Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, voltq napisał(a):

Dyskusje na argumenty sprowadzasz do "no to buduj super wydajnego PC z tym średnim gpu"

Dyskutujmy na argumenty , w PS5 PRO blizej do 3700x i RX 6800 z tego co wyczytałem tak ?

Wiem co siedzi w PRO.

Dyskusja rozpoczęła się od mojego postu odnośnie tego czego oczekują gracze od PRO, 4K, 60fps, RT. No i napisałem że musieliby składać PC lub mieć konsole z bebechami przynajmniej 4070Ti Super a to wyjdzie lekko 6000zł+

Opublikowano
2 minuty temu, dawidoxx napisał(a):

Wg niego dopiero zobaczysz różnice na 4070ti lub 4080super.. Pal licho że taka 4080s giniecie bidna jakość z ps5 pro przy maksymalnym RT i najwyższymi detalami z podwojonym klatkarzem :)

No bo tak ma być jak już buduje PC, a nie składanie jakiegoś bieda szrota na modłe PRO.

• Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, dawidoxx napisał(a):

Z tym że ten "szrot" i tak będzie bardziej przyszłościowym rozwiązaniem w dodatku  wydajniejszym

Mi byłoby szkoda kasy na takiego bieda PC, ale co kto lubi oczywiście.

Opublikowano
3 minuty temu, Spychcio napisał(a):

No bo tak ma być jak już buduje PC, a nie składanie jakiegoś bieda szrota na modłe PRO.

Ale przecież do Pro się porównujemy? Pro jest więc okej, a oferujący podobne lub często większe możliwości PC, już jest szrotem?

Ja się zdecydowanie zgadzam z tym, że konsola jest nadal tańszym, prostszym i wygodniejszym rozwiązaniem. Mnie nie musisz przekonywać, na konsolach się wychowałem. Mimo wszystko wypada podejść do tematu uczciwie, a nie naciągać argumenty pod tezę.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Przecież ja sam gram od lat na konsolach i PC. Tylko, że ja zawsze wiem czego oczekiwać po danej konsoli tak jak od PRO.

Konsola to dla mnie uzupełnienie w salonie a w gaming roomie ma być PC, który robi dużą różnice względem PRO inaczej bym go nie kupował. Dlatego dla mnie minimum będzie 4080S/5070Ti.

Opublikowano
42 minuty temu, Spychcio napisał(a):

Sztuka dla sztuki i co Ci po takim szrotowym PC?

Nawet bym się nie brał za budowę PC gdybym miał składać takie coś.

Nie ma sensu kupować szrotowego PS5 pro idąc tym tokiem rozumowania. W tym pc jest bardzo dobry procesor, ram też starczy na kilka lat. Za jakiś czas będzie można zmienić GPU a pro to zamknięte pudło z zabytkowym procesorem. Już teraz gry mają spadki przez tego kastrata. Pod względem mocy PS5 pro wypada po prostu źle i to jest fakt. PS4 pro kosztowało 1700zł i w tej cenie nie było możliwości złożenia pc do grania w 4k, nawet skalowanym. W cenie PS5 pro można złożyć pc ze znacznie lepszym cepem i porównywalnym GPU, z możliwością rozbudowy i z możliwością grania w większość exów z PS5. To jest regres.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Spychcio napisał(a):

Przecież ja sam gram od lat na konsolach i PC. Tylko, że ja zawsze wiem czego oczekiwać po danej konsoli tak jak od PRO.

Konsola to dla mnie uzupełnienie w salonie a w gaming roomie ma być PC, który robi dużą różnice względem PRO inaczej bym go nie kupował. Dlatego dla mnie minimum będzie 4080S/5070Ti.

No i super. Zaletą PC jest to, że sam określasz sobie poziom jaki sprzęt ma spełniać. Natomiast dla zwykłych graczy, którzy chcą po prostu ładnie i płynnie, nie trzeba konfiguracji za 8k.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Nie ma sensu kupować szrotowego PS5 pro idąc tym tokiem rozumowania. W tym pc jest bardzo dobry procesor, ram też starczy na kilka lat. Za jakiś czas będzie można zmienić GPU a pro to zamknięte pudło z zabytkowym procesorem. Już teraz gry mają spadki przez tego kastrata. Pod względem mocy PS5 pro wypada po prostu źle i to jest fakt. PS4 pro kosztowało 1700zł i w tej cenie nie było możliwości złożenia pc do grania w 4k, nawet skalowanym. W cenie PS5 pro można złożyć pc ze znacznie lepszym cepem i porównywalnym GPU, z możliwością rozbudowy i z możliwością grania w większość exów z PS5. To jest regres.

Zapominasz, że sens zawsze będzie bo jest od groma ludzi, którzy wolą grać na konsolach i ich nic nie obchodzi co Ty byś im złożył  za PC w podobnej cenie.

A PRO jest w konfiguracji jaka jest i albo biorą albo nie... a, że lubią konsole i 3500zł nie jest problemem to kupią. Tak jak ja.

Edytowane przez Spychcio
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Wolę PC, ale akceptuje jego ulomnosci, bo odpalam 4090 i skorka jest warta oprawki. Jak mialbym odpalac jakiegos paździerza, ktore zostaly tutaj wymienione, to zdecydowanie wybralbym Pro. Zawsze mialem bol dupy jak musialem grac w trybie wydajnosci na zwyklym PS5. Teraz tryb jakosci z PS5 stal sie trybem wydajnosci na Pro i teraz jest naprawde ok. Mimo, ze mam PC nie zrezygnuje z konsoli, bo lubie ten klimacik. Jest Pro i nie ma nic mocniejszego na rynku, a jak nie ma tego co sie lubi to sie lubi to co sie ma. 

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Spychcio napisał(a):

Zapominasz, że sens zawsze będzie bo jest od groma ludzi, którzy wolą grać na konsolach i ich nic nie obchodzi co Ty byś im złożył  za PC w podobnej cenie.

A PRO jest w konfiguracji jaka jest i albo biorą albo nie... a, że lubią konsole i 3500zł nie jest problemem to kupią. Tak jak ja.

Ale na tym forum to jednak jest wyższy poziom dyskusji , tutaj ludzie nie łykają za worek $ każdego gówna jakim serwuje im producent tylko dlatego że ma to w nazwie sony

17 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Wolę PC, ale akceptuje jego ulomnosci, bo odpalam 4090 i skorka jest warta oprawki. Jak mialbym odpalac jakiegos paździerza, ktore zostaly tutaj wymienione, to zdecydowanie wybralbym Pro. Zawsze mialem bol dupy jak musialem grac w trybie wydajnosci na zwyklym PS5. Teraz tryb jakosci z PS5 stal sie trybem wydajnosci na Pro i teraz jest naprawde ok. Mimo, ze mam PC nie zrezygnuje z konsoli, bo lubie ten klimacik. Jest Pro i nie ma nic mocniejszego na rynku, a jak nie ma tego co sie lubi to sie lubi to co sie ma. 

Nie jest prawdą to co napisałeś tutaj masz wyjaśnienie

https://www.resetera.com/threads/all-games-with-ps5-pro-enhancements.1026072/

I to tylko część gier jest ulepszona na PRO ,  na PC odpalisz większość w 4k nawet takiego wiedźmina 1

P.S gdyby ktoś potrzebował to można kupić podstawkę pod konsole PRO/SLIM za 30zł dla starych i 16zł dla nowych użytkowników na ali zamiast wydawać 140zł , podziękować @Tomek1623

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)

@DżonyBi standard z wątku politycznego , nie mam argumentów nie będe czytał , moja racja jest mojsza , reszta nie ma racji , jestem fanem sony nawet jak sony pluje na mnie i będę musiał kupować od nich cyfrowe gry za 100 dolarów bo wymontowali napęd i wprowadzą monopol

Edytowane przez voltq
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

W przeciwienstwie do Ciebie ja porownuje grafike u siebie w domu na konsoli, a nie na youtube. Siedzielem od 2021 na zwyklej PS5 ogrywajac setki godzin, teraz mam Pro i napisalem to co widze. Nikt Cie nie zmusza do kupna Pro, wmawiaj sobie co chcesz.

7 minut temu, dawidoxx napisał(a):

Śmieszne to sa takie bzdury ze tryb jakosci stał się trybem wydajności na pro :E

Jak nie zrozumiales to Twoj problem, nie moj. Najlepsze doswiadczenia to te wlasne, a dla wiekszosci forumowiczów w tym watku ich brakuje. :E

Edytowane przez DżonyBi
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@DżonyBi spokojnie nie ma się co denerwować , po prostu brak napędu doprowadzi do monopolu cyfrowego i bindowania cen co z tego że nawet konsola będzie kosztować 500 euro zamiast 800 euro jak gry będą kosztować 100 euro ? , 5 gier kupisz i już masz cenę nowej konsoli , są analizy DF i analiza na restera , mało gie na razie dostało aktualizacje a część zaktualizowanych ma kompromitująca bazową rozdzielczość , dodatkowo jak ktoś kupuje kartę graficzna w cenie 2000zł odpowiednik PS5 PRO to nie będzie używał RT a konsole na chama pchają się w to RT co jest bez sensu przy tym sprzęcie

Edytowane przez voltq
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Spychcio napisał(a):

Jest sens, bo ktoś to kupi? To tak nie działa. Mnóstwo osób to kupi, pomimo tego, że to jest niezbyt opłacalny sprzęt. Konsola zawsze była tańszą alternatywą dla pc, a skoro teraz za podobną kwotę mogę mieć dużo więcej niż oferuje plej, ja go na pewno nie kupię. Pc za 3500 to lepszy sprzęt, który odpala game passa, steam i większość exów Sony. Jak chcesz to kup, to nie moja sprawa ale faktów to nie zmieni. Przy kwocie 3500zł już nawet odpada argument o tańszych, używanych grach a cyfra jest na pleju droga. Wiem, bo mam PS5 slim I czasem jeszcze na niej gram. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, azgan napisał(a):

Już daję temu spokój, widziałem co można poskładać i jakie były tego efekty 😉. Osobiście wolałbym kupić za te 3500zł PS5 PRO niż robić fikołki z poskładaniem ulepa 😉.

Te kłótnie co lepsze: PS5/PC jest śmieszne, bo oba sprzęty mają duże plusy indywidualnie:

PS5:
+ włączasz i grasz (bez obsługowość)
+ exy Sony najszybciej
+ płyty (kolekcjonowania / "własność" gier)
+ jedno z najtańszych opcji grania (kupno używanej i sprzedaż)
+ cena / moc (PS5 obniżka 14.11.24 r. -> 1699 zł digital  / 2049 zł blu-ray)
+ brak czekania na duży hity (np. GTA VI)

PC:
+ fps'y na padzie? :E (masz myszkę + pada)
+ exy z wszystkich 3 platform (Xbox, PlayStation, PC)

+ możliwość kupna (wybór) sprzętu taniego, średniego, dobrego, lub wypas w spoko cenach obecnie
+ brak płacenia za multiplayer
+ mody na maksa
+ najtańsza cyfra w porównaniu z konkurencją (PS5/Xbox Series)

Jeden woli schabowy, inny makaron. Oba ww sprzęty mają coś superowego do zaoferowania.

3 godziny temu, Spychcio napisał(a):

To tylko pokazuje ile osób (tych co siedzą na konsolach) ma zerową wiedzę o sprzęcie. Skoro za bieda 3500zł oczekują od PRO wyników jak PC z 7800X3D+4090, który wyszedłby ich obecnie ok. 15000zł.

Nie, problem leży w różnicy ceny PS5/PS5 Pro, a różnice w grafice.

PS5 Digital 1699 zł po obniżce (14.11.2024)
PS5 Blu-ray 2049 zł po obniżce (14.11.2024)
PS5 Pro Digital 3499 zł + napęd obecnie ~999 zł i "szukanie różnicy w grafice przez lupę".

W TYM jest problem do dużej różnicy ceny, a różnicy grafiki znikomy.

1 godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Coś na rozluźnienie przy weekendzie.

Screenshot_20241116_154531_Facebook.jpg

Oj nie, błędną grafikę wkleiłeś :E

simpsons-monkey-fight.jpg

Edytowane przez kanon7
  • Like 2
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@voltq

Ja tak tego bym nie wyolbrzymiał. Jestem jak najbardzej za plytami i mam zamiar dokupic naped. Pro jak pisalem wyzej kosztowal mnie 1500zl po odsprzedazy slima. To nie jest dla mnie duzy wydatek, i nie oklamuje samego siebie, ze jestem zadowolony z zakupu tylko po to, zeby usprawiedliwic ten ruch. Tryb jakosci na zwyklym PS5 nie byl dla mnie grywalny w wiekszosci przypadkow, bo 30 fps, czy nawet po odblokowaniu klatek z VRR troche brakowalo. W Pro ten problem zniknal, a dzieki PSSR moga popchnac wydajnosc jeszcze dalej. Na razie to dziala roznie, implementacje sa lepsze i gorsze, duzo zalezy od dev, ale podstawowy problem jaki mialem z PS5  jeszcze raz napisze zniknal. Moge teraz uzyskac ostry obraz w zadowalajacej ilosci klatek. Nie ma juz tego mydla (w niektorych grach byla wrecz pixeloza), nawet jak to nie jest prawdziwe 4K, a przeskalowane z PSSR, ale mydlo zniknelo i jest boost fps. Tyle mi na razie wystarczy. Licze na wiecej pozytywnych zmian w niedalekiej przyszlosci. Mozna krytykowac cene, ale jakby wycenili ja ponizej 3k to pozostaloby tylko kupno od skalpera za 4k. 

Z tym RT to tez nie do konca. W Ratchet&Clank RT z trybem 40fps o dziwo byl grywalny na zwyklym PS5. Tam zapewne jest uproszczone RT, ale cieszy oko. Przeszedlem cala gre w tym trybie. Jak beda tak optymalizowac gry to nie mam nic przeciwko.

Dopisze, ze FFXVI przechodzilem na PS5 zwyklym i gra nawet w trybie wydajnosci chrupala momentami niemilosiernie.

Edytowane przez DżonyBi