wamak Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s (edytowany) Zakładam temat o popularnych procesorach AMD Ryzen 7XXX. Sam będę dziś robił upgrade platformy na AM5 po niemal 20 latach na intelu (ostatni mój AMD to był Sempron 64 2800+) Edytowano %s o %s przez wamak Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar_s Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s A czemu na 7xxx? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MadDog Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s @wamak Popraw nazwę tematu na taki: AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wamak Napisano %s o %s Autor Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s (edytowany) @MadDogPoprawiłem 10 minut temu, Mar_s napisał: A czemu na 7xxx? Bo mi płyta siada i za jedną robotą składam nową platformę. Wybrałem Ryzena 7700, bo jest niedrogi i chłodny. Edytowano %s o %s przez wamak Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MadDog Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s @wamak O super. Teraz wygląda ładnie Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wamak Napisano %s o %s Autor Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s (edytowany) Złożyłem kompa. Mam pytanie o konfigurację timingów pamięci DDR5 (wcześniej miałem DDR4). Jest podział na tRFC1 i tRFC2. Obydwa próbować zmniejszać, czy tylko tRFC1? Mam Goodramy 6000 CL30 i tRFC1, jak i tREFI są z automatu beznadziejne i chcę je zoptymalizować. edit Zmniejszyłem tRFC1 do 500, tRFC2 do 400, zwiększyłem tREFI do 50000. Następna sprawa: nie robiłem formata, tylko zainstalowałem sterowniki. Wynik w Cinebench 2024 multi jest zaniżony o około 10%. Trzeba pewnie będzie zrobić format. Temperatura procesora na Spartanie do 70 stopni, a jeden rdzeń do 77 stopni, więc w normie. edit2 Ustawiłem CO -30 i teraz wynik jest w normie, ale powinien taki być na ustawieniach domyślnych chyba. Edytowano %s o %s przez wamak Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phoenix. Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s https://www.pepper.pl/promocje/amd-ryzen-9-7900x3d-917288 AMD Ryzen 9 7900X3D - 1 843,95zł Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronaldo864 Napisano 21 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 21 godzin temu AMD Ryzen 9 7900X3D tańszy od 7800X3D jak to możliwe ?? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wamak Napisano 20 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 20 godzin temu Duży popyt na 7800x3d i mały popyt na 7900x3d. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zachy Napisano 19 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 19 godzin temu Trzeba dodac ze maly popyt na 7900x3d bierze sie stad, ze maja one 2CCD po 6rdzeni w kazdym. Taka budowa powoduje, ze 7800x3d wypada lepiej w grach. 7900x3d ma tez raczej znikoma sprzedaz - ludzie albo biora 7800x3d, albo 7950x3d 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sert Napisano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 17 godzin temu Będę miał dzisiaj Ram 8200mhz Viper Extreme, kupione jeszcze w miarę sensownej cenie. Ambitnie chciałbym aby mój 7900X ruszył z tą prędkością. Uda się? No co ma się nie udać, prawda? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zachy Napisano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowany) Good luck! Jakie mobo ma to obsluzyc? Edytowano 17 godzin temu przez Zachy Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voltq Napisano 14 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 14 godzin temu nie wiem czy to dobry wątek ale szukam pomocy gdyż nie ogarniam za bardzo komputerów , jak mam ustawić swojego ryzena 7800x3d i to moje chłodzenie żeby nie było czasami skoków temperatury nawet do 75 stopni przy np instalowaniu/pobieraniu gry z steam wiatraki w chłodzeniu nagle zwiększają mocno obroty i komputer jest głośno , w grach mam zazwyczaj mniej tak 55-64 stopnie Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wamak Napisano 13 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 13 godzin temu @voltqZmodyfikowałbym krzywą wentylatorów tak, aby zmniejszyć ich obroty, gdy temperatura jest do 75 stopni. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voltq Napisano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowany) źle to chyba wyjaśniłem , chodzi oto ze podczas instalacji/pobierania ze steam tutaj zawsze chodzi jak odrzutowiec albo np oglądam sobie viaplay czy youtube wentylatory chłodzenia zaczynają wariować tak jakby procesor był maksymalnie obciążany takie skoki ale to nie zawsze roznie sie to pojawia , w grach czy aplikacjach jest stabilnie Jak to zrobić żeby tak nie wariowały , tutaj w hfw normalne temp i hałas jest ok leciutko slyszalny p.s obraz za jasny bo hdr ustawiam i nie mogę trafić we właściwe ustawienia https://ibb.co/PhfnJHj - wczytywanie gry skok był do 75 stopni i 99% uzycia procka https://ibb.co/98mMLFh - w grze juz normalnie https://ibb.co/X3KZd7N - tu tez normalnie w trakcie wczytywania do hzd procek skoczyl do 100% i 77 stopni Edytowano 12 godzin temu przez voltq Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sert Napisano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowany) 4 godziny temu, Zachy napisał: Good luck! A dziękuję, przydały się te słowa Nie ma jeszcze(?) 8200mhz, ale jest 8000mhz. 4 godziny temu, Zachy napisał: Jakie mobo ma to obsluzyc? Obsługuje je, moim zdaniem już kultowa(?), płyta Asrocka B650M-HDV/M.2, za niecałe 5 stówek, posiadająca tylko dwa sloty na pamięć (jak w Apexie , he, he ) A pamięci posiadają tylko profile XMP 3.0, nie ma EXPO. Edytowano 12 godzin temu przez sert 1 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zachy Napisano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 12 godzin temu A jak testy stabilnosci? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sert Napisano 10 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 10 godzin temu Na razie nie sprawdzam Jest obecnie trochę powyżej 8000mhz i przeglądarka działa. A tak na marginesie, kto by pomyślał, że pierwsze procki na podstawkę AM5 będą miały taki potencjał na ramie, że o płycie juz nie wspomnę. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phoenix. Napisano 10 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowany) Szkoda, ze ten potencjal w zaden sposob sie nie przeklada na wydajnosc wiec dla samych cyferek strata czasu Edytowano 10 godzin temu przez Phoenix. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sert Napisano 10 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 10 godzin temu Oj tam, oj tam - grymasisz A tu mają miejsce takie fakty..! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karro Napisano 10 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 10 godzin temu To w G2? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sert Napisano 10 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 10 godzin temu Tak, nie ma innej opcji. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się