Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To zależy co kto chce osiągnąć. Ja zamiast produkować ciepło poszedłem w maksymalny UV i trzymam procka na 65W (88W-PPT). Obniżając mocno VSOC oraz inne napięcia zyskałem sporo darmowych MHz w ramach założonego power-limitu.

Opublikowano (edytowane)

Zobaczyłem, że domyślnie vsoc leci 1.3v, to zapytałem się czy to nie za dużo, bo ostatnio naczytałem się o tym Asrocku i problemach z 9800x3d i dostałem odp, że mogę ustawić np 1.25v, że nie powinno być problemu, wiec tak aktualnie mam, niżej nie ustawiałem.
Proc w niektórych grach cisnął do 80C, więc zapodałem mu PBO -20, tylko tyle, teraz zastanawiałem się czy nie zjechać mu na 85W, ale jak zobaczyłem w Ryzenie, że domyślnie jest 88W-PPT, to nie wiem czy to jest aż takie potrzebne dla tych 3W, chodzi mi tylko o obniżenie temperatury, nie mam zamiaru podkręcać, aktualnie z PBO -20 jest dużo lepiej niż domyślnie, teraz maks to 75-76C, ale ogólnie bywa niżej.

Proc boostuje do 5350mhz i tyle potrafi trzymać na osd w czasie gierki, zależnie od obciążenia. W Cinebenchu miał coś ok 4.94ghz i maks 68C.

Pamięci nie zamierzam podkręcać, będą 6000mhz cl30 tak jak mu ustawili to całe expo.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
9 godzin temu, Reddzik napisał(a):

aktualnie z PBO -20 jest dużo lepiej niż domyślnie,

To daj mu więcej np -30 tylko nie testuj stabilności cinebenchem bo masz tam niższy zegar jak sam zauważyłeś jak i napięcia też są inne niż w takich warunkach jak panują w grach, ustaw curve i testuj core cyclerem (wrzuca max boosty przemiennie na każdy rdzeń) najnowsza beta: https://github.com/sp00n/corecycler/releases/tag/v0.10.0.0alpha5 tylko że po uruchomieniu pasuje to zostawić na całą noc, jak znajdzie niestabilność to wypluje test o błędzie w kolorze fioletowym i automatyczniezakończy działanie.

Opublikowano

Nie wiem czemu raz na jakiś czas restart kompa zwiesza się, komp może robi trening ram, nie wiem, świeci się dioda RAM(druga od góry) i nic, raz 10min czekałem a teraz 20min i nic, musiałem wyłączyć kompa i włączyć, aktualnie miałem to 2 razy.
MCR+PDE włączone, normalnie z bootem nie mam problemu, listwy na noc nie wyłączałem, więc komp nie odpala się z tzw "cold boota".  Bios przedostatni, nie wrzuciłem najnowszego.

Czyżby jednak Goodramy które nie są na liście kompatybilnych coś marudzą? Nie wiem od czego to zależy, to jest aktualnie jedyny minus jaki mam do AM5, i to potrafi wnerwić.

Opublikowano (edytowane)

O restarcie ale też problem jest z uruchomieniem z tego co piszesz bo masz diodę od pamięci przy starcie... w podglądzie zdażeń systemowym coś ciekawego widać typu błędy whea w tym czasie co wystąpił restart? to nie wygląda jak problem z kompatybilnością czy trenowaniem bo zaliczasz restart podczas działającego już systemu, puść occt w trybie CPU+RAM z ustawieniami Large > Normal > Variable czyli tymi co masz stockowo poczekaj z godzinę obserwując czy nie zaliczysz restartu.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
12 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Tutaj mowa o restarcie, wtedy miałem problem z bootem, dziwna sytuacja.

Nowy BIOS, komp na stock i używać kilka dni, ew wbić kilka napięć manualnie. Generalnie co zauważyłem jak montowałem też ost 7700 to te trzy wydaje mi się, że mają ogólnie gorsze imc od wersji BOX bo nie chciał mi procesor łyknąć bardzo bazowych nastaw ramu aż w końcu metodą prób i błędów dałem dwa timingi na auto.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Aktualnie mam najnowszy bios z marca jaki wyszedł(wczoraj aktualizowany). Dziś komp odpalił się normalnie szybko bez MCR+PDE( Patrząc na ZenTimings PDE jest enabled, bo domyślnie jest auto). Ustawione mam:  EXPO, PBO -20, vSOC 1.25v, włączyłem regulację wentylatorów.

W grach co grałem, testowałem nie ma problemów ze stabilnością, HWInfo w tle nie wykazuje błędów WHEA, w podglądzie jest sporo błędów dotyczących game service/gameinput, OneCore-DeviceAssociationService - Error ID 3503, i błąd AMD User Experience Program Data Uploader(nie można znaleźć określonego pliku), najbardziej rzuca mi się to, jest to rzadkie i SVM mam off-  nie mam włączonej izolacji rdzenia. Coś próbuje się odnosić do VSM-Uruchamianie funkcji hypervisor nie powiodło się; Maszyna SVM nie istnieje lub nie jest włączona w systemie BIOS.

Żadnego WHEA nie znalazłem.

Co do błędów w zakładce aplikacje wywala jakieś problemy odnoszące się do VSS.

obraz.png.c01dfd80c30cbac569c688b5be861b73.png

A teraz najlepsze czego się dopatrzyłem, jeśli kupuję dwie kości RAM to przypadkiem nie powinny być identyczne? :E

Zagadka znajdź różnicę między A2 a B2 i co z tym fantem teraz zrobić?

obraz.png.702ec5f48b0d71eda46d77efed26de6d.pngobraz.png.8bf21c69b9dd9a26543e8b136a394805.png

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano

Chciałem dodać, że ten nowy bios wprowadza do MCR opcję uruchomienia treningu co x dni-można edytować, przeczytałem to na Reddit i po instalacji biosu sprawdziłem i faktycznie tak jest. Domyślnie MCR PDE mam na auto i tak aktualnie zostawiłem, normalnie się odpala.

Tak wygląda nowa opcja:
obraz.thumb.png.470cbe48db97faa9b2501849b3d4454c.png

Zrobiłem kilka restartów, jak na razie wszystko w porządku, przeinstalowałem sterowniki chipsetu. Nie odczuwam problemów ze stabilnością. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.03.2025 o 21:23, Send1N napisał(a):

To daj mu więcej np -30 tylko nie testuj stabilności cinebenchem bo masz tam niższy zegar jak sam zauważyłeś jak i napięcia też są inne niż w takich warunkach jak panują w grach, ustaw curve i testuj core cyclerem (wrzuca max boosty przemiennie na każdy rdzeń) najnowsza beta: https://github.com/sp00n/corecycler/releases/tag/v0.10.0.0alpha5 tylko że po uruchomieniu pasuje to zostawić na całą noc, jak znajdzie niestabilność to wypluje test o błędzie w kolorze fioletowym i automatyczniezakończy działanie.

Właśnie leciałem tym core cyclrem 5h i wszystko git s wlaczylem prime95 i po kilku minutach już dwa rdzenie z błędami %-)

Wie ktoś może czy jak zwiększę limity mocy tzn. bo dam na maxa to ten mój uv na rdzeniach się rozjedzie?

Edytowane przez jankooo
Opublikowano

Jak zależy ci na stabilności w sztucznym obciążeniu prime to wiadomo że będzie trzeba zwiększyć napięcie/obniżyc zegar niż pod nastawy do gier czy normalnej 100% utylizacji jak np podczas renderowania.

Opublikowano (edytowane)

Jak przy tym sztucznym nie będzie wywalać to dopiero przejdę do testowania na normalnie działającym systemie. 

Szkoda, że ten core cycler nie jest aż tak wrażliwy albo ja nie potrafię się nim posługiwać.

@Reddzikteż zainstalowałem najnowszego biosa i testuje. Coś się pozmieniało bo jak ustawiłem identycznie to miałem freezy w biosie. System wydawał się pracować ok

Edytowane przez jankooo
Opublikowano

Dla mnie nie ma różnicy między poprzednim biosem a nowym, Windows działa, bios działa, nic nie powoduje problemów, zobaczę jak będzie z restartem kompa, bo tu miałem problem i szukałem jak to rozwiązać. Na razie zostawiam to całe MCR i PDE na auto, choć według ZenTimings PDE mam włączone. Niech tak na razie pochodzi.

Dopytam się, rozumiem, że teraz czegoś takiego jak plan zasilania zwany "Ryzen Balanced" z czasów Ryzena 3000, to się nie używa od Ryzenów 5000 w górę? Nowy chipset tego nie instaluje. 

Opublikowano
4 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Dopytam się, rozumiem, że teraz czegoś takiego jak plan zasilania zwany "Ryzen Balanced" z czasów Ryzena 3000, to się nie używa od Ryzenów 5000 w górę? Nowy chipset tego nie instaluje. 

Plan ustawiasz jaki ci pasuje bo on po prostu nazywa sie normalnie juz, ja daje zawsze wysoka wydajnosc ale jak kto woli moze i zrownowazony ;)

Opublikowano
8 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Stery chipsetu amd nadal modyfikują oryginalne plany windowsowe, tylko już nie zmieniają nazwy tych planów ;) ja zawsze wysoką wydajność ustawiam.

9 godzin temu, jankooo napisał(a):

Jak przy tym sztucznym nie będzie wywalać to dopiero przejdę do testowania na normalnie działającym systemie. 

Szkoda, że ten core cycler nie jest aż tak wrażliwy albo ja nie potrafię się nim posługiwać.

Core cycler też korzysta z prime tylko tak jak pisałem symuluje warunki obciążenia takie jak panują w grach czyli obciążenie zmienne z wysoko boostującymi rdzeniami, klasyczny prime tak katuje że mało kto chce tym testować bo można śmiało ustabilizować cpu i działa wszędzie stabilnie tylko nie w p95 :E ja bym na twoim miejscu zmienił program jak już zależy ci na stabilności w syntetykach np na occt i wykonał godzinne testy CPU i CPU + RAM w trybie variable

Opublikowano (edytowane)

zmontowałem nowego kompa z 7500f i w cpu z pokazuje że mam 6 wątków, w biosie smt mam na auto, co jest grane? 

Dobra wyłączyłem jakiś gaming mode w biosie i mam 12 wątków xD

Tak przy okazji przeczytałem na forum że w tym CPU lepiej wyłączyć pbo bo będzie nie potrzebnie zwiększał napięcie czy to prawda? Pbo wyłączyłem w biosie

Edytowane przez organiser
Opublikowano

To nie jest normalne, właśnie o tym czytałem że na auto ta opcja jest włączona i z miejsca masz wyłączone smt :E ktoś mało obeznany wsadza cpu - odpala pc i nawet nie wie że leci na połowie wątków ;D