Pawelek6 287 Opublikowano 26 Listopada 2025 Opublikowano 26 Listopada 2025 (edytowane) @Pan Mateoo to odinstaluj Edge? Edytowane 26 Listopada 2025 przez Pawelek6
Pan Mateoo 558 Opublikowano 27 Listopada 2025 Opublikowano 27 Listopada 2025 nie bo nie mam altenatywy a wiem ze usuwajac go totlanie z rejestru to moze wrocic. sama przegladarka w sobie nie jest najgorsza wiec moze byc. byle by znala swoje miejsce.
LeBomB 2 152 Opublikowano 27 Listopada 2025 Autor Opublikowano 27 Listopada 2025 Na 90% wróci przy kolejnej większej aktualizacji. Po prostu zmień domyślną przeglądarkę w ustawieniach. 30 sekund roboty, a przypadek który masz jest po prostu rzadki. Odkąd korzystam z windows 11 jeszcze mi się nigdzie nie zdarzyło. Na win10 raz na jednym kompie. 1
Send1N 4 909 Opublikowano 27 Listopada 2025 Opublikowano 27 Listopada 2025 (edytowane) Wystarczy użyć np Revo unistaller i wywalić całkowicie edge z windy - problem z głowy @j4z Edytowane 27 Listopada 2025 przez Send1N 1
Galvatron 51 Opublikowano 3 Grudnia 2025 Opublikowano 3 Grudnia 2025 Gość prawdopodobnie zainstalował jakąś aktualizację w wersji Preview lub z Insidera, bo ostatnio nie było żadnych stabilnych aktualizacji.
caleb59 1 730 Opublikowano 3 Grudnia 2025 Opublikowano 3 Grudnia 2025 Siedzę na najnowszej preview i u mnie ikonki na pasku nie znikają.
ostryb 29 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Witam panowie. Mam taki problem. Próbuję zainstalować nowy system i przy jak dochodzę gdzie ma być system zainstalowany to nie widzi dysku. W biosie już wszystko co mogłem przestawiłem i nic. Zaznaczam że jak odpalam komputer to normalnie działa na starym sytemie a jak próbuje odpalić z USB to nie widzi dysku 512GB O co kaman?
Pan Mateoo 558 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 dysk ma byc gpt, secure boot i bitlocker wylaczany?
ostryb 29 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Opublikowano 6 Grudnia 2025 (edytowane) Dzieki mistrzu. Dysk jest GPT. Próbuje secure boot wyłączyć ale w biosie nie mogę jest na szaro. Szukam gdzie to jest w Windows. Edytowane 6 Grudnia 2025 przez ostryb
ostryb 29 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Zrobiłem jak tu i nadal nie widzi dysku. Z
Send1N 4 909 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Może masz na odwrót dysk w gpt a w biosie masz ustawione CSM / Legacy mode, wyszarzony sceureboot może na to wskazywać, co to w ogóle za sprzęt? 1
damiank 37 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Opublikowano 6 Grudnia 2025 (edytowane) Jeżeli to jest laptop to trzeba podać sterownik do interfejsu od dysków bo coś tam pozmieniali i ten windowsowy nie działa. Edit. Minuta szukania i mam ocb https://forum-pl.msi.com/index.php?threads/instalator-windows-11-pro-nie-widzi-dysku-przy-instalacji.15628/ Edytowane 6 Grudnia 2025 przez damiank 1 1
Send1N 4 909 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Opublikowano 6 Grudnia 2025 To jest zależne od sprzętu już X lat temu można było trafić lapka/tableta w którym trzeba było wrzucić sterownik do kontrolera z jakiegoś zewnętrznego nośnika bo instalator nie widział dysku takie akcje zdarzały się już na win8/10 1
damiank 37 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Na WinXP też bo AHCI nie było. Tyle że dla mnie ten VDM to była nowość jak to zobaczyłem jakiś czas temu. 2
ostryb 29 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Opublikowano 6 Grudnia 2025 3 godziny temu, Send1N napisał(a): To jest zależne od sprzętu już X lat temu można było trafić lapka/tableta w którym trzeba było wrzucić sterownik do kontrolera z jakiegoś zewnętrznego nośnika bo instalator nie widział dysku takie akcje zdarzały się już na win8/10 Mi pierwszy raz coś takiego wyskoczyło. Dziś nie mam sił z tym walczyć spróbuję jutro. Laptop z którym walczę to Acer nitro an517-54. https://store.acer.com/en-gb/acer-nitro-5-gaming-laptop-an517-54-black
Send1N 4 909 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Opublikowano 6 Grudnia 2025 W tym modelu to tak na szybko wejdź do biosu, znajdź pozycję "intel VMD controller" i daj ją na disabled, installator powinien zobaczyć dysk bez dogrywania sterowników (to jest takie trochę obejście problemu bokiem) jeżeli vmd controller będzie włączony podczas instalacji trzeba załadować sterownik intel rapid storage IRST, przerabiałem ten temat z acerem nitro w tamtym roku. 1 1
ostryb 29 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Godzinę temu, Send1N napisał(a): "intel VMD controller" Mam tak. Dobra zrobiłem to tym sposobem. Nie lubię z systemu tego robić wolę na czysto.
stevie 2 Opublikowano 7 Grudnia 2025 Opublikowano 7 Grudnia 2025 (edytowane) Może jest włączone Device Encryption (szyfrowanie urządzenia) i nie można partycji windowsowskich oblookać/zamontować w linuksie np. (Nie ma znaczenia, że BitLocker jest nieaktywny! Od ver.25H2 - prawdopodobnie DE jest załączane a automatu) !!! tutaj można sprawdzić czy jest uruchomione device encryption na poszczególnych dyskach * PowerShell (jako admin) (i polecenie (i enter)) Cytat Get-CimInstance -Namespace root\cimv2\security\microsoftvolumeencryption -ClassName Win32_EncryptableVolume Sprawdzić ProtectionStatus... ProtectionStatus 1 = Zaszyfrowane ProtectionStatus 0 = Nie zaszyfrowane Aby móc odtworzyć np. filmik (czy dokument pdf, docx etc.) z 'partycji windowsowskiej' (od ver. 25H2) pod linuxem: !!! wyłączyć to szyfrowanie w konsoli PSadmin Cytat manage-bde -off D: tutaj to partycja/dysk "D", ale równie dobrze być inna partycja (np.: I) cała operacja może trochę potrwać.... dlatego można zobaczyć, jak windzie idzie... Cytat manage-bde -status D: !!! po odszyfrowaniu konieczne będzie ponowne uruchomienie (maszyny/komputera) Edytowane 7 Grudnia 2025 przez stevie 1
Send1N 4 909 Opublikowano 7 Grudnia 2025 Opublikowano 7 Grudnia 2025 @ostryb ogarnąłeś z tym dyskiem czy nie bo nie za bardzo skumałem ?
ostryb 29 Opublikowano 7 Grudnia 2025 Opublikowano 7 Grudnia 2025 Tak dziś zostało ogarnięte. Ala musiałem pójść do ziomka i on mi to ogarną w 2 minuty. Na stronie producenta w sterowniki. Ściągnąć plik IRST. Wrzucić na pena z windowsem i najpierw ten sterownik. Odrazu zobaczył dyski i dalej bez problemów. Ja ściągnąłem zły sterownik i temu nie przechodziło. Pozdrawiam. 1
Send1N 4 909 Opublikowano 8 Grudnia 2025 Opublikowano 8 Grudnia 2025 (edytowane) Wystarczyło wyłączyć w biosie intel VMD tylko zapomniałem ci napisać że niektóre opcje są ukryte i trzeba nacisnąć fn+S aby się pojawiły w zakładce "Main" pewnie dlatego nie mogłeś jej znaleźć Edytowane 8 Grudnia 2025 przez Send1N 1
Pan Mateoo 558 Opublikowano 16 Grudnia 2025 Opublikowano 16 Grudnia 2025 Właśnie instaluje ltsc na nowym dysku bo zwykły Windows śmierdzi. Użyłem narzędzia unigetui, które pozwoliło mi za pomocą winget pobrać wszystko co potrzebuje i co miałem zainstalowane na poprzednim systemie. Wszystko zainstalowane w domyślnych lokalizacjach a nie jakimś Windows apps czy innym syfie. Synchronizacja i parę kliknięć and we are done. 2
Pan Mateoo 558 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Opublikowano 18 Grudnia 2025 https://ithardware.pl/aktualnosci/windows_11_funkcja_komputer-47407.html 1
Rekomendowane odpowiedzi