Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Sebastianowi M. grozi kara od 6 miesięcy do 8 lat więzienia.

Zabicie 3 osob, ktore spalily sie zywcem, ucieczka z kraju i ukrywanie sie przez ponad rok. Czy to jest jakis zart?! 

Czemu żart? Przecież to było wiadome od kiedy uciekł, co mu grozi.

Opublikowano
44 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

Mówiłem że będzie kompromitacja :E

No, ale takie mamy prawo. 

Niestety przyzwolenie na drogowe wykroczenia i przestępstwa jest w Polsce bardzo duże. 

Ja w terenie niezabudowanym i na ekspresówkach czy autostradach mam trochę w dupie co ludzie robią, ale że dosłownie każdy idiota jeździ w zabudowanym sporo szybciej to już mnie triggeruje. A TIR mrugający mi, żebym jechał szybciej bo przez moje miasteczko jadę 51-53 km/h (teren zabudowany) to widok niemal codzienny. Jeden debil nawet brał się za wyprzedzanie. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Wysokosc potencjalnego wyroku to zart. Maksymalnie 2,7 roku za kazde z tych zyc? 

Niestety tak mamy skonstruowane prawo. Mnie to też się nie podoba, ale robienie wielkiej japy i okazywanie świętego oburzenia jest delikatnie mówiąc dziwne, skoro to było jasne z jakich artykułów mu podstawią zarzuty. 

Jak to było, jak kogoś zabić w Polsce to najlepiej postrzelić jako myśliwy, potrącić na pasach jak piłkarz albo spuścić psy jak wiejski patus. Żadne z tych 'zdarzeń' ci nie da nawet dychy. 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, Totek napisał(a):

To możemy obstawiać ile dostanie. Wersja optymistyczna - 2~3 lata, rok odsiadki i reszta w zawiasy.:bicz:

Wersja polska - żółte papiery i pół roku w choroszczy. :rudolf:

Kiedy był taki przypadek w ogóle, że ktoś po niepoczytalności wyszedł tak szybko? :) 

Sprawca "rajdu" na Monciaku w Sopocie siedział 3 lata w zamkniętym ośrodku.

Zamknięcie w takim ośrodku to loteria.

8 minut temu, huudyy napisał(a):

Ja obstawiam jeden z dwóch wariantów - albo pełne osiem lat, albo tak jak piszesz - 2-3 i wyjście po roku. 

Ja stawiam, że dostanie 5-6.

Opublikowano
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Kiedy był taki przypadek w ogóle, że ktoś po niepoczytalności wyszedł tak szybko? :) 

Sprawca "rajdu" na Monciaku w Sopocie siedział 3 lata w zamkniętym ośrodku.

Zamknięcie w takim ośrodku to loteria.

Ja stawiam, że dostanie 5-6.

5-6 to nadal śmiech na sali. Wiem wiem, takie są widełki i prawo. Swoją drogą, Twoim okiem jakie są szanse na zmianę kwalifikacji czynu?

Opublikowano
26 minut temu, huudyy napisał(a):

Niestety tak mamy skonstruowane prawo. Mnie to też się nie podoba, ale robienie wielkiej japy i okazywanie świętego oburzenia jest delikatnie mówiąc dziwne, skoro to było jasne z jakich artykułów mu podstawią zarzuty. 

Kiedys tutaj i na Labie napisalem cos i trzymam sie tego - kazdy polityk, ktore zmieni to chore prawo, gdzie morderca za kolkiem dostaje wyrok jak za wykroczenie, dostanie moj glos w kolejnych wyborach, bez wzgledu na to z jakiej formacji sie wywodzi. Wolabym zeby to wlasnie takimi sprawami sie zajmowali, a nie twitterami. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja jebnę na ziemie jak typ co mu się zaczep od reklamy/plandeki poluzował/był źle zamocowany i babę znokałotowało(podobno w ciężkim stanie), dostanie więcej niż majczak, ale sądząc co się w naszym prawie odwala może tak być...

I tak, jak widać znam się na polskim prawie i jak wczoraj napisałem że będzie kompromitacja no to mamy kompromitację :) widzisz Komisarzu człowiek nawet nie wiedział że tak się na polskim prawie zna :E 

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Kiedys tutaj i na Labie napisalem cos i trzymam sie tego - kazdy polityk, ktore zmieni to chore prawo, gdzie morderca za kolkiem dostaje wyrok jak za wykroczenie, dostanie moj glos w kolejnych wyborach, bez wzgledu na to z jakiej formacji sie wywodzi. Wolabym zeby to wlasnie takimi sprawami sie zajmowali, a nie twitterami. 

I średnia hawajska dla wszystkich. 

Postulat nie do spełnienia, nie przy obecnym klimacie czy uwarunkowaniach prawnych.

1 minutę temu, AndrzejTrg napisał(a):

jak wczoraj napisałem że będzie kompromitacja no to mamy kompromitację :) 

Andrzej, na czym ma polegać ta kompromitacja, bo do tej pory nie wiemy.

Opublikowano
1 minutę temu, larry.bigl napisał(a):

5-6 to nadal śmiech na sali. Wiem wiem, takie są widełki i prawo. Swoją drogą, Twoim okiem jakie są szanse na zmianę kwalifikacji czynu?

Wątpliwe.

Musielibyśmy dodać zabójstwo drogowe do kodeksu. 

Tak jak pisałem wyżej - jakiekolwiek zaostrzenia odpowiedzialności Polakom za brawurową jazdę jest bardzo żle postrzegane. 

Jak chcesz się zbulwersować to przeczytaj to:

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/1600823,1,smierc-pod-quadem.read

Nie mogę znaleźć teraz wyroku, ale gość dostał zawiasy. ZAWIASY. A no i zakaz prowadzenia quadów.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

Postulat nie do spełnienia, nie przy obecnym klimacie czy uwarunkowaniach prawnych.

A nie powinno tak być, w końcu jest koalicja, a za chwilę prawdopodobnie także ich prezydent - razem mogliby to przepchnąć. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

A nie powinno tak być, w końcu jest koalicja, a za chwilę prawdopodobnie także ich prezydent - razem mogliby to przepchnąć. 

To może czas byś się wykazał inicjatywą obywatelską, podwyższone wyroki za jazdę pod wpływem? może warto by było uderzyć do jakiegoś polityka?

Ale ogólnie jestem za, podobnie jak przy akcjach które wyżej wymieniłem (myśliwi dla których wszystko to dzik, patusy od psów niebezpiecznych)

5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

ZAWIASY. A no i zakaz prowadzenia quadów.

nie pozbiera się po tym wyroku :/

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
10 minut temu, huudyy napisał(a):

Andrzej, na czym ma polegać ta kompromitacja, bo do tej pory nie wiemy.

Na tym, że jak nie dostanie najwyższej możliwej kary za zabójstwo 3 osobowej rodziny, nieudzielenie pomocy, ucieczka do innego kraju przed wyrokiem. Choć te 8 lat to jest co najmniej o 12 za mało. 

Opublikowano
9 minut temu, huudyy napisał(a):

To może czas byś się wykazał inicjatywą obywatelską, podwyższone wyroki za jazdę pod wpływem? może warto by było uderzyć do jakiegoś polityka?

Ale ogólnie jestem za, podobnie jak przy akcjach które wyżej wymieniłem (myśliwi dla których wszystko to dzik, patusy od psów niebezpiecznych)

Interesująca kwestia - zrobiłem coś takiego w UK ponad pół roku temu, zwróciłem się do lokalnego członka parlamentu, który interweniował w mojej sprawie przeciwko radzie miasta ciągnącej się prawie 2 lata i interwencja była na tyle skuteczna, że rada miasta zdecydowała się odstąpić od walki w sądzie i zaoferować mi ugodę, którą przyjąłem. 

Nie mam jednak pojęcia jak mógłbym zrobić coś takiego zdalnie. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

No jak rzad, zamiast zająć się krajem to tylko patrzy kto przy korycie to, czego się spodziewacie :E

Akurat ta sprawa (ze wzgledu na medialny rozglos) bylaby dobrym powodem do rozpoczecia takiego wlasnie procesu zmiany prawa. 8 lat max. za rodzine, ktora splonela zywcem. Ale jakby ktos z rodziny nie wytrzymal, poszedl do sadu, zastrzelil go na rozprawie i od razu sie poddal, to pewnie dostalby wiecej. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1