Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

No i brakuje dysku 2TB, a takze pada. Jak odpowiednik to odpowiednik.

i wi-fi 7.

Godzinę temu, voltq napisał(a):

myszka i klawiatura kosztuje 50-100 zł , pad 200 zł

Chwila, ale pad Dualsense kosztuje 300zł.

Edytowane przez Jaycob
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Jaycob

No właśnie to są takie kalkulacje. Do playki doliczają skalperskie ceny napędu i podstawkę, którą nawet sony uznało że konsola nie musi mieć :E  a do PCta biedronkowe klawiatury i pada gembird :E, bo nawet XBOXowy nowy kosztuje 250+ pln :E 

@azgan

image.png.8d3bdd2c64d511999c44fde5e01aa79e.png

:E ktoś jest zszokowany ? :D że papka marketingowa to papka marketingowa ? :D 

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, ODIN85 napisał(a):

@Jaycob

Na Olx takie co wypadły z tira są po 150zł.

:lol2:

Od razu może niech ktoś złoży kompa z kradzionych części i porówna do nowej PS5 Pro ze sklepu.

Niesamowite, jakie fikołki niektórzy próbują tutaj zrobić. :E

Najtańsze części, bez połowy dodatków, do tego używane, myszka i klawiatura z bazaru, system z torrentów, ale hej komp jest w cenie PS5 Pro. Killer jak to Linus wrzucił.  :E

Edytowane przez Jaycob
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Taka bardziej ciekawostka ale raczej mocniejszy sporo od ps5 pro, gdzieś za 4500zł  złożysz Mini pc na takim DeskMeet X600 Series, am5 7500f (650zł), 32gb ramu goodram 6000cl30 (420zł), kc 3000 kingston 2tb (550zł), MSI RTX 4060 Ti VENTUS 2X (1800zł), DeskMeet (1061zł), NOCTUA NH-L9i (209 zł)
Taśze gpu wg mnie sensu by nie miało

https://www.morele.net/komputer-asrock-asrock-deskmeet-x600-b-bb-box-amd-am5-500w-usb3-1-retail-13797758

https://www.asrock.com/Nettop/AMD/DeskMeet X600 Series/

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Oto moja propozycja za 4605zl z windowsem, koszyk z xkom. Gdyby pogrzebac w necie to pewnie szlo by 200-300zl zaoszczedzic.

Endorfy signum 300 solid - 249zl

W11 home oem - 585zl

Lexar 1tb NM620 - 269zl

Lexar 16gb 3600mhz 18CL - 175zl

Gigabyte RX 7700xt Gaming OC - 1959zl

Ryzen 5 5600 - 519zl

MSI MAG 650w 80 plus bronze - 279zl

Aorus b550m elite - 435zl

Fera 5 - 135zl

Brak wifi7 i gorszy dysk ale za to wydajniejszy procesor, jest tez opcja na 4060ti 16gb od gainwarda za 1899zl. Nalezaloby doliczyc 200zl na mysz i klawiature.  Razem 4805zl.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano
29 minut temu, Qrdello napisał(a):

@azgan

image.png.8d3bdd2c64d511999c44fde5e01aa79e.png

:E ktoś jest zszokowany ? :D że papka marketingowa to papka marketingowa ? :D 

Dziwne że nie wyciagleli wniosków z PS4 PRO i praktycznie jest powtórka z tego co mieliśmy tylko że tam PRO Station 4 kosztowało 1799 zł z napędem a prosiak 5 już 3499 zł bez napędu 🤭

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@RTXnietylko4060tiUSER

Wałkowane było wyżej. Napęd w sklepach nie będzie kosztował więcej niz 1000pln, a na 100% bedzie to nizszy koszt. Zostaw tez podstawke. To jest ozdobny element do wyciagania kasy. Gdyby byla niezbedna to bylaby w zestawie. Nie ma oficjalnego ostrzezenia od Sony, ze nie wolno stawiac konsoli bez tej podstawki. Do swojej konfiguracji dolicz pada, musisz tez doliczyc hdmi 2.1, bo nie dostajesz go ani z TV, ani z kartą. Realny ekwiwalent PS5 pro to koszt PC na poziomie ~5.5k. Tyle w temacie.

Edytowane przez DżonyBi
  • Confused 1
Opublikowano
57 minut temu, Jaycob napisał(a):

Chwila, ale pad Dualsense kosztuje 300zł.

Na szczęście do PC da się niemal każdego pada podłączyć :E Ja teraz się bawię 8Bitdo Ultimate 2.4G z Hall-effect i jak na razie świetnie to lata :E

• Like 1
Opublikowano

Ja po prostu liczę na to, że przed świętami pojawią się zestawy z napędem w rozsądnej cenie. 

Nawet rozważałem przez chwilę zakup wersji bez napędu, bo pomyślałem, że przecież te kody z Indii pewnie działają tak samo jak na Xboxie. Dobrze, że sprawdziłem z ciekawości :E

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Dzieki za dyskusje. :witojcie2:

Nareszcie. Darujcie sobie już ten spam razem z @voltq To jest temat o PS5/Pro, nikt tu nie ma ochoty oglądać części do złożenia PC bo nie tego dotyczy ten temat. 

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, lukadd napisał(a):

Na szczęście do PC da się niemal każdego pada podłączyć :E Ja teraz się bawię 8Bitdo Ultimate 2.4G z Hall-effect i jak na razie świetnie to lata :E

No tak, ale ja lubię te bajery w DualSense. Haptyka dla mnie robi robotę w niektórych tytułach.  W ostatnim Astro to jest mistrzostwo świata! :D  Szkoda, że na PC trochę trzeba pokombinować, aby wszystko dobrze działało.

Lepiej lata niż ten z XS?

Edytowane przez Jaycob
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Oto moja propozycja za 4605zl z windowsem, koszyk z xkom. Gdyby pogrzebac w necie to pewnie szlo by 200-300zl zaoszczedzic.

- 249zl

W11 home oem - 585zl

Lexar 1tb NM620 - 269zl

Lexar 16gb 3600mhz 18CL - 175zl

Gigabyte RX 7700xt Gaming OC - 1959zl

Ryzen 5 5600 - 519zl

MSI MAG 650w 80 plus bronze - 279zl

Aorus b550m elite - 435zl

Fera 5 - 135zl

Brak wifi7 i gorszy dysk ale za to wydajniejszy procesor, jest tez opcja na 4060ti 16gb od gainwarda za 1899zl. Nalezaloby doliczyc 200zl na mysz i klawiature.  Razem 4805zl.

Płyta główna bez wifi/bt - trzeba dokupić osobno sieciówkę - licz za coś rozsądnego kolejną stówkę.

Solid ma tylko jeden wyciągający wentylator - trzeba chociaż dwa doliczyć - 80zł

Wrzuciłeś tb dysk o możliwościach 3x słabszych niż to co w PS5. Realnie więc trzeba kolejne 2 stówki doliczyć, bo ten się zapcha w 5 min i trzeba będzie kupić kolejny, równie drogi.

Brak przynajmniej przywoitych peryferiów - kolejne 150zł

Brak pada - 250+

Summa summarum brakuje Ci tak na lekko 780zł.

Przemilczam zupełnie wizję wkładania w tego kompa 4060ti, bo to najmniej opłacalna karta w historii ludzkości.

I wciąż lekko wstydziłbym się postawić coś takiego w salonie pod TV :E tam to tylko jakiś na prawdę ładny SFF by się sprawdził, ale to już na start + 1500, bo micro ITX+ obudowa+zasilacz za darmo nie są :E 

Generalnie :dupa: można sobie wystawić w kierunku takich pomysłów. Porządny, chłodny i cichy PC musi być zbudowany z odpowiednich gratów i w odpowiedniej obudowie. Mam w swojej jaskini zawieszony TV nad głową i wiem co mówię.

Generalne mój sff z salonu jest o wydajności +/- ps5 pro i 100x wolę odpalać na tym drugim gry, bo co mi z tego że pecet jest szybszy skoro odpalenie na nim gry to cała procedura. Próbowałeś kiedyś na szybko pod wpływem odpalić np Fifę na PC, żeby ze szwagrem pograć? :D Masakra z launcherami i updatami, parowaniem dwóch padów. A na playku czy xboxie - 2 minuty i gramy. Takie porównywanie jest z doopska co do zasady.

Edytowane przez Qrdello
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Qrdello Juz bez przesady. Co z tego ze dodam szybszy dysk skoro to praktycznie nic nie zmieni w grach, lepiej miec szybszy proc niz to co w PS5. BT + pad od xboxa i ewentualnie 2 wentylatory to 350zl i na tym bym zamknal sprawe czyli 5200zl, mozna smialo i komfortowo pykac we wszystkie gry. Zreszta czego bym nie zaproponowal ponizej 6-7k to nie bedziesz zadowolony bo nie bedzie pasowac pod narracje. Koncze temat i prosze mnie juz nie wywolywac do tablicy, milego grania.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, że tak bo składamy porównywalną kompletną konfigurację, a nie tniemy zakręty tam gdzie nasza narracja ma się zgadzać. Dysk nie musi byc szybszy. ma miec 2tb i być zbliżony wydajnością.

Ciekawe, że jak ta insza narracja okazuje się punktować Waszą, to teraz nie wywołujmy się to tablicy :E BT+pad od xboxa i 2 wentylatory do 350zł GDZIE PODLINKUJ - a jak podepniesz swojego kompa do sieci 10m kabla przez cały salon ? :E 

Edytowane przez Qrdello
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
27 minut temu, Spychcio napisał(a):

Jak dla mnie prywatnie to składanie PC o wydajności PS5 PRO lub trochę mocniejszego totalnie mija się z celem. Jak budować PC to faktycznie znacznie mocniejszego bo inaczej szkoda mojego czasu. Moje minimum to RTX4080/5070Ti.

Przynajmniej dyskusja została ograniczona do PS5 PRO a PC bo XBOX dzisiaj wygląda tak 🤭

I wychodzi że wszyscy mamy XBOX'y :lol2:😉

• Like 1
  • Haha 3
  • Sad 1