Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

wamak

Recommended Posts

Zakładam temat o popularnych procesorach AMD Ryzen 7XXX.
Sam będę dziś robił upgrade platformy na AM5 po niemal 20 latach na intelu (ostatni mój AMD to był Sempron 64 2800+)

Edytowano przez wamak

• wamak changed the title to AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

@MadDogPoprawiłem

10 minut temu, Mar_s napisał:

A czemu na 7xxx?

Bo mi płyta siada i za jedną robotą składam nową platformę. Wybrałem Ryzena 7700, bo jest niedrogi i chłodny.

Edytowano przez wamak

Złożyłem kompa. Mam pytanie o konfigurację timingów pamięci DDR5 (wcześniej miałem DDR4). Jest podział na tRFC1 i tRFC2. Obydwa próbować zmniejszać, czy tylko tRFC1? Mam Goodramy 6000 CL30 i tRFC1, jak i tREFI są z automatu beznadziejne i chcę je zoptymalizować.

edit

Zmniejszyłem tRFC1 do 500, tRFC2 do 400, zwiększyłem tREFI do 50000.

Następna sprawa: nie robiłem formata, tylko zainstalowałem sterowniki. Wynik w Cinebench 2024 multi jest zaniżony o około 10%. Trzeba pewnie będzie zrobić format. Temperatura procesora na Spartanie do 70 stopni, a jeden rdzeń do 77 stopni, więc w normie.

edit2

Ustawiłem CO -30 i teraz wynik jest w normie, ale powinien taki być na ustawieniach domyślnych chyba.

Edytowano przez wamak

• Kelam pinned this topic

nie wiem czy to dobry wątek ale szukam pomocy gdyż nie ogarniam za bardzo komputerów , jak mam ustawić swojego ryzena 7800x3d i to moje chłodzenie żeby nie było czasami skoków temperatury nawet do 75 stopni przy np instalowaniu/pobieraniu gry z steam wiatraki w chłodzeniu nagle zwiększają mocno obroty i komputer jest głośno , w grach mam zazwyczaj mniej tak 55-64 stopnie

źle to chyba wyjaśniłem , chodzi oto ze podczas instalacji/pobierania ze steam tutaj zawsze chodzi jak odrzutowiec albo np oglądam sobie viaplay czy youtube wentylatory chłodzenia zaczynają wariować tak jakby procesor był maksymalnie obciążany takie skoki ale to nie zawsze roznie sie to pojawia , w grach czy aplikacjach jest stabilnie

Jak to zrobić żeby tak nie wariowały , tutaj w hfw normalne temp i hałas jest ok leciutko slyszalny

p.s obraz za jasny bo hdr ustawiam i nie mogę trafić we właściwe ustawienia

https://ibb.co/PhfnJHj - wczytywanie gry skok był do 75 stopni i 99% uzycia procka

https://ibb.co/98mMLFh - w grze juz normalnie

https://ibb.co/X3KZd7N - tu tez normalnie

w trakcie wczytywania do hzd procek skoczyl do 100% i 77 stopni

Edytowano przez voltq

4 godziny temu, Zachy napisał:

Good luck! :)

A dziękuję, przydały się te słowa :) Nie ma jeszcze(?) 8200mhz, ale jest 8000mhz. :jupi: :)

4 godziny temu, Zachy napisał:

Jakie mobo ma to obsluzyc?

Obsługuje je, moim zdaniem już kultowa(?), płyta Asrocka B650M-HDV/M.2, za niecałe 5 stówek, posiadająca tylko dwa sloty na pamięć (jak w Apexie ;), he, he ) A pamięci posiadają tylko profile XMP 3.0, nie ma EXPO.

35d92ce96178f.jpg

Edytowano przez sert
  • Like 1
  • Upvote 2

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...