Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Długo tak było z opusem 4.6 do czasu GPT 5.4 który wskoczył na topkę z opusem.

Opus 4.7 raczej nie spełnił oczekiwań i mocno podniósł zużycie tokenów a GPT 5.5 odwrotnie, ludzie raczej przechodzą Claude->Codex.

Ale generalnie Opus 4.6/4.7 i GPT 5.5 to najwyższa liga, warto sprawdzać w konkretnym zastosowaniu który będzie lepszy.

Gemini daleko w tyle ale zwyczajnie dawno nie wydali nowego modelu a Claude i OpenAI są po świeżych premierach.

Czekamy teraz na premierę Google I powinni doskoczyć do reszty.

Opublikowano

U mnie w środowisku ABAP to Claude nawet Sonet 4.6 daje radę, GPT 5.4 to żart, 5.5 nie testowałem jeszcze. 

W innych językach też słyszałem że przechodzą na Codexa. A ja bym pragnął jedno rozwiązanie do wszystkiego, łącznie z generowaniem grafiki do sklepu (tu GPT robi robotę, dużo lepszą od Gemini).

Opłacać 2 modeli nie chcę :E :E 

Opublikowano

Ale macie na myśli wyłącznie kodowanie czy też inne zastosowania? Np. tworzenie obrazów? Wczoraj na YT widziałem jakiś filmik z google ai image vs Nano Banana 2 i vs ComfyUi i np. w tworzeniu schematów to od google było lepsze.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubio napisał(a):

Ale macie na myśli wyłącznie kodowanie czy też inne zastosowania? Np. tworzenie obrazów?

Tworzenie obrazów to są oddzielne modele. Claude np. w ogóle nie ma swojego do generowania obrazów.

Długo Google było bezkonkurencyjne w generowaniu obrazów z Nano Banana 2/Pro, obecnie OpenAI ma już konkurencyjny model i który jest "lepszy" to "zależy" ;)

1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Opłacać 2 modeli nie chcę :E :E 

Ja aktualnie mam 3 subskrypcje 8:E  Google AI Pro już drugi rok, pierwszy rok Samsung dorzucał do telefonów, teraz rok dają też z chromebookami.

Ale praktycznie go nie używam.

Za to Claude+Codex to killer jak jeszcze jeden ocenia drugiego, ale raczej prędzej czy później zredukuję do jednego z nich.

Edytowane przez Wu70
Opublikowano
13 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Ja aktualnie mam 3 subskrypcje 8:E  Google AI Pro już drugi rok, pierwszy rok Samsung dorzucał do telefonów, teraz rok dają też z chromebookami.

Ale praktycznie go nie używam.

Póki co nie zarabiam na tym i traktuję jedynie jako pomoc w pracy :E 

Gdybym robił swój projekt zarobkowy to bym śmiało mógł 2 modele opłacać. 

Opublikowano
17 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Można -> vibe coding, fajna zabawa.

Antigravity testuję na Gemini 3.1 Pro, kurde fajna sprawa. W Python kazałem mu zrobić program do produkcji kolażu z napisami na bazie kilku zdjęć, zrobił perfekcyjnie. Potem kazałem przerobić żebym mógł sam wskazać zdjęcia, też bezbłędnie. A na koniec żebym mógł sam podawać jaki tekst ma wpisać. No genialne :E 

Aczkolwiek trochę technicznego pojęcia trzeba mieć, żeby głupot mu nie kazać zrobić, bardzo logicznie pisać. Za to kodu znać nie trzeba wcale.

Opublikowano (edytowane)

Ja się właśnie pobawiłem Vibe Codingiem i zbudowałem dla kancelarii apkę do pobierania danych o kodach PKD, zeby móc adresować potrzeby klientów. Tzn. wbijam numery KRS i dostaję excel z informacją o ich kodach PKD, a dzięki temu wiemy, które tematy ich mogą interesować (np. podatkowe).

Zrobił to claude, zajęło ti mniej niż 30 minut i z 40-50k tokenów. Czyli grosze.

Działa dobrze i oszczędza mnóstwo pracy :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Oczywiście. Ja mam płatną subskrypcję od roku bodajże. Wczesniej testowałem gemini i chata. Perplexity w sumei też.

Jakbym miał w tej chwili kupować to też Claude, bo jako jedyny mi pomaga w pracy. 

Szkoda tylko że dostęp do najlepszych jest albo płatny, albo przez Antigravity którego na służbówce nie zainstaluję :E 

Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Jakbym miał w tej chwili kupować to też Claude, bo jako jedyny mi pomaga w pracy. 

Szkoda tylko że dostęp do najlepszych jest albo płatny, albo przez Antigravity którego na służbówce nie zainstaluję :E 

prefinalowa wersja kosztowała zajęła w sumie 2,5h, limit sesji i 1$ z additional usage. :E 

Ale mam apkę:

- z 3 funkcjami

- z GUI

- z installerem pod windows i pkg na maca

- dokumentacją pomocy dla użytkowników.

Ona jest bardzo prosta, ale do potrzeb marketingowych i segregacji klientów pod konkretne tematy prawne/podatkowe daje super narzzędzie. Wygenerowanie excela z danymi dla 1678 podmiotów (taką próbkę mu dałem) zajęło 10 minut. Stażysta w tym czasie pobrałby i skopiował do excela dane 2 podmiotów :E 

Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ona jest bardzo prosta, ale do potrzeb marketingowych i segregacji klientów pod konkretne tematy prawne/podatkowe daje super narzzędzie. Wygenerowanie excela z danymi dla 1678 podmiotów (taką próbkę mu dałem) zajęło 10 minut. Stażysta w tym czasie pobrałby i skopiował do excela dane 2 podmiotów :E 

I o to w tym chodzi, ułatwiasz sobie robotę. Ale wciąż musisz wiedzieć co zrobić i jak, AI samo nie ogarnie. 

Opublikowano

Dlatego bawi mnie że AI zastąpi programistów, nie, doświadczeni dalej są potrzebni, po prostu zredukuje niepotrzebnych klepaczy i zmieni nieco branżę. 

To samo z generowaniem grafiki. Owszem, byle kto może sobie zrobić obrazek, ale żeby był dobry i się sprzedał to też trzeba co nieco wiedzieć. Samo nie zarobi :D 

Opublikowano

@galakty weź pod uwagę to, że intensywny rozwój AI i zwiększoną dostępność narzędzi masz dopiero 4-5 lat. Deezer ostatnio pisał, że 44% nowo publikowanych utworów to AI, a jeszcze dwa lata temu muzyka od AI to było radosne "plumkanie". Teraz w niektórych gatunkach możesz osiągnąć jakość studyjną. 

Obrazy to samo, wideo to samo. Jak ktoś ma dostęp do wytrenowanych agentów AI to już w ogóle przekracza możliwości tego co dostępne "dla ludu". 

Funkcje programistyczne też będą się rozwijały tylko będzie to dłuższy proces niż generowanie obrazków, filmików czy muzyki.

Opublikowano

Oczywiście racja, akurat o muzykę to się nie martwię bo większość "artystów" leci na AutoTune i nie ma za grosz talentu :E 

A dobra muzyka się obroni sama. Moim zdaniem.

I branża IT na pewno się zmieni, ale człowiek dalej będzie potrzebny.

Opublikowano

@galakty tylko ile w tym jest twojego "tak będzie" a ile korporacyjnego "potrzymaj mi piwo".

Bo to ze korpo chętnie wszystkich by się pozbyło na rzecz AI to jest bardziej niż pewne.

Osobiście dopóki AI się rozwija i temat nie gaśnie to nie był bym pewny żadnej roboty która ma jakikolwiek związek z komputerami i ich użyciem do pracy. Bo to co dziś może się wydawać nie do pomyślenia jutro może stać się rzeczywistością a pojutrze standardem.