Phoenix. 7 196 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca 53 minuty temu, wallec napisał(a): Póki co objechałem 1% low w cyberku vs 7800x3d Mowisz o tych wynikach na roznych systemach 23 minuty temu, Krzysiak napisał(a): to też ten mój z innego, do tego zamulonego systemu a nie ten który wrzuciłem od Kelama z tego samego systemu gdzie jest 20fps więcej niż u mnie Choroszcz i jego testy....
wallec 1 904 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca To, że macie niezoptymalizowane maszyny to nie mój problem. Krzysiek gra sobie na 7800x3d w cyberka na win11 i ma gorszy wynik 1% niż ja na 245kf moze ramu też nie potraficie ustawić i przetestować i dlatego nie macie wzrostów? To nawet lepsze testy bo są Real life;) 2
Phoenix. 7 196 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca 7 minut temu, wallec napisał(a): To, że macie niezoptymalizowane maszyny to nie mój problem. Zeby cokolwiek porownywac to trzeba miec te same konfiguracje a w przypadku systemu ma to duze znaczenie bo rozbieznasci potrafia byc znaczace i nie ma to nic wspolnego z niezoptymalizowana maszyna 10 minut temu, wallec napisał(a): To nawet lepsze testy bo są Real life;) Wczoraj dales fajny popis z testami, tak trzymaj Kazdy sie posmial 2 1
Pitt_34 586 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca 23 minuty temu, wallec napisał(a): To, że macie niezoptymalizowane maszyny to nie mój problem Widzisz różnica jest taka, że ja np. nic nie muszę optymalizować tak jak TY, wyciągam z pudełka, montuje i śmiga. 1 1
SylwesterI. 1 444 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca (edytowane) Godzinę temu, wallec napisał(a): Co Lipton źle zrobił oprócz wyliczania średniej? Nie podkręcił AMD w filmie o intelu? Tak przypomnę ci twój "argument" sprzed miesiąca: W dniu 9.02.2026 o 22:06, wallec napisał(a): A jak już porównujesz cenowo to oprócz 100zł droższej płyty na am5 dodaj do porównania ddr4 za x z ddr5 za ~1500 jak to misiu się ma teraz do kapciowatego inela, który po zabawach z oc, na droższych pamięciach, dorównuje stockowemu 7800x3d, którego możesz posadzić na byle ddr5 6000 Edytowane 18 Marca przez SylwesterI. 1
wallec 1 904 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca (edytowane) 4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a): Tak przypomnę ci twój "argument" sprzed miesiąca: jak to misiu się ma teraz do kapciowatego inela, który po zabawach z oc, na droższych pamięciach, dorównuje stockowemu 7800x3d, którego możesz posadzić na byle ddr5 6000 Ja mam pamięci za 330zl 6400cl34 podkrecone na 8600, nie moja wina ze AMD nie da się sensownie tuningować 30 minut temu, Phoenix. napisał(a): Zeby cokolwiek porownywac to trzeba miec te same konfiguracje a w przypadku systemu ma to duze znaczenie bo rozbieznasci potrafia byc znaczace i nie ma to nic wspolnego z niezoptymalizowana maszyna Wczoraj dales fajny popis z testami, tak trzymaj Kazdy sie posmial Porównałem wyniki 7800x3d forumowego do 245kf forumowego Edytowane 18 Marca przez wallec 2
SylwesterI. 1 444 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca (edytowane) To wskaż mi takie za 330zł z gwarancją, że da się je podkręcić który to z tych produktów Edytowane 18 Marca przez SylwesterI.
MarcoSimone 1 437 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca @wallec FXy od AMD też imponowały zegarkami a najbardziej poborem prądu. Tyle jest warte Twoje fapanie do zegarka na kostkach. Ultra dalej jest tylko na poziomie 12 gen. Twój trolling nic tu nie zmieni. 1 2
SylwesterI. 1 444 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca (edytowane) 16 minut temu, wallec napisał(a): Porównałem wyniki 7800x3d forumowego do 245kf forumowego w twoich "porównaniach" pomiędzy twoim a twoim "testem" potrafi być różnica 149 vs 163 fps Edytowane 18 Marca przez SylwesterI. 1
Krzysiak 3 317 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca (edytowane) 2 godziny temu, wallec napisał(a): Póki co objechałem 1% low w cyberku vs 7800x3d Q teście na życzenie i wystarczy Objechałeś? Czy aby na pewno? W dniu 17.03.2026 o 09:47, wallec napisał(a): 245kf 21 godzin temu, Krzysiak napisał(a): Masz na tym samym systemie wynik który jakoś dziwnym trafem omijasz Zresztą czym się tu jarać? Że w wybranym zestawie gier gdzieś tam najnowsza gen intela dogania starą generację amd? 59 minut temu, wallec napisał(a): Krzysiek gra sobie na 7800x3d w cyberka na win11 i ma gorszy wynik 1% niż ja na 245kf W ustawieniach i rozdzielczości w której gram max z fg prawie połowę niższy niż ten min w 720p, więc niespecjalnie mi to przeszkadza, dlatego niczego nie ruszam w kwestii systemu etc Edytowane 18 Marca przez Krzysiak
wallec 1 904 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca Tak trochę zmieniając temat, @Phoenix. jak opiszesz wrażenia po przejściu z AMD i doświadczeniu bios time <10s? Inny świat co nie jak nie trzeba tak długo czekać. 4
Phoenix. 7 196 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca Nie ma żadnej różnicy, startuje tyle samo a na safe boot trzeb też czekać dlugo asusie W tej kwesti nie ma żadnych zachwytów ale być też nie musi, po porstu działa jak trzeba. Ty żyjesz w swojej bance nadal. Może kiedyś na innych było innaczej ale nie teraz.. Z różnic na plus to pobór w idle i brak skoków temp ale to na intelu od zawsze było lepsze. Tylko to w użytkownika realnie nic nie zmienia, ot ciekawostka. No i odprowadzanie ciepła przy podobnym poborze intel ma dużo lepsze. W warzone 48-50st gdzie na AMD 60-65st. 1 2
Pitt_34 586 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca 10s bios time, aplikacje szybciej się otwierają, pamięci 8000+, +/- 8fps up i rakieta, torpeda jest, przekonałeś mnie biorę w ciemno 5
Phoenix. 7 196 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca Szkoda że w wydajności nie jest rakieta czyli tam gdzie powinno być 🤣 Reszta to są pierdoły do purystów z zegarkiem i osd na ekranie.
Krzysiak 3 317 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca @Pitt_34a jak szybko cpuid w aida się uruchamia Toż to tak na co dzień potrzebne, że no nie wiem jak w ogóle można na amd siedzieć Teraz, Phoenix. napisał(a): Szkoda że w wydajności nie jest rakieta czyli tam gdzie powinno być 🤣 Reszta to są pierdoły do purystów z zegarkiem i osd na ekranie. Dokładnie, co mi za różnica czy od power do pulpitu mam choćby nawet te 5 sek różnicy bo bios dłużej wstaje (zależne często od płyty i "dobra" na niej) jeśli kompa włączam często raz na kilka dni...bo kilka dni go nie wyłączam 1 1
Phoenix. 7 196 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca Ja różnicy nie zauważyłem, z zegarkiem nie sprawdzałem ale ani na plus ani na minus się w oczy nic nie rzuciło. Do pomoniecia. No ale jak ktoś odpal kompa z zegarkiem w ręku i mu to sprawia radość to ok nie rozumiem 🤣 2
MarcoSimone 1 437 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca 27 minut temu, wallec napisał(a): Tak trochę zmieniając temat, @Phoenix. jak opiszesz wrażenia po przejściu z AMD i doświadczeniu bios time <10s? Inny świat co nie jak nie trzeba tak długo czekać. Przyznaj się, jesteś szybszy na mecie fapując do bios time
wallec 1 904 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca Nie, po prostu przegapiłem moment, w którym "bylejakość" stała się normalnością i powszechnością. Zarzuca się mi, że sieję herezję, dezinformację, że tuning intela nic nie daję i ogólnie "Choroszcz" tymczasem: @Krzysiak / @Pitt_34 zachwalają AMD, że wystarczy zamontowąć, podstawowa konfiguracja i wszystko działa a w sytuacji gdzie ryzen @Krzysiak dostaje "po dupie" w teście zaproponowanym przez @Krzysiak wychodzi na jaw, że tak w sumie to winny jest inny windows i ma syf w kompie i w ogóle test bez sensu Wynik @Krzysiak Mój wynik: Potem pojawia się temat, że ten benchmark nie nadaje się do testów CPU więc mówię sprawdzam i: - wrzucam wynik na windows 11 -> wynik identyczny jak na windows 10 -> @Krzysiak nie zna się na komputerach i nie umie ustawić swojej maszyny, która teoretycznie nie wymaga ustawiania Pali się grunt pod nogami więc wołamy kolegów z windows 10 -> tutaj już @Krzysiak nie przeszkadza to, że porównuje procesor 7800x3d po overclockingu (curva+pbo) vs procesor stock, oraz kartę graficzną 9070 vs 7090 Potem pojawia się temat że oc RAM jest bez sensu: 7200 8600 8000 8400 8600 Potem pojawia się, że aida nie ma przełożenia na gry 8467 8600 Później okazuje się, że nie widać różnicy boot time 9 sekund vs ~15-20 Panowie, wiem, że i Herkules dupa jak rywali kupa ale mi by było wstyd. 3
Pitt_34 586 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca Tutaj Choroszcz już nawet nie pomoże Sorry ja się poddaje 3 2
Phoenix. 7 196 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca Niech każdy sobie wyciągnie wnioski pod długości filmu IMG_9098.mov
SylwesterI. 1 444 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca @wallec Gdzie te ramy 6400 za 330pln z gwarancją 8600? Poza tym, po co takie ramy? Tobie z samego ruszania kamerką daje 10% lepsze wyniki 2
Phoenix. 7 196 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca 7 minut temu, Pitt_34 napisał(a): Tutaj Choroszcz już nawet nie pomoże Sorry ja się poddaje Ja juz dawno pisalem, ze to juz nawet psychiatra nie pomoze 2
SebastianFM 539 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca @wallec, już pomijając, że ten wbudowany benchmark nie nadaje się do porównania wydajności różnych procesorów, ponieważ za słabo obciąża i przez to jest niemiarodajny, to tej minimalnej ilości FPS też nie powinno się brać pod uwagę ze względu na występujące jedno większe przycięcie, które bezpośrednio wpływa na ten wynik. 3
wallec 1 904 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca (edytowane) 11 minut temu, Phoenix. napisał(a): Niech każdy sobie wyciągnie wnioski pod długości filmu IMG_9098.mov No i to jest właśnie ta lipa, jakbyśmy mieli inne komputery, z zupełnie innych światów. IMG_5592.mov Może dlatego ja nie ogarniam, co Wy do mnie piszecie bo u mnie działa to sto razy lepiej a dla Was taki "kał" jest normalnością?" Edytowane 18 Marca przez wallec 4
SylwesterI. 1 444 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca 2 minuty temu, wallec napisał(a): No i to jest właśnie ta lipa, jakbyśmy mieli inne komputery, z zupełnie innych światów. Właściciele z innych światów to i komputery z innych światów 1 2
Rekomendowane odpowiedzi