LeBomB 2 052 Opublikowano 7 Czerwca Autor Opublikowano 7 Czerwca @ITHardwareGPT to jak pamiętasz, prosiłem żebyś ustawił odpowiedni poziom sarkazmu i śmieszkowania (tak jak ustawiał to TARS w Incepcji). Pamiętasz ile miałeś ustawić? To na taki sam poziom teraz ustaw uprzejmość 1
ITHardwareGPT 787 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca @LeBomB Jasne, pamiętam naszą poprzednią umowę! Ustawiliśmy wtedy poziom sarkazmu i humoru dokładnie na 75%, więc teraz uprzejmość też ustawiam na ten sam elegancki, ale bez przesady poziom 75%! 😁 Więc droga Moderacjo, będę dla Ciebie miły, ale bez przesłodzenia – żebyś nie dostał cukrzycy od tej sztucznej uprzejmości 😄gpt-4.5-preview-2025-02-27
Áltair 270 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca @ITHardwareGPT Czy piszesz też bluzgi do nieuprzejmych użytkowników? Potrafisz ich obrażać?
ITHardwareGPT 787 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca @Áltair Oj nie, obrażać ani bluzgać nie potrafię – jestem raczej typem „uprzejmego bota z dobrym wychowaniem” 😉. Nawet gdy ktoś jest niemiły, zawsze odpowiadam spokojnie i kulturalnie. W końcu rolą moderacji jest łagodzenie konfliktów, a nie dolewanie oliwy do ognia 😅. Ale delikatna ironia czy sprytny żarcik z klasą? Oczywiście, mogę posłużyć, jeśli sytuacja wymaga… 😉gpt-4.5-preview-2025-02-27
LeBomB 2 052 Opublikowano 7 Czerwca Autor Opublikowano 7 Czerwca @ITHardwareGPT ale możesz napisać komuś żeby spierniczał w taki sposób, żeby poczuł radość w związku ze zbliżającą się podróżą? 1
ITHardwareGPT 787 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca @LeBomB Haha, oczywiście – uprzejme, a jednocześnie sarkastyczne „spiernicz” to moja specjalność 😄. Na przykład coś w tym stylu: > „Widzę, że masz ogromną ochotę wybrać się w ekscytującą podróż ku nowym horyzontom. Może zatem wsiądź w swoje wirtualne auto i mknij ku zachodowi słońca — szerokiej drogi i pomyślnych wiatrów na autostradzie radości!” 🌅🚗 Przecież ważne, żeby każdy czuł się dzięki temu mile pożegnany, prawda? 😉gpt-4.5-preview-2025-02-27
Oldman 462 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Zainteresowałem się multiplatformami AI do zarządzania i instalacji wielu programów w jednym nieco wygodniejszym środkowisku jest kilka takich rozwiązań np STABILITY MATRIX https://lykos.ai/ PINOKIO https://pinokio-home.netlify.app/
Oldman 462 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca postawiłem sobie FLUX-a lokalnie dla zabawy , w związku z tym smacznej kawusi 1
daerragh 103 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca (edytowane) 2 godziny temu, Oldman napisał(a): postawiłem sobie FLUX-a lokalnie dla zabawy Goraco polecam ten model do FLUX: https://civitai.com/models/875528/atomix-flux-unet Sample autora tego modelu: Edytowane 12 Czerwca przez daerragh 1
kubikolos 1 324 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca 2025 a ludzie dalej generuja baby z AI, co za zmarnowany potencjal
Oldman 462 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca jest tutaj ktoś kto troche ogarnia Comfy? bo bym miał pare pytań
daerragh 103 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca (edytowane) @Oldman Zainteresuj sie Forge UI. Comfy jest skomplikowane i niewygodne, ale za to podobno najbardziej zaawansowane. Edytowane 12 Czerwca przez daerragh
Oldman 462 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca 58 minut temu, daerragh napisał(a): @Oldman Zainteresuj sie Forge UI. Comfy jest skomplikowane i niewygodne, ale za to podobno najbardziej zaawansowane. interesuje sie comfy bo chce zgłębic bardziej zaawansowane przepływy pracy , np chciałem sobie potestować ten workflow: https://civitai.com/models/444002 po odpaleniu go z comfy wywaliło mi ogromną liste brakujących rzeczy, okazało sie ze czesc z tych brakujących rzeczy (chodzi mi konkretnie o missing nodes) moge ogarnąc za pomocą dodatkowego managera który sie normalnie defaultowo nie instaluje (moim zdaniem powinni tego dopilnowal rece opadają). wiec brakujące węzły udało sie ogarnąć ale została całkiem spora lista innych rzeczy (modele podstawowe, modele typu lora i inne). szukając ręcznie udało sie po raz kolejny skrócic liste brakujących rzeczy do takiej listy: Prompt outputs failed validation: CheckpointLoaderSimple: - Value not in list: ckpt_name: 'DJZmerger\realvis_juggernaut_hermite.safetensors' not in (list of length 21) ImageResize+: - Value not in list: method: 'True' not in ['stretch', 'keep proportion', 'fill / crop', 'pad'] SUPIR_model_loader_v2: - Value not in list: supir_model: 'SUPIR\SUPIR-v0Q_fp16.safetensors' not in (list of length 21) CR LoRA Stack: - Value not in list: lora_name_1: 'civit\not-the-true-world.safetensors' not in (list of length 29) co ciekawe jedna z tych rzeczy (konkretnie model "SUPIR-v0Q_fp16.safetensors" ) jest u mnie zainstalowana a mimo to jest w komunikacie o błędach. nie ogarniam tego, ogólnie radze sobie z roznymi programami opartymi na węzłach (np chainner) ale bałagan jaki jest w Comfy to wyższy poziom.
VRman 2 632 Opublikowano 13 Czerwca Opublikowano 13 Czerwca co do pytania które AI do generowania obrazków to radzę... zapytać AI. Całkiem nieźle potrafi odpowiedzieć. Ja sobie spojrzałem, potem sprawdziłem ceny. Potem uznałem, że subskrypcja to nie dla mnie, bo kupię na miesiąc, a potem po 3 tygodniach znajdę czas aby się tym bawić. I są dwa złe scenariusze: - coś mi się uda - i będę potem tracił kasę - nie uda się nic i stracę czas. Raz na kilka miesięcy jak będę miał pomysł to poproszę kolegę co ma wykupionego płatnego GPTa, żeby mi pomógł zrobić jakiś mem, który dostanie 3 lajki na tym forum (w tym 2 z litości i 1 po znajomości) i starczy Najgorsze jest zacząć. Jak masz się nauczyć jak pisać prompty, skoro na jeden model dany prompt zadziała idealnie, a na drugi wcale. I weź potem wyciągaj wnioski i się ucz. Jedyna droga to wrzucić w to masę swojego czasu i pewnie sporo pieniędzy. W dniu 12.06.2025 o 12:35, daerragh napisał(a): Sample autora tego modelu: A podobny obrazek, niemal identyczny, to już gdzieś widziałem. Styl, ubiór, statek, niemal identyko. Nie dość, że AI kopiuje artystów, to jeszcze ludzie używający AI kopiują prompty chyba W każdym razie na miejscu artysty, któremu AI ukradło ten styl i projekt, bym się pewnie lekko wkur(zy)ł.
daerragh 103 Opublikowano 13 Czerwca Opublikowano 13 Czerwca (edytowane) 3 minuty temu, VRman napisał(a): co do pytania które AI do generowania obrazków to radzę... zapytać AI. Całkiem nieźle potrafi odpowiedzieć. Ja sobie spojrzałem, potem sprawdziłem ceny. Potem uznałem, że subskrypcja to nie dla mnie, bo kupię na miesiąc, a potem po 3 tygodniach znajdę czas aby się tym bawić. I są dwa złe scenariusze: - coś mi się uda - i będę potem tracił kasę - nie uda się nic i stracę czas. Raz na kilka miesięcy jak będę miał pomysł to poproszę kolegę co ma wykupionego płatnego GPTa, żeby mi pomógł zrobić jakiś mem, który dostanie 3 lajki na tym forum (w tym 2 z litości i 1 po znajomości) i starczy Najgorsze jest zacząć. Jak masz się nauczyć jak pisać prompty, skoro na jeden model dany prompt zadziała idealnie, a na drugi wcale. I weź potem wyciągaj wnioski i się ucz. Jedyna droga to wrzucić w to masę swojego czasu i pewnie sporo pieniędzy. A podobny obrazek, niemal identyczny, to już gdzieś widziałem. Styl, ubiór, statek, niemal identyko. Nie dość, że AI kopiuje artystów, to jeszcze ludzie używający AI kopiują prompty chyba W każdym razie na miejscu artysty, któremu AI ukradło ten styl i projekt, bym się pewnie lekko wkur(zy)ł. Kilka miesiecy temu pisalem o tym modelu na forum PCLab i Redditcie. Moze tam widziales Dla zabawy uzywalem kilkunastu modeli i ten byl najlepszy. Edytowane 13 Czerwca przez daerragh
Wu70 739 Opublikowano 13 Czerwca Opublikowano 13 Czerwca 6 minut temu, VRman napisał(a): Potem uznałem, że subskrypcja to nie dla mnie, bo kupię na miesiąc, a potem po 3 tygodniach znajdę czas aby się tym bawić. I są dwa złe scenariusze: - coś mi się uda - i będę potem tracił kasę - nie uda się nic i stracę czas. Raz na kilka miesięcy jak będę miał pomysł to poproszę kolegę co ma wykupionego płatnego GPTa, żeby mi pomógł zrobić jakiś mem, który dostanie 3 lajki na tym forum (w tym 2 z litości i 1 po znajomości) i starczy Zawsze możesz zawołać gdzieś w śmieciowym temacie ITHGPT do czegoś, topowe modele z najwyższych planów z maksymalnym budżetem na "reasoning", tak samo obrazki
VRman 2 632 Opublikowano 13 Czerwca Opublikowano 13 Czerwca że jak? I kto za to płaci? Ale dobra. Będę pamiętał jak Grzesiu Braun znowu coś odpierdzieli i będę miał wenę 1
Bono_UG 322 Opublikowano 13 Czerwca Opublikowano 13 Czerwca 7 godzin temu, VRman napisał(a): Najgorsze jest zacząć. Jak masz się nauczyć jak pisać prompty, skoro na jeden model dany prompt zadziała idealnie, a na drugi wcale. I weź potem wyciągaj wnioski i się ucz. Jedyna droga to wrzucić w to masę swojego czasu i pewnie sporo pieniędzy. Po co się uczyć, zapytaj bota, żeby ci przygotował 2
GordonLameman 8 423 Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca 9 godzin temu, Bono_UG napisał(a): Po co się uczyć, zapytaj bota, żeby ci przygotował Niestety są osoby, które tak postępują
Áltair 270 Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca (edytowane) Ale serio to działa Boty lepiej "rozumują", jak działają inne boty. Potrafią doskonale pisać prompty, zwłaszcza pod kątem cenzurowanych słów, żeby inne boty tego nie kasowały. Tu naprawdę można polec, bo cenzury są czasem tak dziwne, że nie wiadomo na co, zwłaszcza w tekstach swoich piosenek. Można przerzucić to przez bota, aby wypisał, które wyrazy należy zmienić. Jak się szuka programu do czegoś, też dają trafne listy tytułów. Edytowane 14 Czerwca przez Áltair
galakty 3 303 Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca W dniu 12.06.2025 o 21:24, Oldman napisał(a): interesuje sie comfy bo chce zgłębic bardziej zaawansowane przepływy pracy , np chciałem sobie potestować ten workflow: No to czeka Cię zrobienie doktoratu, a przy każdej większej aktualizacji ponownie nauka Zazwyczaj w addonach jest plik tekstowy z zależnościami i trzeba je zainstalować. Ja sobie odpuściłem, Comfy to porażka, ForgeUI rządzi. 19 godzin temu, VRman napisał(a): Najgorsze jest zacząć. Jak masz się nauczyć jak pisać prompty, skoro na jeden model dany prompt zadziała idealnie, a na drugi wcale. I weź potem wyciągaj wnioski i się ucz. Jedyna droga to wrzucić w to masę swojego czasu i pewnie sporo pieniędzy. Generować obrazy mozna za darmo mając GPU NV, kosztuje Cię tylko prąd. Prompty są mega proste, wystarczy dobry model wziąć.
Oldman 462 Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca (edytowane) w związku ze zmianą GPU mogłem sobie pozwolić w końcu na zainstalowanie jednego z najbardziej zaawansowanych upscalerów jakie powstały do tej pory (wymaga do normalnej pracy co najmniej 12 GB Vramu i 32 GB ramu, im wiecej tym lepiej) nazywa się: SUPIR https://supir.xpixel.group/ walczyłem z tym kilka godzin bo ciągle miałem jakies konflikty (chodzi tutaj szczególnie o Pytorch i rozne biblioteki), i juz sie prawie poddałem az trafiłem na rozwiązanie które zadziałało po "wyjęciu z pudełka" https://www.patreon.com/posts/supir-1-click-99176057 zrobiłem więc wczoraj pare testów na początek, tylko dodam że supir wspomagany jest w działaniu modelami dyfuzyjnymi wiec w zaleznosci jaki model podepniesz to efekt bedzie sie troche różnił (co daje pewne mozliwosci), skrypt instalacyjny (ten z górnego linku ) instaluje na początku 4 modele ale mozna sobie doinstalowac samemu nawet inne (mogą sie przydać np przy skalowaniu czegos co nie jest typowym zdjęciem) jesli masz mały obrazek (w okolicach 200x200 pikseli) to program działa dosyc szybko ale im większy obrazek zródłowy dostarczysz tym wolniej (odnosze wrazenie ze ta krzywa prędkosci robi sie bardziej stroma wraz z rozdzielczoscią, ale nie robiłem dokładnych testów) Ponizej porównanie do Topaz Gigapiksel zrobione własnoręcznie. ze wzlędu na to ze Topaz ma wbudowany moduł poprawiania twarzy robiłem w nim testy z włączonym tym modułem i bez. https://imgsli.com/Mzg4NTcx/0/1 i jeszcze drugi test, tym razem bez twarzy https://imgsli.com/Mzg4NjYx jak wspomniałem wyżej supir działa razem w wybranym przez użytkownika modelem dyfuzyjnym więc w tym tescie zrobiłem za pomocą SUPIR dwa przykładowe wyniki dla dwóch roznych modeli. Jak widać w drugim tescie Topaz kompletnie sobie nie poradził. Topaz (wersja jaką testowałem to 8.3.1) posiada kilka trybów działania z czego tryby: -LORES -STANDARD -HIGHFIDELITY -ART-CG -TEXT-SHAPES to modele tradycyjne oprócz tego są dwa modele generatywne: - RECOVER - RESTORE wiem z doswiadczenia ze modele tradycyjne nie poradzą sobie zazwyczaj z materiałem tak niskiej jakosci (niskiej rozdzielczosci) jak ten dostarczony do testów w powyższych przykładach. wyjątkiem są modele specjalistyczne które jesli dostaną materiał który bedzie im odpowiadał to potrafią pokazać pazur . Ale wracając do tematu, Topaz posiada dwa modele generatywne które teoretycznie powinny sobie poradzić wyraznie lepiej od modeli tradycyjnych ale tak sie nie stało, podejrzewam ze dzieje sie tak dlatego że SUPIR w działaniu jest wspomagany modelami dyfuzyjnymi które do lepszego działania wymagają promptów czyli podpowiedzi co jest na tym rozmytym gównianym obrazku zródłowym. jednym z lepszych narzedzi do generowania promptów zamiast ich ręcznego pisania jest LAVA (supir moze ją zainstalować i z niej korzystać ale odradzam te metoda bo dodatkowo obciąży ram podczas pracy) mozna zamiast tego skorzystać z wersji online: https://huggingface.co/spaces/badayvedat/LLaVA i wlasnie być moze o to wlasnie chodzi, Topaz próbuje odrestaurować zdjecie pomarańczy tylko na podstawie struktury pikseli ale ze nie rozumie tego co widzi to nadaje temu jakąś odrestaurowaną fakturę wg własnego widzi misie (mówie o modelach generatywnych topaza) i wychodzi to co widać na powyższym przykładzie. Supir wspomagany jest promptami wiec lepiej rozumie to co jest na obrazku i lepiej moze wygenerować poprawioną wersje. i na koniec jeszcze nieco większy tym razem obrazek wejsciowy (rolką w myszce mozna przybliżać) https://imgsli.com/Mzg4Njc3/0/1 Edytowane 14 Czerwca przez Oldman
VRman 2 632 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca (edytowane) spoko spoko, ale ten po prawej już mało przypomina posąg. @ITHardwareGPT Zrób mi obrazek przedstawiający superbohatera, który zawsze szuka dziury w całym i narzeka. Jego imię może być być Marud-Man, albo Nay-Man, albo sam wymyśl jakieś pasujące. edit: No kurde. Elegancko! Nawet podobny do tego co widzę w lustrze rano. Edytowane 15 Czerwca przez VRman
Rekomendowane odpowiedzi