Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

prosta sprawa... od zawsze tak było, wystarczy zadać sobie jedno pytanie - dlaczego Windows Server (od zawsze) wydawany w podobnym czasie co system konsumencki ma mniejsze od niego wymagania?? :D już odpowiem na czystą logikę %-) 

wydajność i stabilność systemu Server jest znacznie ważniejsza niż w systemie konsumenckim - za tym idzie brak tak mocno rozbudowanego GUI - mniejsze zużycie zasobów

ale najważniejsze pytanie które tu padło... Windows Server czasem zainstalowany na maszynie musi działać kolejne lata, automatycznie jest inaczej skrojony pod cykl wsparcia sprzętowego :D 

Opublikowano (edytowane)

Aloha. Buduję gówniakowi nową maszynę na AM5 - brać windę ze sklepów za okolice 500pln, czy zaryzykować zakup w jakimś soft360 za okolice 300pln?

Edytowane przez cervandes
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, cervandes napisał(a):

Aloha. Buduję gówniakowi nową maszynę na AM5 - brać windę ze sklepów za okolice 500pln, czy zaryzykować zakup w jakimś soft360 za okolice 300pln?

Looknij tutaj: https://www.purepc.pl/tanie-licencje-na-system-windows-10-windows-11-i-microsoft-office-nawet-ojciec-mateusz-kupil-jednego-dla-swojej-parafii

Tanie licencje na system Windows 10, Windows 11 i Microsoft Office. Nawet Ojciec Mateusz kupił jednego dla swojej parafii :rodzinka:

Edytowane przez leven
  • Like 1
Opublikowano

@leven

Cytat

Zakupiony kod produktu np.: Windows 10 Home należy aktywować. W tym celu przechodzimy do: Pasek Start - Ustawienia - Aktualizacja i Zabezpieczenia - Aktywacja - Zmień Klucz Produktu. W polu "Wprowadź klucz produktu" wpisujemy kod zakupiony na scdkey i klikamy dalej. Po aktywacji klucza powinien pojawić się następujący komunikat: "System Windows został aktywowany za pomocą licencji cyfrowej powiązanej z Twoim kontem Microsoft".

To jak takie coś wyskoczy przy aktywacji na koncie lokalnym, to do czyjego konta MS będzie przypisana licencja? :E 

Opublikowano
W dniu 15.11.2024 o 09:51, cervandes napisał(a):

Jeśli chcesz w pełni legalny klucz, który na pewno nigdy nie przestanie działać, to musisz kupić licencję w oficjalnej dystrybucji, a nie w sklepie z tanimi kluczami. 

Te tanie klucze pochodzą z licencji studenckich, grupowych (VLK) albo są wyciągane ze złomowanych komputerów.

• Like 1
Opublikowano

Ręcznie w większości przypadków odchudzam :P czasem wgrywam też mody w różnych wersjach build  (zależy jaki lapek się trafi)  ale nawet te zmodowane pocięte od siebie dodatkowo optymalizuje :E używałem też czasami skryptu od Wowo (Brak update do win11 24h2)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.11.2024 o 16:34, Akuki napisał(a):

Bo jak rozumiem wersji LTSC nie idzie dostać normalnymi kanałami?

https://massgrave.dev/windows_ltsc_links

Plus https://github.com/ChrisTitusTech/winutil lub https://github.com/memstechtips/UnattendedWinstall (w tym można zrobić własna wersje pliku, co się chce, a co nie).

@Send1N Podziel się ISO na winclubie. Zrobisz konkurencje dla sromotnika :D

Edytowane przez MAKU
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Mistrzu popraw opcje czyszczenie systemu z  katalogu: pobrane usunoł mnie wszystkie pliki oprócz niektorych folderow.

Wg. mnie tego folderu nawet nie powinien ruszać.

Pozdrawiam

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 16.11.2024 o 10:43, Galvatron napisał(a):

Jeśli chcesz w pełni legalny klucz, który na pewno nigdy nie przestanie działać, to musisz kupić licencję w oficjalnej dystrybucji, a nie w sklepie z tanimi kluczami. 

Te tanie klucze pochodzą z licencji studenckich, grupowych (VLK) albo są wyciągane ze złomowanych komputerów.

No to ja mam wyjątkowe szczęście bo kupiłem zagramanicą retaila W11pro za circa 80 ziko z prawilną promocyjną fakturą z jakich 500 zilo. Jak człowiek chce to się da.

W dniu 16.11.2024 o 10:43, Galvatron napisał(a):

No to ja mam wyjątkowe szczęście bo kupiłem zagramanicą retaila W11pro za circa 80 ziko z prawilną promocyjną fakturą z jakich 500 zilo. Jak człowiek chce to się da.

Opublikowano (edytowane)

@lysyn bcdboot są też pewnie jakieś narzędzia ułatwiające. Możesz usunąć partycje bootującą z innego dysku i zrobić naprawę poprzez bcdedit /scanos i inne. 

Masz w ogóle partycję EFI i MSR na dysku pierwszym?

Edytowane przez zakk87
Opublikowano

@leven pierwszy screen - nie rozumiem o co chodzi :E

drugi screen - blad zgloszony w kategorii TPM ale nie dotyczy stricte TPM - blad spowodowany prawdopowobnie wylaczonym Secure Boot

Zasadniczo to nie rozumiem czemu chcesz usilnie wylaczyc TPM skoro w niczym nie przeszkadza. Bledy ktore podaje (przynajmniej ten ze screena nie jest bledem stricte TPM) na nic nie wplywaja (jak zreszta 90% bledow z dziennika zdarzen)

Wylaczajac TPM i Secure Boot po 1 - w pewnym stopniu zmniejszasz bezpieczesntwo a po 2 - Windows 11 wymaga Secure Boot i TPM. I pomimo, iz mozna to obejsc lub wylaczyc po zainstalowaniu itd. - nie jest powiedziane, ze przy pewnej aktualizacji - nie wysypie Ci sie system z powodu braku tego. Dodatkowo, moze byc problem, iz pewne aktualizacje, poprawiajace bezpieczenstwo czy funkcjonalnosc - nie zostana Ci dostarczone. Wszak nie wszystkie aktualizacje sa zle i wszystko psuja. Sa rowniez te potrzebne

A co do prywatnosci - nie wiem w jaki sposob TPM czy Secure Boot mialby ja naruszac ale jesli sie tak bardzo martwisz a mimo wszystko uzywasz Windowsa 11 - masz wiecej powodow do zmartwien w tej kwestii anizeli te 2, w/w elementy :E

Opublikowano (edytowane)

@leven jedyne co możesz zrobić to ukryć te wpisy by nie pokazywały się w logu, robisz to tak:

1. Zaznaczasz zdarzenie i wybierasz zakładkę "Szczegóły", szukasz GUID i kopiujesz cały.

2. Odpalasz regedit i w szukajce wpisujesz: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\WMI\Autologger\EventLog-System\skopiowany ciąg znaków GUID zdarzenia

3. W wyszukanym wpisie rejestru szukasz Enabled i ustawiasz z 1 na 0.

4. Restart PC i dane zdarzenia nie będą już logowane, zostaną ukryte.

Edytowane przez caleb59
  • Thanks 1
Opublikowano

@leven jak wyczyścisz moduł TPM, nawet ten wirtualny to wywalisz (jeżeli masz i posiadasz) licencję do MS 365, poświadczenia logowania do konta MS z kont przypisanych, np. służbowych, klucze szyfrujące bitlockera czyli duże prawdopodobieństwo utraty dostępu do danych, może dojść do wywalenia danych konta MS którymi logujesz się do systemu i uszkodzeniu profilu użytkownika. Części z tych rzeczy doświadczyłem po aktualizacji BIOS płyty, która wyczyściła coś w tym "wirtualnym" TPM :E 

Drugi screen to prawdopodobnie błąd MS. Mam włączony secure boot i też mi wywala ten błąd, przyczyny nie ustaliłem. Ze strony MS do id 1796

Cytat

Po zastosowaniu zaktualizowanej listy odwołań DBX do urządzenia i wystąpieniu błędu, który nie jest objęty powyższymi zdarzeniami, zdarzenie jest rejestrowane, a system Windows spróbuje zastosować listę DBX do oprogramowania układowego przy następnym ponownym uruchomieniu systemu.

W teorii ta aktualizacja miała rozwiązać problem

https://support.microsoft.com/en-us/topic/kb5012170-security-update-for-secure-boot-dbx-72ff5eed-25b4-47c7-be28-c42bd211bb15

w praktyce to dalej losowe i w zasadzie wynika z jakiegoś certyfikatu powiązanego z UEFI czy coś, nie wnikałem za bardzo, ale jak pisałem, to prawdopodobnie błąd samego MS, albo ewentualnie producentów płyt, którzy coś namieszali w swoich BIOSach, że stało się to niekompatybilne. 

Zatem ja wrzucam to w rodzaj błędów, na które i tak nie mam wpływu i które nie utrudniają korzystania z komputera. Może wydłużają czas uruchamiania systemu o jakieś milisekundy :P