Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Winter napisał(a):

Ty masz nadal Ryśka 5500 zamiast chociaż Ryśka 5600X, więc nikogo nie pouczaj.

Hah, bo na dobrym ramie różnica jest dla mnie nieistotna, za to mam ~20w na CPU w grach z PS4 i przeważnie 30w, max 50w w grach z PS5.

Ryzena 5600x kupiłem wraz z drugą płytą b550 i sprawdzałem osobiście. Jak mam przejść kiedyś na lepszy procesor to na ryzena 9600, dla lepszego avx512 i emulacji PS3 w 60 FPS, ale nie śpieszy mi się, bo mi to niepotrzebne... Wolę zobaczyć co AM6 i ddr6 będzie miało do zaoferowania.

Na r5500 nie miałem spadków w Space Marine 2 poniżej 60fps, a na PS5 były... Jedynie w coopa dużo nie grałem, a tam ponoć najgorzej jest.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Cena ma zachęcić do przejścia, bo zauważyli że wielu zostało na PS4... Szkoda że nie załapali że to przez gry i dopiero później cenę.

Prędzej ci debile w zarządach korpo uznają, że to przez plamy na słońcu niż przez zawalenie realnych potrzeb graczy. Zresztą oni ostatnio PODNOSILI cenę, a brak obniżki ceny PS5 w dobie kryzysu na świecie, inflacji i ogólnie czterech i pół roku jakie mija od premiery, to jest taki debilizm, że bania mała. Przecież to właśnie tutaj casuale w erze PS2, PS3/x360 i PS4 zmieniali konsole na te "nowe".

Także 

a) nie dali core gamerom tego co chcieli, czyli konkretnego dopływu zajebistych exów

b) nie dali też casualom niższej ceny, którą i tak by sobie odbili na sprzedaży gier

wniosek korpokrawaciarzy taki sam jak w 2010, gdy stwierdzili, że nikt już PS4 nie kupi, bo ludzie wolą komórki. :boink:

Podobnie zawalili z PS5pro, nie dając szybszego proca i uniemożliwiając tym uzyskanie najatrakcyjniejszej cechy PS4pro czyli sporej szansy, że gra w 40fps poleci na pro w 60fps. 

PS. Proc w PS5 to prawie idealnie wydajność pecetowego 3600, ewentualne 3700, choć zależy jaki RAM, bo to tu PC może odjechać konsoli nawet na 3600. Ryzen 5600 jest wyraźnie szybszy od PS5ki

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, VRman napisał(a):

PS. Proc w PS5 to prawie idealnie wydajność pecetowego 3600, ewentualne 3700, choć zależy jaki RAM, bo to tu PC może odjechać konsoli nawet na 3600. Ryzen 5600 jest wyraźnie szybszy od PS5ki

Kiedyś obiło mi się o uszy, że 1-2 rdzenie są użyte w dużej części pod funkcje systemu... Nagrywanie, sklep, menu i takie tam, dla powtarzalnej płynności...
Jak wrzuciłem w google to znalazłem DF gadających o tym. 
Mój r5500 po PBO i limicie 77w dobija do ryzena 5600 w cinebench, a dopieszczony ram 4000mhz cl18 to nadal nic niezwykłego. Byłoby ~4200mhz, gdyby nie chińska płyta, bo na b450m działało, póki karta nie dogrzała ramu.

Na dodatek Valve ponoć współpracuje z Sony, głównie w sprawie handheldu. Gdyby dało się kupić grę na konsolę Sony, z dostępem również do gry na steam...
Chyba Portal 2 z tym eksperymentował?

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Ilość rdzeni się mało liczy. Najważniejsza jest jednowątkowa dwóch pierwszych rdzeni, a może i tylko jednego. 

Tutaj trochę się zdziwiłem oglądające z 10 filmików na DF przez ostatnie lata, z których wynika, że ryzen 3600 i 3700 są niemal tak samo wolne jak ten z PS5, choć przecież ten w PS5 ma mniej cache i wolniejszą pamięć (gorsze czasy dostępu)

To czy ósmy rdzeń policzy jakąś nieważną dla gry pierdołę, jest bez znaczenia. No chyba, że jesteś firmą Meta i w swoich Questach przerzucisz tam liczenie dźwięku, przez co w grach słyszysz wszystko z półgodzinnym opóźnieniem, a do tego zależnie od tego co na ten sam rdzeń akurat wpadnie, opóźnienie dźwięku sobie skacze jak mu się podoba, raz dając dźwięk prędzej a raz później :E

Edytowane przez VRman
Opublikowano
W dniu 2.08.2025 o 19:39, VRman napisał(a):

Ilość rdzeni się mało liczy. Najważniejsza jest jednowątkowa dwóch pierwszych rdzeni, a może i tylko jednego. 

Tutaj trochę się zdziwiłem oglądające z 10 filmików na DF przez ostatnie lata, z których wynika, że ryzen 3600 i 3700 są niemal tak samo wolne jak ten z PS5, choć przecież ten w PS5 ma mniej cache i wolniejszą pamięć (gorsze czasy dostępu)

W PS5 jest wersja monolitowa, ale nadal z 2x CCX. Huh, myślałem że tam jest jeden moduł, a nie 2x4rdzenie, ale dalej opisują go jako monolit w przypadku r4700g. Szybka pamięć o dużym opóźnieniu też trochę zmienia.

Przy ryzenach z jednym CCX warto wyłączyć obciążanie najlepszych rdzeni priorytetowo, ponieważ czasem za dużo jest tam ładowane, zamiast rozdzielić na więcej. Nie pamiętam nazwy w BIOS.

Mój ryzen 5500 nie zająknął się w testach Wiedźmina 3 w Novigradzie z tłumami na ultra+... Hmm, jaki był odpowiednik na PS5 przy 60fps? O dziwo tekstury mieszczą się w szczytowych ~7200mb na ultra+ 4k DLSS P na rtx3070, bez RT.

Opublikowano

Dobrze pamiętam, mogę napęd blu-ray wyciągnąć z PS5 Slim, przełożyć go do PS5 Pro, a Silm sprzedać jako Digital.
Coś się zmieniło może w między czasie? aktualizacją? albo podejście Sony? 

Opublikowano
6 godzin temu, kanon7 napisał(a):

Dobrze pamiętam, mogę napęd blu-ray wyciągnąć z PS5 Slim, przełożyć go do PS5 Pro, a Silm sprzedać jako Digital.

Jedyny zgrzyt, jak chcesz te slimke w boxie sprzedac, bo kolor zdradzi ze kombinowane 😅 komus pewnie to nie zaszkodzi i kupi.

Opublikowano
W dniu 4.08.2025 o 10:42, kanon7 napisał(a):

nic tylko trzeba mieć zaslepkę

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, ryba napisał(a):

Jak palisz w pokoju to tak :E

sugerowałem się odpowiedzią poniżej ...

W dniu 4.08.2025 o 16:46, ryba napisał(a):

Jedyny zgrzyt, jak chcesz te slimke w boxie sprzedac, bo kolor zdradzi ze kombinowane 😅

Edytowane przez kanon7
Opublikowano

@kanon7 slowo klucz: BOX, nie konsola. Digitale sa czarne (czyli prosiaki tylko takie sa), a fatty i slimki byly czarne digitale i biale z napedem. Czyli dla pro nie ma to znaczenia na resell, mowisz ze box od napedu sie zgubil, ale bedziesz sprzedawal digital slimke w bialbym boxie :D

Opublikowano (edytowane)

^^ 

patrząc jaka kicha jest z grami, szczególnie exclusivami - to aż szok ze się tak PS5 sprzedaje. 
PS. Gdyby nie GTA VI - to nie widzę sensu kupna PS5, mając PC. 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano
7 godzin temu, kanon7 napisał(a):

Gdyby nie GTA V

Chyba GTA VI? :E 

W dniu 2.08.2025 o 18:31, musichunter1x napisał(a):

Cena ma zachęcić do przejścia, bo zauważyli że wielu zostało na PS4... Szkoda że nie załapali że to przez gry i dopiero później cenę.

To chyba o mnie :E

Ostatnio zauważyłem że znowu dorzucili partię 30th anniversary i ta slimka nawet nawet, byłbym skłonny przepłacić gdyby nie to że właśnie jakoś nie mam po co kupować tej konsoli :E. A już nie "kolekcjonuję".

To ps4 jest takie dobre że posypuję głowę popiołem za to że kiedyś z niej szydziłem mimo posiadania jej. 

Do 1080p sprzęcik bajka, a patrząc na datę premiery i że to moc i tak z 2011 roku to na prawdę, czapki z głów.

Gram w Gow Ragnarok, gra tak pół na pół, ale grałem zarówno na tv 4k i monitorze 1440p, oba hdr i moim zdaniem to wygląda na prawdę dobrze. Dorzucając ssd i ptm na procesor to cud miód, konsola przeżywa drugą młodość.

Gta 6 to przypomniało mi się że przecież mam series s :E. Co prawda cyfra only ale można będzie ewentualnie zagrać gdyby bardzo przypiliło, bez potrzeby dokupywania czegoś. Lub zestaw z ps6 :E.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Gonzo3211 napisał(a):

Chyba GTA VI? :E 

IMG_8896.jpeg

Godzinę temu, Gonzo3211 napisał(a):

Gta 6 to przypomniało mi się że przecież mam series s :E

Jeżeli kupiłeś, grasz na XSS - to znaczy że GTA VI na XSS też Ci wystarczy ;) 

Edytowane przez kanon7
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, voltq napisał(a):

bez sensu , 1440p i 60 fps gdyby to był standard to wystarczy

Jak wleci jeszcze FSR5 w trybie Quality to jak najbardziej. Od groma mocy zachowanej, która może iść w grafikę, fizykę czy RTGI.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

powinni dążyć do 4k FSR/PSSR quality czyli 1440p i 60 fps które nie spada poniżej 50 a potem iść w detale , tryb 70-120 fps to sobie może być 4k na performance i potem detale

RT do wywalenia w tej generacji konsol i kolejnej

Edytowane przez voltq
Opublikowano
W dniu 8.08.2025 o 20:52, kanon7 napisał(a):

Jeżeli kupiłeś, grasz na XSS - to znaczy że GTA VI na XSS też Ci wystarczy

Tak, zapewne. Kwestia czy tak bardzo mnie przyciśnie na wywalenie kilku stów na cyfrę, czy może poczekam na jakiś bundle z ps6. Chyba że kolejnej sonki też nie będzie poza tym po co kupować, więc może zdecyduję się na xss wersję.