocy jak to robi kolega Wallec to nie jest bycie entuzjastą to jest już niezdrowy  fanatyzm. 

Edytowane przez Pitt_34
  • Upvote 3
Opublikowano
11 godzin temu, wallec napisał(a):

Nie wspomniałem ani razu o AMD dopóki czerwona armia nie zaczęła bagatelizować wzrostów 5-10-15-20% wynikających z tuningu procków intela.

Wzrost na procku intela, to wzrost na procku intela.

Nie porównuje wydajności Intela do AMD, wspominam o tym tylko dlatego, że wzrosty na prockach intela są bagatelizowane a AMD takie same bądź mniejsze wzrosty daje nowymi produktami.

Kij, przypomne losowy test Intela 245kf po optymalizacji samego ramu vs forumowy 7800x3d po curvach itd.

7800x3d:

Clipboard_02-27-2026_01.jpg

245kf
obraz.png

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

obraz.png.7f05c87e8efb496dfd6de728352cbbad.png

obraz.png.d8f52a4b0ae23a1b24ba773936cae86e.png

Czekaj czekaj kto tu wspominal o amd?? 

@walleccytując @Phoenix.przypomnę która armia w tej dyskusji zaczęła pisać o tej drugiej :hihot:

11 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

@wallecto porównanie jest akurat z dupy, bo inne systemy choćby nawet ;) Kelama kasztan 7800x3d na w10 wykręca na tych ustawieniach ~20fps więcej min jak i średniego niż mój w w11 ;) 

Możliwe, że mam kupę syfu w systemie, ale nie chce mi się na razie z tym walczyć.

Akurat wcześniej nie mogłem wrzucić nic na potwierdzenie tego, bo byłem w pracy a screen z dyskusji z Kelamem mam na dysku w domu. 7800x3d z tego screena to kasztan nie trzymających w grach 5050, raczej się buja w okolicy ~4850MHz :) 

A4dhh52.png

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
23 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Faktycznie roznica 5fps-6fps przy prawie 300fps robi roznice :hihot: I to jeszcze w 720p :red:

22 godziny temu, tomcug napisał(a):

Różnica 2% z różnicy zegara 8%, w pyte xD Jeszcze jakby te sety miały solidnie zoptymalizowane timingi, to by nawet 1% różnicy nie było.

@Krzysiak to było pisane w odniesieniu do tych postów... ne muszę wspominać kto pierwszy leciał po 9850x3d i pierwszy go zwracał ;)

Opublikowano

Dyskusja była tylko i wyłącznie nt OC RAMu i zysku na intelu i czy to ja czy tomcug nikt nie wspominał o AMD. Skończyły się argumenty to zaczęło się do tego mieszać czerwoną armię a fakty są takie że prawda się sama obroniła i wszystkie argumenty zostały zmieszane z błotem, co do jednego. I tradycyjnie na koniec zostało już tylko wymyślanie bajeczek i odwracanie kota ogonem ;)  

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, wallec napisał(a):

@Krzysiak to było pisane w odniesieniu do tych postów... ne muszę wspominać kto pierwszy leciał po 9850x3d i pierwszy go zwracał ;)

Gdzie w nich widzisz AMD? Który z ich autorów ma AMD? :hihot:

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)

@Krzysiak Sami go często prowokujecie i obśmiewacie w gronie więc  w sumie czemu on miałby nie strzelić szydery z refresh'y od amd. Przecież napisał wyraźnie że jest delikatnie mówiąc gówniany wzrost wydajności 9850x3d wobec 9800x3d i w niczym się tutaj nie pomylił. Ani pamięciami ani innymi fikołkami w biosie tego raczej nie poprawisz. Ponieważ nic nie wiem żeby miał te procki to mu odpisałem że tak faktycznie jest bo miałem kilka sztuk (nawet dwa jeszcze mam LOL!) i tak faktycznie jest, nie ma żadnego wzrostu bo sumarycznie kręci się to na poziomie błędu statystycznego. Nawet nie chciało mi się o tym pisać w wątku amd bo szkoda mi było klawiatury na to, zresztą porównań i testów jest cała masa. Teraz będziecie się cytować przez 8 stron i szukać przysłowiowego **** do **** :D 

Ja to się śmieję jedynie z tego, że się wam wszystkim chce produkować i klepać te dyrdymały na tyle stron :lol2: No ale ludzie mają różne fetysze także kto tam co lubi. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano

9850xd to nadal topowy proc i nie zmieniłem go tylko dlatego że był słaby wzrost bo trzymał mi zegarki jak żaden 9800xd a powód był czysto prozaiczny. Ja po prostu lubię zmieniać sprzęt również na ten mniej wydajny tak jak w chwili obecnej mam 245kf. Z perspektywy normalnego użytkownika to downgrade i sens żaden tylko ja się do tej grupy nie zaliczam i to już chyba każdy zauważył. Od zawsze bawiłem się prawie każda generacja tylko z tą różnicą od niektórych że ja na gowno nie mówię miód i nie śpiewam jaki to 245k jest zajebisty bo nie jest ;) 

• Upvote 2
Opublikowano

@Fenrir_14 nie rozumiesz :) Gość zarzuca że odpaliła się "czerwona armia", gdy to tylko on z nią wyskoczył, do tego ta "czerwona armia" gasząca go zwłaszcza dziś to posiadacze niebieskiego :E 

Ja do tego mam podejście jak @Pitt_34...biorę co w danym okresie lepsze do moich potrzeb i w moim budżecie, gdy lepsze było zen3 to siedziałem na 5600x, gdy alder to siedziałem na 12600kf, by wrócić do czerwonych i 7800x3d ;) To czy siedzi w budzie intel czy amd jest mi totalnie obojętne, jeśli nova będzie lepszy niż zen6x3d to znów zmienię obóz ;) 

• Upvote 2