Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Sheenek napisał(a):

4k zarzyna karte, ale za to tez daje ci sporo wiecej detali, jak ze wszystkim, cos za cos.

W AC Shadows bardzo ważna jest płynność i maksymalna ilość detali, w przeciwnym razie obraz z tą ilością i gęstością roślinności staje się małoczytelny.

Opublikowano
5 godzin temu, bbandi napisał(a):

Jam bym mojego 40" 21:9 z HDR 400 na pewno na 27" czy 32" Oled nie zamienił, ta wielkość ekranu robi mega immersje w grach

Też tak do tego podchodziłem jak siedziałem na 150 calach i projektorze. Teraz tego 65’ OLEDa w życiu już do gier nie zamieniłbym na projektor. Inna bajka to filmy.  

Opublikowano
Godzinę temu, userKAMIL napisał(a):

Też tak do tego podchodziłem jak siedziałem na 150 calach i projektorze. Teraz tego 65’ OLEDa w życiu już do gier nie zamieniłbym na projektor. Inna bajka to filmy.

Fajne porównanie projektor z plamką metr na metr do monitora :D DLSS 4 robi miazgę u mnie w Stalku 2, wiem co mam.

Kończę temat bo odklejka się robi.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bbandi napisał(a):

Fajne porównanie projektor z plamką metr na metr do monitora :D 

Porównanie było do imersji i wielkości ekranu o czym sam wspomniałeś. Zresztą w życiu bym nie zamienił projektora za 20K na jakikolwiek inny ekran TV\Monitor z wyjątkiem właśnie topowego OLEDa.

OLED zmiata wszystko co widziałem w swoim życiu a tych ekranów przez lata masa się w domu przewaliła.

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano
8 godzin temu, bbandi napisał(a):

Jam bym mojego 40" 21:9 z HDR 400 na pewno na 27" czy 32" Oled nie zamienił, ta wielkość ekranu robi mega immersje w grach, a HDR 400 też spoko coś pomiędzy SDR a real HDR, ale tego też nie wytłumacze bo nikt takich ekranów tu nie kupuje.

A i fajnie że odkrywacie gry na nowo bo dźwięk deszczu szum traw itp był na tym samym poziomie w Brakpoint, a także innych grach UBI i nie tylko - a o grafie nie wspomne.

21:9 możesz sobie zrobić też na OLEDzie 65" to jest dopiero bajka ;) 

7 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

Wszystko zależy od tego, jaką masz przestrzeń do zagospodarowania - jedni mają cały pokój i tworzą sobie future-proof gaming room rodem z Cyberpunka, w który inwestują grube tysiące - a inni mają po prostu biurko w pokoju, na którym wszystko musi się zmieścić. 

Ja mam biurko, i monitor 27'' to dla mnie jedyna opcja - próbowałem 34'' i się nie zmieścił; 31'' haczył mi o boczną ścianę i był problem z obracaniem.  

Dokładnie tak, mnie się kiedyś tak spodobało granie na konsoli na dużym ekranie, że zrobiłem sobie stanowisko jak na tym filmiku poniżej i nawet już na PC monitor 34" 21:9 stał nieużywany, bo takie granie to całkiem inne wrażenia z gry, czy to PC, czy konsola. Zawsze go wklejam jak ktoś się dziwi jak można grać na TV 65" na PC jak na monitorze. 

7 godzin temu, Sobtainer napisał(a):

Duży ekran = duża plamka = kiepska jakość obrazu, dlatego przy dużym ekranie trzeba wybierać 4k, co zarzyna komputer. Przerabiałem Lenovo 31,5 na IPS w 1440p, jakość obrazu była żenująca, zwłaszcza jak coś projektowałem, nie wspominając o scanlines których doświadczyłem. 

Ale  2160p z DLSSQ wygląda rewelacyjnie, zwłaszcza teraz przy DLSS4, gdzie nawet ten tryb środkowy wygląda bardzo dobrze, mówię oczywiście o grach i wcale nie trzeba mocarnej karty.

Opublikowano
23 minuty temu, skunRace napisał(a):

Miałem, i za dopłatą bym do tego nie wrócił, parę gier na krzyż to wspiera, wszędzie czarne pasy, praktycznie w każdym tytule trzeba było stosować hacki, mody żeby się pozbyć pasów, ogarnąć UI itp :thumbdown:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak to pozbyć pasków? Przecież nie da się zrobić 21:9 z 16:9 bez pasków...

... No, OK, jakąś modyfikacją pola widzenia/perspektywy kamery, by zachować panoramiczny obraz "na szerokość" i dodać tylko więcej nieba na górze pewnie się da - no ale to faktycznie raczej w mniejszej, niż większej liczbie gier... 

Osobiście też by mnie raczej denerwowały czarne paski w grze, to nie film.

Edytowane przez Zas
Opublikowano
24 minuty temu, userKAMIL napisał(a):

Tak z ciekawości jak? Nigdy nie bawiłem się w takiej proporcji obrazu.

Robisz sobie custom rozdziałkę w panelu sterowania nvidia w zakładce rozdzielczość 3840x1600 i masz Ultra Wide tryb :E

A jak masz oleda LG TV to w jego menu gamingowym wystarczy wejść w opcje obrazu i tam masz tryby Ultra Wide, klikasz 21:9 i masz sam ci zmienia :E 

2 minuty temu, Zas napisał(a):

Jak to pozbyć pasków? Przecież nie da się zrobić 21:9 z 16:9 bez pasków..

Na oledzie to nie problem bo i tak masz wygaszone na zero pixele, góra/dół które nie są używane przy UW.

A na 42" 3840x1600 daje ci ~39" przekątną.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
36 minut temu, skunRace napisał(a):

Dokładnie tak, mnie się kiedyś tak spodobało granie na konsoli na dużym ekranie, że zrobiłem sobie stanowisko jak na tym filmiku poniżej i nawet już na PC monitor 34" 21:9 stał nieużywany, bo takie granie to całkiem inne wrażenia z gry, czy to PC, czy konsola. Zawsze go wklejam jak ktoś się dziwi jak można grać na TV 65" na PC jak na monitorze.

Można tylko pytanie na jak długo a ten filmik co dałeś, nie wiem kiedy ale szybko znikną ze stanowiska ten LG i wrócił normalny monitor... ciekawe dlaczego. ;)

7200bb8eead90fea83b8814f25419e3d.thumb.png.6e2b68738df5770863197c877bcccdd6.png

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, Zas napisał(a):

Jak to pozbyć pasków? Przecież nie da się zrobić 21:9 z 16:9 bez pasków...

... No, OK, jakąś modyfikacją pola widzenia/perspektywy kamery, by zachować panoramiczny obraz "na szerokość" i dodać tylko więcej nieba na górze pewnie się da - no ale to faktycznie raczej w mniejszej, niż większej liczbie gier... 

Osobiście też by mnie raczej denerwowały czarne paski w grze, to nie film.

Miałem na myśli monitor z ratio 21:9 i natywną 1440p.

Opublikowano (edytowane)

Ustawiłem te 21:9 w Assasinie (plus rodzielczość w win) i niby faktycznie troszkę więcej po bokach widać. Czarne pasy u mnie to akurat nie problem bo w pokoju i tak wszystko się zlewa z czarnymi ścianami i sufitem. Ekran szerszy się wydaje ale jednak na wielkości stracił. Ciekawe jak w multi by się tak grało np w Warzona. 
Jako ciekawostka fajny bajer. 

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, userKAMIL napisał(a):

Tak z ciekawości jak? Nigdy nie bawiłem się w takiej proporcji obrazu.

Dokładnie tak jak napisał @lukadd dajesz w panelu sterowania nvidii rozdzielczość dostosowana i ustawiasz 3840x1600 i masz 21:9. Do takich gier jak RDR2, W3, czy właśnie Shadows jest ekstra jako ciekawostka, ale w większości gier preferuje 16:9.

22 minuty temu, DITMD napisał(a):

Miałem, i za dopłatą bym do tego nie wrócił, parę gier na krzyż to wspiera, wszędzie czarne pasy, praktycznie w każdym tytule trzeba było stosować hacki, mody żeby się pozbyć pasów, ogarnąć UI itp :thumbdown:

Tak było w 2017 roku jak kupiłem pierwszy monitor 21:9, trzeba było instalowac dodatkowy program Od kilku już lat 21:9 to żaden problem.

12 minut temu, Kadajo napisał(a):

Można tylko pytanie na jak długo a ten filmik co dałeś, nie wiem kiedy ale szybko znikną ze stanowiska ten LG i wrócił normalny monitor... ciekawe dlaczego. ;)

7200bb8eead90fea83b8814f25419e3d.thumb.png.6e2b68738df5770863197c877bcccdd6.png

Od 2018 roku tak siedzę i gram i nie wyobrażam sobie już grania inaczej, czy to na PC, czy konsoli. Dwa monitory 27" 1440p i 34" 3440x1440 stoją od tej pory nie używane, aż mi w końcu kot jeden rozwalił polując na ćmę  :E

Edytowane przez skunRace