Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Sobtainer napisał(a):

Myślę, że ta gra jest dla fanów serii + ludzi którzy chcą poznać trochę Historii, zawsze tak było przynajmniej z mojego punktu widzenia

Uczciwa rada - nigdy, przenigdy nie zakładaj, że to co Ubi sprzedaje w Asasynach, jest historycznie wiarygodne. Część jest, część to zwykłe bajeczki , o czym sami twórcy nie raz wspominali na przestrzeni wielu lat. Żeby daleko nie szukać, dość świeże słowa od autorów:

Speaking to GamesRadar+, Assassin's Creed Shadows cinematic director David Nibbelin says that "one of the great things about working on a project like Assassin's Creed is we don't have to tell the traditional Japanese story. It's not a feudal Japanese movie where everything has to be very grounded, because the way Assassin's Creed looks at history is very unique."

For Nibbelin, that means that "we're not trying to show Japan from a very clinical or an overriding stereotypical view. It's not a documentary. We really wanted you to live this history." There are "little modern elements" to the game, Nibbelin says, because Ubisoft "gets to play with the formula."

Mniemam, że potrafisz wyłapać co dyrektor tej gry miał na myśli, próbując tłumaczyć dlaczego Japonia nie jest Japonią tylko jej artystyczną wizją. Już na długo przed premierą było sporo kontrowersji dotyczących rytuałów, strojów i zachowań.

Edytowane przez Vulc
  • Like 2
Opublikowano
31 minut temu, Reddzik napisał(a):

W ciągu 2 godziny mamy 11min wolnego biegania, reszta to oskryptowane lokacje, jak i cutscenki. Specjalnie? żeby nikt nie zdążył ocenić gry i zwrócić.

Warto dodać że podczas tych cutscenek grałem sobie w gierkę na telefonie, bo akcja toczyła się dosyć wolno. Być może tego ludzie chcą, czyli gierki którą można przechodzić w odcinkach po 15 minut. Loadingi są szybkie. Można wejść pobiegać po dachach i nie trzeba pamiętać fabuły. No bo ewidentnie dobrych gier gracze nie chcą, np Alan Wake 2 sprzedał 2 mln szuk dopiero po roku.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Sobtainer napisał(a):

robię wszystko dookoła i jeszcze się edukuje w historii feudalnej Japonii Okresu Muromachi :)

myślę, że ta gra jest dla fanów serii + ludzi którzy chcą poznać trochę Historii

Pozdrowienia dla kumatych

Twój nauczyciel historii zdecydowanie nie byłby z Ciebie dumny. 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, Sobtainer napisał(a):

@crush Wystarczy, że piszesz o Yasuke. 

No piszę o Yasuke. O niewolniku o którym prawie nie ma informacji poza tym, że był niewolnikiem, MOŻE nosił szogunowi miecz, brał udział w jednej walce niewiadomo w jakiej roli i został oddany Jezuitom.

Opublikowano
5 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

Twój nauczyciel historii zdecydowanie nie byłby z Ciebie dumny. 

Historii Japonii i tak nie uczy się w szkole. Więc to, czego dowiemy się z AC: S to i tak lepszą wiedza niż jej brak. O Jasuke przesłuchałem sobie ciekawy podcast Filipa z bez schematu. Wg niego gra dobrze trzyma się realiów historycznych. Z własnego rizerczu dodatkowo wiem, że większość samurajów-rozpruwaczy była żółta.

• Haha 4
Opublikowano

Nie chodziło mi o to, że gra nas uczy Historii, bo tak to odebraliście. Chodziło o to, że pokazuje tamte czasy, że człowiek się edukuje kim był Nobunaga, Mitsuhide czy Yasuke o którym jest głośno i fakty rzeczywiście są znikome. Gdyby nie ta gra, to byście w ogóle nie wiedzieli o jego istnieniu i to jest właśnie to o czym pisałem. 

Za bardzo to wzięliście do siebie :) . Trzeba czerpać z takich rzeczy przyjemność, bo chyba o to chodzi w grach? czy się mylę?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Nigher92 napisał(a):

Przyznajcie sie ile z was wpisywalo juz w google  "AC Shadows white yasuke mod" :E

Jak poszukasz, to znajdziesz juz japonska wersje Yasuke. 

btw. na moim japońskim disco, temat tej gry jest zabroniony, każdy kto choć spróbuje podnieść jej temat od razu wylatuje. Przyjęli zasadę, że tej gry nie ma, więc nie ma o czym rozmawiać. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

No niestety mamy tutaj klasyczny przykład wywołania grubych kontrowersji w celach marketingowych.

Oglądałem ostatnio film o historii gier i przywołano tam przykład pierwszego GTA gdzie główny marketingowiec specjalnie wywołał szum wokół gry, jej brutalności i wprowadził temat do parlamentu brytyjskiego, wszystko po to aby o grze było głośno. I to zadziałało.

Dużo racji mają tutaj osoby które po prostu grają i się tym wszystkim nie przejmują.

Wbrew pozorom najlepiej byłby olać ten caly temat i przejść obok takiej gry obojetnie jak sie nie podoba bo krzycząc i roboiac wokol niej zamieszenie przyczyniamy sie do jej rozglosu co jest darmowym marketingiem i powoduje że gra trafia do szerszego grona potencjalnego odbiorcy.

Dobra gra i tak obroni sie sama, lub polegnie jeśli będzie krapem. Nie trzeba tego nagłaśniać, nie trzeba o tym dyskutować, robić pierdyliarda filmikow na YT i analiz.

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Element Wojny napisał(a):

Historia Japonii w wersji Bridgertonowie. 

Jak tak Was czytam, to nóż mi się nieraz w kieszeni otwiera. 

Gierka osadzona w dawnych japońskich czasach przednia. Z klimatem, fajnym systemem walki, ciekawą fabułą. Kilka godzin za mną bo nie było wcześniej czasu jakoś pograć. AAA... no oczywiście mówię o GoT :E

Edytowane przez Fatality
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
55 minut temu, Kadajo napisał(a):

Dobra gra i tak obroni sie sama, lub polegnie jeśli będzie krapem. Nie trzeba tego nagłaśniać, nie trzeba o tym dyskutować, robić pierdyliarda filmikow na YT i analiz.

Powiedz to kolesiom z PPE czy GOLa, ktorzy sraja wiecej artykulow odnosnie tej gry, niz Wy komentarzy. Propaganda sukcesu.

A tymczasem na PPC: 

Z drugiej jednak strony Ubisoft milczy na temat faktycznej sprzedaży Assassin's Creed Shadows. Mowa bowiem tylko o liczbie graczy, która uruchomiła grę, co z pewnością zaburza ogląd sytuacji. Tutaj bowiem w grę wchodzą nie tylko sprzedane kopie, ale również abonament Ubisoft+ dostępny na PC oraz konsolach Xbox Series czy darmowe kody, które były oferowane we współpracy z Intelem, przy zakupie wybranych podzespołów tej drugiej firmy. Brak jasnej deklaracji co do sprzedaży może zatem oznaczać, że spora liczba graczy zdecydowała się na zagranie chociażby za pośrednictwem abonamentu, który jest znacznie mniejszym wydatkiem niż zakup swojej kopii. To, że Ubisoft chwali się liczbą graczy, niekoniecznie musi iść w parze ze stwierdzeniem, że gra będzie sukcesem finansowym.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dzien dobry

Kolejny dzionek z assasynkiem. Kawka poszla, chlopaki robia robote to czas na mnie zebym zbawil swiat ;) 

A konkretnie Japonie :) 

Pozdrawiam serdecznie i sciskam cieplutko

Edytowane przez Roman_PCMR
  • Like 2
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ktoś w temacie wcześniej pisał, że miał problem z zegarami GPU w tej grze, no to pozdro od Nvidii...

Cytat

[RTX 50 series] GPU clocks may not boost correctly when playing Assassin's Creed Shadows [5183470]

@zozolek miałeś chyba ten problem?

Edytowane przez caleb59
  • Like 2
  • Haha 1