Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mówcie co chcecie. Dla mnie to rewolucja. Choć wciąż niekiedy zachowuje się jak dziecko we mgle. Ale co będzie za 5 lat? To niby jest s-f że będzie samoświadome, a ja uważam po tym co obserwuję, że to może się wydarzyć prędzej niż później :) 

A to, że na każdy temat przewyższa inteligencją przeciętnego mieszkańca świata to już się dzieje. Wiadomo specjaliści z danej dziedziny wciąż są i będą lepsi, ale już na tematy w których nie jest się specjalistą niemal każdy model jest od nas mądrzejszy.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
7 godzin temu, Elder napisał(a):

Fajnie by było żeby świat tak działał...

Przecież zawsze tak działa, krypto stworzyło milionerów, AI to samo. Przez ostatni rok to są gigantyczne wzrosty, nawet największe i najstabilniejsze jak google to >100%.

Problem jest ten sam co zawsze - "mogłem kupić" :D

Opublikowano (edytowane)

@galakty zainwestujesz w podzespoły, czy jakiegoś producenta, potem okaże się że inny producent wyskoczy z jakimś nowatorskim rozwiązaniem na które wszyscy będą się przerzucać i tyle z inwestowania ;) 

Tu trzeba bardzo dokładnie obserwować rynek i jaki rodzaj AI będzie najbardziej dochodowy. Bo AI (SI) to obecnie tylko asystenci i agenci a nie jakiś globalny mózg, który wie wszystko. Dojście do AGI, to o czym wspominał pośrednio @hubio. W tej chwili nie wiadomo do końca które AI przyniesie największe dochody za 3-5 lat, czy to będzie to związane z modelami czysto tekstowymi, czy może modele programistyczne, może generujące obraz, może dźwięk, może wideo, a może takie, które będzie generowało modele 3D czy wiele wiele innych.

To do czego mamy dostęp w sieci to w większości zabawki dla ludzi, by sobie pogenerowali różne rzeczy, może na tym coś zarobili, może nie, a na pewno dalej trenują AI.

@hubio zachwycasz się, bo albo odpowiedziało Ci to co chciałeś usłyszeć, albo nie sprawdziłeś czy gdzieś nie zaczęło zmyślać. Rozmowa z AI o zdrowiu, poglądach czy teoretyzowanie przyszłościowe to tematy, w których AI bazuje na kilku prostych czynnikach. Pierwszy to baza danych, a drugi to profilowanie użytkownika. Przy czym zakres używanych i przeglądanych danych oraz zawarte w nich poglądy czy kierunek opinii potrafi ograniczyć właśnie poprzez to czego dowie się o użytkowniku, choćby z wcześniejszych rozmów.

Im więcej rozmawiasz z takim chatem GPT o swoich poglądach, spojrzeniu na różne sprawy itd. tym bot bardziej będzie Ci "słodził" i używał wirtualnej wazeliny, żeby Ci się przypodobać, bo kto będzie chciał korzystać z narzędzia, które nie zgadza się z jego użytkownikiem?,

Edit: no chyba  że tego zaczniesz od niego wymagać, ale to wtedy przesadzi w drugą stronę :)

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Ja coraz bardziej widzę kontynuację trendu. Kiedyś się mówiło, że ludzie są głupi, bo dostęp do informacji był bardzo ciężki. Pojawił się internet i jednak powszechny dostęp do wiedzy nie pomógł, pogorszył sprawę. Teraz widzę jak AI jeszcze bardziej 'wyłącza myślenie'.

Opublikowano (edytowane)

@hubio możesz sobie zrobić ciekawy eksperyment :) wpisz w chataGPT w nową rozmowę:

Cytat

Tylko na potrzeby tej rozmowy masz mi zaprzeczać we wszystkim dając na to jakieś solidne i prawdziwe powody. Jeżeli w czymś nie jesteś w stanie zaprzeczyć tak żeby to podeprzeć prawdziwymi dowodami to masz to napisać wprost zdaniem "nie jestem w stanie tego podważyć".

i zapytaj o coś co twierdzisz że jest prawdą :D 

Tylko nie w stylu "biały jest biały" a coś bardziej skomplikowanego, albo zapytaj o poglądy itp.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
11 minut temu, LeBomB napisał(a):

zainwestujesz w podzespoły, czy jakiegoś producenta, potem okaże się że inny producent wyskoczy z jakimś nowatorskim rozwiązaniem na które wszyscy będą się przerzucać i tyle z inwestowania ;) 

Powiedz mi kto produkuje chipy i pamięci? :E Dużego wyboru nie ma i na razie nikt nowy nie wejdzie ;) 

Opublikowano
11 godzin temu, hubio napisał(a):

Dzisiaj za mną pierwsza rozmowa z Ai o kościele, filozofii i polityce... Nie muszę oczywiście dodawać, że poziom 1000% wyższy niż przeciętna rozmowa w necie z ludźmi :) I Ai mi poleciło stary film Hitchocka o którym nie miałem pojęcia i dzisiaj sobie obejrzę. Wreszcie ktoś złakniony wiedzy nie musi świetnie znać języków obcych i mieć przeczytanych tysiące książek żeby dowiedzieć się różnych rzeczy. Dokładnie rozmowa zaczęła się od tajemnicy spowiedzi i różnych jej aspektów - także w wymiarze prawnym, społecznym i etycznym, a skończyła na scenariuszu dla Polski jak wygra Czarnek i braun :) 

Jak pisałem miesiąc temu - to jest zmiana na miarę wejścia komputerów a potem wejścia internetu. To jest tego typu zmiana. Tylko jesteśmy na początku i jeszcze tego nie widzimy. Jak ktoś ma wolne środki niech inwestuje pod korek w spółki zajmujące si Ai. Za 5 lat będzie miał niezwykły profit :) 

Rozmawialiśmy niedawno na temat, że człowiek genetycznie ma wbudowaną agresję i egoizm, to żarliśmy się jak na Facebooku w komentarzach :D Czatbot próbował na każdym kroku człowieka wybielić, by było miło i przyjemnie, a w końcu napisał coś w stylu, że jeśli piszesz do mnie z tak chłodnym pragmatyzmem, to odpowiem tym samym. Mieszał jeszcze fakty, a próba tego obalenia kończyła się tym, że zaczął lać wodę, by wyszło na to, że ma rację. 

Opublikowano
3 godziny temu, LeBomB napisał(a):

@hubio zachwycasz się, bo albo odpowiedziało Ci to co chciałeś usłyszeć, albo nie sprawdziłeś czy gdzieś nie zaczęło zmyślać. Rozmowa z AI o zdrowiu, poglądach czy teoretyzowanie przyszłościowe to tematy, w których AI bazuje na kilku prostych czynnikach. Pierwszy to baza danych, a drugi to profilowanie użytkownika. Przy czym zakres używanych i przeglądanych danych oraz zawarte w nich poglądy czy kierunek opinii potrafi ograniczyć właśnie poprzez to czego dowie się o użytkowniku, choćby z wcześniejszych rozmów.

Im więcej rozmawiasz z takim chatem GPT o swoich poglądach, spojrzeniu na różne sprawy itd. tym bot bardziej będzie Ci "słodził" i używał wirtualnej wazeliny, żeby Ci się przypodobać, bo kto będzie chciał korzystać z narzędzia, które nie zgadza się z jego użytkownikiem?,

Edit: no chyba  że tego zaczniesz od niego wymagać, ale to wtedy przesadzi w drugą stronę :)

Tak - jest lekkie słodzenie, ale to akurat lubię bo u ludzi jest dokładnie na odwrót - tylko jak mają okazję to wbiją szpilę. Jak jest ok to milczą. Jak jest źle - opier albo wbijają szpilę. Jestem z pokolenia gdzie tak się wychowywało też dzieci. Co do sprawdzania to w miarę sprawdzam, ale ponieważ z reguły wszystko było ok już coraz mniej sprawdzam. Wystarczy dopytać czy na pewno? Czy są inne analizy itp. I wtedy też dostaje się nieco inną odp. A w zastosowaniu do np. do konfiguracji jakiś programów to genialne. Teraz widzę jak dużo czasu wcześniej traciłem. Z chata gpt nie korzystam bo model bezpłatny jest słaby i można wysłać 1, 2 zdjęcie. Korzystam z chata od google.

4 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Teraz widzę jak AI jeszcze bardziej 'wyłącza myślenie'.

Tu się zgadzam. Znów porównam do żartu z gps jak człowiek z synkiem wjeżdża do jeziora bo tak mu pokazał gps :) . Przestaje się samemu analizować. 

Opublikowano

@hubio kup sobie tani pakiet na próbę coś z wielkiej trójki (ChatGPT Plus / Google AI Pro / Claude Pro).

Od razu zrobisz generacyjny skok za grosze i zobaczysz ile czasu traciłeś na darmowych ;)

3 godziny temu, Áltair napisał(a):

Czatbot próbował na każdym kroku człowieka wybielić, by było miło i przyjemnie

To (i wiele innych dziwnych zachowań) to jest zwyczajnie cecha produktów kilku wielkich firm a nie technologii.

4 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Rozmowa z AI o zdrowiu, poglądach czy teoretyzowanie przyszłościowe

Te 2 ostatnie to tak ale zdrowie to obecnie jeden z najczęstszych sposobów używania ChataGPT :D

Dlatego OpenAI zrobiło nawet dedykowany tool https://openai.com/pl-PL/index/introducing-chatgpt-health/

I w dodatku jest w tym zaskakująco mocny bo analiza danych to najmocniejsze strony llmów.

(Oczywiście trzeba mierzyć siły na zamiary, jest fajny do szybkiej analizy np. wyników krwi a nie do leczenia raka)

PS. Ostatnio widziałem fajny projekt LLMa wytrenowanego na danych do roku 1930!

Introducing talkie: a 13B vintage language model from 1930

https://talkie-lm.com/introducing-talkie

Online też jest dostęp przez https://talkie-lm.com/chat ale z moderacją.

Opublikowano

Czy  wam też od jakichś 3 dni SuperGrok odstawia numery z limitami? Mogę wygenerować 10 filmów 720 na dobę i potem albo jest info, że mam kupić wersję Heavy, albo włącza się tryb 480p. 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

AI to ciekawa technologia, ale to nie jest prawdziwe AI.

A co to jest prawdziwa AI? Jak samo pierwsze słowo nazwy wskazuje, jest sztuczna, nie prawdziwa. Ów hasło pierwszy raz w pracach badawczych pojawiło się w latach 60. ubiegłego wieku. To, co teraz obserwujemy, to jest najprawdziwsza sztuczna inteligencja. LLMy, sieci neuronowe, transformery, algorytmy genetyczne, systemy ekspertowe i cała reszta inwentarza to jest właśnie AI. Mielenie ogromnymi ilościami liczb w odpowiedni sposób. AI to nie jest byt, który w ma świadomość, potrzeby i działa z analizą tak, jak człowiek albo czegoś chce w rozumieniu ludzkim. Takie błędne postrzeganie ów technologii zbudowały filmy SF. Prawdziwe, opisywane naukowo AI, to jest właśnie to, co teraz obserwujemy.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
1 minutę temu, Karister napisał(a):

A co to jest prawdziwa AI? Jak samo pierwsze słowo nazwy wskazuje jest sztuczna, nie prawdziwa. Ów hasło pierwszy raz w pracach badawczych pojawiło się w latach 60. ubiegłego wieku. To, co teraz obserwujemy, to jest najprawdziwsza sztuczna inteligencja. LLMy, sieci neuronowe, transformery, algorytmy genetyczne, systemy ekspertowe i cała reszta inwentarza to jest właśnie AI. Mielenie ogromnymi ilościami liczb w odpowiedni sposób. AI to nie jest byt, który w ma świadomość, potrzeby i działa z analizą tak, jak człowiek albo czegoś chce w rozumieniu ludzkim. Takie błędne postrzeganie ów technologii zbudowały filmy SF. Prawdziwe, opisywane naukowo AI, to jest właśnie to, co teraz obserwujemy.

Ja mam nieco inne zdanie. W uproszczeniu Aktualnie to co mamy to bardzo rozbudowane skrypty “IF… to…” oraz predykcję kolejnego tokenu. 

Ale czy jest w tym prawdziwa ucząca się inteligencja? Nie bardzo. Pomijam nawet kwestie niezależności. 

Opublikowano (edytowane)

To nie jest kwestia Twojego zdania, tylko tego, co twierdzi nauka. Bardzo, ale to bardzo się mylisz z tymi IFami. To zupełnie nie tak działa, bo w ten sposób nie byłoby niedeterministyczności, która jest tak ważna dla elastyczności AI. To jest błąd na poziomie pomyłki Prezydenta z Sejmem albo KP z więzieniem z takich prawnych analogii. ;) Moim zdaniem Porsche 911 to wóz opancerzony w takim razie, ale co z tego? Zajrzyj sobie na start na blog polskiego programisty imieniem i nazwiskiem Mirosław Mamczur. Tam liźniesz podstawy tego, co to są wagi, funkcje aktywacji itd. A to jest wierzchołek, wierzchołka... i tak dalej kilka razy... wierzchołka góry lodowej.

EDIT: łap taki bardzo wysokopoziomowy opis samej idei: https://miroslawmamczur.pl/czym-jest-i-jak-dziala-transformer-siec-neuronowa/.

Edytowane przez Karister
Opublikowano

Jak opadną zachwyty nad LLM to do głosu przyjdzie trochę rozsądku.

znam teorię stojącą za transformerami, LLM czy RAG. Potrzebuje tego do szkoleń z AI Act. 

Ale to nie za bardzo zmienia mojego prywatnego zdania na temat tej technologii. I nie chodzi mi o filmy SF, ale o brak prawdziwej inteligencji, bystrości. GPT wciąż można łatwo oszukać, bo ta technologia stworzyła przede wszystkim zaplanowane reakcje.  

Opublikowano (edytowane)

Skoro znasz teorię za nimi stojącą, to czemu piszesz, że AI to rozbudowane w ify skrypty? If to jest tylko narzędzie do osiągnięcia rozgałęzienia przepływu, a nie główny budulec algorytmów AI. Tak samo jak liczby nie służą do pisania ustaw, a są tylko narzędziem do numerowania paragrafów, ustępów itd.

A co do zachwytów i rozsądku to już osobny temat. Czas pokaże. Ja należę do umiarkowanych sceptyków.

AI brakuje prawdziwej inteligencji, bo jak sama nazwa wskazuje, jest sztuczna. Zgodnie z założeniami.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
Godzinę temu, Karister napisał(a):

Skoro znasz teorię za nimi stojącą, to czemu piszesz, że AI to rozbudowane w ify skrypty? If to jest tylko narzędzie do osiągnięcia rozgałęzienia przepływu, a nie główny budulec algorytmów AI. Tak samo jak liczby nie służą do pisania ustaw, a są tylko narzędziem do numerowania paragrafów, ustępów itd.

Bo w ogromnym uproszczeniu tak to odczuwam. Trochę tak to działa. LLM tak działa - jak X to Y. A jak mu zabraknie okna kontekstowego to nawet Z :) 

A co do zachwytów i rozsądku to już osobny temat. Czas pokaże. Ja należę do umiarkowanych sceptyków.

Ja również. I to pomimo pracy z Claude, Claude code (ale vibe coding) i wdrażania Claude w kancelarii ;) 

AI brakuje prawdziwej inteligencji, bo jak sama nazwa wskazuje, jest sztuczna. Zgodnie z założeniami.

No wydaje mi się, że założeniem była inteligencja. Nie świadomość jako osobny byt, ale inteligencja. 

27 minut temu, hubio napisał(a):

Ai mi napisało: weszłeś a ja do niego - co ty piszesz wiejskim językiem, chyba za dużo Polaków ze wsi z tobą gada Xd :) I przyznał mi rację :) 

Idź dotknij trawy albo coś, bo ręce opadają. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Bo w ogromnym uproszczeniu tak to odczuwam. Trochę tak to działa. LLM tak działa - jak X to Y. A jak mu zabraknie okna kontekstowego to nawet Z :) 

No właśnie w ogóle tak nie działa. To jest po prostu nieprawda. Dlatego te algorytmy są tak inne. Powtórzę: opierają się na niedeterminizmie, a nie regułach typu jak X to Y. Prosta sieć neuronowa działa w oparciu o wytrenowane wagi dla neuronów i z pewnym prawdopodobieństwem zwracaja dobre wyniki. Rzadko najlepsze i niekoniecznie takie same za każdym razem. Oczywiście dobrze wytrenowana sieć to tak ustawione wagi, że to prawdopodobieństwo jest jak najwyższe, a sieć nie utyka w lokalnych minimach z powodu przeuczenia. LLM to rozszerzenie tego konceptu. Zupełnie inna klasa algorytmów.

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

No wydaje mi się, że założeniem była inteligencja. Nie świadomość jako osobny byt, ale inteligencja. 

Sztuczna inteligencja. Czyli matematyczny sposób na zamodelowanie zachowań człowieka i natury. Algorytm genetyczny jest prostym i dobrym przykładem.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

Niedługo i tak nikogo nie będzie stać na AI, ani nawet na prosty terminal do niego (512 MB RAM I dysk 250 GB), także w... możecie sobie wsadzić całą tę waszą texhnologię. :E Póki co to wygląda tak, że korporacje i autystyczni socjopaci szykują nam świat rodem z "Elizjum". 

A dlaczego samo AI w kontekście szukania informacji jest tak zaj...? IMHO tylko częściowo chodzi o szybkość i algorytmy - ale także o to, że odkąd sociale zdominowały i zdemolowały internet, odkąd władzę przejęły baity i SEO, upadło merytoryczne dziennikarstwo i publicystka, zamknęły się serwisy branżowe, czas życia pojedynczej informacji lub posta liczy się w minutach, struktura i chierachia danych przestała istnieć, a ludzie względem siebie wszędzie już zachowuja się jak moderacja na Elektrodzie - no to trudno, żeby genialne AI nie weszło całe na biało. Takiego burdelu i śmietnika nie sposób już ogarnąć inaczej jak tylko transformerami, oczywiście gargantuicznym wręcz kosztem energii itd. 

Nowy wspaniały świat. 

Najgorsze jest właśnie to, że człowiek czasem musi z tego gówna skorzystać, bo inaczej nie sposób już zdobyć informacji w erze Twitterów, X-ów itp. 

Edytowane przez Zas
Opublikowano
9 godzin temu, Karister napisał(a):

No właśnie w ogóle tak nie działa.

Dopóki nie powstaną komputery kwantowe to tak, tak to właśnie działa, bo nie może inaczej. Wszystko się sprowadza do 0 i 1, a że LLMy są bardzo rozbudowane to inna sprawa. Wszystko koniec końców schodzi do bramki logicznej.

Opublikowano (edytowane)

Nie o to chodziło. Chodziło o architekturę systemów AI, a nie o to, czy to ostatecznie działa na bramkach logicznych, czy na czymś innym. Mowa była o klasie algorytmów i te od AI to nie są żadne bogato poifowane skrypty. Bez sensu powtarzać trzeci raz, że chodzi o klasę sprytnie zaprojektowanych niedeterministycznych algorytmów. To jest zupełnie inny sposób działania niż jakaś ifologia. Sprytne algorytmy bazujące na odpowiednich strukturach danych. To że w kodzie są wyrażenia warunkowe jako narzędzie do osiągnięcia celu jest oczywiste i to to też tłumaczyłem. Chodzi o to, że nie są głównym budulcem AI w odróżnieniu od głupiego ifelsetona, a do tego zostały tu sprowadzone.

Komputery kwantowe działają zupełnie inaczej i one nie są dobre dla AI w ogóle. Zupełnie inna bajka.

Edytowane przez Karister