Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, SebastianFM napisał(a):

@sideband, a możesz coś więcej napisać, czemu ten dłuższy ring nie będzie miał znaczenia przy DDR5?

Skoro przy DDR4 nie miało to znaczenia co ciężko żeby przy DDR5 było inaczej ;) Żeby było śmieszniej na 9900k względem 8700k poprawiła się wydajność w testach zależnych od podsystemu pamięci także Intel musiał coś kombinować porównywane na tym samym biosie, taktach CPU/Ring/timingi te same co 4 rzędu. Ale przy 8700k wydajność była identyczna jak na 6700k ;)

Ten CPU byłby dobra opcją jeżeli NVL okaże się słaby ;) Ale na razie to ten CPU istnieje tylko na papierze.

Opublikowano
48 minut temu, wallec napisał(a):

Seba dla mnie nie ma znaczenia co jest wydajniejsze.

Ja się tym bawię wieczorami, patrzę jak działa, popostuje na forum z punktu widzenia osoby, która miała, widziała, używała, poczytam odpowiedzi, sprzedam kupię nowe i dlatego chcę zobaczyc barleta.

Mam ogromny TV 120hz z freesync/gsync, pada i nawet 60fps high wygląda przekosmicznie fajnie więc mógłbym sobie i3 12100 za 150zl wykręcić na 5ghz i też będzie kozak.

12700k wezmę, zrobię lapping -> 1h zabawy 

Popodkrecam, pirobie wyniki > tydzień zabawy 

Poużywam, sprzedam i kolejny:-)

No i o to chodzi, to mi się podoba ;)

Opublikowano
15 minut temu, sideband napisał(a):

Skoro przy DDR4 nie miało to znaczenia co ciężko żeby przy DDR5 było inaczej ;) Żeby było śmieszniej na 9900k względem 8700k poprawiła się wydajność w testach zależnych od podsystemu pamięci także Intel musiał coś kombinować porównywane na tym samym biosie, taktach CPU/Ring/timingi te same co 4 rzędu. Ale przy 8700k wydajność była identyczna jak na 6700k ;)

Ten CPU byłby dobra opcją jeżeli NVL okaże się słaby ;) Ale na razie to ten CPU istnieje tylko na papierze.

Ten cały RING warto ustawiać na wyższe taktowania ? 

Opublikowano

U Ciebie nie warto :hihot: Cały czas lecisz na limicie GPU w 2160p.

Ty to możesz te go procka grubo skręcić i tak nie zauważysz żadnej różnicy, a watów będzie wyraźnie mniej.

Ring do gier warto kręcić tylko przy struclu będzie trzeba sporo podbić napięcia to raczej nie wartę tego.

Opublikowano

Ciężko mi uwierzyć że liczą na jakiś sukces z tym 12c z ht i co im pamięci robią na rynku ale widocznie nie doceniam siły gajmingu fanów Intela.

Wyprodukowanie samej matrycy trochę kosztuje by tu serwowali jakieś odrzuty wszystkim co mają 3 gemeracje procesorów pod jedną podstawkę. Ale może faktycznie oszaleli...

Opublikowano (edytowane)

Płytka uratowana, piny były tak pogięte, że aż się zazębiały a niektóre przegięte o 180° i jeszcze jakoś dziwne poskręcane. Szkoda, że już nie mam tych i7 z K ale chyba da się zrobić mod bios aby dało się kręcić bclk.  

Jednak się nie da jeśli płyta nie ma generatora. 

IMG20251121132339.thumb.jpg.9f1d28cce5552a0f893b841274e5bab1.jpg

Edytowane przez Pentium D
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja mogę napisać ze z oka robiąc testy crestmont vs gracemont  ,różnica w grach to coś koło 25% dla tego drugiego.

Takze nie wiem co oni tam zrobili z meteor lake.Moze z powodu procesu intela tak mocno go pocięli  by zrobić wynik w MT 

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Fajny wynik. Wyżej pójdzie czy to max dla bclk? 

Kiepski krzem na p core bo potrzebuje 1.3v żeby być stabilnym vt3 itd na 5Ghz.

Ecore i ring są dobre ale ich nie wykorzystam.

Spróbuję jeszcze ugrać 7000MT CL32 na ram

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Nie jest przypadkiem tak, że niezależnie czy 1, czy 6 rdzeni jest obciążonych, to przy danym taktowaniu (np. 5,3 GHz) napięcie jest to samo? Czyli można odpalić obciążenie single-core w takim cinebench i sprawdzić napięcie, kiedy przez procesor będzie pompowane np. 30W @ 5,3GHz (w sumie, to można zobaczyć ile jest podawane przy ustawieniach domyślnych na takim taktowaniu).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
32 minuty temu, Kyle napisał(a):

Nie jest przypadkiem tak, że niezależnie czy 1, czy 6 rdzeni jest obciążonych, to przy danym taktowaniu (np. 5,3 GHz) napięcie jest to samo? Czyli można odpalić obciążenie single-core w takim cinebench i sprawdzić napięcie, kiedy przez procesor będzie pompowane np. 30W @ 5,3GHz (w sumie, to można zobaczyć ile jest podawane przy ustawieniach domyślnych na takim taktowaniu).

To jest dla nobów. Tylko all core lock się liczy.

Opublikowano (edytowane)

Span @Kyle o limitach mocy nową drogą do zwycięstwa AMD. Intel jak jeden mąż na 125W PL1=PL2, AMD Leci po 200W.

Zapraszam do dyskusji, bo to nowy poziom fikołków, jeszcze tego nie widziałem.

Od siebie proponuje w kolejnym teście na intelu wyłączyć Intel Turbo boost tak żeby 14900k leciał na base clocku, a na wyłączyć AMD PBO żeby sobie boostowal ale nie na maksa xD 

https://ithardware.pl/testyirecenzje/amd_ryzen_5_7500x3d_test_recenzja_opinia-46448.html

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, że nie ogarniam.

Jestem wielkim fanem takiego komponowania testów by domyślnie wyświetlały się wyniki, których praktycznie nie sposób doświadczyć bez grzebania w bios.

To musi być dzieło przypadku ;)

Nawet to że PL1=PL2 125W jest dziełem przypadku:)

Edytowane przez wallec