Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, wamak napisał(a):

U mnie na ustawieniu Motherboard wypluwa 19957 punktów, a bierze 134W i temperatura dobija do 90 stopni. Ustawiłem max temp na 95 stopni.
Na co dzień mam PBO na Auto (czyli 88W) i max temperatura to 67 stopni w CB23 (ustawiona max na 85 w biosie), a wynik to około 19000 punktów.
W obu przypadkach CO na -36 (stabilne, używam tak już parę miesięcy).

edit
Trzeba było trochę odczekać, aż procesy w tle się unormują i taki wynik na ustawieniu Motherboard, pobór 134W:

20139.jpg

125W pokazuje HWInfo

C23.png

125W.png

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)

Pan maruda mówi, że masz bardzo wysokie VSOC = 1.3V. A skoro masz ram na 6000 to możesz bardzo dużo zejść z tego napięcia co przełoży się na mniejszy pobór albo wyższe taktowanie CPU. Granica stabilności będzie około 1.1V

Edytowane przez bourne2008
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Pan maruda mówi, że masz bardzo wysokie VSOC = 1.3V. A skoro masz ram na 6000 to możesz bardzo dużo zejść z tego napięcia co przełoży się na mniejszy pobór albo wyższe taktowanie CPU. Granica stabilności będzie około 1.1V

Żartowałem z tym Marudą. To bardzo miły Smerf jest. Odpalę 1,1V na VSoC i zobaczymy jaki będzie efekt. Tyle że sam OCCT to godzinka testowania a jutro na gryla do Szwagra śmigam, może dziś się zdąży przetestować seryjka testów.

edit: Odpaliłem 1,1V. Czego powinienem się spodziewać, gdzie szukać efektów i niestabilności? Standardowy zestaw Cinebenche, Prime, Aida, OCCT czy coś jeszcze?

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

Polecam dodatkowo 3dmark Time Spy, test CPU. Na tym krótkim teście resetowało kompa, jak inne syntetyki przechodziło. Wadą testowania tak jest, że najpierw trzeba przeczekać testy graficzne.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Grolshek napisał(a):

1V. Czego powinienem się spodziewać, gdzie szukać efektów i niestabilności? Standardowy zestaw Cinebenche, Prime, Aida, OCCT czy coś jeszcze?

TM5 i test pamięci, a nie to co wymieniłeś ;) 

Ale nie ma zadnego sensu schodzić poniżej 1.1, a najlepiej mieć 1.15-1.2 na soc i zapomnieć ;) To takie uniwersalne wartości dla 6k. 

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

TM5 i test pamięci, a nie to co wymieniłeś ;) 

Ale nie ma zadnego sensu schodzić poniżej 1.1, a najlepiej mieć 1.15-1.2 na soc i zapomnieć ;) To takie uniwersalne wartości dla 6k. 

Są tam jakieś ustawienia czy po prostu puszczam test?

tm5.png

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Grolshek napisał(a):

tm5.png

Do grania tyle wystarczy, co bedziesz meczył 4-5h kompa daj se spokój. No sąom Load config wybierasz anta extreme wylaczy sie i jak wlaczysz raz jeszcze Run As Administrator to bedziesz mial inny test.

Edytowane przez maxmaster027
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ile wasze undervoltowane Ryśki potrzebują vcore przy 4300-4400 MHz?

Nie dostałem odpowiedzi w wątku o APU, ale że Ryśki 8 wywodzą się z Ryśków 7 to zapytam tutaj. W 8600G wystarcza mi na razie stockowe 4350 MHz, więc wyłączyłem CPB co zablokowało mnożnik na 43.5, a vcore ustawiło na 1.1V. Pytanie ile mogę undervoltować? Na razie zeszłem do 1V. Podejrzewam że będzie podobny poziom wymaganej mocy co w Ryśkach 7.

Edytowane przez Avitr
Opublikowano
W dniu 30.04.2025 o 21:26, Grolshek napisał(a):

tm5.png

Ten stockowy test który trwa 3 minuty absolutnie nic nie mówi co do stabilności pamięci, jak jest mała niestabilność to potrafi wywalić dopiero po 30-40minutach, pobierz najnowszą wersję TM5 https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases/tag/v0.13.1 odpal program > settings > testing > wybierz np anta777 extreme i daj ok, cały test potrwa 2 godziny jeżeli znajdzie jakiś błąd to poinformuje cię to tym w pozycji errors i automatycznie przestanie lecieć dalej.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
40 minut temu, bourne2008 napisał(a):

A jaki jest sens ustawiania na sztywno napięć na Ryzenach? :P Masz PBO i robisz co chcesz.

Rzecz jasna napięcie ustawiam przez Curve Optimizera, żeby spadło w całym zakresie częstotliwości.

Atakuję 0.9V, póki co wszystko OK.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Avitr napisał(a):

Ile wasze undervoltowane Ryśki potrzebują vcore przy 4300-4400 MHz?

Nie dostałem odpowiedzi w wątku o APU, ale że Ryśki 8 wywodzą się z Ryśków 7 to zapytam tutaj. W 8600G wystarcza mi na razie stockowe 4350 MHz, więc wyłączyłem CPB co zablokowało mnożnik na 43.5, a vcore ustawiło na 1.1V. Pytanie ile mogę undervoltować? Na razie zeszłem do 1V. Podejrzewam że będzie podobny poziom wymaganej mocy co w Ryśkach 7.

Na 1,1V to mi działa na  równych 5GHz na wszystkich rdzeniach.

4 godziny temu, Send1N napisał(a):

Ten stockowy test który trwa 3 minuty absolutnie nic nie mówi co do stabilności pamięci, jak jest mała niestabilność to potrafi wywalić dopiero po 30-40minutach, pobierz najnowszą wersję TM5 https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases/tag/v0.13.1 odpal program > settings > testing > wybierz np anta777 extreme i daj ok, cały test potrwa 2 godziny jeżeli znajdzie jakiś błąd to poinformuje cię to tym w pozycji errors i automatycznie przestanie lecieć dalej.

Odpaliłem. Pokazuje 1,5H testu.

edit: 1:43 no errors

Edytowane przez Grolshek
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 2.05.2025 o 13:34, Send1N napisał(a):

Na tym forum wielu osobom rozmywa się pojęcie stabilności. Dla mnie stabilny UC i OC jest wtedy, kiedy CPU&GPU jest stabilne w 100%, a nie kiedy raz na tydzień skraszuje gre i przechodzi jakies 10min testy. Na moim 7700 mam stabilność od krzywej -20 i jakoś nie chce mi się wierzyć, że tylu osobom te procki działają dobrze przy 35+.

9 godzin temu, JacekRTX napisał(a):

Jakby ktoś chciał tanio 7800X3D Klik

Na Ali były niedawno po 1420 w przeliczeniu i często przy róznych ichnich eventach do tej ceny schodzi lu niższej. Nie zdzwiwiłbym się, gdyby sprzedawca je właśnie z Ali brał.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Czeka nas rewolucja na rynku PC. Znika wreszcie troll patentowy,

dzisiaj, 6 maja 2025 roku, dobiegła końca dwudziestoletnia ochrona patentowa (PCT/DK2005/000310, US 8240362B2), która wymagała uiszczania opłaty do Aseteka, używania (odpłatnie) ich rozwiązań czy kombinowania. Otwiera to drzwi producentom sprzętu do swobodnego eksperymentowania z nowymi konfiguracjami układów chłodzenia.

Opublikowano
W dniu 6.05.2025 o 09:01, Sidr napisał(a):

Na tym forum wielu osobom rozmywa się pojęcie stabilności. Dla mnie stabilny UC i OC jest wtedy, kiedy CPU&GPU jest stabilne w 100%, a nie kiedy raz na tydzień skraszuje gre i przechodzi jakies 10min testy. Na moim 7700 mam stabilność od krzywej -20 i jakoś nie chce mi się wierzyć, że tylu osobom te procki działają dobrze przy 35+.

Mój stabilny jest do -22CO już na -23 OCCT wywala go w 58 minucie testu.

Opublikowano
8 godzin temu, Send1N napisał(a):

I głośne, w idle przykładowo Mag A750GL kręci ponad 1000rpm i o cichym pc bez obciążenia nie ma mowy z takim zasilaczem w budzie ;) 

? :E jakim cudem ten post znalazł się w tym temacie jak pisałem go tu :wariat:

Opublikowano
12 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Mój stabilny jest do -22CO już na -23 OCCT wywala go w 58 minucie testu.

Pamiętaj jeszcze, żeby wyselekcjonować dwa najszybsze rdzenie i dać im CO -10-15 max. Dużo gier nadal wykorzystuje 1-2 rdzenie. Nawet te nowe, wykorzystujące wielowątkowość są tak kodowane. I jak dajesz all-core, to może Ci to mocno ograniczyć wydajność w jednym wątku. Odpal sobie CBR23 w single core. Powinieneś mieć ~1900.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Sidr napisał(a):

Pamiętaj jeszcze, żeby wyselekcjonować dwa najszybsze rdzenie i dać im CO -10-15 max. Dużo gier nadal wykorzystuje 1-2 rdzenie. Nawet te nowe, wykorzystujące wielowątkowość są tak kodowane. I jak dajesz all-core, to może Ci to mocno ograniczyć wydajność w jednym wątku. Odpal sobie CBR23 w single core. Powinieneś mieć ~1900.

Po robocie ogarnę. Dzięki.

Opublikowano
23 minuty temu, Sidr napisał(a):

Pamiętaj jeszcze, żeby wyselekcjonować dwa najszybsze rdzenie i dać im CO -10-15 max. Dużo gier nadal wykorzystuje 1-2 rdzenie.

Bez koligacji rdzeni pod dana gre nie ma to zadnego znaczenia bo i tak program bedzie skakał po watkach, a nawet gdyby to nie bedzie nawet 1% wzrostu wydajnosci ;)

• Upvote 2