Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja mam inne odczucia. Dla mnie Copilot najlepiej się sprawdza.

Często korzystam z paru AI na raz i Copilot z reguły wypluwa najlepsze rezultaty, a z kolei najgorsze ChatGPT :) 

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano

Bo wszystko zależy od tego, do czego chce się ich używać.

@GordonLameman @galakty firmowy copilot można ograniczyć np. do wydzielonego katalogu w sharepoint, co już daje znacznie większe możliwości i pozwala stworzyć własnego agenta tworząc do niego w takim katalogu bazę danych lub instrukcji, a to czego nie znajdzie tam może doszukać w sieci.

Można mu wymusić GPT 5.4 więc też dostaje się całkiem dobre rezultaty. Choć to pewnie zależy od poziomu abonamentu.

Opublikowano
40 minut temu, LeBomB napisał(a):

Bo wszystko zależy od tego, do czego chce się ich używać.

@GordonLameman @galakty firmowy copilot można ograniczyć np. do wydzielonego katalogu w sharepoint, co już daje znacznie większe możliwości i pozwala stworzyć własnego agenta tworząc do niego w takim katalogu bazę danych lub instrukcji, a to czego nie znajdzie tam może doszukać w sieci.

Można mu wymusić GPT 5.4 więc też dostaje się całkiem dobre rezultaty. Choć to pewnie zależy od poziomu abonamentu.

Claude też może pracowac na projekcie/folderze. I jest dużo skuteczniejszy :) 

Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman różnica taka, że to musisz opłacić dodatkowo. Gdy firma opłaca pakiet MS365 to copilot w postaci osobnej aplikacji jest w pakiecie. Dopiero gdy chcesz integracji copilota np. z Word, Excel, Teams itd. to trzeba rozszerzyć pakiet o Copilot dla firm.

Dlatego copilot będzie miał pewną przewagę ilościową i dostępności w biznesie, ale niekoniecznie póki co w funkcjonalności.

Korzystając z AI najważniejsze jest by odpowiedzieć sobie na pytanie do czego ma służyć i wtedy inwestować w konkretne rozwiązanie. Jak rozwiązań jest kilka to już pozostaje kwestia kosztów.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Nikt nie miesza githubowego copilota z copilotem MS? Githubowy copilot to najbardziej opłacalna subskrypcja do czerwca (potem zmieniają model rozliczeń) i ma pełny wybór modeli.

Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Ja mam inne odczucia. Dla mnie Copilot najlepiej się sprawdza.

Często korzystam z paru AI na raz i Copilot z reguły wypluwa najlepsze rezultaty, a z kolei najgorsze ChatGPT :) 

Copilot MS i ChatGPT to ta sama rodzina modeli OpenAI :D

Nie wiem jakie ustawienia modeli daje Copilot MS ale kwwestia jest w jakiej konfiguracji co porównujesz. ChatGPT w darmowej wersji będzie najgorszy na rynku a płatny to TOP1-2.

W ogóle ciekawa sytuacja z Claude Opusem 4.7, większość community Claude na reddicie uznaje go za regres, +35% zużycia tokenów bez realnego zysku w jakości.

https://www.reddit.com/r/ClaudeAI/comments/1snhfzd/claude_opus_47_is_a_serious_regression_not_an/

Trochę go testowałem w subskrypcji i o ile zużycie faktycznie duże a limity małe to jednak model nadal świetny, ścisła topka z GPT 5.5

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Copilot MS i ChatGPT to ta sama rodzina modeli OpenAI :D

Tak jak zwróciłeś uwagę, kwestia konfiguracji i wersji, ale końcowego klienta nie obchodzi co siedzi pod maską, tylko jak działa :)

Coraz bardziej mnie przeraża te całe AI z powodu... ludzi. Coraz częściej widzę sytuacje, że ktoś się upiera swoich błędnych racji i jako argument pokazuje co mu wypluło AI. A chyba najgorsze są sytuacje gdzie AI w miarę dobrze coś zwróciło, ale zostało zinterpretowane całkowicie źle.

Czekamy na hasła 'wyłącz TV AI, włącz myślenie' 8:E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano

@Wu70 ja piszę o copilocie MS. Masz do wyboru GPT od 5.2 do 5.4 lub wybór automatyczny, bądź "szybka odpowiedź". Jak wybierze się konkretnie któryś model GPT to wtedy z niego korzysta, jak wybierze się auto lub szybką odpowiedź to z tego co kiedyś czytałem miały dochodzić do procesu jakieś algorytmy MS, które przyspieszają odpowiedź. 

I dlatego zacząłem się zastanawiać czy MS pójdzie drogą innych i wprowadzi też jakieś punkty/tokeny do wykorzystania, czy dalej pozostanie w modelu nieograniczonym ilościowo jeśli chodzi czat tekstowy.

Opublikowano
49 minut temu, MaxaM napisał(a):

Coraz bardziej mnie przeraża te całe AI z powodu... ludzi. Coraz częściej widzę sytuacje, że ktoś się upiera swoich błędnych racji i jako argument pokazuje co mu wypluło AI. A chyba najgorsze są sytuacje gdzie AI w miarę dobrze coś zwróciło, ale zostało zinterpretowane całkowicie źle.

Czekamy na hasła 'wyłącz TV AI, włącz myślenie' 8:E

image.png.4d6c40db040661e4bdabd0a2bf4cc74a.png

To ile razy klienci przysyłają:

1) "Copilot mi przygotował. Czy może Pan zerknąć? To nie zajmie długo, wszystko gotowe!"
2) "A Panie Mecenasie, bo Pan tu napisał to, a AI mi podpowiedziało, że...."

No robi się śmiesznie. 
Ja jak robiłem reklamację jedną to pisałem ja w sobie w Claude i nawet nie formatowałem (xD), gośc się wkurzył i w pewnym momencie zacżał mi odpisywać chatem GPT. No tylko, że ja miałem rację i po szybkiej eskalacji musiał sie ze swoich chamskich tekstów wycofać, przeprosić, wystawic korektę i zapytać czy wszystko ok :E 

Opublikowano

I ja mam teraz pytanie jeżeli ktoś korzysta lub korzystał z płatnego Chata GPT. Rozszerzenie go do wersji GO pozwala przesyłać pliki bez znacznego limitowania konwersacji? Bo w darmowej wersji jak konwersacja jest tylko tekstowa, to można ją ciągnąć tygodniami i ma tylko dzienny limit ilościowego wiadomości, który mi póki co wystarczył, bo ten potem się resetuje i znów mogę w tej samej konwersacji pisać dalej. Lecz jak tylko wrzuci się jakiś plik, to kilka wiadomości i konwersacja praktycznie zostaje w darmowym modelu zamknięta. Jak to wygląda w wersji GO? 

Opublikowano

Limit ilościowy przesyłania plików rośnie ale w tym przypadku to limit kontekstu kończył rozmowę więc jak używasz 5.3 Instant to Go podniesie limit 16k->32k.

A jak thinking mini (5.4 mini?) to z nieznanego poziomu do 256k.

W każdym razie na pewno coś podniesie :D

E9aCK3q.png

Najgorzej że Go nie ma w ogóle dostępu do głównego modelu 5.5, najlepiej zacznij od...

...instalacji Codex ;) Ma swoje niezależne limity, odpalisz każdy model włącznie z 5.5 xhigh -> konfiguracja wyższa niż w planie Plus.

Opublikowano

Możesz pytać o co chcesz, jak zapytasz o pogodę to sprawdzi i od razu odpowie ;)

Antigravity to takie typowe IDE jeszcze więc będzie wyglądać dziwnie ale zadziała.

Codex wystartował dla programistów ale teraz idzie w kierunku aplikacji do wszystkiego. Pełno wtyczek do różnych tooli, możesz łączyć z aplikacjami typu google drive, kalendarz czy inne gmaile.

A do tego może pracować na plikach, nie musisz nic wysyłać na stronę, po prostu mówisz żeby coś otworzył.

A jak trzeba to będzie pracował przez godzinę zamiast działać w trybie pytanie-odpowiedź.

Codex = mniej ograniczony ChatGPT, możesz zapytać o wygenerowanie 50 śmiesznych obrazków ale na koniec jeszcze zapisze je w odpowiednim katalogu pod odpowiednią nazwą.

W dodatku masz dostęp do pełnych ustawień modeli, limity dotyczą tylko użycia.

Prędzej czy później to będą ograniczać tak jak w subskrypcjach na chatgpt który jest nasycony uzytkownikami a do Codexa dopiero próbują ich ściągnąć.

Opublikowano

@Wu70 no właśnie moje pierwsze spotkanie z codex to było jako narzędzie do pisania kodu, ja wtedy potrzebowałem kod VBA, Python i gotowe rozwiązanie do Arduino. Dlatego teraz w tym co chcę zrobić codex nie wydawał mi się dobrym narzędziem.

52 minuty temu, Wu70 napisał(a):

A do tego może pracować na plikach, nie musisz nic wysyłać na stronę, po prostu mówisz żeby coś otworzył.

Ale łącząc go z google drive czy jak?

Opublikowano

jestem pod wrażeniem jak najnowsze modele AI radzą sobie z generowaniem spójnego obrazu który zawiera dużo mniej błędów i artefaktów niż jeszcze rok temu, jest też większa kontrola nad wszystkim

Opublikowano
45 minut temu, galakty napisał(a):

@Wu70 A do jakich modeli ma dostęp? Bo w Antigravity cisnę Gemini 3.1 Pro, mam też Opusa 4.6, a tam? Pytam w tej chwili o wersję darmową, na razie nie mam potrzeby płacić. 

Pełny GPT 5.5 xhigh, czyli lepsze ustawienia niż jakbyś kupił subskrypcję i wszedł na chatgpt.

Obecnie Antogravity+Codex to dla cwaniaczków metoda na nielimitowane wszystkie top modele bo po prostu przelogowują darmowe konta 8:E

22 minuty temu, LeBomB napisał(a):

no właśnie moje pierwsze spotkanie z codex to było jako narzędzie do pisania kodu

Tak właśnie zaczynali, teraz zrobisz tam wszystko co na chatgpt + jeszcze więcej i lepiej.

https://openai.com/pl-PL/index/codex-for-almost-everything/

23 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Ale łącząc go z google drive czy jak?

Możesz łączyć, może otworzyć lokalne pliki, może sobie siedzieć w sandboxie WSLa, w zasadzie cokolwiek :D

To najlepszy czas do używania Codexa, nawet na free robisz co chcesz z pełną wydajnością modeli.

Długo to nie potrwa.

Opublikowano
10 minut temu, Wu70 napisał(a):

Pełny GPT 5.5 xhigh, czyli lepsze ustawienia niż jakbyś kupił subskrypcję i wszedł na chatgpt.

Obecnie Antogravity+Codex to dla cwaniaczków metoda na nielimitowane wszystkie top modele bo po prostu przelogowują darmowe konta 8:E

Ciekawe na jak długo...

A jakbyś miał wybrać jedno z nich do napisania apki łączącej kilka API to który byś wybrał? :) 

Opublikowano (edytowane)

No dobra. Teraz czas na frustrację :) Pierwszy raz od tego miesiąca co używam Ai bardzo mnie zawiódł model z google. Otóż kiedyś z nim gadałem, że pod Omsi można zrobić lepsze FF dla Mozy poprzez SimHub. Więc wczoraj znów wróciłem do tego. 3 godziny od 24 do 3 zmarnowane. Ai mi wytłumaczyło jak wszystko zrobić, ale działały mi wyłącznie ledy. Ja mam jeszcze SimDasha więc sprawa była mocniej skomplikowana. Ostatecznie się zapętliło na odpowiedziach. Po kilku wymianach zdań wracało wciąż do pewnego ustawienia. Na samym końcu drukowanymi literami z wykrzyknikami walnęło tekst: "tam musi być Moza!!!!!" ;D Oczywiście nie było...

Włączyłem chata gpt, który we wcześniejszych różnych sprawach był nieco "głupszy". I od razu kliknąłem na "głębokie myślenie". Bo jak nie korzystałem przez tydzień to miałem okienko na tą funkcję :) Po 2 min. mielenia okazało się, że SimHub nie jest w stanie dodać lepszego FF do Mozy. Po prostu w ogóle tego nie robi. Trzeba dokupić coś ala subwoofer i gdzieś przytknąć do fotela i tak połączyć. I to działa jak jakieś głośniki czy coś podobnego. A mi chodziło pod kierownicę. 3 godziny zmarnowane. Jedyne co to może pobawię się jeszcze ledami bo to działa.

Ten model z google kompletnie pominął cały aspekt zakupowy, że trzeba cokolwiek dokupić. Cały czas mi podpowiadał, że da się to jakoś ustawić na kierownicę.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

To jakie appki desktopowe są niby dobre i wciąż za free? Codex? Antigravity? I co jeszcze? Codex to Open AI, Antigravity to Google, czy jeden oparty na ChatGPT, drugi na Gemini? A co będzie najlepsze do przerobienia kilku obrazków? 

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)

Codex pierwszy wybór bo to będzie apka kompletna, Antigravity obok do innych rzeczy (obrazki chyba tam nie pójdą jednak też pójdą :)) albo po prostu sprawdzania jak sobie z czymś poradzi inny model, nie zawsze jeden będzie najlepszy w każdym scenariuszu.

23 minuty temu, galakty napisał(a):

A jakbyś miał wybrać jedno z nich do napisania apki łączącej kilka API to który byś wybrał? :) 

Jeśli musi być w darmowym planie to nie trzeba wybierać bo i tak nie płacisz, lepiej wtedy maksymalnie dobrze wykorzystać drobne limity na topowe modele.

Rozdziel planowanie i review na Opusa z Antigravity i GPT 5.5 xhigh z Codexa a same wykonywanie planów zostaw najsłabszemu Gemini 3.1 Pro, taki zestaw to będzie totalny rzeźnik za darmo.

Edytowane przez Wu70