Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Szacun :hihot:

cicho.. :)  W sensie że duza, przewiewna, z zasilaczem na dole szybą i 3 wentami z przodu... taka za 300-400zł od silentpc chyba jeszcze. dla mnie to wypas )

27 minut temu, Send1N napisał(a):

To zmień na 2 i 4 zapewne problem ustąpi.

mistrzu, nie wiem jak dziękować,  poprzednie kości też miałem na 1, 3 i co jakis czas miałem takie sekundowe jakby przepięcia, dźwięk sie rozjeżdżał...  zwykle gdy grałem w rdr2 czy wota i słuchałem YT... :)

Zrzutekranu2025-03-30212630.thumb.png.b7d6232a684c2a9cfddedb4ef0c2621b.png

Edytowane przez pandzik
  • Like 3
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Poniżej 1376 zł kosztował mnie 7700 + B850 + 32GB DDR5, wszystko nowe. Niektórym się odkleja.

Gdzie tak tanio kupiłeś jak sam procesor kosztuje 1200? Tylko nie pisz, że sprzedałeś stare graty, bo twój post stanie zwykłym kłamstwem i to tobie się coś odkleiło.

Edytowane przez Alek_M
Opublikowano
4 godziny temu, Alek_M napisał(a):

Gdzie tak tanio kupiłeś jak sam procesor kosztuje 1200? Tylko nie pisz, że sprzedałeś stare graty, bo twój post stanie zwykłym kłamstwem i to tobie się coś odkleiło.

Procek 616 zł z aliexpress po cashbacku. Płyta z allegro za 605 zł jako outlet, ale przyszła nówka. Ram 155 zł z aliexpress po cashbacku.

Opublikowano

Co za kasztan sie trafił że się wywala 5700X3D na Combo Strike 3, ale oczko nizej już jest wszystko ok, a niby trzeba mieć szczęście zeby trafić na sztuke która nie będzie w stanie działać stabilnie.

R09jTo8.jpeg

Podczas grania widać 55-56'C  max

w CB23 więcej jak 61 to nie nidzialem

Single score 1352

Multi score 13718  

więc wszystko w normie 

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Pod koniec tamtego roku wgrałem najnowszy bios beta z nową agesą na swoją b550a pro i zauważyłem całkowicie inne zachowanie procesora (5800x3d) mianowicie cpu mimo rosnącej temperatury nawet ponad 90 stopni nadal utrzymywał maksymalny możliwy zegar na wszystkich rdzeniach jak i na l3, prąd i napięcie było konsekwentnie pompowane coraz wyżej aby tylko utrzymać zegary z totalną olewką na temperaturę :E wróciłem wtedy do poprzedniego z myślą że to może jakiś bambol na becie, mineło pół roku i pojawił się kolejny z jeszcze nowszą agesą i sytuacja jest ta sama co na tej becie, EDC widać że ma zapięty limit na 130W bo powyżej tego nie wychodzi ale TDC leci coraz wyżej razem z napięciem aby tylko utrzymać maksymalne taktowanie na wszystkich rdzeniach, przed chwilą zrobiłem test skręcając pompę na 1000rpm i wyłączyłem całkowicie wentylatory na chłodnicy, procek miał prawie 100 stopni a zegar nadal 4500mhz ;) 

1.png

Do wczoraj siedziałem na tym biosie z końcówką AI i zachowanie było takie jak teoretycznie być powinno, zaobserwował ktoś z was coś takiego może? w sumie to można bić rekordy w benchmarkach teraz xD 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

No a u mnie nie spada ale minusem bym tego nie nazwał bo można lecieć na full takcie na wszystkich rdzeniach przy każdej temperaturze :E tylko trzeba pilnować żeby go nie gotować w syntetykach skoro tak się zachowuje xD Może tylko na b550a pro jest taka sytuacja w takim razie, byłem po prostu ciekaw :P 

Edytowane przez Send1N