Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nigdy nie patrzę na te tytuły gdzie walka toczy się w przedziale 150+ a na te z kiepską optymalizacją jak masz 200 a 250 to nie odczujesz tego tak gdy masz np 70 vs 120 ;) zobacz sobie wynik w warhammer w tym teście - r5 5600 średnio 70kl/s 1% low poniżej 60... tego typu gier jest więcej.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Przecież tu chodzi o skalowanie względem rozdzielczości to jak miał nie testować wyższych rozdzielczości? xD 

To nie jest test który CPU jest najszybszy i ładowanie 720/1080p... 

Tak cyz siak zgadzam się z @Send1N, słaby dobór gierek, mocno pod tezę że CPU się nie liczy w 4K. No jak się wybrało takie gry to tak, zgadza się... Dałby Squada i nagle CPU byłby potrzebny ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 5.08.2025 o 12:51, galakty napisał(a):

Przecież tu chodzi o skalowanie względem rozdzielczości to jak miał nie testować wyższych rozdzielczości? xD 

To nie jest test który CPU jest najszybszy i ładowanie 720/1080p... 

Tak cyz siak zgadzam się z @Send1N, słaby dobór gierek, mocno pod tezę że CPU się nie liczy w 4K. No jak się wybrało takie gry to tak, zgadza się... Dałby Squada i nagle CPU byłby potrzebny ;) 

Do tej pory widziałem tylko jedną grę ma opcję pod procki z 3d vcache. 

obraz.thumb.png.e0a94f58b1b7a47902ba0bb0246a2a41.png

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Co to za gra? ;) 

Rust. Jedyna gra gdzie zmiana cpu dodaje 20-30% fps bez zmiany gpu. Tak mocno na procku siedzi. Aż zdziwiony jestem że serwisy nie używaja jej jako benchmarku.

• Thanks 2
Opublikowano
W dniu 11.08.2025 o 23:58, Send1N napisał(a):

W teście HU taki 5800x3d już całkiem inne wyniki wykręcił :E to się połata to tylko beta xD 

Daje radę i to nieźle ;)

Powtórzę swojego posta z wątku o BF6.

"Miałem tak samo, że może już czas na wymianę platformy i zakup 7800X3D/9800X3D. Z tym, że ja dalej siedzę na AM4 i nie gram w żadne sieciowe fpsy. Open Beta BF6 dla zasady uruchomiona z ciekawości. Jak przeglądam testy większości gier singiel player AAA to poczciwy 5800X3D w grach, które nie korzystają z dodatkowej pamięci jest na poziomie 9700X/7700X. W grach, które mocno korzystają jak na przykład Wiedźmin 3, Microsoft Flight Simulator potrafi je nieźle wyprzedzić. Mimo, że mnie korciło na dzisiaj stwierdziłem, że jeśli chodzi o procesor, nie wiem, czy nawet do AM6 na nim nie zostanę. Skoro do mojego grania jest w zupełności wystarczający, a już dawno przeszły mi zmiany sprzętu dla funu samego posiadania."

• Upvote 2
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czemu F? Przecież F zazwyczaj oznacza brak igpu. Mogli to nazwać 5600B albo 5600E. Tak w ogóle to nie wiem po co wydają jeszcze zwykłe wersje bez kaszy. Jak ktoś chce kupić am4 to albo weźmie coś z X3D albo 12 lub 16 jaj. Reszta modeli jest już zbędna.

Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Nie mają co zrobić z odpadami to sklejają takie twory i idzie to na sprzedaż ;) 

Wiadomo, że na waflu zawsze trafi się jakiś ułomny krzem, ale aby był to kompletny proc trzeba go nałożyć na pcb, przylutować pozłocone nóżki i czapkę nałożyć i kilka innych rzeczy wykonać. Szansa, że ktoś spojrzy na ten proc jest bardzo mała. 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 17.09.2025 o 08:01, Pentium D napisał(a):

Czemu F? Przecież F zazwyczaj oznacza brak igpu. Mogli to nazwać 5600B albo 5600E. Tak w ogóle to nie wiem po co wydają jeszcze zwykłe wersje bez kaszy. Jak ktoś chce kupić am4 to albo weźmie coś z X3D albo 12 lub 16 jaj. Reszta modeli jest już zbędna.

Ja mam na testowym Ryzena 2600 wymienię na 5500, Młody ma 3300x wymienię mu na 5600 jak wpadnie jakaś fajna promka. Po co mu do RTXa 2060S x3d?

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Wiadomo, że na waflu zawsze trafi się jakiś ułomny krzem, ale aby był to kompletny proc trzeba go nałożyć na pcb, przylutować pozłocone nóżki i czapkę nałożyć i kilka innych rzeczy wykonać. Szansa, że ktoś spojrzy na ten proc jest bardzo mała. 

Ale to są raczej odpady już ze złożonych procków co nie trzymały zegarów, napiec czy czego tam jeszcze nie trzymały żeby być np ryzenem 5600x/5600

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja jadę chyba jeszcze na Agesa C i się zastanawiam czy aktualizować, bo wszysystko działa, a ponowne ustawianie wszystkiego od nowa trochę mnie zniechęca :hmm:

Edytowane przez Alek_M