Kyle 200 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) 8 minut temu, sert napisał(a): Przepraszam, bo nie załapałem - jaki i3 jest/ma być na B0 ??? Nie miało być i5 ? - ten co ma wyjść Core 5 120 ? A przepraszam, źle popatrzyłem na tabelkę - faktycznie dopiero przy i5 14400/13400 możemy wylosować B0 lub C0. Natomiast i3 14 i 13 gen występuje tylko H0. Edytowane 3 Sierpnia przez Kyle
sert 89 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) 15 minut temu, tomcug napisał(a): Core 5 120 to pewnie będzie jak 12400F, czyli mieszanka rdzeni zależnie, jaki się trafi Jak wyjdzie to po steppingu/ach się okaże kto jest jego "ojcem" - Raptor czy Alder, czy może obaj na zmianę Edytowane 3 Sierpnia przez sert 1
Kyle 200 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 7 minut temu, Karro napisał(a): 100 mhz i 7 wat mnIej raczej wskazuje na raptora Ile Wat mniej pociągnie, to się z napisanych PowerLimitów nie dowiesz. Takie i5 12400F C0 nie pobiera więcej niż ~76W w Cinebench R23 multicore, natomiast maksymalny chwilowy pobór w Prime 95 SmallFFT HWinfo zarejestrowało na poziomie 98W, więc spokojnie można by mu napisać w specyfikacji "PL2=100W".
sert 89 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 51 minut temu, Karro napisał(a): Myslicie ze im po latach zostaly w magazynach masowo rdzeń alder lake by z niego becylować? Moim zdaniem - mogły zostać - sam miałem w ręku niedawno 12600K z datą produkcji 2025.
Kyle 200 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Wow, czyli nadal je produkują. Sądziłem, że to leci już z zapasów.
sert 89 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) 18 minut temu, Kyle napisał(a): Wow, czyli nadal je produkują. Sądziłem, że to leci już z zapasów. Też się zdziwiłem, bo myślałem podobnie jak Ty. ------------------------- Trochę z innej beczki. Jeśli ktoś siedzi na 13/14gen, a jego producent płyty nie dostarczył (albo wyraźnie nie napisał, że dostarcza) wraz z nowymi biosami - nową wersję "Intel Management Engine" - to stąd można ją pobrać i zainstalować z poziomu Windowsa (jeśli ktoś zna nowszą wersję to koniecznie niech napisze !!!) - https://www.station-drivers.com/index.php/en/component/remository/Drivers/Intel/Management-Engine-Interface-(MEI)/Firmwares/Serie-16.x/Intel-Management-Engine-(ME-AMT)-Firmware-Version-16.1.35.2557-(S-and-H)(1.5Mo)/lang,en-gb/ Są tam najnowsze poprawki zabezpieczeń od Intela . Jest to wersja ME 16.1.35.2557. A stąd mozna sobie pobrać programik od Intela w celu sprawdzenia, jaką wersją ME posiada się obecnie: https://www.intel.com/content/www/us/en/download/19392/intel-converged-security-and-management-engine-version-detection-tool-intel-csmevdt.html Edytowane 3 Sierpnia przez sert 1
Kyle 200 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to warto zainstalować nowy BIOS (nawet jak ktoś ma AlderLake) z poprawkami na: INTEL-SA-01153 / INTEL-SA-01224 / INTEL-SA-01247 / INTEL-SA-01322 Cytat Update CPU uCode 0x3a to address the following Intel Security Alerts: INTEL-SA-01153 / INTEL-SA-01224 / INTEL-SA-01247 / INTEL-SA-01322 - do Gigabyte pojawił się BIOS z poprawkami na te podatności dopiero w maju 2025. Dodatkowo posiadacze RaptorLake, jeśli zaspali, to niech sprawdzą, czy mają już najnowszy mikrokod 0x12F, do kwestii stabilności/niezawodności CPU. Edytowane 3 Sierpnia przez Kyle
sert 89 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 1 godzinę temu, Karro napisał(a): To może masz ihs z 2025 😉 Tak, z IHS (ale i z pudełka) - po Batch number zorientowałem się, że procesor jest z 2025 r. (był to 12600KF a nie 12600K)
sert 89 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) 2 godziny temu, Karro napisał(a): a ja kupiłem 6700K w dniu premiery ktory wyglądał jakby miał z 2 lata Hmmm..... ------------------------------------------------------------------------------------------------- Edytowane 3 Sierpnia przez sert
sert 89 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) 5 godzin temu, sert napisał(a): jeśli ktoś zna nowszą wersję to koniecznie niech napisze !!! Ooo, widzę, że temat bezpieczeństwa własnego systemu mało kogo tutaj interesuje i/albo po prostu "nie znamy się na tym", więc...... Oczywiście, że jest nowsza (najnowsza) wersja --> https://www.station-drivers.com/index.php/en/component/remository/func-startdown/6709/lang,en-gb/ Po jej zainstalowaniu - program Intela CSME Version Detection Tool wreszcie raportuje to co widać poniżej A Wy jak macie u siebie? Swoją drogą, gdybym gdzieś nie natrafił w necie na te informacje, to ze strony ithardware.pl nie dowiedziałbym się, że takie poprawki - możliwe do zainstalowania z poziomu Windows - Intel wydaje regularnie. Jeśli zespół ithardware.pl posiada w swoim gronie kompetentną osobę (a powinien) - to, moim zdaniem, przydałby się konkretny artykuł na ten temat - w tym: czym są te poprawki, gdzie szukać updatów na poszczególne platformy/rodziny procesorów, jak instalować itp. itd... Piszę serio. Trzeba uświadamiać użytkowników, jak mają dbać o siebie i swoje kompy... Szczególnie, że wielu producentów płyt głównych nie zamieszcza tych poprawek wraz z nową wersją biosu (można też tak to aktualizować), albo dają z dużym opóźnieniem (wyjątek Gigabyte??) U mnie Asrock w tym temacie się nie popisuje, więc wziąłem sprawy w swoje ręce. Edytowane 3 Sierpnia przez sert 1 1
Tornado3 333 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia 8 godzin temu, Karro napisał(a): a ja kupiłem 6700K w dniu premiery ktory wyglądał jakby miał z 2 lata Piłeś, nie pisz
Phoenix. 4 727 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia https://videocardz.com/newz/core-5-120-cpus-for-lga-1700-socket-listed-starting-from-216
King Arthas 97 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia Może ktoś ostatnio kupował procesor z promocji Intel, dostał 2 gry Dying Light: The Beast / Civilization VII - i może potwierdzić, ze obie są na STEAM?
sert 89 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia 21 minut temu, King Arthas napisał(a): i może potwierdzić, ze obie są na STEAM? Obie są na STEAM 1
Kyle 200 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia (edytowane) 2 godziny temu, King Arthas napisał(a): Może ktoś ostatnio kupował procesor z promocji Intel, dostał 2 gry Dying Light: The Beast / Civilization VII - i może potwierdzić, ze obie są na STEAM? Kupowałem i faktycznie dostałem obie te gry. Kody już aktywowałem na steam. "The Beast" chyba jeszcze nie jest do pobrania, bo nie miał premiery. Jaki macie PL4 (te 341W mi płyta ustawiła "AUTO"matycznie - coś tak jakby dużo )? Edytowane 4 Sierpnia przez Kyle 1
tomcug 2 440 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia U mnie nie pokazuje, może BIOS za stary To jest proc, który całe życie leci na ręcznych nastawach na niskim napięciu, więc nawet mu nie wgrywałem łatek na niestabilność i degradację.
leven 539 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia U mnie 180Wat i UV + maleńkie OC z wyłączonym HT:
Kyle 200 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia 29 minut temu, tomcug napisał(a): U mnie nie pokazuje, może BIOS za stary Brzmi logicznie, ale @leven ma chyba nowy BIOS (bo mikrokod 12F), a też nie widzę u niego wartości PL4. Natomiast u @Karro PL2=255W, natomiast PL4=120W?! 10 minut temu, Karro napisał(a): serio kisisz go na 65 wat?tyle to nie starczy na amd Za to temperatury ~45 stopni w Cinebench R23 multicore (pod zwykłym powietrzem, czyli Noctua NH-U14s)
sideband 1 775 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia 1 godzinę temu, tomcug napisał(a): U mnie nie pokazuje, może BIOS za stary To jest proc, który całe życie leci na ręcznych nastawach na niskim napięciu, więc nawet mu nie wgrywałem łatek na niestabilność i degradację. To jaki masz tam mikrokod? Te nowsze mikrokody mają wpływ jak się CPU zachowuje na nowszych buildach Win i zachowanie P/E Intel nawet jak coś więcej poprawia lub psuje to i tak się nie przyznaje 1
Kyle 200 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia 13 minut temu, sideband napisał(a): To jaki masz tam mikrokod? Na screenie kolegi widzę 10E - nawet nie wiedziałem, że coś takiego było
sert 89 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia (edytowane) 20 godzin temu, sert napisał(a): A Wy jak macie u siebie? Wstyd się przyznać publicznie niektórym, że ostatnie parę lat "leciało"/"leci" się na dziurawym procku, nie? Edytowane 4 Sierpnia przez sert
Kyle 200 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia (edytowane) @sert Edukacja jest istotna, a np. mało się mówi o bezpieczeństwie, na takich forach jak to, pclab, purePC czy co tam jeszcze jest (lub było). Oczywiście są czasem newsy "nowa dziura w oprogramowaniu/firmware" ale mało jest tak na prawdę profilaktyki. Staram się to polepszać w ustawieniach i dzięki za to info co tam wkleiłeś. ps. dziwne, że to co tam wkleiłeś, nie zainstalował mi automagicznie WindowsUpdate ... nie powinien przypadkiem? Edytowane 4 Sierpnia przez Kyle
sideband 1 775 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia 1 minutę temu, Kyle napisał(a): Na screenie kolegi widzę 10E - nawet nie wiedziałem, że coś takiego było To jest chyba jeden z pierwszych mikrokodów do RPL. Także na płycie siedzi bios stary jak świat 1
tomcug 2 440 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia 28 minut temu, sideband napisał(a): To jaki masz tam mikrokod? Jak na zrzucie 10E. Zestaw z 14900K lata na najnowszym kodzie, bo proc na stocku bez żadnych ręcznych korekt.
sert 89 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia (edytowane) 9 minut temu, Kyle napisał(a): ps. dziwne, że to co tam wkleiłeś, nie zainstalował mi automagicznie WindowsUpdate ... nie powinien przypadkiem? To są dwie oddzielne kwestie, Microsoft ma swoje dziury w Windowsie, a intel swoje - w niskopoziomowym oprogramowaniu ME w procesorze/chipsecie. Aktualizują niezależnie od siebie. Edytowane 4 Sierpnia przez sert 1
Rekomendowane odpowiedzi