Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moich wczesnoszkolnych czasach słowo "murzyn" nie miało jeszcze negatywnych skojarzeń. Było to po prostu potoczne określenie osoby o czarnym kolorze skóry. Nawet w podręczniku miałem czytankę "Murzyńska córeczka" która kojarzy mi się źle nie ze względu na treść, tylko ze względu na to, że była wtedy dla mnie za długa.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, prystek napisał(a):

moglbys uzywac troche bardziej cenzuralnego jezyka -"murzynow"??? a ty co niby lepszy jestes bo bialy - skad was biora z jakiejs wioski na podkarpaciu ??

Jaka jest obecnie obowiązująca wersja? 

Osoba pigmentopozytywna z historycznym doświadczeniem bawełniano-niewolniczym? Czy jak to teraz trzeba?

• Haha 6
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, hubio napisał(a):

Rzuciła się na mnie horda z prawej strony, że obrażam Polaków i zaraportowali

Bo to misiu działa w 2 strony. To, że wy multikulturowe łby sobie ubzduraliście, że swoich można obrażać, gdy murzyn to klasa chroniona, nie znaczy nic.

Więc albo są murzyny i polaczki - z czym nie mam problemu, albo nie ma obu.

Edytowane przez crush
  • Upvote 1
Opublikowano

słowo "pigmentopozytywny" ma negatywny wydźwięk wynikający już z samej konstrukcji tego słowa.

Natomiast słowo murzyn bardziej nabrało negatywnego wydźwięku z powodu obecnych przewrażliwionych czasów, niż ze samej swojej budowy czy przyczyn powstania.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, crush napisał(a):

albo nie ma obu.

Jak dla mnie obu. Nie używam ani jednego ani drugiego określenia i ponieważ nie jestem okopaną twierdzą przeprosiłem już na labie za użycie tego zwrotu i to nie z powodu banów tylko uznałem racje, że to jest obraźliwe. A camisowi napisałem tylko tak na marginesie o tym :) 

1 godzinę temu, offensive napisał(a):

Troche przeinaczasz fakty, uzywales tego stwierdzenia wielokrotnie w stosunku do osob potepiajacych konkretne zachowania imigrantow (rowniez murzynow), w blizniacznym watku do tego.

Jeśli "wielokrotnie" to 2 razy to tak. Było to dokładnie 2 razy.

1 godzinę temu, crush napisał(a):

Bo tak, obecnie nie mamy z tym aż takiego problemu, ale nie wolno dopuścić do sytuacji z zachodu.

My to będziemy mieć problemy z "przyjaciółmi" ze wschodu... :) Nie mam na myśli Ukraińców tylko Gruzinów, Azerów itp. 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
1 godzinę temu, hubio napisał(a):

uważaj, ja za określenie" "pola....k" w bardzo podobnym kontekście co ty piszesz w stosunku do tego jak ktoś użył słowa: "mu...n" to na Labie dostałem bana za prowokacje/spam...

Murzyn można pisać a polaczek już nie?, przecież mod pisał że jest wolność słowa na tym forum. 

A jak chce to niech banuje, nie boje się. 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, adashi napisał(a):

Jaka jest obecnie obowiązująca wersja? 

Osoba pigmentopozytywna z historycznym doświadczeniem bawełniano-niewolniczym? Czy jak to teraz trzeba?

można normalnie nie poniżając drugiej strony i nie pokazując jakim sie jest rasista i zaściankowym debilem - jeżeli uważasz ze to co piszesz jest zabawne to współczują ale to tylko swiadczy o was 

1 godzinę temu, hwdp43 napisał(a):

sSvSwP74Pnegb5O4d4NDOvOTHPmJWCUu.jpg

tak jest efekt jak zaściankowym tępakom daje się prawo pisania wszystkiego

Opublikowano
36 minut temu, prystek napisał(a):

można normalnie nie poniżając drugiej strony i nie pokazując jakim sie jest rasista i zaściankowym debilem - jeżeli uważasz ze to co piszesz jest zabawne to współczują

Nie załołkujcie się tylko na śmierć, bo to właśnie przestaje być modne.

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, adashi napisał(a):

Nie załołkujcie się tylko na śmierć, bo to właśnie przestaje być modne.

jak dla ciebie i tobie "rownych" to jest kwestia mody to współczuje dla mnie to kwestia szacunku i równości dla wszystkich bez względu na kolor skory i pochodzenia ale widać ze do pewnych tematów polaczki nie dorosły i nie dorosną .

Opublikowano
17 godzin temu, Camis napisał(a):

Murzyn można pisać a polaczek

Polaczek, to określenie jednoznacznie negatywne, od zawsze tak było. Co do wydźwięku słowa murzyn nie ma zgody co do jego wydźwięku. Tak jak wypomniałem. Jeszcze za mojej młodości słowo to nie wiązało się z żadnymi negatywnymi emocjami osób które to słowo wypowiadały. Raczej się go unika, bo przez przewrażliwione czasy w ostatnich latach przypisuje mu się coraz częściej negatywny wydźwięk.

• Upvote 3
Opublikowano
19 godzin temu, crush napisał(a):

Czy "czarnych" będzie milordowi z warszawki bardziej odpowiadać?

Staromowa:

- czarnuch = białas = żółtek

- biały człowiek = czarny człowiek = żółty człowiek

Nowomowa:

- białas = żółtek = cokolwiek powiesz jesteś rasistą

- biały człowiek = żółty człowiek = afroamerykanin

- każde inne określenie na czarnego człowieka niż "afoamerykanin", albo w ogóle jakiekolwiek określenie odnoszące się do czarnego koloru skóry = rasizm. "Białasów i żółtków" to nie dotyczy.

Opublikowano

Mam znajomego lekarza, którego rodzina pochodzi z Afryki ale on urodził się już w Polsce i uważa, że już woli jak czasem nazwą go czarnoskórym lub czarnym niż afroamerykaninem, czy innym wygibasem słownym. Przecież nie jest z Afryki ani z Ameryki.

Mówiąc o kimś o czarnym kolorze skóry przytoczenie czarnoskóry jest tylko określeniem jego cechy charakterystycznej. To również nie powinno się mówić niski, wysoki, gruby, chudy - wszystko można na siłę podciągnąć pod obraźliwe.

• Upvote 2
Opublikowano

To jest jeszcze nic, a co jak jestes prawowitym bialasem, czujesz sie jak rodowity czarnuch a pracujesz z zoltkami?

Odkad ludzie, przepraszam, DEBILE, zaczeli prawic, ze nie wazne jest czy biale jest biale, a czarne jest czarne, ale to jak biale czy czarne sie poczuje, to niestety, ale cofamy sie jako spoleczenstwo.

I nie chodzi tutaj jedynie o kolor skory. 

Opublikowano
2 minuty temu, offensive napisał(a):

To jest jeszcze nic, a co jak jestes prawowitym bialasem, czujesz sie jak rodowity czarnuch a pracujesz z zoltkami?

Odkad ludzie, przepraszam, DEBILE, zaczeli prawic, ze nie wazne jest czy biale jest biale, a czarne jest czarne, ale to jak biale czy czarne sie poczuje, to niestety, ale cofamy sie jako spoleczenstwo.

I nie chodzi tutaj jedynie o kolor skory. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Norrberrto napisał(a):

Kiedy piszesz o polakach "polaczek" to znaczy że obrażasz każdego polaka więc albo jesteś idiotą albo jakimś kacapem.

prystek pewnie kacap, w kacapii mozna jesc piach ale inwestowanie w zagranicznych trolli ktorzy beda obrazac wlasnych obywateli to ich duma narodowa,
podobna historia jak z tymi wszystkimi ngosami ktore szmugluja murzynow na granicy za ladne pieniazki

18 godzin temu, prystek napisał(a):

można normalnie nie poniżając drugiej strony

Serio kacapie? xD

jakim sie jest rasista i zaściankowym debilem

zaściankowym tępakom

1 godzinę temu, prystek napisał(a):

dla ciebie i tobie "rownych"

polaczki nie dorosły i nie dorosną

mocne slowa jak na nowoczesnego obronce murzynow, norma pewnie wyrobiona xD

a teraz reality check

https://www.met.police.uk/foi-ai/metropolitan-police/disclosure-2023/october-2023/crimes-racial-groups-2022/

f185b8b018050b9cd4a49d857be5ab3a733e046f

TL:DR

4.2% populacji popełnia 47% przestępstw z użyciem noża w UK w roku 2022.

o takiej destabilizacji europy wlasnie marza kacapy

65b212a37a42e366f1d69b5a0f4f3a0e3df80b66

Edytowane przez kubikolos
  • Like 1
Opublikowano

jak dla ciebie i tobie "rownych" to jest kwestia mody to współczuje dla mnie to kwestia szacunku i równości dla wszystkich bez względu na kolor skory i pochodzenia ale widać ze do pewnych tematów polaczki nie dorosły i nie dorosną .

Jakiej równości? Równości bo w telewizji tak powiedzieli?

Zwróciłeś może uwagę, że to nie chodzi o kolor skóry, a o skorelowane z kolorem skóry ogólne osiągnięcia cywilizacyjne danej rasy? Rasa żółta to też ofiara rasizmu czy jest traktowana całkiem inaczej niż murzyni? Ci wspaniali inżynierowie od chatek ze swoich wspaniałych Zululandów. Ochłoń.

Ale w sumie to nawet was rozumiem. Murzyn zawsze ma pod górkę. Nawet Hindusi wymyślili specjalnie i wrednie trudną grę (szachy) aby czarnych dodatkowo upokorzyć.

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Oglądam kanał Jak To Daleko (polecam) i tam pada teza, że największy rasizm jest w Afryce. Biały na każdym kroku ma być orżnięty :) Coś co kosztuje normalnie 2zł dla białego jest za 6zł. W Beninie rozmawiał o tym z policjantem, ale oczywiście nie w sensie zgłoszenia itp tylko tam chciał nocować na terenie policji), i mu ten policjant powiedział tak: jesteś z Europy, jesteś biały to masz pieniądze, a jak masz pieniądze to powinieneś ich jak najwięcej wydawać. I ten twórca kanału miał zapytać czy jak do nasz przyjeżdżają czarnoskórzy imigranci to też się od nich wymaga żeby płacili 3x więcej? :rotfl: Ostatecznie zrezygnował z drążenia tematu...

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, hubio napisał(a):

Oglądam kanał Jak To Daleko (polecam) i tam pada teza, że największy rasizm jest w Afryce. Biały na każdym kroku ma być orżnięty :) Coś co kosztuje normalnie 2zł dla białego jest za 6zł. W Beninie rozmawiał o tym z policjantem, ale oczywiście nie w sensie zgłoszenia itp tylko tam chciał nocować na terenie policji), i mu ten policjant powiedział tak: jesteś z Europy, jesteś biały to masz pieniądze, a jak masz pieniądze to powinieneś ich jak najwięcej wydawać. I ten twórca kanału miał zapytać czy jak do nasz przyjeżdżają czarnoskórzy imigranci to też się od nich wymaga żeby płacili 3x więcej? :rotfl: Ostatecznie zrezygnował z drążenia tematu...

Rasizm jest tylko w jedną stronę, pamiętaj

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.03.2025 o 21:41, Fatality napisał(a):

Rasizm jest tylko w jedną stronę, pamiętaj

Dlatego jestem za pelnym rownouprawnieniem murzynow i innych nizszych ras. ;)

Edytowane przez Nareszcie
  • Like 1