Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, miro napisał(a):

niżej niż CPU usage, nie ma cpu clock ?

mam prehistoryczną wersję AB, nie mam żadnego plugina

cpu clock.jpg

Ja właśnie o tym pisałem wyżej, jak siedziałem na Nvidii 1,5 roku temu to używałem afterburnera i mimo posiadania zawsze najnowszej wersji i tych opcji które pokazałeś na screenie "cpu clock" to w grze na osd były widocznie wszystkie parametry z wyjątkiem taktowania cpu.

@cyborg jak nadal masz problem to spróbuj wyłączyć integralność pamięci w zakładce izolacja rdzenia (jeżeli używasz windows defender) lub po prostu przestaw opcję SVM w biosie z auto na disabled.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
W dniu 2.03.2025 o 21:41, Send1N napisał(a):

Znajdz curve optimizer ustaw tryb negative i wbij -20 na wszystkie rdzenie (przy takiej wartości powinno być stabilnie) no chyba że trafileś konkretnego kasztana :E 

Niemam niestety nigdzie curve optimizer, przeszedłem wszystkie zakładki, jak to może się inaczej nazywać 

Opublikowano (edytowane)

Jak wam się wydaje, soc nie jest za wysoki? włączone EXPO, jestem na świeżym kompie, zainstalowane sterowniki, chipsety, Windows z AM4, ale nie znam się na napięciach, odpowiednich parametrach jakie mają, powinny być na AM5

Jeden osobny chipset coś gorący.

Sprzęt widać z opis HWinfo, Ryzen 7700 + B650 Tomahawk MAG, bios z lipca 2024, nie zaktualizowany, ale będę robić aktualizację.

obraz.thumb.png.30425e78c83cc8119c5856198b4db94c.png

obraz.png.6be1050da976843621948b979133df9b.pngobraz.png.3f8ef655c341acc7dd66d283b5e13d49.pngobraz.png.21b3daf84f1abb75ab91a4e7c0efc976.png

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
W dniu 5.03.2025 o 23:02, Send1N napisał(a):

Główna zakładka AI Tweaker > Precision boost overdrive > curve optimizer :niegrzeczny:

Dałem tak jak napisałeś, a ogólnie co to dało? -20mhz na każdy rdzeń?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Reddzik napisał(a):

Jeden osobny chipset coś gorący.

Płyta nie ma 2 chipsetów tylko 2 czujniki, jeden jest w samym chipie a drugi w pobliżu, różnice między temperaturą to norma w takim wypadku 

@cyborg Tak obniżyłeś napięcie w ten sposób na każdym rdzeniu, możesz próbować wyżej bo to -20 powiedziałem tak z czapy z tym że każda sztuka jest inna i może się okazać że nawet na tym nie będziesz stabilny co teraz ustawiłeś, rdzeń rdzeniowi też nie jest równy można się bawić metodą prób i błędów po jedyńczo szukając max ujemnego napięcia na każdy osobno ale to już jest gruba zabawa i sporo "zmarnowanego" czasu :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście sorka za double, ale jako, że nikt nie odpowiada to mam dalej jakieś pytania odnośnie procesora i ogólnie AM5.

Pograłem w Cyberpunka, zrobiłem rozróbę, CPU grzał się do prawie 80C, w grze włączone SMT. Da się jakoś go okiełzać? obniżyć mu napięcie dając mu np PBO -20? Nigdy tym się nie bawiłem.

Wrzucam to co zapisało hwinfo w tle. Aktualnie SoC jest na 1.25v jak zasugerował Send1N

obraz.thumb.png.e6549d1ed1163db36bc53e13ae673651.png

edit:

Zapomniałem chłodzenie na CPU Thermalright Peerless Assassin 120 SE

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)

Czy po włączeniu PBO -20, tylko tyle, powinienem odpalić Cinebencha r23 do testu? Czy jak nie crashuje przy kompilacji shaderów to też oznaka, że jest ok?  Pytam się, bo procka nigdy nie męczyłem na AM4, a tu chcę żeby nie był taki gorący, bo w grach potrafił dobijać pod 80C, a tak teraz z rzadka wbije na chwilę 75-77 i ale ogólnie trzyma się 70+, myślałem, też czy nie dać mu kagańca na 85W, bo domyślnie ma 88W w Ryzen Masterze jak widzę, albo thermal limit.
A może tak zostawić z tym -20 i nic więcej nie ruszać? W grach wbija i potrafi trzymać 5350mhz. 

Cinebench r23 Ryzen 7700 PBO -20. Temp maks 68C.

obraz.png.70646b0f2aa2c01be323406c679caecf.png

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Czy po włączeniu PBO -20, tylko tyle, powinienem odpalić Cinebencha r23 do testu? Czy jak nie crashuje przy kompilacji shaderów to też oznaka, że jest ok?  Pytam się, bo procka nigdy nie męczyłem na AM4, a tu chcę żeby nie był taki gorący, bo w grach potrafił dobijać pod 80C, a tak teraz z rzadka wbije na chwilę 75-77 i ale ogólnie trzyma się 70+, myślałem, też czy nie dać mu kagańca na 85W, bo domyślnie ma 88W w Ryzen Masterze jak widzę, albo thermal limit.
A może tak zostawić z tym -20 i nic więcej nie ruszać? W grach wbija i potrafi trzymać 5350mhz. 

Cinebench r23 Ryzen 7700 PBO -20. Temp maks 68C.

obraz.png.70646b0f2aa2c01be323406c679caecf.png

no i elegancko zostaw jak jest chyba ze chcesz sie bawic, ja dalem wszystko na -20 i jest git a po za tym po obejrzeniu filmu od liptona o undervoiltingu rx'ów 7000, ustawiłem sobie na moim z 1150mV na 1075mV ( bo na 1050mV były czasami aftefakty) i zmniejszyłem maks zegar o 40MHz i nie dość że mi wyżej boostuje niż wcześniej to mam mniejsze temperatury, polecam obczaić

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A dopytam się o integrę, czy wyłączyć? odinstalowałem sterowniki do integry, ale nie wyłączałem jej z biosu, nie wiem dokładnie gdzie to zrobić- ale wiem, że google mi pomoże. Tylko nie wiem czy jak macie takiego procka to wyłączacie integrę? Ogólnie ona mi nie jest potrzebna, poza ewentualnym kołem ratunkowym.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Reddzik napisał(a):

A dopytam się o integrę, czy wyłączyć? odinstalowałem sterowniki do integry, ale nie wyłączałem jej z biosu, nie wiem dokładnie gdzie to zrobić- ale wiem, że google mi pomoże. Tylko nie wiem czy jak macie takiego procka to wyłączacie integrę? Ogólnie ona mi nie jest potrzebna, poza ewentualnym kołem ratunkowym.

nieno raczej nie usuwać, system sam przestawia miedzy intergą a grafika o ile wogole ją zmienia, ale ja bym nie usuwał

Edytowane przez cyborg
Opublikowano
W dniu 7.03.2025 o 16:55, Reddzik napisał(a):

...

Pograłem w Cyberpunka, zrobiłem rozróbę, CPU grzał się do prawie 80C, w grze włączone SMT. Da się jakoś go okiełzać? ....

Moje 7950x3d chodziły na 89 stopniach przez wiele miesięcy 24/7, teraz średnio 76 stopni ze skokami do 85.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 7.03.2025 o 16:55, Reddzik napisał(a):

Oczywiście sorka za double, ale jako, że nikt nie odpowiada to mam dalej jakieś pytania odnośnie procesora i ogólnie AM5.

Pograłem w Cyberpunka, zrobiłem rozróbę, CPU grzał się do prawie 80C, w grze włączone SMT. Da się jakoś go okiełzać? obniżyć mu napięcie dając mu np PBO -20? Nigdy tym się nie bawiłem.

Wrzucam to co zapisało hwinfo w tle. Aktualnie SoC jest na 1.25v jak zasugerował Send1N

edit:

Zapomniałem chłodzenie na CPU Thermalright Peerless Assassin 120 SE

Jak nie kręcisz ramu powyżej 6000 to możesz zejść z VSOC znacznie niżej. Pewnie nawet do 1.1V

• Like 1
Opublikowano
W dniu 8.03.2025 o 01:00, Godlike napisał(a):

Założyłem dzisiaj tą ramkę z Thermalright na swojego 7950X3D i legenda o niższych temperaturach zdaje się być prawdziwa bo po testowałem trochę i mam ~ 1.5 stopnia mniej :E

Ramki tylko na intelach robią różnicę.

• Like 1
Opublikowano

Też to słyszałem ale żadnych ustawień w biosie nie zmieniałem, chłodzenie to samo, pasta ta sama, a mimo tego po jej założeniu temperatury ciut niższe względem testów po ostatniej zmianie pasty ale bez ramki.