Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Inaczej jeżeli po częściowym zwrocie nie wchodzi już w smarta to płacisz za zwrot to skończyłoby się januszowanie na smarta.

Ps. Kilka msc wstecz wszystkie koszty ponosił sprzedający to allegro tak czy inaczej miało na to wyjebane :lol2:

Edytowane przez sideband
Opublikowano

Dziwni ci ludzie. Nie boją się przyjechać odebrać towar osobiście mimo iż mógłbym mordę obić albo zgwałcić, ale strach przesłać blikiem 30 zł za przedmiot i wysyłkę. Nie szkoda im też czasu na podjazd w te i tamte. 5 zł chyba warte więcej niż ich czas.

czaj1.jpg.fb0ab047770ff8bd82f30bd82f5a1eea.jpg

czaj2.jpg.239be3a133080d274c77f6a23898ddb7.jpg

Opublikowano

ktos kupowal cos na alibabie ten sie w cyrku nie smieje:

-po piersze nie ma czegos takiego jak kup teraz, ceny masz zwykle albo za male albo za duze 

-nawet jak wiesz dokladnie co chcesz kupic to zaczynaja sie pytania, do czego to potrzebujesz, czy jestes firma, ile sztuk, czy bedzie ciagla wspolpraca, jaki adres wysylki itp, po czym dostajesz zasypany zdjeciami, katalogami pdf-am i calej oferty ktorą mają

-w nastepnym kroku proboja cie przekonac ze moze potrzebujesz jednak czegos innego, bo po co ci to co chcesz (tutaj akurat dwa razy mialem tak ze chcieli mi sprzedac item ktory jest 3-4x tanszy i wogole do czego innego niz ten co ja potrzebuje)

-jesli w koncu uslyszysz cene to czesto jest to cena za inny item niz chciales, i musisz powtarzac wszsytko 3x zeby w koncu to dobrze wycenli

-nawet jak dostaniesz cene i powiesz im ze dziekuje chcialem tylko wycene lub jednak za drogo i nie chcesz, to bedą cie męczyc przez 1-2tyg a nekiedy po miesiacu jeszcze pytac czy chcesz to zamowic

-dwa razy mialem sytacje ze nie dostalem wogole wyceny i wogole to nie jestem firmą wiec nie sprzedadza mi nic, mimo ze MQQ to 1 sztuka

- przebrnales to wszystko i  dostales "fakture" do oplacenia, wyskakuja kolejne oplaty typu za transfer, a a przy placeniu kartą jeszcze jakis procent bedzie (chyba tylko BLIK nie mial tej oplaty)
u mnie z 1400$ zrobilo sie chyba 1570$ (plus ze to DDP wiec bez oplat przy dostawie)

teraz pomyslalem ze zamowie jakies tansze gowna i gdzie z aliexpress mam cene 40$ za jeden item i moge poprostu brac po 1 sztuce i sie nie przejmowac
na alibabie mimo ze jednostkowa cena to 13$ bez wysylki, to z calym tym cyrkiem wychodzi podobna cena do 10-20 sztuk, moze przy wiekszej ilosci byloby taniej ale to chyba pół kontenera musialoby byc

A jak cos bedzie nie tak, to juz na ali sa problemu gdzie jest mozliwosc sporu, a tutaj nic nie zrobisz.

21 minut temu, Camis napisał(a):

absolutnie na wsyztko co kupujesz prywatnie trzba brac paragon/fakture/umowe/screen z olx itp

bo potem problem

co to jest wogole za limit 2000euro?

zbieralem chlodzenia wodne/obudowy/nietypowe czesci do kompów przez 15 lat - wydawalem juz swoje opodatkowane pieniadze - teraz chce to wszytko sprzedac i dla 30-40k ODZYSKU pieniedzy rocznie mam zakladac dzialanosc i wydawac na to 25-30k ?

Opublikowano
49 minut temu, duniek napisał(a):

absolutnie na wsyztko co kupujesz prywatnie trzba brac paragon/fakture/umowe/screen z olx itp

bo potem problem

co to jest wogole za limit 2000euro?

zbieralem chlodzenia wodne/obudowy/nietypowe czesci do kompów przez 15 lat - wydawalem juz swoje opodatkowane pieniadze - teraz chce to wszytko sprzedac i dla 30-40k ODZYSKU pieniedzy rocznie mam zakladac dzialanosc i wydawac na to 25-30k ?

Limit 30 transakcji brzmi dużo bardziej abstrakcyjnie bo to chyba każdy przeciętny Kowalski jest wstanie nabić w mniej niż pół roku. Jednak też bym się nie nakręcał, że teraz będą każdego ścigać a raczej skupią się na grubych rybach gdzie będzie łatwo udowodnić, że ktoś kręci wały. 

Opublikowano
49 minut temu, sideband napisał(a):

Na Alibabie jest sporo wałów przykładowo w rzeczywistości Firma X czy Y nie istnieje. Przyjeżdżasz pod adres, a tak gołe pole :E

A oceny na tym portalu można sobie kupić :E

ale są firmy oznaczone certified + wiek ile są na rynku

do tego masz mozliwosc platnosci kartą + paypal

chociaz ja zamowilem od firmy ktora jest tylko 4 lata na rynku, ale glowne konto tej firmy jest 17 lat, jak napisalem do tej 17 letniej pozniej aby porownac ceny to przekierowali mnie do tej osoby ktora ubiła ze mną deal z tej 4 letniej 

4 minuty temu, lokiju napisał(a):

Jednak też bym się nie nakręcał, że teraz będą każdego ścigać a raczej skupią się na grubych rybach gdzie będzie łatwo udowodnić, że ktoś kręci wały. 

racja, ale jakis PROMIL takich ludzi tez moze byc - i odwołania nie bedzie - i zabiorą ci wszystko

Opublikowano
W dniu 13.06.2025 o 13:36, Camis napisał(a):

Tak bo jak ktoś np. po dziecku sprzedał kilkadziesiąt ubranek albo zabawek i został zaraportowany to na pewno oszust.

Gdybyś miał o czymś pojęcie to byś wiedział, że to nic innego jak Unijny przepis aby podstępem podkręcić śrubę przysłowiowemu Kowalskiemu i o żadne podatki tutaj nie chodzi.

Współczuje mentalności.

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a):

No ja mam zgoła odmienne zdanie.
Wyłącznie grosiki * miliony transakcji = da jakiś wpływ.
IMO czyste podatki.

tyle ze w PL nie ma indywidualnego podejscia, tabelka w excelu przekroczona to juz jestes winny i oczywiscie jednaą sprawa zajmuje sie 10 roznych komórek i kazdy bedzie powtarzał to samo i nic nie zrobisz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sytuacja z allegro zwrot modułu z TV. Paczka jeszcze nie dotarła janusz gdzie moje pieniądze :lol2: Paczka dociera okazuje się, że mega mózg podmienił moduły tylko każdy moduł ma swój nr seryjny to raz i dwa na module była plomba :E Mega mózg odesłał inny moduł z innymi nr i bez plomby na co on liczył :lol2:

• Haha 2
Opublikowano
6 godzin temu, sideband napisał(a):

Sytuacja z allegro zwrot modułu z TV. Paczka jeszcze nie dotarła janusz gdzie moje pieniądze :lol2: Paczka dociera okazuje się, że mega mózg podmienił moduły tylko każdy moduł ma swój nr seryjny to raz i dwa na module była plomba :E Mega mózg odesłał inny moduł z innymi nr i bez plomby na co on liczył :lol2:

u mnie w GPU kupujacy przekrecił backplate bo na nim był nr seryjny - jako ze wiekszosc moich gpu ktore mialem byla rozbierana (nowa pasta/pady) to PCB oznaczałem markerem UV - dodatkowo na PCB tez była nakleljka z numerami z kodem kreskowym ktorą bardzo ciezko usunąc

przy PSU mi gosc podmienił cały srodek, przed zakupem 3 razy sie pytał czy moze zwrocic jakby nie dzialalo, no i jaki pech - akurat przyszlo uszkodzone - zasilacz mial zerwana plombe wiec mialem foto wnętrza (nawet nie do aukcji, ale dla siebie zrobione) jak porownalem to ewidetnie to nie był ten sam egzemplarz (glownie roznica w kleju/silikonie) była jak lezał)

Opublikowano
7 minut temu, adashi napisał(a):

Zawsze mnie ciekawi jak się kończą takie próby podmian. Mnie się takie coś jeszcze nie zdarzyło.

zapomnialem o HDD, gdzie faktycznie ciezko bylo to sprawdzic - jednak odpalilem do diagnostyki na przejsciowce USB i go wykryło i wszystkie dane były inne, nie potrzebnie sie zdradzilem wtedy ze udalo mi sie go odpalic i dane sie nie zgadzaja

juz nie odpisał

Opublikowano

Witam Miał ktoś paczkę rozwalana przez INPOST  Dostałem e-miala że na sortowni uszkodzili paczkę i pytanie zwrot czy do kupującego. Jak starać się o odszkodowanie?

Opublikowano (edytowane)

@zentiAle do kogo to pytanie? Jak mi Inpost uszkodził paczke to ja jako odbiorca nie miałem nawet prawa dowiedzieć się czy uszkodzone jest tylko opakowanie czy też zawartość. Protokół szkody jak i zdjęcia otrzymuję tylko nadawca, który na ich podstawie podejmuje decyzję co dalej z paczką. W moim przypadku był to chiński sklep z aliexpress więc jak się domyślasz niczego się od nich nie dowiedziałem. Nagle po dwóch dniach paczka zmieniła status na "w doręczeniu". Jak ją odebrałem to jedyne uszkodzenie jakie zauważyłem to lekkie wgniecenie opakowania. 

Nie chcę mi się wierzyć, że o takie coś był ten cały kabaret. Bo w innym razie stawiam,że za każdym razem jakieś 90% paczek by się do tego kwalifikowało. Moim zdaniem po prostu ją zgubili i grali na czas.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano

Jak ja lubię gdy wygrywa aukcję lub kupuje u mnie ktoś z dziury w ziemi. Najbliższy automat paczkowy jest 2 kilometry od ich adresu a jedyna forma dostawy jaką udostępniam to pickup/pop. Już raz dołożyłem do kuriera, teraz znowu mam dokładać bo ktoś nie umie przeczytać opisu oferty?

Opublikowano

Tak czytam ten wątek i podziwiam Was że wystawiacie rzeczy po te 30, 50 czy ileś zł. Ja nawet za 100zl i więcej to się szarpię sam ze sobą czy to warto wystawiać czy nie. Czy wystawianie aukcji, pakowanie a później piep*****e się z patologia i liczenie na uczciwość jest warte mojego czasu. Więc czasem takie duperele puszczam w gratisie.

Opublikowano

@lokiju

Ja byłem nadawca rozwalili paczkę na sortowni dostałem foty napisałem już reklamacje do inpostu oraz dodałem pełnomocnictwo od Allegro bo to była wysyłka SMART. Przedmiot na pewno w kosz ciekawe jak Inpost się zachowa z tego co powiedzł sideband oleja sprawa i wal się frajerze...