Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, DżonyBi napisał(a):

No to wychodzi 1000pln do przodu i grasz za grosze w nowosci, i masz dostep do ex'ow w dniu premiery.

I to w sumie jest jeszcze jakiś argument przemawiający za PlayStation bo XBOX dużo stracił na znaczeniu EX'ów przez to że premiery są w tym samym czasie na PC

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

70 stopni to jakas zabojcza temperatura dla CPU? Z tego co pamietam to w PS5 pamieci potrafia latac w okolicy 100 stopni. Obudowa ps5 tez jest paskudna i ciasna, czepiasz sie na sile. Windows faktycznie jest potrzebny i dodatki wiec pewnie calosc wyjdzie w okolicy 5000zl. Pro z napedem i podstawka to tez jakies 4200zl lekko liczac, do tego dochodzi abonament na 3 lata i tez masz 5000zl. Osobiscie sam wolalbym lepsze CPU niz 1tb dodatkowej pamieci lub wifi7 ale to kwestia potrzeb.

Żadna zabójcza tylko tu mają fixację na temat temperatur i obratów wentylatorów;)

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

70 stopni to jakas zabojcza temperatura dla CPU? Z tego co pamietam to w PS5 pamieci potrafia latac w okolicy 100 stopni. Obudowa ps5 tez jest paskudna i ciasna, czepiasz sie na sile. Windows faktycznie jest potrzebny i dodatki wiec pewnie calosc wyjdzie w okolicy 5000zl. Pro z napedem i podstawka to tez jakies 4200zl lekko liczac, do tego dochodzi abonament na 3 lata i tez masz 5000zl. Osobiscie sam wolalbym lepsze CPU niz 1tb dodatkowej pamieci lub wifi7 ale to kwestia potrzeb.

100C? A nie 200? Ja słyszałem że peak to był przy 210 :D 

70 stopni to nie jest zła temperatura, ale przy Spartanie będzie powodowała bardzo głosną pracę chłodzenia, a to co do zasady ma być komp do salonu - do TV - skoro na siłę go do konsoli porównujemy.

I tak, czepiam się - bo to jest obudowa do budżetowych zestawów, najlepiej bez dedykowanej grafiki, z małą ilością miejsca na ułożenie kabli, na porządną wentylację i bez dodatkowych wentylatorów. Absurdalnym wyborem jest pakowanie 300W komputera w taką ciasnotę. W dodatku dobrana tylko i wyłącznie po to żeby uzasadnić swoją bzdurną opinię, że coś się da na siłę.

Nikt, kto profesjonalnie składa komputery takiego debilizmu by nie zrobił, jest to nierealne.

Ale jest więcej - jest brak jakiejkolwiek bezprzewodowej komunikacji, brak kontrolera, brak m+k, brak OSu, brak okablowania (bo, popraw mnie jeśli się mylę - z kartami się dzisiaj nie daje kabli HDMI?). Jest 2x mniejszy i 3x wolniejszy dysk. Jest również absolutny brak portów usb-c, jeżeli już się mamy czepiać. To nie jest konkurencja dla PS5, nawet w wersji bazowej pod kątem i/o - tylko dla XBOXa, i to ONE :E 

Opublikowano (edytowane)

A vram to w jakiej temperaturze normalnie pracuje ? :D 95 to nie 100. Pamięci vram mają w większości tolerancję do 120-130C. Mówimy o procesorze poza tym, nie o ramie. 

Były jakieś masowe zgony PS5 ze względu na spalone kości ram/vram? Bo ja to tylko słyszałem, że niektórym ciekły metal w stole dziury robił tak leciał wszystkimi otworami z PS5. :D

A to GN zrobił już materiał o PS5 Pro? Bo o PS5 to fakt, był taki - 4 lata temu. Od tamtej pory sporo się zmieniło.

PS5 Pro ma nawalone tyle termogluta, że 3 karty graficzne mogłoby obdarować.

Powielacie bzdury, uzasadniacie mizerne wybory komponentów, których nota bene sami nie wsadzilibiście do swoich komputerów (ile osób tutaj kruszących kopie ma spartana albo lexara 620 za dysk systemowy? :E ) w imię udowodnienia, że coś Wam nie pasuje. 

Nikt tutaj specjalnie Prosiaka nie broni, bo cena jest przegięta - ale choćby *ekhem* skały srały w takich pieniądzach (3500) nie da się zbudować KOMPLETNEGO komputera dla kogoś, kto realnie chciałby go zamiast konsoli pod TV postawić. Nie z części nowych. Bo używki to zupełnie inny temat.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
19 minut temu, Qrdello napisał(a):

To nie jest konkurencja dla PS5, nawet w wersji bazowej pod kątem i/o - tylko dla XBOXa, i to ONE :E 

Ostatni dobry XBOX to był ONE X gdzie wyraźnie zamiatał PS4 PRO i nawet grami Microsoft mógł trochę powalczyć - Ryse: Son of Rome, Quantum Brake, Halo 5: Guardians, Gears of War 4, Gearsy 5, Gears Tactics, Forza Motorsport 6 i 7, Forza Horizon 3 oraz 4 

Opublikowano
Teraz, azgan napisał(a):

Ostatni dobry XBOX to był ONE X gdzie wyraźnie zamiatał PS4 PRO i nawet grami Microsoft mógł trochę powalczyć - Ryse: Son of Rome, Quantum Brake, Halo 5: Guardians, Gears of War 4, Gearsy 5, Gears Tactics, Forza Motorsport 6 i 7, Forza Horizon 3 oraz 4 

A doczytałeś i/o - input/output - złącza ? :D 

Ryse i QB to raczej lichota, podobnie jak ostatnie Halo :E no ale nie o tym tutaj plumkanie.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

No i brakuje dysku 2TB, a takze pada. Jak odpowiednik to odpowiednik.

i wi-fi 7.

Godzinę temu, voltq napisał(a):

myszka i klawiatura kosztuje 50-100 zł , pad 200 zł

Chwila, ale pad Dualsense kosztuje 300zł.

Edytowane przez Jaycob
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Jaycob

No właśnie to są takie kalkulacje. Do playki doliczają skalperskie ceny napędu i podstawkę, którą nawet sony uznało że konsola nie musi mieć :E  a do PCta biedronkowe klawiatury i pada gembird :E, bo nawet XBOXowy nowy kosztuje 250+ pln :E 

@azgan

image.png.8d3bdd2c64d511999c44fde5e01aa79e.png

:E ktoś jest zszokowany ? :D że papka marketingowa to papka marketingowa ? :D 

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, ODIN85 napisał(a):

@Jaycob

Na Olx takie co wypadły z tira są po 150zł.

:lol2:

Od razu może niech ktoś złoży kompa z kradzionych części i porówna do nowej PS5 Pro ze sklepu.

Niesamowite, jakie fikołki niektórzy próbują tutaj zrobić. :E

Najtańsze części, bez połowy dodatków, do tego używane, myszka i klawiatura z bazaru, system z torrentów, ale hej komp jest w cenie PS5 Pro. Killer jak to Linus wrzucił.  :E

Edytowane przez Jaycob
  • Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Taka bardziej ciekawostka ale raczej mocniejszy sporo od ps5 pro, gdzieś za 4500zł  złożysz Mini pc na takim DeskMeet X600 Series, am5 7500f (650zł), 32gb ramu goodram 6000cl30 (420zł), kc 3000 kingston 2tb (550zł), MSI RTX 4060 Ti VENTUS 2X (1800zł), DeskMeet (1061zł), NOCTUA NH-L9i (209 zł)
Taśze gpu wg mnie sensu by nie miało

https://www.morele.net/komputer-asrock-asrock-deskmeet-x600-b-bb-box-amd-am5-500w-usb3-1-retail-13797758

https://www.asrock.com/Nettop/AMD/DeskMeet X600 Series/

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Oto moja propozycja za 4605zl z windowsem, koszyk z xkom. Gdyby pogrzebac w necie to pewnie szlo by 200-300zl zaoszczedzic.

Endorfy signum 300 solid - 249zl

W11 home oem - 585zl

Lexar 1tb NM620 - 269zl

Lexar 16gb 3600mhz 18CL - 175zl

Gigabyte RX 7700xt Gaming OC - 1959zl

Ryzen 5 5600 - 519zl

MSI MAG 650w 80 plus bronze - 279zl

Aorus b550m elite - 435zl

Fera 5 - 135zl

Brak wifi7 i gorszy dysk ale za to wydajniejszy procesor, jest tez opcja na 4060ti 16gb od gainwarda za 1899zl. Nalezaloby doliczyc 200zl na mysz i klawiature.  Razem 4805zl.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano
29 minut temu, Qrdello napisał(a):

@azgan

image.png.8d3bdd2c64d511999c44fde5e01aa79e.png

:E ktoś jest zszokowany ? :D że papka marketingowa to papka marketingowa ? :D 

Dziwne że nie wyciagleli wniosków z PS4 PRO i praktycznie jest powtórka z tego co mieliśmy tylko że tam PRO Station 4 kosztowało 1799 zł z napędem a prosiak 5 już 3499 zł bez napędu 🤭

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@RTXnietylko4060tiUSER

Wałkowane było wyżej. Napęd w sklepach nie będzie kosztował więcej niz 1000pln, a na 100% bedzie to nizszy koszt. Zostaw tez podstawke. To jest ozdobny element do wyciagania kasy. Gdyby byla niezbedna to bylaby w zestawie. Nie ma oficjalnego ostrzezenia od Sony, ze nie wolno stawiac konsoli bez tej podstawki. Do swojej konfiguracji dolicz pada, musisz tez doliczyc hdmi 2.1, bo nie dostajesz go ani z TV, ani z kartą. Realny ekwiwalent PS5 pro to koszt PC na poziomie ~5.5k. Tyle w temacie.

Edytowane przez DżonyBi
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Pro z napedem, podstawka i abo na granie online na 4 lata (2028 prawdopodobna premiera PS6) to podobny koszt co ten komputer z padem. Nie chce mi sie juz dalej w to isc, niech kazdy gra na czym chcce i przelicza po swojemu. Dzieki za dyskusje. :witojcie2:

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Like 1
Opublikowano
57 minut temu, Jaycob napisał(a):

Chwila, ale pad Dualsense kosztuje 300zł.

Na szczęście do PC da się niemal każdego pada podłączyć :E Ja teraz się bawię 8Bitdo Ultimate 2.4G z Hall-effect i jak na razie świetnie to lata :E

• Like 1
Opublikowano

Ja po prostu liczę na to, że przed świętami pojawią się zestawy z napędem w rozsądnej cenie. 

Nawet rozważałem przez chwilę zakup wersji bez napędu, bo pomyślałem, że przecież te kody z Indii pewnie działają tak samo jak na Xboxie. Dobrze, że sprawdziłem z ciekawości :E

• Haha 1