Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Qrdello

Rekomendowane odpowiedzi

55 minut temu, azgan napisał(a):

Jak siedzieliśmy jeszcze na Labie to ktoś w temacie dobrze to wytłumaczył i uzasadnił odnośnie CPU i faktycznie jest wystarczające do PS5 PRO. 

Zwiększył się wyraźnie pobór mocy, do 390W - z filmików z rozbiórki wynika wprawdzie, że układ chłodzenia bardziej przypomina pierwsze FATy niż SLIMy - no i jest pierdyliard ciepłowodów - ale też obawiam się, że super cicha to PRO nie będzie :E 

4 minuty temu, Qrdello napisał(a):

Zwiększył się wyraźnie pobór mocy, do 390W - z filmików z rozbiórki wynika wprawdzie, że układ chłodzenia bardziej przypomina pierwsze FATy niż SLIMy - no i jest pierdyliard ciepłowodów - ale też obawiam się, że super cicha to PRO nie będzie :E 

To co podali to moc zasilacza. Zwykłe PS5 jadło średnio 210W.

W PS5 PRO będzie pewnie maksymalnie z 250W . Więc nie masz się o co martwić.

Tak, to ja wiem - ale przy PS5 było 350W z tego co pamiętam, teraz jest 390W - więc gdyby pobór mocy się nie zmienił zupełnie zasilacz zostałby ten sam. Jasne, że to jest skalibrowane tak żeby w przedziale 60% obciążenia leciała konsola, bo wtedy strata na zasilaczu będzie w granicach rozsądku.

23 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Wyplynela specyfikacja PS5 PRO. Wyglada na to ze to wciaz bedzie RDNA2, RX 6800 tam siedzi. Konsola potrafi zjesc 390w, takze spore zaskoczenie na plus bo papu dla GPU nie zabraknie. Jedyne co zastanawia to kultura pracy, chlodzenie nie wyglada imponujaca. No i ta cena, Zen2 + RX 6800 w konsoli za ponad 4000zl (naped + podstawka) %-)

Troche poplynales. 390 to power rating, pierwszy model mial ten rating wpisany jako 350 gdzie pobieral 200-220 w najbardziej wymagajacych grach, tutaj powinnismy widziec okolice 250-260 max. Wiec 40% mniej niz Ty podales. I

10 godzin temu, SethJames napisał(a):

Gra ktoś na QD-OLEDZIE ?

Na MLA oledzie, na QD gram ale na PC.

35 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Sygnaturki nie widać jak coś ;) 

Niewidac na wersji mobilnej fakt

15 minut temu, MroczneWidmo napisał(a):

Popołudniu będę miał Prosiaczka ; ) Jakieś sugestie co przetestować? Bibliotekę mam bardzo dużą :D Ogarnąłem już wszystkie gry z PS5 Pro Enhanced.

Poprosze forbidden West, Star wars outlaws,Alan wake 2, the last of us part 1, mam nadzieje ze masz solidly ekran I nie jestes jedna z tych osob co niewidzi roznicy pomiedzy 4k native a upscaled. Interesuje mnie bardzo jak to cale pssr wyglada w stosunku do natywnego 4k. Osobiscie jeszcze niepociagmalem za spust I oczekuje wiecej info przed zakupem

Btw. Ciekawe czy wyjdzie update do wiedzmina 3 I cyberpunk, a jesli tak co dodadza do cybera oprocz rt shadows ktore jest obecnie

Edytowane przez SethJames

9 minut temu, Qrdello napisał(a):

O, jak miło - a czemu tyle wcześniej? Jesteś testerem?

Mnie to pewnie będzie kultura pracy interesować, bo wizualnie widzę że zmiany będą na +.

Lepiej, bo tester ma te swoje NDA, a ja od ziomka z hurtowni biorę :D Dostali w piątek, ale nie chciał dać na weekend

Mam też PC z 4070ti i wiele gier dubluje się z PS5, wiec co będę mógł to wrzucę jakieś porównanie z PC

Edytowane przez MroczneWidmo

@MroczneWidmo

No to na bogato :E a ja się główię, czy zdążę w czwartek zgarnąć i pobrać z 2-3 gry na wyjazd :/ 

Ja mam póki co wciąż bazowe PS5, więc też będę chciał jakieś porównania zrobić pomiędzy konsolami, o ile się da coś wycisnąć amatorsko :/ 

Edytowane przez Qrdello

34 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Sygnaturki nie widać jak coś ;) 

To nie wiem, u mnie widac, tak samo widze innych :E 

5 minut temu, MroczneWidmo napisał(a):

Lepiej, bo tester ma te swoje NDA, a ja od ziomka z hurtowni biorę :D Dostali w piątek, ale nie chciał dać na weekend

Mam też PC z 4070ti i wiele gier dubluje się z PS5, wiec co będę mógł to wrzucę jakieś porównanie z PC

Bedziesz miec naped do niej od poczatku, a dwa - mnie interesuje czy jest glosniejsza niz zwykla/slim. 

Napęd też będę miał, a porównania będę czynił do PS5 Fat z dnia premiery, innej wersji nie mam.

@SethJames wydaje mi się, że można by zrobić w CP 2077 już bez problemu tryb działający w 4K PSSR z 1080p + stare RT ULTRA w 30 klatkach. Pewnie z RT Medium + odbicia i lokalne cienie w niższej rozdziałce to i te 60 klatek by ogarnęli. 

Edytowane przez MroczneWidmo

11 minut temu, MroczneWidmo napisał(a):

Napęd też będę miał, a porównania będę czynił do PS5 Fat z dnia premiery, innej wersji nie mam.

@SethJames wydaje mi się, że można by zrobić w CP 2077 już bez problemu tryb działający w 4K PSSR z 1080p + stare RT ULTRA w 30 klatkach. Pewnie z RT Medium + odbicia i lokalne cienie w niższej rozdziałce to i te 60 klatek by ogarnęli. 

Oby wyszlo cokolwiek, oby nie bylo jak z rdr 2 na konsolach, z tego co pamietam cdpr oficjalnie powiedzial ze koncza wsparcie I skupiaja sie nad nowymi projektami. Osobiscie boje sie ze na  wsparciu dla pssr sie zakonczy

Edytowane przez SethJames

Najlepsze, ze GTA V nie dostało łatki do PS4 PRO i teraz pewnie GTA V nie dostanie łatki do PS5 PRO w której dali by te RT Odbicia też w 60 klatkach :D I dopiero na PS6 dostaniemy nowe wydanie :D

RDR 2 to na pewno coś szykują jeszcze albo przed GTA 6, albo po. Nie wierzę, że się nie schylą po pieniądze.

Nie sądzę, żeby rockstar przerzucało teraz siły przerobowe na RDR2 i GTAV. Wszystkie ręce na pokład męczą GTA6, więc starsze gry poszły na drugi albo i trzeci tor. Jakby mieli odblokować 60 klatek, to zrobiliby to i dla bazowego PS5 3 lata temu :/ Po co, skoro ludzie i tak grają i w sumie czy RDR2 czy GTAV niespecjalnie potrzebują ulepszeń. 

Ewentualnie ten nowy tryb ps5pro poprawi trochę mydło w RDR2, i to tyle. 

Ja od pro oczekuję:

- podobnej kultury pracy do PS5

- poprawek wizualnych w trybach perf w AW2, FFVIIR, SM2, DSRemake, RE4Remake i kilku innych wydanych ostatnio a nie do końca ładnych produkcjach

- płynnego przełączania save między bazowym ps5 i ps5 pro, bez udziwnień (na kształt chmury w steam czy xbox)

Edytowane przez Qrdello